Парите како долг

Член од
21 септември 2008
Мислења
1.082
Поени од реакции
588
Ги држат тие што знаат најдобро да ги фингираат бројките, па од добивка фирмата да се прикаже на нула или во загуба за да не се исплати дивиденда на малите акционери, ако тоа се смета за успешност супер сме, џабе споредби со Свазиленд и Џибути.

И да предвидлива е девалвацијата исто како и инфлацијата, благодарение на тие филмчина гледај ги и ќе разбреш.

Паааааа девалвацијата е повеќе политичка отколку економска одлука, ама покрај економија малку и од политика чепкам јас.....
Мора да ти признаам дека си доста упатен во водите на економијата...
Само не знам од каде девалвацијата е повеќе политичка отколку економска одлука кога истата се донесува од страна на НБРМ. ( која сигурно веќе знаеш нели е независна од власта на државата )
 

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.329
Поени од реакции
7.796
Мора да ти признаам дека си доста упатен во водите на економијата...
Само не знам од каде девалвацијата е повеќе политичка отколку економска одлука кога истата се донесува од страна на НБРМ. ( која сигурно веќе знаеш нели е независна од власта на државата )
Кој го поставува гувернерот? Претходниот беше претседател на две политички партии така да нема независност само се глуми истата.
 

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.845
Поени од реакции
5.143
Добро рече bucio, неможе во држава со ваква, да не речам никаква, економија, да тврдите дека има добри економисти.Каква економија, такви економисти.
 
Член од
21 септември 2008
Мислења
1.082
Поени од реакции
588
Кој го поставува гувернерот? Претходниот беше претседател на две политички партии така да нема независност само се глуми истата.
Само немој да ми кажеш дека иако Гошев потекува од политички кругови, не ја вршеше работата на НБРМ на највисоко ниво. Сите сме свесни дека тој не дозволи политичко мешање во монетарната власт, а независноста на централната банка беше на мошне високо ниво. Резултат на тоа е долгогодишна стабилност на националната валута- денарот и ниската инфлација која ја имаме веќе со години, ако не ги гледаме оние повремени осцилации кои беа предизвикани од надворешни шокови и на кои поради de facto фиксниот девизен курс НБРМ не можеше да влијае во насока на нивно отстранување. И да бил политичар и да не бил, тој е магистер по економски науки и знае како треба. Сегашниот гувернер Димитар Богов е бивши вицегувернер во времето на Гошев, така да политиката на централната банка нема да се измени ни во следните седум години.
--- надополнето: Jun 27, 2011 2:06 PM ---
Добро рече bucio, неможе во држава со ваква, да не речам никаква, економија, да тврдите дека има добри економисти.Каква економија, такви економисти.
Денес кај нас има мошне добри економсти ако се сомневаш во тоа. Економијата ни е таква каква што е поради лошо спроведената транзиција која повеќе беше политичка од економска. И од тоа што некои ја продадоа државата уште со нејзиното настанување. Ако е така, ние немаме ни квалитетни доктори дека здравството е хаос, ниту инжинери дека инфрастуктурата наликува на онаа во Сомалија. Ниту пак правници ако знаеме дека судството е корумпирано како во никоја друга земја. Па, не ми е јасно како без ништо стручно, ние уште опстануваме како земја.
 

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.845
Поени од реакции
5.143
Само немој да ми кажеш дека иако Гошев потекува од политички кругови, не ја вршеше работата на НБРМ на највисоко ниво. Сите сме свесни дека тој не дозволи политичко мешање во монетарната власт, а независноста на централната банка беше на мошне високо ниво. Резултат на тоа е долгогодишна стабилност на националната валута- денарот и ниската инфлација која ја имаме веќе со години, ако не ги гледаме оние повремени осцилации кои беа предизвикани од надворешни шокови и на кои поради de facto фиксниот девизен курс НБРМ не можеше да влијае во насока на нивно отстранување. И да бил политичар и да не бил, тој е магистер по економски науки и знае како треба. Сегашниот гувернер Димитар Богов е бивши вицегувернер во времето на Гошев, така да политиката на централната банка нема да се измени ни во следните седум години.
--- надополнето: Jun 27, 2011 2:06 PM ---

Денес кај нас има мошне добри економсти ако се сомневаш во тоа. Економијата ни е таква каква што е поради лошо спроведената транзиција која повеќе беше политичка од економска. И од тоа што некои ја продадоа државата уште со нејзиното настанување. Ако е така, ние немаме ни квалитетни доктори дека здравството е хаос, ниту инжинери дека инфрастуктурата наликува на онаа во Сомалија. Ниту пак правници ако знаеме дека судството е корумпирано како во никоја друга земја. Па, не ми е јасно како без ништо стручно, ние уште опстануваме како земја.
Тоа дека сме имале стабилна валута, ниска инфлација, неменлив курс на денарот, според некои аналитичари е вистинската причина зошто неможат работите да тргнат на напред.Вештачки создадена, каква, таква благосостојба за да се купи социјален мир.
Тоа што не сме многу задолжени значи дека нема од каде да влечат пари инвеститорите, без ефтини кредити нема инвестиции, а без инвестиции нема ни развој.Мора во прво време да се задолжиш, за да може во иднина да правиш пари.
За странските инвестиции да не почнувам пошто се цртан филм.
Добро си напиша, НИЕ ОПСТАНУВАМЕ, а сите тие доктори што ги спомна, добиваат образование во странство и после работат по приватни клиники или пак бегаат по странски болници.
 

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.329
Поени од реакции
7.796
Само немој да ми кажеш дека иако Гошев потекува од политички кругови, не ја вршеше работата на НБРМ на највисоко ниво. Сите сме свесни дека тој не дозволи политичко мешање во монетарната власт, а независноста на централната банка беше на мошне високо ниво. Резултат на тоа е долгогодишна стабилност на националната валута- денарот и ниската инфлација која ја имаме веќе со години, ако не ги гледаме оние повремени осцилации кои беа предизвикани од надворешни шокови и на кои поради de facto фиксниот девизен курс НБРМ не можеше да влијае во насока на нивно отстранување. И да бил политичар и да не бил, тој е магистер по економски науки и знае како треба.
Гошев знае како треба и поради неговите заслуги за монетарната политика предлагам да се изгради споменик за него до Александар. Стабилност на националната валута е мантра ништо друго, фрази кои хипнотички се повторуваат за луѓето да се чувствуваат сигурно во експертизата гувернерова магистерска. Него остави титули многу не почитувам туку резултати и ајде да видиме.....
Додека гувернерот наш насушен ја одржуваше стабилноста на валутата дозволи на банките тука да даваат кредити под многу поволни услови, прв пример за тоа е О.К. кредитот на Стопанска банка, кој зел од него се усреќил :). А бе мамата му ја ебаа на народов тој кредит може да се врати единствено ако умре човек, понатаму скриени услови и трошоци мали букви во договори, ете така Народна банка на Република Македонија го заштити својот народ, и Петар Гошев е најзаслужен за тоа затоа споменик за него биста партизанска....
 
Член од
21 септември 2008
Мислења
1.082
Поени од реакции
588
Тоа дека сме имале стабилна валута, ниска инфлација, неменлив курс на денарот, според некои аналитичари е вистинската причина зошто неможат работите да тргнат на напред.Вештачки создадена, каква, таква благосостојба за да се купи социјален мир.
Тоа што не сме многу задолжени значи дека нема од каде да влечат пари инвеститорите, без ефтини кредити нема инвестиции, а без инвестиции нема ни развој.Мора во прво време да се задолжиш, за да може во иднина да правиш пари.
За странските инвестиции да не почнувам пошто се цртан филм.
Добро си напиша, НИЕ ОПСТАНУВАМЕ, а сите тие доктори што ги спомна, добиваат образование во странство и после работат по приватни клиники или пак бегаат по странски болници.
Помина времето кога се мислеше дека со поголема инфлација ќе се постигне поголема вработеност и со тоа и економски развој. Може на краток рок да, ама на долг рок, поради рестриктивната политика кој се спроведува во државата како последица на големата инфлација, вработеноста нагло опаѓа, а цените паѓаат ама секогаш остануваат доста над првобитните. Тоа на долг рок би значело само поголеми цени, ништо друго. Така да тоа не може да биде пречка за развојот на економијата. Стабилноста на валутата е нешто најдобро што може да го има една земја, зошто кој ќе инвестира во земја со нестабилна валута ( Јас не би). Ако си запознаен лесно ќе видиш дека е тоа е многу важно, инаку не би се создала толкава врева со Грција. На ЕУ не и е битно дали Грција ќе банкротира, ако го немаше воведено еврото, ама сега и помага само за да не наруши стабилноста на еврото. Од тука ни тоа не е пречка туку голем бенефит за рзвојот е една земја. Повеќето зборат дека крајно време е да се промени курсот на денарот, но како тоа би се одразило на надворешниот долг на земјата, кој автоматски би пораснал и тоа не малку. Точно дека кредитите за инвестиции кај нас се се многу голема камата и истата треба да се намали, ама ако застанеш на страната на банките ќе видиш дека процентот на ненаплатливи кредити кај нас е над 10%, а во ЕУ од 1-2 %. Сега никоја банка не сака да кредитира ризични кредитобаратели и со тоа да го ризикува сопствениот капитал. Токму поради нашето конзервативно банкарство што во економијата се нарекува 3-6-3, релативно лесно ја преброди економската криза. Најголемите банки остварија и големи добивки, што во такви услови е за пофалба. Не велам дека каматите на кредитите не треба да се намалат, ама сигурен сум дека тие имаат некаква причина зошто тоа не го прават. И за нив би било подобро да ги дадат овие пари по пониски камати, отколку да ги чуваат како вишок на резерви како што е случај денес.
 

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.845
Поени од реакции
5.143
Пријателе, НАЈБИТНО нешто за развој на економијата е КАПИТАЛ.Кај нас го нема, нема директни странски инвестиции, нема развој на домашните бизниси, значи дека нешто тука НЕ ШТИМА.
Без капитал, но со врвни економисти! yeah right, причам ти причу.
 
Член од
21 јули 2010
Мислења
37
Поени од реакции
18
здраво Rocky!
Многу си во право!
Грција ја дрва поради стабилносста на еврото и за тоа дека доверителите се и француски и германски банки.
А нема никој интерес, ниту Фралиратанција, ниту Германија - нивни банки сега да банкротираат, или да паѓаат во тешка финансиска состојба!
Така дека си многу во право!
 
Член од
21 септември 2008
Мислења
1.082
Поени од реакции
588
Гошев знае како треба и поради неговите заслуги за монетарната политика предлагам да се изгради споменик за него до Александар. Стабилност на националната валута е мантра ништо друго, фрази кои хипнотички се повторуваат за луѓето да се чувствуваат сигурно во експертизата гувернерова магистерска. Него остави титули многу не почитувам туку резултати и ајде да видиме.....
Додека гувернерот наш насушен ја одржуваше стабилноста на валутата дозволи на банките тука да даваат кредити под многу поволни услови, прв пример за тоа е О.К. кредитот на Стопанска банка, кој зел од него се усреќил :). А бе мамата му ја ебаа на народов тој кредит може да се врати единствено ако умре човек, понатаму скриени услови и трошоци мали букви во договори, ете така Народна банка на Република Македонија го заштити својот народ, и Петар Гошев е најзаслужен за тоа затоа споменик за него биста партизанска....
Ако не знаеш што збориш подбро и немој.
Целта на Централната банка е да ја спроведува Монерарната политика на земјата и да одржува стабилност на валутата како примарна цел, и ниска инфлација како секундарна. Така НБРМ го штити народот.
НБРМ нема никава врска со кредитите на комерцијалните банки. Таа не може да каже на Стопанска банка со која каматна стапка да дава кредити. Тоа е мешање во работата на комерцијалните банки. Тие ако сакаат ќе даваат и кредити со 50% камата, ако има кој да ги зеде.
Тоа со кредитор на Стопанска банка е така, затоа што народот се прави умен и не праша некој економист за совет ( знаеме дека ние сме најпаметни од сите, нам не ни треба совет). Останатото е се правни замки. Да не бидеш толку самоуверен и да мислиш дека знаеш повеќе од секој дипломиран економист, ќе знаеш дека секоја банка наплаќа провизија, администативни трошоци и дека сите букви во договорот имаа иста правна сила без разлика колку се големи или мали освен ако не невидливи. Така да кога некој зема кредит, ќе го земе договорот и ќе го прочита цел, а не само да потпише па после некој друг му е крив.
 

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Momentalno ja citam The Ethic of Money Production od Jorg Hulsmann pretstavnik na avstriskata skola koja ja obrabotuva temava na poinakvo nivo, zasega sum prezadovolen od procitanoto, ke prenesam del ovde koga ke ja zavrsam so citanje i ke dobijam nekakva polna slika.
Preporucuem, navistina izvonredno cetivo koe na lesen jazik ni objasnuva nekoj ekonomski fenomeni :)
 
Член од
21 септември 2008
Мислења
1.082
Поени од реакции
588
Пријателе, НАЈБИТНО нешто за развој на економијата е КАПИТАЛ.Кај нас го нема, нема директни странски инвестиции, нема развој на домашните бизниси, значи дека нешто тука НЕ ШТИМА.
Без капитал, но со врвни економисти! yeah right, причам ти причу.
Епа како на сила ќе натераш некој да инвестира. Капитал има само никој не сака да го инвестира, не му се презема ризик. За СДИ имам порано образложено дека ни треба НАТО, за истите да се зголемат како што беше случај на Албанија и Хрватска.
 

Anne.

~
Член од
4 декември 2009
Мислења
4.629
Поени од реакции
10.284
Роки се согласувам со тебе потполно, иста школа сме си. :D
НБРМ нема никава врска со кредитите на комерцијалните банки. Таа не може да каже на Стопанска банка со која каматна стапка да дава кредити. Тоа е мешање во работата на комерцијалните банки. Тие ако сакаат ќе даваат и кредити со 50% камата, ако има кој да ги зеде.
Интересно е дека во нашата мила и мала Македонија постои константно поголема побарувачка за кредити, од понудата. И при повисоко ниво на каматни стапки, сеуште постои силна побарувачка.
Е сега не дека банките немаат пари за одобрување на кредити, напротив постои вишок на ликвидност, ама заради високиот процент на сомнителни и лоши побарувања, банките не преземаат ризик па инвестираат во друго :)
 
Член од
21 септември 2008
Мислења
1.082
Поени од реакции
588
здраво Rocky!
Многу си во право!
Грција ја дрва поради стабилносста на еврото и за тоа дека доверителите се и француски и германски банки.
А нема никој интерес, ниту Фралиратанција, ниту Германија - нивни банки сега да банкротираат, или да паѓаат во тешка финансиска состојба!
Така дека си многу во право!
Германски и Француски банки се доверители, ама ако се случи крах на еврото, штетата би била многу поголема.
Наместо Германија да дава огромни милијарди на Грција, таа истите може да ги искорити за да ги спаси банките кои ќе претрпат штета кога Грција би банкротирала. Истото би било случај и со Франција. Нивен поголем интерес е да си ги спасат банките, од колку да ја спасуваат Грција. Ама сега мораат на потешкиот начин, само поради еврото.
 
Член од
21 јули 2010
Мислења
37
Поени од реакции
18
Во право си!
Но не знам до кога едната идеја за голема и финансиски силна Европа, е доволна за одржување на едниството на така различни во економска и финансиска ситуација земји-членки на Унијата!!
--- надополнето: Jun 27, 2011 3:21 PM ---
Дали придобивките од усвојувањето на економски нестабилните земји се економски оправдани, како перспектива и поволни за западните и со - силна економија држави.
Всушност, ова претпоставувам за нив е уште едно големо непознато!
 

Kajgana Shop

На врв Bottom