Паганизам

Го поддржувате ли паганизмот

  • Да

    Гласови: 47 50,5%
  • Не

    Гласови: 46 49,5%

  • Вкупно гласачи
    93
Г

Господ

Гостин
Мислам дека за ова прашање ти имаше одговорено Омер Ел Фарук слично беше на ова !! Аман веќе ми се смачи со истите пршања и истите одговори !!!!!!
:) Не може !! Како може во човек да се собере совршенството на Бога ? :)
Како може човек да го разбере совршенството на Бог ако самиот тој не е совршен:)
Апропо тоа не знаеме каде се може да се "пикне" тој :)
Или можеби е секаде?
 
Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
И нема потреба од такво нешто. Кажи ми причина зошто да се материјализира во облик на човек?
 
Г

Господ

Гостин
Чудни се мислите господови...не би знаел,али вака според светиве писма се гледа дека е ексцентрична фаца.
 
Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
700
Пагани се сите оние кои си земаат многу Богови (Слон (Хиндуизмот) , Човек ( Исус или Христијанството и светците, Будизмот) и не ми текнува кои други. И воопшто не го поддржувам паганизмот бидејќи Бог не е, ниту слон, ниту човек не е роден и нема родено, чист од овие работи. :):helou:
Koi veruvaat deka poveke bogovi i bozici postojat. Ima razlika izmegu veruvanje i poklonuvanje. I ne site se vo covecki ili zivotinski oblik.

Paganite ne gi poddrzuvaat organiziranite religii kako Islamot i Hristijanstvoto vo nivna stroga forma. Na niv se gleda kako zatvor za umot.


Сите имаат па нека имаат и они.Што им фали и они се луѓе како и сите нас, имаат право на вероисповест мада воопшто не ми се допаѓа тоа.Ме интересира има ли паганисти на форумов?Во грчките богови веруваат? Или нешто ново или што ти ја знам таму.....и кои богови ако не е тајна и не е made in grece....
Ima pagani na forumov. Koj vo koj Bog ili Bozica veruva e mnogu razlicno i individualno. Obicno toa bitie im se javuva na niv, a ne oni da go trazat. I moze da bide od bilo koj panteon, a ne samo od grckiot :)
 

Zaptija Stojkov

Комунист
Член од
23 февруари 2010
Мислења
3.128
Поени од реакции
2.767
Сите го поддржувате паганизмот, Божиќ, коледе, Велигден... you name it.
Божиќ првите христијани не го славеле Исусовото раѓање затоа што сметале дека славењето нечиј роденден е пагански обичај...Дека Исус се родил на 7 Јануар тоа се темели само на база на претпоставки. И не може да се знае пред колку години точно се родил Исус, можеби се родил пред 2032 години, можеби пред 2064, можеби пред 2041. Сето тоа е само претпоставка. Римските царој и императори најверојатно го избрале овој датум за да се поклопи со паганските празници и празниците на боговите од Римската митологија што се одржувале во тој период од годината.

Коледе (Бадник) и Василица и тоа е пагански обичај демек со огнот се истеруваат злите духови, тоа го правеле паганите уште пред нашата ера...Па потоа продолжиле тоа да го прават и тие што верувале во боговите од Словенската митологија...

Велигден исто така не го оправдува Библијата...Во велигденските обичаи и верувања значајно место имаат црвените велигденски јајца... Кај сите народи јајцето претставува извор на животот. Кај грчките и римските филозофи има преданија дека светот е настанат од јајце, а Јувенал, Плиније и Овидије сведочат дека Римјаните употребувале вапцани јајца за разни обреди“.
 

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
11.658
Поени од реакции
11.689
Се е пагански обичај од убавите празници во Македонија! Христијанството нема убави празници, весели... се е покриено со тага, со идејата за грев, забрани... ужас.
Затоа луѓето видоизменуваат и никој не се грижи премногу што и како вели библијата или светшениците во црквите... и тие видоизменуваат и допуштаат по нешто „паганско“ да се дешава, да не отиде и тоа стадо што го имаат курбан за новото време :)
 

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
11.658
Поени од реакции
11.689
и Валентајн е пагански, слично како и нашиот Бадник
Многу има од старите учења и верувања во религиите денес... тоа им е во наследство оставено, за да не се заборави :)
 

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
11.658
Поени од реакции
11.689
На македонски јазик, некои млади луѓе за паганизмот, магијата, њу ејџ :)
Како што гледам Мартин Најдовски кој што зборува во ова интеврју е релативно познат млад човек кој што го интересираат билки...

 

Kajgana Shop

На врв Bottom