ПРАВЕН ФАКУЛТЕТ „Јустинијан Први“ Скопје

Член од
25 јануари 2011
Мислења
2.263
Поени од реакции
5.082
И уствари промениве немаа врска за поквалитетни студии туку за собирање на пари...ги боли таквото нив со какви знаења ќе излезиме ние се додека им ги полниме џебовите...

И кој ташак почнавме од 15 септемви со намера за порано да завршиме кога до крај на јуни имаме полагања...
--- надополнето: 15 мај 2012 во 19:50 ---

а мене Томче сигурно немат да ми излезит во пресрет... единствена надеж е ако Стојков го најдам во приемно време...
Пари ами како... мене срцево ми запра кога другар ми рече дека за џабе полагале казнена сесија на Електро... ама нели ова е правен, ќе дадеш 1000ка за казена, ние сме тие во градов :cool: Да им се плукнам у тоа...

Спирка

Чорбаџиска Кучка
Член од
1 октомври 2008
Мислења
394
Поени од реакции
14
Студентот кој освоил минимум 16 поени (2 комјутерски теста по минимум 8 поени - редовни студенти), односно минимум 16 поени од едниот комјутерски тест (вонредни студенти), но не го положил вториот дел од испитот, има право да го полага вториот дел од испитот најмногу уште еднаш (во наредниот испитен рок), без да ја презапишува предметната програма

Добро сега ова не ми е јасно мене, имам предмет за полагање од прв семестар кој го имам паднато еднаш во редовна сесија и не отидов на казнена и ако не сакам да го полагам следната сесија туку да го оставам за понатаму не ќе можам и ќе треба да го презапишам или? Се' ми е каша попара во врска со системов не можам ништо да укопчам :mad:
Ако ви помага една комшика моја била денес да прашува и рекле дека казнена не се брои (затоа и се плаќа),ама демек морало вториот пат да биде во јунска сесија, таа била наредна, инаку се презапишува. Инаку некој од постариве да каже административно како е втор колоквиум?

pain_killer

Invictus
Член од
27 јули 2007
Мислења
4.537
Поени од реакции
2.229
Дај кажите Драган по Административно како оценува есеи?
Сум слушнал лоши работи :ROFLMAO:

Advokatce

откачено
Член од
2 ноември 2009
Мислења
209
Поени од реакции
27
Дај кажите Драган по Административно како оценува есеи?
Сум слушнал лоши работи :ROFLMAO:
па не е ништо страшно кај него....треба да ја погодиш темата и да дајш свое мислење...али у глобала лесно е :)
--- надополнето: 16 мај 2012 во 13:48 ---
Ако ви помага една комшика моја била денес да прашува и рекле дека казнена не се брои (затоа и се плаќа),ама демек морало вториот пат да биде во јунска сесија, таа била наредна, инаку се презапишува. Инаку некој од постариве да каже административно како е втор колоквиум?
исто и како првиот хахаххаха....кај административно нема пршања учете од презентации и книга полесен пат нема за овај предмет...

Член од
8 јули 2008
Мислења
4.503
Поени од реакции
8.181
lugje... pravat problem ako ne zaveris semestar u opredeleniot rok?? t.e dali kje moze i posle toj rok da se zaveri ?

Член од
11 јуни 2011
Мислења
24
Поени од реакции
8
ВАЖНО ЗА БРУЦОШИТЕ!
Дечки вака не иде работава што не иде, јас во разговор со многу колеги од сите групи дојдовме до заклучок дека мора да се поднесе барање веднаш бидејќи на тоа минатото незнам кој го поднесувал нема одговор или е одбиено. Од 15 ваљда се поправните за 1 семестар и ако не реагираме до тогаш ќе си плаќаме по 70 или колку и да е евра. Ми треба и ваша помош да ги известите координаторите бидејќи поорганизирано е да се оди преку нив колегиве со кои разговаравме ќе ги притиснат нивните координатори и да се обидеме да го добиеме следново:
1. Да добиеме можност да полагаме предмет во 3 редовни сесии само со уплатница од 50 денари! (најважното барање)
2.Да немораме да имаме 14 освоени кредити за да фатиме услов за следен семестатуку да можеме да си полагаме што сме научиле во која сесија ние сакаме
3.Ова е малку преамбициозно но колегите ме замолија да ви го предложам Да побараме враќање на стариотсистем на полагање или барем да успееме да се избориме за полагање на 2 колоквиума кои ако се положат д не треба да се оди на испит.
ВЕ МОЛАМ да им пренесете на вашите координатори јас не ги знам лично, да превземат нешто бидејќи ако организираме протести и слично не верувам дека ќе се соберат многу луѓе од искуство знам, ве молам да ги притиснете вашите координатори, да пробаме некако да дејствуваме луѓе бидејќи нашата иднина е во прашање. Ние ќе студираме идните 5 години на овој факултет
Се надевам се согласувате со мене и дајте да се избориме за нашите права Искрено ВЕ МОЛАМ да се разбудиме и да реагираме !!!!

Да се надеваме прво да ги добиеме редовните сесии за полагање, па после да поднесуваме барање за 14 освоени кредити пошто мислам дека нема ништо да направиме ако сите три точки ги поднесеме одеднаш.

Steve Ray

Texas Huriccane
Член од
24 ноември 2007
Мислења
1.131
Поени од реакции
182
Прееска со Тина(Граѓанско) праев муабет барањето што е поднесено моментално е разгледано и отфрелно е зашо не е убаво формулирано, во тоа барање се бара комплетно да се врати стариот систем на полагање, што Тина кажа дека нема никакви шанси да се врати и рече дека на координаторите им било кажано да го преформулираат односно конкретно да се поднесе барање за да се вратат 3те шанси за полагање и само тоа, бидејќи само за тоа има реални шанси да се прифати, а секаква друга промена нема да се деси. Ова е инфо од прва рака

Член од
16 декември 2008
Мислења
391
Поени од реакции
125
Да не има некој случајно семинарска на тема Адвокатура во РМ да позајми ... или било што во врска со темата ???

Член од
28 јули 2011
Мислења
81
Поени од реакции
25
Дечки од постарите да ве замолам да ми кажете дали граѓанско на испит се паѓаат прашања од практикум за правни факти и правни дела...утре полагаме па би сакала да знам фала :)

Член од
11 март 2011
Мислења
131
Поени од реакции
34
stvarno pravo za ispitot treba da se uci od praktikum?i da ne ima slujacnooooo nekoj prasanja sto se pagaat po predmetov ?:)

Член од
11 јуни 2011
Мислења
24
Поени од реакции
8
Прееска со Тина(Граѓанско) праев муабет барањето што е поднесено моментално е разгледано и отфрелно е зашо не е убаво формулирано, во тоа барање се бара комплетно да се врати стариот систем на полагање, што Тина кажа дека нема никакви шанси да се врати и рече дека на координаторите им било кажано да го преформулираат односно конкретно да се поднесе барање за да се вратат 3те шанси за полагање и само тоа, бидејќи само за тоа има реални шанси да се прифати, а секаква друга промена нема да се деси. Ова е инфо од прва рака
Системот е во ред ја незнам како може некој да бара компијутерски да го полага целиот испит на заокружување, а правник ќе биде утре и да отиде у судот незнае една молба да потполни и незнае да комуницира со луѓето околу него(во кој што за да бидеш правник треба да имаш и речник, а не да разговараш уличарски)!! Од предходните 7 генерации ми се чини дали 100 правници ќе излезат како што требаЕдинствен недостаток на системот е во презапишувањето на предметите а до некаде и условот меѓутоа не игра тоа голема улога!!!

Член од
18 октомври 2010
Мислења
354
Поени од реакции
153
ВАЖНО ЗА БРУЦОШИТЕ!
Дечки вака не иде работава што не иде, јас во разговор со многу колеги од сите групи дојдовме до заклучок дека мора да се поднесе барање веднаш бидејќи на тоа минатото незнам кој го поднесувал нема одговор или е одбиено. Од 15 ваљда се поправните за 1 семестар и ако не реагираме до тогаш ќе си плаќаме по 70 или колку и да е евра. Ми треба и ваша помош да ги известите координаторите бидејќи поорганизирано е да се оди преку нив колегиве со кои разговаравме ќе ги притиснат нивните координатори и да се обидеме да го добиеме следново:
1. Да добиеме можност да полагаме предмет во 3 редовни сесии само со уплатница од 50 денари! (најважното барање)
2.Да немораме да имаме 14 освоени кредити за да фатиме услов за следен семестатуку да можеме да си полагаме што сме научиле во која сесија ние сакаме
3.Ова е малку преамбициозно но колегите ме замолија да ви го предложам Да побараме враќање на стариотсистем на полагање или барем да успееме да се избориме за полагање на 2 колоквиума кои ако се положат д не треба да се оди на испит.
ВЕ МОЛАМ да им пренесете на вашите координатори јас не ги знам лично, да превземат нешто бидејќи ако организираме протести и слично не верувам дека ќе се соберат многу луѓе од искуство знам, ве молам да ги притиснете вашите координатори, да пробаме некако да дејствуваме луѓе бидејќи нашата иднина е во прашање. Ние ќе студираме идните 5 години на овој факултет
Се надевам се согласувате со мене и дајте да се избориме за нашите права Искрено ВЕ МОЛАМ да се разбудиме и да реагираме !!!!
Најдобро ќе ви биде барањето да ви биде составено само од првата точка, бидејќи другиве ама воопшто не држат вода. Условот 14 кредити одамна се практикува не само на правниот факултет (на другите факултети можеби има други граници, но сепак постои услов). Баш не интересира нас постарите колеги дали ќе успеете во намерите. Позз
--- надополнето: 18 мај 2012 во 20:10 ---
ВАЖНО ЗА БРУЦОШИТЕ!
Најдобро ќе ви биде барањето да ви биде составено само од првата точка, бидејќи другиве ама воопшто не држат вода. Условот 14 кредити одамна се практикува не само на правниот факултет (на другите факултети можеби има други граници, но сепак постои услов). Баш не интересира нас постарите колеги дали ќе успеете во намерите. Позз
--- надополнето: 18 мај 2012 во 20:10 ---
ВАЖНО ЗА БРУЦОШИТЕ!

Член од
18 мај 2012
Мислења
59
Поени од реакции
17
за барањата, молбите, жалбите и други слични ствари задолжен е каламатиев, а помрзливо и флегматично суштество од него нема на правен. така што подобро барањето да биде добро составено и барањата разумни затоа што овој дебелиот нема ич да се замара со него, одма ќе го одбие
--- надополнето: 19 мај 2012 во 19:22 ---
мора да имаш положено најмалку пола од предметите од претходниот семестар за да го запишеш следниот, али за тие што немаат услов можат да го запишат семестарот условно. ќе можеш да идеш на предавања и да фаќаш активност, ама нема да можеш да полагаш есеи, колоквиуми, испити додека не го исполниш условот (ова веќе втор пат го пишувам:))
така што се согласувам со другарчево пред мене ова второто барање мора да се тргне затоа што од секогаш било така, не е ова некоја нова измена

Kajgana Shop

На врв Bottom