Оцрнување на бившите

Eliza

EliXiR
Член од
10 ноември 2008
Мислења
129
Поени од реакции
3
Обично сознанието за вредноста на бившиот партнер, не е присутно баш во моментот кога ќе раскинеме.
Одма се јавуваат механизмите за рационализација и одбрана, кои преку оцрнувањето не штитат од фактот дека не оставиле/сме раскинале.

Да, некои тоа го контролираат и не го експонираат особено. Но, да речат дека никогаш, буквално никогаш не оцрниле бивш партнер, ни во моменти на афект или додека цмиздрат врз рамото на најдобрата пријателка...Е, тоа не ми држи верба.
Освен ако не е во прашање особа која го живее врвот на етичките и морални принципи. Али такви луѓе ипак се бројат на прстите од една рака. И во тој случај збориме за ретки, ако не и непостоечки, исклучоци.
Оцрнувањето на бивши партери нема ама баш никаква врска со врвот на етичките и моралните принципи(не се непостоечки,познавам неколкумина(2-3))
Некогаш се раскинува на начин каде што и двајцата партнери се сложни за прекинот на нивната врска.

С

Сатори

Гостин
Оцрнувањето на бивши партери нема ама баш никаква врска со врвот на етичките и моралните принципи(не се непостоечки,познавам неколкумина(2-3))
Некогаш се раскинува на начин каде што и двајцата партнери се сложни за прекинот на нивната врска.
Всушност, секогаш еден го предложува крајот на врската, ако другиот се сложи, не значи дека не останале емоции кои што можат да резултираат со гнев, омраза и одмаздничко кретенско однесување.
Исклучоци има секако, кога ти ќе ја завршиш врската и ќе бидеш пресреќен за да зборуваш за бившиот или ако си затворен тип па да мора на мачките да им се исповедаш ...

Eliza

EliXiR
Член од
10 ноември 2008
Мислења
129
Поени од реакции
3
Всушност, секогаш еден го предложува крајот на врската, ако другиот се сложи, не значи дека не останале емоции кои што можат да резултираат со гнев, омраза и одмаздничко кретенско однесување.
Исклучоци има секако, кога ти ќе ја завршиш врската и ќе бидеш пресреќен за да зборуваш за бившиот или ако си затворен тип па да мора на мачките да им се исповедаш ...
Гнев,омраза и одмаздичко кретенско однесување и не мора да постои.
Исклучоците кои ги спомна воопшто не се на место.
Но нели секој со своите искуства.:smir:

Член од
19 април 2005
Мислења
1.806
Поени од реакции
75
Ај вака да се договориме - „бивш“ е кога ќе поминат солзите и мрсолите, спомнувањето на екстремитети и роднини до трето колено. Па и тоа не е оцрнување, туку нормална фаза на преболување. Е, ако и после тоа, кога ќе слегне талогот, наоѓаме за сходно да ја изблуеме личноста и делото на оној кој ни бил (мал/среден/голем) дел од животот, стварно мислам дека е плукање спроти ветер. Онака, мрсно и зелено.

PSYtisfaction

Царевата ќерка
Член од
30 јуни 2006
Мислења
3.922
Поени од реакции
527
Ај вака да се договориме - „бивш“ е кога ќе поминат солзите и мрсолите, спомнувањето на екстремитети и роднини до трето колено. Па и тоа не е оцрнување, туку нормална фаза на преболување. Е, ако и после тоа, кога ќе слегне талогот, наоѓаме за сходно да ја изблуеме личноста и делото на оној кој ни бил (мал/среден/голем) дел од животот, стварно мислам дека е плукање спроти ветер. Онака, мрсно и зелено.
Taчно.

А плус, дали е оцрнување ако по раскинот со другарка уз кафе споделиш факт за бившиот? Негова негативна особина, лоша постапка, било што анти, сигурно не е совршен. Ама не измислуваш ништо.
Ако ова го сметате за оцрнување, во ред. Мада е претерана терминологија.

Ама ако зборите за лажење, измислување некакви причи, преувеличување, пуштање муабети по луѓе само и само со цел да му наштетиш на бившиот (огорченост, жеља за одмазда и што знам што), тогаш станува збор за незрел пристап кон работите што вие толку го оправдувате и го третирате као нормална реакција после раскинување. И уште ако јас сум кривата, јас сум ставила крај и сум го повредила, уште да си земам за право да смислувам прикаски што би му ја убиле репутацијата?! Треба да сум тежок скот.

Шмекерот

Еден и единствен
Член од
24 мај 2008
Мислења
1.767
Поени од реакции
384
јас не оцрнувам...не ми се оцрнува...некои кои некогаш бил со мене и ми било убаво со него...Коа било раскинувањето ако нешто сум бил повреден...може у моментот сум црнел сум плукал ово оно...ама да го дрвам сеа за бивши па дури и на овој форум да оцрнувам...неее...не ми е шмекерски некако...
еве најголемо црнило ако можам така да го наречам...ќе биде ова...
Никогаш повеќе во животот нема да те шмекнам...:)
она знае дека тоа поише боли него било што муахаха :)

Член од
6 ноември 2007
Мислења
848
Поени од реакции
44
Јас ги црнам,т.е ги имам црнето порано....И тоа имам зборувано и зборувано и животот на некој им го имам уништено(така ми кажаа,можда и ме излажаа),па од кога слушнав дека и на некој не му се живее заради мене и моите муабети,решив да прекинам да зборувам,а воедно и да мразам некого,ем подобро за мене,ем помалку грижа на совест,ем помалку нервози....А и мене ме имаат оцрнато,ама не со намера да ме навредат мене,ама да се пофалат тие самите,пред други,ама и тие лошо си поминаа,со некој дури и по некој шамар летна....Али нема везе,сепак мене тоа со црнењето ми помина,па сега се обидувам да ги зачувам само попозитивните случувања со некого,па така ќе има помалку фрустации,и помалку кажани лоши зборови,и направено помалку лоши дела со кои им попречувам на бившите,сепак сватив дека сепак тие се бивши,и си имаат право да продолжат со животот без да им се мешам...

Член од
22 април 2008
Мислења
142
Поени од реакции
17
Оцрнувањето не ми е омилена активност.
Едноставно: не ми е пријатно најинтимните моменти било да се најсупер или најзаникаде да бидат предмет за муабет на маса. Мене ми е ужасно лошо чувството некој да ми раскажува и плука по бившиот со сите сочни финеси и валкани детали во раскажувањето на ситуациите; тоа е перверзија и ѕиркање во туѓа интима, а по тој спорт не сум баш.
Зборот ми е, без сирови голотии. Ако веќе ти е да се соголиш онака перверзно, одбери фина публика. Мислам, зашто да каниш љубопитници во кревет и во душа.
Се зависи како ќе го кажеш нештото: кога причите се упакуваат во пософистицирана хартија што е за пред народ, тоа се веќе причи за сва времена.:)

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
И кој си збори за себе си збори...:icon_lol:
Дозволи дека има луѓе кои си ги ценат бившите партнери - без лажење или самозалажување.
Токму така. Како што има луѓе кои уживаат во оцрнување или едноставно тоа само си искача од нив, има и луѓе (како нас) кои не сакаат да го прават тоа.
Мене на пример, не ми причинува никакво задоволство, но ме прави среќен кога ќе се сетам на убави моменти за бивши, па уште и ако го поделам тоа со друг. Како оној дека една бивша моја е со прстен на рака и пресреќна. :back:

Член од
26 август 2008
Мислења
2.165
Поени од реакции
58
toa so ocrnuvanjeto na bivsite,nalikuva na prikaznata za LISICATA I GROZJETO,neli?

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
На темава баш и не е дефинирано кога се доредува статусот "бивш", ниту за какво оцрнување станува збор, па затоа ми паднаа у очи тврдењата дека никогаш не оцрниле ниту еден партнер. Ма дај?

Особено затоа што и јас го сметам тоа како нормална фаза на одболување некој. Болката и срамот те тераат на такви зборови.

А, дека е очајно и дека така себе се вреѓаме е факт. Сепак, и ти си делумно морон ако си поминал толку време заљубен у некој што го нарекуваш морон.
Ама, тоа тогаш не го гледаме така. Го гледаме само како утеха и е нормално и вообичаено.
Затоа ми смета кога лажат дека тоа никако не го прават. И затоа уствари и уопште пишав на темава.

Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.724
Поени од реакции
13.453
Морам да се сложам со ада, дека оцрнувањето на бившиот е застапено кај сите. Природно е кај човекот да се залажува кога ќе рече :„Пих кисело е грозјето“, инаку не би функционирал да продолжи понатаму. А ја знаеме сите основната на секој човек - бори се за преживејување.

M

MIL

Гостин
Jas neznam dali voopsto posle edna vrska vredi uste da se zboruva za taa osoba.Ne treba nisto da se komentira tuku treba da se izbrisi zasekogas od glava i da se prodolzi samo napred zatoa rekle posle TIT nema kaenje i ednostavno si pees PRODUZI DALjE :vozbud: i se ti e TOP!!!

shadows & smile

just a lost boy
Член од
10 февруари 2008
Мислења
291
Поени од реакции
7
Каде и да одат, зборат лошо, ги оцрнуваат бившите, само се жалат дека биле глупави што имале врска со партнерот.

Знам машки што од кога ќе раскинат зборат за девојката дека е курва, а знам женски кои исто со многу погрдни зборови зборуваат за својот бивш.
Да овие работи неможам веќе да ги поднесам.Насекаде ги има.
И не ми е воопшто што толку се замараат со тоа да направат лошо да изгледа нивниот партнер/ка...

Вие ги чувате тие работи за себе или зборувате на сите како вашиот/а бивш/а бил идиот, кретен/ка итн?
Ги оцрнувате пред сите што ги знаете или тоа го правите само со најблиските и дали воопшто го правите тоа?
Па јас колку што се сеќавам,никогаш ама никогаш не сум оговарал или црнел некоја од моите предходни женски.

Дали ви се случило да чуете муабети од вашиот бивш партнер за вас? Да ве оцрнува, да збори лошо за вас? Како сте изреагирале?
Немам слушнато од неа никогаш ништо.А и знам дека никогаш и нема да бидам црнет.Бидејќи е навистина душичка :nesum:
И општо што мислите за тоа намерно оцрнување на бившите партнери пред останатите луѓе?
Тоа е многу непотребна и неубава карактеристика на бедните луѓе.
Нека не се навреди некој но сепак тоа е само за мали деца.
Тие што го користат тоа може да се сметаат како не дораснати.Бидејќи ако си ти на некого нервозен нема потреба да го искажуваш тоа со погадни зборови и да шириш приказни.
Доволно е да се остави минатото позади такво какво што ти е.А треба да се занимаваш со планирање на иднината.:smir:

Член од
21 ноември 2008
Мислења
1.157
Поени од реакции
18
Едноставно нема сто да се коментира на тема бивси,тие се дел од минатото мое и нема зосто да ги зборам или пак да ги вреѓам,тие се дел од минатото и нема потреба воопсто да ги спомнувам или да ги оцрнувам во сегасноста или пак во иднината,сто било поминало и не мозе да се смени ништо,го свакам како некое плус искуство во мојот живот и учам од грешките :toe: за да не ги повторам.... и смо напред:motor: брм брммммммм

Kajgana Shop

На врв Bottom