Емкаа
the worst thing about prison was the dementors.
- Член од
- 14 мај 2008
- Мислења
- 4.674
- Поени од реакции
- 11.978
Имат и од едните и од другите за никаде. Лично знам пример келнер шо замина сезонски за Хрватска, дур даваше отказ праша дали ко ќе се врател октомври можело да продолжит да си работит во локалов преку зимаМислам дека нема споредба со Америка, таму се одеше преку work and travel за студенти. Сега имаме ситуација каде што од 20 души заминати барем 18 од нив преку цела година се бават со угостителство и се добри/солидни во својата професија арно ама нашиве газди друуга математика имаат или можда грешам..

Споредено со пред 10 години, мислам дека условите се далеку подобри ( јас работев секоја година сезонски, 400 денари беше дневница без ден слободен ).
За младиве е поатрактивно да се 4 месеци надвор од дома, плус на море...И јас на нивно место би заминала Хрватска. Проблемот е шо не останаа искусни келнери, сите се запослија по фабрики. И ова е резултат на долгогодишно иззживување на газдиве, никакви услови за работа, работа од јутра до сутра итн. И сеа немат, епа немат. Далга еден вработен не им остана искусен, од келнер до готвач в кујна. Седнав летото, петок или сабота вечер, шпиц сезона, ме служит едно келнерче младо, можда 13 години имаше. Ни манири, ни внимание, ништо. Далеку под нивото шо го очеквев споредено со цената шо ја платив.
Сите газди шо ги знам шо се во угостителство последниве години се активно вклучени во работата на локалот, дали преку служење, работа во кујна, чистење...ко ќе немат персонал то е.
Него општина имат ново работно време за летово, од 6-14 или 7-15. Таман плажица да се фатит со време.