Откриено старомакедонско писмо од пред 4.000 години

Член од
29 септември 2007
Мислења
245
Поени од реакции
17
Откриени се првите пишани траги од старомакедонското писмо на територијата на Македонија, тврди д-р Душко Алексовски, професор по палеолингвистика и почесен претседател на Светската академија на карпеста уметност.

„Претставува редок пример на артефакт испишано името на божицата Веста, но првобитното име Бсефа, од која подоцна се развива името Веста. Битно е што ова е најстара пишана трага на старомакедонското писмо", вели д-р Алексовски.
Знаците на глинениот поклопец стар 4000 години, според Алексовски, се епохално откритие, прво од ваков вид во светски рамки, многу важно за палеолингвистиката.
„Ја решава енигмата што претставува Бсефа, додека досега само се претпоставуваше дека така е првобитното име на божицата Веста, сега го имаме и директниот показател. Ова претставува извор на таа праисториска писменост и јазик на ова тло", вели Алексовски.
Терактониот артефакт е откриен во централна Македонија. Засега не откриваат каде е точната локација, а се претпоставува дека глинениот поклопец се користел за изведување на религиозни ритуали посветени на Веста, божица на огништето. Неговото откривање е значајно за потврда на целокупниот културно-јазичен континуитет на овие простори.http://a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=102393
 
Член од
12 ноември 2008
Мислења
87
Поени од реакции
7
Откриени се првите пишани траги од старомакедонското писмо на територијата на Македонија, тврди д-р Душко Алексовски, професор по палеолингвистика и почесен претседател на Светската академија на карпеста уметност.

„Претставува редок пример на артефакт испишано името на божицата Веста, но првобитното име Бсефа, од која подоцна се развива името Веста. Битно е што ова е најстара пишана трага на старомакедонското писмо", вели д-р Алексовски.
Знаците на глинениот поклопец стар 4000 години, според Алексовски, се епохално откритие
Се што е нај- нај- нај- е откриено во пределите на Р. Македонија :smir:
 
Член од
25 декември 2008
Мислења
1.862
Поени од реакции
1.044
А што ке биде сега со тезата на Тентов и Бошевски
 
Член од
3 јануари 2009
Мислења
75
Поени од реакции
3
Ова е непобитен факт дека Македонија постоела, постои и ќе постои на денешниве простори.
Овие факти мораат да се презентираат на меѓународната јавност, а и на домашната.
Многу луѓе се збунети во врска со македонско-грчко прашање.
Нашите медиуми фактички само го пуштија без да му дадат некое посебно значење.
Колку што знам ова е најстариот македонски натпис пронајден.
Мора агресивно да се презентира и промовира. Како што реков огромен број на луѓе не ја знаат вистината за Македонија.
За нив вистина е тоа што ќе го чујат на ТВ или Интернет.
За жал тоа ќе си остане така.``Секое чудо за три дена``-Само ова ``чудо траеше еден.
 
Член од
20 мај 2008
Мислења
961
Поени од реакции
41
Јас последни информации што ги имам за древно македонско писмо се за средниот текст од Каменот од Росета, кој проф. др. Аристотел Тентов (професор на ФЕИТ) и академик Томе Бошевски (поранешен професор на ФЕИТ), успеале да го дешифрираат и да најдат многу сличности со денешниот македонски јазик и останатите словенски јазици. Друга важност од нивниот труд е тоа што “доселувањето на Словените од зад Карпатите“ е земено, т.е. препишано од руската историја. Гледано од Русија, зад Карпатите се наоѓа Балканот. Се надевам дека овој труд и теории ќе бидат потврдени. Повеќе за ова на:
http://rosetta-stone.etf.ukim.edu.mk
 
Член од
22 јули 2008
Мислења
184
Поени од реакции
6
Печат'т от Караново (Новозагорско)"Надпис'т в'рху кр'глија печат от Караново, којто датира според б'лгарските археолози В.Миков и Г.Георгиев от краја на IV-то или началото на III-то хилјадолетие пр.н.е., представлјава уникален паметник на човешката култура от онаја отдалечена епоха. Тој представлјава п'рвите фази на писмеността изобшто. При посочената датиривка, знаците в'рху печата от Караново се јавјават нај-старата писменост в Европа. Тази писменост е по-стара дори и от п'рвата критска писменост, којато датира от средата и втората половина на III-то хилјадолетие пр.н.е. Така кр'глијат печат с надпис от Караново е една истинска научна находка." Сп. Археологија 1969/1


Плочката от Градешница (Врачанско)"Плочката с писмени знаци е намерена през 1969 г. в халколитен културен пласт, којто според Б.Николов и Г.Георгиев принадлежи на средата и втората половина на IV-то хилјадолетие пр.н.е. Археолозите смјатат, че този културен пласт с'ответства хронологически на Караново V-то ниво. В так'в случај писмеността от Градешница е по-стара от писмото в'рху печата от Караново, както и от нај-старата писменост на о.Крит.
Писмеността от Градешница, Караново и Т'рт'риа (Рум'нија) говори за наличието на високоразвита за времето си (IV-то - III-то хилијадолетие) култура сред народите, населјавашти Балканскија полуостров. По началнија стадиј на развитието на писмеността тази култура не отст'пва на цивилизациите от Мала Азија, Близкија изток и Египет. Балканскијат полуостров следователно е бил едно от средиштата на нај-високо развитите древни цивилизации." Сп. Археологиа 1970/3
 

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.580
Поени од реакции
27.101

Коловрт

Озимандија
Член од
12 април 2010
Мислења
4.002
Поени од реакции
9.154
Oва со старомакедонското писмо не е од вчера. Професор Васил Иљов уште пред петнаесетина години истражуваше на оваа тема и дешифрираше (всушност, прочита) десетици пронајдени написи со „цртки и рецки“.
Не знам зошто, но интересот за овие (многу важни за Македонската и светската историја и култура) истражувања спласна со тек на време. Барем се додека проф. Тентов и проф. Бошевски не се навратија на овој клучен елемент во борбата за докажување на Македонската илјадалетна култура и писменост.Преглед на пронајдените написи:
Ова е целосното истражување на Иљов. (гледате дека одамна не е ажурирана)САЛ СО БОГА СУМ
 

Argos

В'елкач
Член од
28 април 2010
Мислења
45
Поени од реакции
1
hahahh "Б“ у античко време ахахахах, јас ја пронајдов атлантида......

Како бе баш се у Скопје , пронаоѓаат , како не у Македонија! (Солун) :S....... cccc

Колку имаме ние откриено и оставено
 

Kajgana Shop

На врв Bottom