Отворање на бизниси и сметководство

Дали Македонија има добри услови за водење на бизниси?


  • Вкупно гласачи
    15
  • Гласањето е завршено на .
Член од
26 јануари 2020
Мислења
1
Поени од реакции
0
Здраво :)
Би сакал мала помош од некои кои има познавање или веќе има отворено бизнис. Поголемиот дел од процесот го знам но не и деталите.

- Дали можи без регистрационен агент електронски за се регистрира бизнис односно трговско друштво (т.д.), во случај да поседувам електронски потпис?
- При уплаќање на паричниот влог во т.д. дали парите прво се на сметка на физичко лице па по основањето се отвора сметка за правното лице па потоа парите се превртуваат од сметка на физичкото лице на правното?

Исто така би ме интересирало водењето на сметководството.
- Според законот мора да имаш овластен сметководител, но реално колкава улога има сметководителот во мала компанија каде што поголем дел од работата е врши управителот?
- Дали има исклучок за самовработени, дали и тие треба да имаат сметководител пошто имаше некои "информации" на интернет што ги најдов дека дека поинаку, но јас според тоа што го најдов во законот сметководител е за сите исклучок трговец поединец, и мислам дека страниците каде ги најдов тие информации дека авторот грешно се инфомирал
- ДДВ е нешто што секој дневно се спомнува на нет и тв, посебно политички, но јас кога барав информации за ДДВ го најдов законот и неколку правилници, на пример никаде неможев да најдам детали како тоа им се враќаат данокот на компаниите иако редовно се спомнува во политиката, или тоа нешто што важи само за одредени компании кои се нашле некаде на политичкиот спектар?
- ДДВ плаќа секои граѓанин на Македонија, што се би важело за странци на пример би продавал производи преку интернет во странство, односно би ги извозил?
- Покрај царината, дали при увоз се наплаќа ДДВ, колку и за кои производ?
- Кога едно правно лице му продава на друго правно лице производ кои треба да заврши на крајот кај физичко лице, дали при правно-правно или Б2Б, се наплаќа ДДВ, ова нешто што навистина не ми јасно, затоа што многу компании ги прикажуваат производите кои ги продаваат за правни лица со данок и истовремено и без данок?
- Во врска плаќањето плати, би сакал да знам како, до кога и од кога се плаќа платата, данокот, осигурувањето здраствено, и пензиското осигурување?
- Може да се избере помеѓу ПИОМ и приватни, пошто постојано се менува законот тешко се да следиш.
- Кај здраственото државното е задолжително, дали ова ќе се промени во иднина?
П.С. Од неколку државни институции побарав информации во врска со отворањето и работењето на бизнис, најмногу одговори добив од УЈП кои беа целосни, за разлика од другите на пр. Македонска пошта која е катастрофа, Мин за социјална работи и труд па не добив никаков одговор, а од Царината имаат речиси се на веб страницата што навистина е добро.
За разлика од некои странски држави како САД и ОК -Британија каде на интернет можи апсолутно се да најдете во врска со работењето на бизнисите тука кај нас па и во поголем дел од европските е многу потешко, а за отворање речиси секаде можи да се најде информации, исклучок диктатурите.
Поздрав
Автоматски споено мислење:

И би сакал без навреди и политика исклучок таа што е поврзана но умерено.
Автоматски споено мислење:

ПС И дали знаете некои софтвер за сметководство, да не е некои преценет со цена за во Менхетен, туку некои до помала цена со повеќе функции.
 
Последно уредено:

батеМаче

Човек
Член од
3 декември 2008
Мислења
280
Поени од реакции
210
Многу прашања на едно место
За првите двем: да мораш преку овластен регистрационен агент и за второто ако имаш паричен влог парите ги уплаќаш на времена сметка во одбраната банка каде што ќе има фирмата сметка па по регистрацијата со отворањето на жиро сметката за правното лице парите ќе ти бидат пренесени таму односно во сопственост на правното лице.
 

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
8.508
Поени од реакции
8.917
Сето ова фино и убаво ќе ти го објаснат у било кое сметководствено биро.
 
Член од
12 август 2019
Мислења
3
Поени од реакции
0
Здраво :)
Би сакал мала помош од некои кои има познавање или веќе има отворено бизнис. Поголемиот дел од процесот го знам но не и деталите.

- Дали можи без регистрационен агент електронски за се регистрира бизнис односно трговско друштво (т.д.), во случај да поседувам електронски потпис?
- При уплаќање на паричниот влог во т.д. дали парите прво се на сметка на физичко лице па по основањето се отвора сметка за правното лице па потоа парите се превртуваат од сметка на физичкото лице на правното?

Исто така би ме интересирало водењето на сметководството.
- Според законот мора да имаш овластен сметководител, но реално колкава улога има сметководителот во мала компанија каде што поголем дел од работата е врши управителот?
- Дали има исклучок за самовработени, дали и тие треба да имаат сметководител пошто имаше некои "информации" на интернет што ги најдов дека дека поинаку, но јас според тоа што го најдов во законот сметководител е за сите исклучок трговец поединец, и мислам дека страниците каде ги најдов тие информации дека авторот грешно се инфомирал
- ДДВ е нешто што секој дневно се спомнува на нет и тв, посебно политички, но јас кога барав информации за ДДВ го најдов законот и неколку правилници, на пример никаде неможев да најдам детали како тоа им се враќаат данокот на компаниите иако редовно се спомнува во политиката, или тоа нешто што важи само за одредени компании кои се нашле некаде на политичкиот спектар?
- ДДВ плаќа секои граѓанин на Македонија, што се би важело за странци на пример би продавал производи преку интернет во странство, односно би ги извозил?
- Покрај царината, дали при увоз се наплаќа ДДВ, колку и за кои производ?
- Кога едно правно лице му продава на друго правно лице производ кои треба да заврши на крајот кај физичко лице, дали при правно-правно или Б2Б, се наплаќа ДДВ, ова нешто што навистина не ми јасно, затоа што многу компании ги прикажуваат производите кои ги продаваат за правни лица со данок и истовремено и без данок?
- Во врска плаќањето плати, би сакал да знам како, до кога и од кога се плаќа платата, данокот, осигурувањето здраствено, и пензиското осигурување?
- Може да се избере помеѓу ПИОМ и приватни, пошто постојано се менува законот тешко се да следиш.
- Кај здраственото државното е задолжително, дали ова ќе се промени во иднина?
П.С. Од неколку државни институции побарав информации во врска со отворањето и работењето на бизнис, најмногу одговори добив од УЈП кои беа целосни, за разлика од другите на пр. Македонска пошта која е катастрофа, Мин за социјална работи и труд па не добив никаков одговор, а од Царината имаат речиси се на веб страницата што навистина е добро.
За разлика од некои странски држави како САД и ОК -Британија каде на интернет можи апсолутно се да најдете во врска со работењето на бизнисите тука кај нас па и во поголем дел од европските е многу потешко, а за отворање речиси секаде можи да се најде информации, исклучок диктатурите.
Поздрав
Автоматски споено мислење:

И би сакал без навреди и политика исклучок таа што е поврзана но умерено.
Автоматски споено мислење:

ПС И дали знаете некои софтвер за сметководство, да не е некои преценет со цена за во Менхетен, туку некои до помала цена со повеќе функции.
Тебе дефинитивно ти треба сметководител. Платата и комплетните книжења( по закон) ги врши сметководителот. Околу законите и законските процедури, исто така, сметководителот ќе ти даде точни и веродостојни информации. Вака ќе луташ и многу е веројатно дека во некој момент ќе направиш голема грешка, која може да те чини многу пари....не си играј, тоа ти е мој совет, туку најди си професионалец кој што знае што работи и како работи. Не за џабе ги лиценцираа Сметководителите и Овластените сметководители!
Автоматски споено мислење:

 
Последно уредено:

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
14.076
Поени од реакции
946
Класика македонската ја тераш, или во превод „како да го заебам системот"? Како да заобиколам регистрационен агент, сметководител и т.н :)

Според закон, мора да имаш сметководител и освен што ќе биде задолжен за да ја сработи платата, комплетните книжења, даночни извештаи и завршните сметки, ќе ти дава и консалтинг услуги баш на вакви прашања кои си ги поставил, доколку сакаш да работиш исправно, почитувајќи ги законите и прописите :)
 
Последно уредено:

батеМаче

Човек
Член од
3 декември 2008
Мислења
280
Поени од реакции
210
Според закон, мора да имаш сметководител и освен што ќе биде задолжен за да ја сработи платата, комплетните книжења, даночни извештаи и завршните сметки, ќе ти дава и консалтинг услуги баш на вакви прашања кои си ги поставил, доколку сакаш да работиш исправно, почитувајќи ги законите и прописите :)
Од сето ова платата би можел сам да ја прави не е некоја филозофија плус постојат и калкулатори и мпин-от од УЈП секој може да го симне, но и да знае се и да може да ги работи сите книжења итн. потребен е овластен сметководител за да ја потпише завршната сметка. А дека никој не ти потпишува за лепе очи, уште помалку за книжења што не ги извршил тој.
На крај се сведува на тоа дека ти треба и сметководител.
 
На врв Bottom