Останати вести од светот на фудбалот

Член од
19 септември 2005
Мислења
5.616
Поени од реакции
180
Македонскиот репрезентативец Александар Васоски успешно ја минува рутинската хируршка интервенција, извршена во вторникот, по откриената бактерија во црниот џигер комплетно очекувајќи што поитно враќање на зелените терени.

На само еден ден пред заминувањето на подготовките со својот Ајнтрахт Франкфурт, Васоски на преглед во Скопје мораше да се соочи со уште еден здравствен проблем во годината за него пропратена со малери по неколкуте претходни повреди, меѓутоа нашиот дефанзивец веќе се чувствува одлично на одделението на скопската клиника посакувајќи оваа "епизода" што побргу да остане зад него.

"Сега се чуствувам навистина добро. Успешно беше завршена операцијата. Тоа е најважно во моментов", ни прокоментира вчера Александар Васоски во очигледно добро расположение.

"Конечно мислам дека е крај на малерите кои ме затекнаа оваа натпреварувачка година. Сакам сезоната да остане зад мене, и што поитно да се вратам во натпреварувачкиот ритам", вели еден од најдобрите македонски дефанзивци.

Според, најавите од лекарскиот тим се очекува Васоски за два до три месеци комплетно да се врати на зелениот терен. Неизвесно е колку ќе биде подготвен да одговори и на обрските во репрезентативниот дрес за септемвриските натпревари против Шкотска и Холандија во квалификациите за СП 2010 во Јужна Африка, меѓутоа од актуелниот аспект тешко остварлива е можноста селекторот Среќко Катанец сепак да смета на неговите услуги.
 
F

fantomX

Гостин
Лубош Михел ја заврши кариерата
Еден од најдоборите европски фудбалски сидии - Словакот Лубош Михел, соопштил дека ја завршува кариерата поради повреда, соопштил синоќа Фудбалскиот сојуз на Словачка.
Михел има 40 години и и можеше уште долго да ја дели правдата, но проблемите со повредата на Ахиловата тетива, поради која неодамна мораше да замине на операција, сепак била посериозна од желбата за вршење на функцијата арбитар.
Во текот на богатата фудбалска кариера Михел судеше и во финалето од Лигата на Шампионите 2008. година, потоа во финаелто од Купот на УЕФА 2003. година, а беше арбитар и на Светските првенства 2002. и 2006. година, како и на ЕП 2004. и 2008. година.
Последен меч на кој словачкиот арбитар ја делеше правдата беше оној во рамките на украинскиот шампионат - меѓу Металург од Запорожје и Металист од Харков, кој на програмата беше на 5. октомври.
Михел е првиот судија од Словачка кој беше делегиран за мечевите на Светските првенства, а во текот на кариерата судеше повеќе од 50 мечеви во Лигата на Шампионите.




КОНЕЧНО!!!!!
 
В

Вори

Гостин
Аууу јесс,конечно овој слепец наречен Љубош си заминува од фудбалот,но навивачите од Јунајтед треба да му пратат една бомбоњера дека без него не верувам дека ќе ја имаа титулата во ЛШ....
 

Xfire

fino alla fine
Член од
9 август 2008
Мислења
7.339
Поени од реакции
2.232
Деко сака да ја освои Лигата на Шампионите и со Челзи

Деко веќе двапати го има освоено трофејот во Лигата на Шампионите, најпрво со Порто под водство на Жозе Мурињо, а потоа и со Барселона. Доколку му успее тоа ќе стане вториот фудбалер во историјата кој освоил титули во Лигата на Шампионите со три различни клуба.
Тоа единствено му успеало на Кларенс Сирдорф, кој еднаш ја освои Лигата на Шампионите со Ајакс, еднаш триумфираше со Реал Мадрид и двапати со Милан.
"Размислувам за тоа, бидејќи знам дека Лигата на Шампионите е најважниот трофеј кој Челзи никогаш го нема освоено" - изјави Деко.
"Значајно ќе биде за клубот да го освоиме а јас ќе имам шанса повторно да триумфирам во тоа натпреварување. Ова е одличен предизвик за мене".
Големо изненадување за фудбалската јавност освојувањето на титилата во Лигата на Шампионите од страна на Порто, но Деко не е изненаден.
"Не бев изненаден кога го освоивме трофејот со Порто, бидејќи тогаш имавме навистина добар тим".
"Една година пред тоа победивме во Купот на УЕФА и имавме неколку многу добри фудбалери, погледнете во Реал Мадрид, Барселона, Милан, Јувентус и во англиските тимови, тешко е да помислите дека Порто може да победи, но тоа се случи" - изјави Деко.
 

Milanez`

Tutta lα miα vitα...
Член од
6 август 2007
Мислења
14.504
Поени од реакции
5.488
Poznati fudbaleri koji su primili Islam

Većini javnosti nije poznata činjenica da je "Fudbalski Mozart" Thierry Henry Musliman.


Thierry Henry
Većini javnosti nije poznata činjenica da je "Fudbalski Mozart" Thierry Henry Musliman, da je u Londonu dok je igrao za Arsenal, bio redovan gost džamije. Rođen je 17. augusta 1977. godine u Parizu. Spada među 5 najboljih fudbalera današnjice. Najbolji je golgeter francuske reprezentacije svih vremena i najbolji je golgeter londonskog Arsenala svih vremena.
Trenutno igra za katalonskog giganta Barcelonu. Svaki gol proslavlja uzdignutim prstom što simbolizira Tewhid!


Frank Bilal Ribery
Trenutno je igrač Minhenskog Bayerna i slovi kao jedan od najboljih ofanzivnih igrača na svijetu. Kada je imao 3 godine doživio je tešku saobraćajnu nesreću u kojoj je zadobio taj famozni ožiljak na licu po kojem je postao prepoznatljiv.Rođen je 1. aprila 1983. godine u Boulogne-sur-Mer u Francuskoj.Posredstvom njegove supruge Vahide koja je marokanskog porijekla Frakn je prešao u Islam, ljudi bliski njemu kažu da je Ribery to uradio zbog sebe, a ne zbog supruge i da je on veoma iskren Mumin. Dokaz svemu tome su njegove ispružene ruke i dova Allahu dž.š. koju uvijek uči prije svake utakmice! Izjava za jedne ugledne francuske novine:Kao dijete provodio sam sve svoje vrijeme sa muslimanima. To je moj izbor. Niko mi nije rekao da to uradim. Ja radije zadržavam moje razloge za sebe.


Robin van Persie
Rođen je 6. augusta 1983. godine u Rotterdamu (Holandija) od oca kršćana i majke kršćanke. Njegov put u Islam potpomogla je tada njegova djevojka koja je marokanskog porijekla, a sada i supruga.Jedan je od najperspektivnijih maldih igrača Europe, udarna poluga engleskog Arsenala i holandske reprezentacije. Njegova tržišna vrijednost trenutno je preko 20 miliona eura.


Frederick Kanoute
Ovaj tamnoputi špic fudbaler je svojim golovima FC Sevilli donio dva uzastopna trofeja pobjednika UEFA Kupa za 2006. i 2007. godinu. Na fudbalskom tržištu spada među najtraženije i najskuplje napadače.

Arouna Kone
Napadački dvojac španske Seville sa Kanouteom čini ovaj fudbaler. Rođen je 11. novembera 1983. na Obali Bjelokosti. Negova realizatorska hladnokrvnost je impresionirala europske trenere. Poznat je po svom imidžu-frizuri.


Nicholas Anelka
Rođen je 14. Marta 1979. godine u Versailles (Francuska).U Francuskoj je 1998-99. godine proglašen za najboljeg mladog igrača.Igrao je za najveće europske klubove poput Paris Saint-Germaina, Arsenala, Real Madrida, Manchester City, Fenerbahce-a.Intresantna anegdota vezana za njega je ta kada je bio igrač Rela Madrida i kada je sa tim klubom osvojio Ligu Europskih Prvaka 2002. godine. Zbog tog uspjeha klub je bio pozvan u goste od Pape Ivana Paula II. Jedina 2 igrača koja su odbila otići na prijem kod pape su bili upravo Nikolas Anelka i naš Elvir Baljić koji je tada takođe bio član Real Madrida.Anelka je zvanično primio Islam 2004.godine i promjenio ime u Abdul-Selam.


Owen Hergrawes
Rođen je 20. Januara 1981. godine u Calgary-u, (Kanada). Informacija o njegovom prelasku u Islam se pojavila nedavno. Još nije zvanično potvrđena sa njegove strane niti negirana ali postoje osnovane špekulacije da je i on prihvatio Islam.Nalazi se među top 10 veznih igrača Europe. Nastupao je za Bayern Munchen, a od ove sezone je član Manchester United-a koji je za njega Bavarcima morao keširati 25 miliona eura. Član je engleske reprezentacije.





пс. Извинете што не е на македонски ме мрзеше да преведувам :icon_roll
 

Hellz Guardian

We do what we want
Член од
2 февруари 2008
Мислења
6.911
Поени од реакции
1.320
Избрани 3 од наградите за најдобри во 2008ма од IFFHS


IFFHS World’s Best Goalkeeper of 2008 Rankings


1. Iker Casillas, Spain (Real Madrid) 249 points
2. Gianluigi Buffon, Italy (Juventus) 170 points
3. Edwin van der Sar, Netherlands (Manchester United) 143 points
4. Petr Cech, Czech Republic (Chelsea) 108 points


IFFHS World’s Best Playmaker of 2008 Rankings


1. Xavi Hernández, Spain (Barcelona) 113 points
2. Cristiano Ronaldo, Portugal (Manchester United) 94 points
3. Lionel Messi, Argentina (Barcelona) 83 points
4. Steven Gerrard, England (Liverpool) 69 points


IFFHS World’s Best Top Division Goalscorer of 2008 Rankings


1. Lucas Ramón Barrios, Argentina (Colo Colo) 37 goals/38 appearances
2. Klaas-Jan Huntelaar, Netherlands (Ajax Amsterdam) 33 goals/34 appearances
3. Miguel Alejandro Ximénez, Uruguay (Sporting Cristal) 32 goals/41 appearances
4. Cristiano Ronaldo, Portugal (Manchester United) 31 goals/34 appearances


Xavi, Ronaldo and Messi will go head to head again on Monday, January 12, along with Milan’s Kaka and Liverpool’s Fernando Torres for the big prize, the FIFA World Player of the Year, where votes will be cast by national team selectors and captains.


Извор

Еве ги номинираните за најдобар играч на 2008ма од Фифа кои ке се одржат на 12 Јануари (Понеделник) во Варшава

The following 23 men (in alphabetical order) are in contention for the title of FIFA World Player 2008:
Emmanuel Adebayor (Togo), Sergio Agüero (Argentina), Andrei Arshavin (Russia), Michael Ballack (Germany), Gianluigi Buffon (Italy), Iker Casillas (Spain), Deco (Portugal), Didier Drogba (Côte d'Ivoire), Samuel Eto'o (Cameroon), Cesc Fabregas (Spain), Steven Gerrard (England), Zlatan Ibrahimovic (Sweden), Andrés Iniesta (Spain), Kaká (Brazil), Frank Lampard (England), Lionel Messi (Argentina), Franck Ribéry (France), Cristiano Ronaldo (Portugal), John Terry (England), Fernando Torres (Spain), Ruud van Nistelrooy (Netherlands), David Villa (Spain) and Xavi (Spain).




Извор
 
Член од
12 декември 2008
Мислења
1.553
Поени од реакции
101
Магазинот „Форбс" објави листа на 20 најплатени светски фудбалери во 2008 година. На врвот на таа листа се наоѓа Дејвид Бекам.
Повеќе од две третини од својата заработка во последните две години англискиот фудбалски репрезентативец ги оствари благодарение на појавувањето во реклами, односно таму го полни буџетот за точно 66 од вкупно 95 милиони американски долари, колку што во тој период заработи.
Интересно, најдобриот фудбалер на денешницата, фудбалерот на Барселона, Лионел Меси заработил “само” седум милиони евра надвор од фудбалските терени.
Ако се земе в предвид само последната календарска година, фудбалерот на Милан и ЛА Галакси е побогат за 46 милиони американски долари.
Топ 10 најплатени светски фудбалери (цените се во милиони американски долари):
  • Дејвид Бекам (ЛА Галакси / Милан) 46
  • Роналдињо (Милан) 33
  • Тиери Анри (Барцелона) 28
  • Кака (Милан) 22
  • Кристијано Роналдо (Манчестер Јунајтед) 21
  • Лионел Меси (Барселона) 18
  • Френк Лампард (Челзи) 18
  • Вејн Руни (Манчестер Јунајтед) 18
  • Џон Тери (Челзи) 18
  • Стивен Жерард (Ливерпул) 18
 

Fantom

Chikara
Член од
4 јуни 2006
Мислења
11.453
Поени од реакции
812
И другпат кога ќе постираш, а нема да наведеш извор од каде си копирал, ќе добиеш опомена во вид на картон.
 

Xfire

fino alla fine
Член од
9 август 2008
Мислења
7.339
Поени од реакции
2.232
Меси: Сонувам да играм во финале на Лигата на Шампионите
Лионел Меси вели дека бил шокиран од победата на Челзи од 3-1 на Енфилд, но вели дека не му е важно со кој ќе игра Барселона во полуфиналето.
Веќе може да се каже дека Барселона е во полуфиналето од Лигата на Шампионите откако Каталонците го прегазија Баерн Минхен на Ноу Камп со 4-0. Меси вели дека бил изненаден од поразот на Ливерпул на Енфилд, негова голема желба е финалето во Рим, и не е загрижен за противникот од полуфиналето.
Аргентинецот го пропушти финалето во 2006 кога Барселона го победи Арсенал и ја освои Лигата на Шампионите.
"За мене изненадување беше победата на Челзи против Ливерпул" - изјави Меси за Bild.
"И двете екипи би биле тешки противници во полуфиналето, но мојата цел е да дојдеме до финалето во Рим, без разлика против кој ќе играме за да стигнеме до таму".
"Мојот сон е да ја освојам Лигата на Шампионите. Во 2006 го пропуштив финалето поради повреда".
"Сакам да бидеме најдобри во светот".
Медиумите продолжуваат да го поврзуваат Меси со заминување од Ноу Камп за сума од околу 150 милиони фунти.
"Не сум заинтересиран за заминување, се надевам дека уште многу долго ќе останам во Барса" - заврши Лео Меси.
 
Член од
4 ноември 2008
Мислења
1.330
Поени од реакции
80
Većini javnosti nije poznata činjenica da je "Fudbalski Mozart" Thierry Henry Musliman.


Thierry Henry
Većini javnosti nije poznata činjenica da je "Fudbalski Mozart" Thierry Henry Musliman, da je u Londonu dok je igrao za Arsenal, bio redovan gost džamije. Rođen je 17. augusta 1977. godine u Parizu. Spada među 5 najboljih fudbalera današnjice. Najbolji je golgeter francuske reprezentacije svih vremena i najbolji je golgeter londonskog Arsenala svih vremena.
Trenutno igra za katalonskog giganta Barcelonu. Svaki gol proslavlja uzdignutim prstom što simbolizira Tewhid!


Frank Bilal Ribery
Trenutno je igrač Minhenskog Bayerna i slovi kao jedan od najboljih ofanzivnih igrača na svijetu. Kada je imao 3 godine doživio je tešku saobraćajnu nesreću u kojoj je zadobio taj famozni ožiljak na licu po kojem je postao prepoznatljiv.Rođen je 1. aprila 1983. godine u Boulogne-sur-Mer u Francuskoj.Posredstvom njegove supruge Vahide koja je marokanskog porijekla Frakn je prešao u Islam, ljudi bliski njemu kažu da je Ribery to uradio zbog sebe, a ne zbog supruge i da je on veoma iskren Mumin. Dokaz svemu tome su njegove ispružene ruke i dova Allahu dž.š. koju uvijek uči prije svake utakmice! Izjava za jedne ugledne francuske novine:Kao dijete provodio sam sve svoje vrijeme sa muslimanima. To je moj izbor. Niko mi nije rekao da to uradim. Ja radije zadržavam moje razloge za sebe.


Robin van Persie
Rođen je 6. augusta 1983. godine u Rotterdamu (Holandija) od oca kršćana i majke kršćanke. Njegov put u Islam potpomogla je tada njegova djevojka koja je marokanskog porijekla, a sada i supruga.Jedan je od najperspektivnijih maldih igrača Europe, udarna poluga engleskog Arsenala i holandske reprezentacije. Njegova tržišna vrijednost trenutno je preko 20 miliona eura.


Frederick Kanoute
Ovaj tamnoputi špic fudbaler je svojim golovima FC Sevilli donio dva uzastopna trofeja pobjednika UEFA Kupa za 2006. i 2007. godinu. Na fudbalskom tržištu spada među najtraženije i najskuplje napadače.

Arouna Kone
Napadački dvojac španske Seville sa Kanouteom čini ovaj fudbaler. Rođen je 11. novembera 1983. na Obali Bjelokosti. Negova realizatorska hladnokrvnost je impresionirala europske trenere. Poznat je po svom imidžu-frizuri.


Nicholas Anelka
Rođen je 14. Marta 1979. godine u Versailles (Francuska).U Francuskoj je 1998-99. godine proglašen za najboljeg mladog igrača.Igrao je za najveće europske klubove poput Paris Saint-Germaina, Arsenala, Real Madrida, Manchester City, Fenerbahce-a.Intresantna anegdota vezana za njega je ta kada je bio igrač Rela Madrida i kada je sa tim klubom osvojio Ligu Europskih Prvaka 2002. godine. Zbog tog uspjeha klub je bio pozvan u goste od Pape Ivana Paula II. Jedina 2 igrača koja su odbila otići na prijem kod pape su bili upravo Nikolas Anelka i naš Elvir Baljić koji je tada takođe bio član Real Madrida.Anelka je zvanično primio Islam 2004.godine i promjenio ime u Abdul-Selam.


Owen Hergrawes
Rođen je 20. Januara 1981. godine u Calgary-u, (Kanada). Informacija o njegovom prelasku u Islam se pojavila nedavno. Još nije zvanično potvrđena sa njegove strane niti negirana ali postoje osnovane špekulacije da je i on prihvatio Islam.Nalazi se među top 10 veznih igrača Europe. Nastupao je za Bayern Munchen, a od ove sezone je član Manchester United-a koji je za njega Bavarcima morao keširati 25 miliona eura. Član je engleske reprezentacije.





пс. Извинете што не е на македонски ме мрзеше да преведувам :icon_roll
ауууу се ме зачуди еј..ццц за Анри,Ван Перси и Харгрејвс не сум знаел
 
Член од
12 декември 2008
Мислења
1.553
Поени од реакции
101
Освен секојдневните политички прашања и прашањата за економската криза американскиот претседател наоѓа време да мисли и на фудбал.
Тој напишал писмо до ФИФА во кое замолува САД да биде домаќин и организатор на едно од светските првенства во фудбал кои треба да се одржат 2018 и 2022.
САД- последен пат беа домаќини на светско првенство во фудбал во 1994 година,а тоа првенство ќе се памети по одличната организација и одиграното финале помеѓу Бразил и Италија кое победникот го решаваше по изведувањето на пеналите.
На овие игри најмногу навивачи имаа Аргентина и тие беа убедени дека на тоа светско нивната репрезентација го има совршениот тим со кој ќе го освои првенството.
На ова светско изби и аферата за Марадона кој наводно се дрогирал и беше казнет со негирање на натпреварот во осмина-финалето против Романија.
Во писмото на Обама уште пишува:
„Како дете сум играл фудбал на прашините во Џакарта,тој спорт ги поврзуваше децата. Колку снага има во тој спорт гледам и денес кога моите деца го играат. Фудбалот е многу повеќе од игра,тој претставува поврзување на најубав и најинтензивен начин во целиот свет. Сакам САД да биде промотор на тоа заедница, да бидеме домаќини на големото спортско дружење“.
Во 2010 година ФИФА треба да одлучи кој да биде домаќин на светското првенство во 2018 и 2022 година,а досега пријавени за домаќини на светското првенство се: Англија, Австралија и САД.

ИЗВОР - http://www.a1.com.mk/vesti/fudbal/default.asp
 

Hellz Guardian

We do what we want
Член од
2 февруари 2008
Мислења
6.911
Поени од реакции
1.320
Роналдо пак погоди за Коринтијанс :vozbud:



Ептен ми е мило шо се враќа Роналдо во добра форма,таман уше некое килце да изгуби и има шанса да е повикан за репрезентација
 
Член од
12 декември 2008
Мислења
1.553
Поени од реакции
101
„Суперкласико“ помеѓу Бока Јуниорс и Ривер Плата на распродадената „Бомбониера“ заврши со реми 1:1. Домашните водеа, но не успеаја со втор погодок да ја осигураат победата, и покрај неколкуте одлични шанси. Казната стигна 20 минути пред крајот со спектакуларен гол од слободен удар на капитенот на Ривер.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom