Ослободувањето на Скопје во Втората светска војна

Член од
1 ноември 2010
Мислења
595
Поени од реакции
241
Ченто ме нападнал за Библиотека...
човекот, сепак не е свесен што зборува...
тој никогаш нема да ги види Вашингтонската Библиотека или Чикашкиот универзитет за Ориентални јазици.
никогаш нема да влезе во Барнс и Нобл...
никогаш нема да разбере дека таму никогаш нема да се објават специјализирани списанија од науката....кои не тангираат нас...
тој и незнае што е наука...
тој и незнае што се авторски права...
јас лично, сум ги прекршил, и во минатото сум објавувал цели книги ....само за одредени луѓе....
сакаш ли да видиш дали некој Македонец е ист со луѓето одовде?
Lacan 2011-Ancient DNA suggests the leading role played by men in the Neolithic dissemination
зушто Македонците и Албанците се различни?
дека така пишува во некоја твоја книга, Зоки Поки?
не, туку дека
Jakovski 2010-Genetic data for 17 Y-chromosomal STR loci in Macedonians in the Republic of Macedonia
имаш paypal? немаш...никогаш нема дознаеш зошто....
за темата...
во МК се водела и тивка граѓанска војна...
во Мк историјата е избришан делот за првиот скопски партизански одред...
тие луѓе не беа комунисти...
во хрватска се создаде НДХ, во Сервиа четниците за да го бранат она од пред 6 април 41-ва г...
во Словенија домобраните, шќиптарите за своја цел...
јасно беше дека срањето наречено Југославија (славија) беше мртво.
комуњарите биле некрофили, и канибалисти...
револуцијата си ги јаде своите деца, ама и туѓите...
сервите, партизаните, зошто не си ги бранеа своите во Јасеновац?
не сте комуњари, кој ве врти...
нели бевме многу јаки, парче ги правевме германците, а усташите до последниот ден колеа серви и други?
некој се рафрла со бројки...
блгарите, нели го предадоа оружјето во Битола...
колку блгари беа, кој им го зема оружјето?
каде отиде тоа?
оној , Кариес забегал, не е за коментирање...
не сте вие криви, криво е кучето на Тито, кога ја виде бомбата од небото...
како кучето мое, нигде нема друго...така и комуњарите...
многу теми за партизаните...еден пример за граѓанската војна во МК...
http://mk.wikipedia.org/wiki/Магдалена_Антова
вики-серија не е релевантна, ама ете...
во МК и до ден денес има разни _исти , _фили
http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=3F90D52DE72178498A02806E94FF86C3
да им дадеш пушки на сите нив, ете ти 41-ва повторно...кој ќе победи, ќе каже,
многу сме јаки,
не сменивме гаќи,
се расправавме за Траки,

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.266
Многу ме интересира, Бугарчињата да ми одговорат, дали имаат пример во својата армија како оној на Јозеф Шулц кој на 20. Јули 1941 година одбил да ги стрела тамошните партизани-граѓани па ги тргнал своите ознаки и застанал и тој во редот за стрелање, за да биде стрелан со сите останати?
Дали има таков пример во Ваташа, Дабница, или на друго место? Бугарин кој преминал на страната на Партизаните од самиот почеток (или во текот на војната - но пред капитулацијата на Бугарија) на II Св. Војна?
Или сето ова е само мрчење?

Член од
8 мај 2005
Мислења
542
Поени од реакции
76
Многу ме интересира, Бугарчињата да ми одговорат, дали имаат пример во својата армија како оној на Јозеф Шулц кој на 20. Јули 1941 година одбил да ги стрела тамошните партизани-граѓани па ги тргнал своите ознаки и застанал и тој во редот за стрелање, за да биде стрелан со сите останати?
Да, има бунт во бугарската армиjа во jануари 1945 при Дравоград, кога бугарите не ги даваат на jуго-партизаните хрватски заробеници и така ги спасуваат од ликвидациja. За тоа има книга на бугарка од Загреб - Diana Glasnova. Ratnici milosrda (2009). Презентациjата на оваа книги собира 300 луг'е во Загреб, и има рецензии од Andelko Mijatovic и од Josip Jurcevic.

Дали има таков пример во Ваташа, Дабница, или на друго место? Бугарин кој преминал на страната на Партизаните од самиот почеток (или во текот на војната - но пред капитулацијата на Бугарија) на II Св. Војна?
Или сето ова е само мрчење?
абе бугарите од самиот почеток се били на истата страна како и партизаните/комунистите - т.е. на страната на Германиjа+СССР. Од септември 1939 се' до 22.VI.1941. Така jугословенските комунисти пуцат во грб на кральевската воjска кojа се бори во Србиjа против Хитлер, го слават Хитлер заедно со бугарските комунисти и т.н.

Просту после тоа датум комунистите, и бугарските и jугословенските, си jа менат позициjата, боjата на 180о. ЧУДНО, но факт... Мора да е било диктирано од националните интереси на Москва, ... пардон - на Србиja/Бугариjа (мижи да те лажем). Ченто може да ти обjасни повек'е за теа "потрчковци-камелеони".

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.266
Не ми одговори на прашањето. Можеби не бев доволно прецизен : -Дали некој војник, офицер од Бугарската окупациона војска застанал на спротивната страна од водот за стрелање и ја споделил судбината со стреланите? Дали му бил поважен чоештилакот (хуманоста) од својот живот? Ако немало таков - џабе разговараме.
Јозеф Шулц (и другите слични на него) со својата постапка го “откупил“ пред Бога и пред човештвото Германскиот народ (не војската, ниту нацистите - туку обичниот Германски народ). И од Италијаните имало луѓе кои ја променувале страната (без разлика дали од идеолошки или пред се човечки причини) и се бореле заедно со партизаните.
Дали исти такви имало од станата на Бугарите, тоа ме интересира, со име и презиме, а не да ми “паламудиш“ овде празни зборови.

Член од
24 декември 2009
Мислења
312
Поени од реакции
18
Не ми одговори на прашањето. Можеби не бев доволно прецизен : -Дали некој војник, офицер од Бугарската окупациона војска застанал на спротивната страна од водот за стрелање и ја споделил судбината со стреланите? Дали му бил поважен чоештилакот (хуманоста) од својот живот? Ако немало таков - џабе разговараме.
Јозеф Шулц (и другите слични на него) со својата постапка го “откупил“ пред Бога и пред човештвото Германскиот народ (не војската, ниту нацистите - туку обичниот Германски народ). И од Италијаните имало луѓе кои ја променувале страната (без разлика дали од идеолошки или пред се човечки причини) и се бореле заедно со партизаните.
Дали исти такви имало од станата на Бугарите, тоа ме интересира, со име и презиме, а не да ми “паламудиш“ овде празни зборови.
Претставуваш работите сеедно југословенските комунисти се жртви, а бугарските војници терористи. Нема како бугарските војници, кои се заколнували на верност на Цар и Татковина, да застанат во редовите на југословенските комунисти. Југословенските комунисти се оние кои се правеле напади, детонирали бомби пред државни институции, убивале се невини цивили луѓе во претпријатија, и воjници и полицаjци на нивните постови и така натаму. Зошто некој кој претставува власта и др'жавността да застане до терористи со цел да ги спаси?

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.266
Стреланите во Ваташа биле терористи? Или оние во Дабница?
Зошто никој не се спротивставил на нивното стрелање? И Јозеф Шулц имал дадено заклетва. Дури, таму, 16-те стрелани биле заробени борци од партизанската чета на Смедеревска Паланка која Германците ја разбиле, не биле тоа цивили како кај нас.

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.603
Поени од реакции
15.407
-Многу ме заинтересира во темава последниве “постови“ ама и
воопшто се за НОВ.Имам што многу да напишам за злоделата
на бугарскиве фашисти во нашата ни Македонија од “41-“44год.
Давам предност бар на еден бугарин од 10 милиони сегашни
да ја каже вистината,бар еден да се најде пред нас и пред
Господа да каже што чул од нивните татковци и дедовци кој
во тоа време биле овде како “ослободители“ т.с.кољачи.
-Не барам многу само признание,зошто вистината е само една.
Можеби се уште има и некој живи болгарски ослободители.
или са заборавиле поради староста што правеле овде “41-“44.
Смрта нема старост , затоа за нас се уште се живи нашите
јунаци; Мирче,Страшо,Дуња, Стив,Кузман,Вера и мн. други.
На кој болгарскине душмани им ги сечеа главите, а од страв
и ги закопуваа на тајни места .Дојдете болгарчина на 30км.
преди Скопје кај Пуста Кула да ви раскажам уште нешто за
вашите боризови ослободители.

Член од
24 декември 2009
Мислења
312
Поени од реакции
18
Стреланите во Ваташа биле терористи? Или оние во Дабница?
Зошто никој не се спротивставил на нивното стрелање? И Јозеф Шулц имал дадено заклетва. Дури, таму, 16-те стрелани биле заробени борци од партизанската чета на Смедеревска Паланка која Германците ја разбиле, не биле тоа цивили како кај нас.
Застрелани во Ваташа се соработници на терористите/комунисти/партизани и за тоа по наредба на полковникот Лјубен Апостолов (роден во Крива Паланка) некои од нив се стрелани. Кога криеш или помогнеш на криминалец, особено во воено време според тогашните закони се наказаваш со смрт.

Само што, за периодот 1941-1944 се застрелани стотина соработници, кои се виновни (директно и индиректно) за срмтта на илjади луге од Вардарскиот дел на Бугариjа, а во периодот 1944-1945 од Југословенските служби се застрелани десетици илјади "соработници на окупаторот". Направи си сам сметка, кој каков бил.

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.603
Поени од реакции
15.407
Застрелани во Ваташа се соработници на терористите/комунисти/партизани и за тоа по наредба на полковникот Лјубен Апостолов (роден во Крива Паланка) некои од нив се стрелани. Кога криеш или помогнеш на криминалец, особено во воено време според тогашните закони се наказаваш со смрт.

Само што, за периодот 1941-1944 се застрелани стотина соработници, кои се виновни (директно и индиректно) за срмтта на илjади луге од Вардарскиот дел на Бугариjа, а во периодот 1944-1945 од Југословенските служби се застрелани десетици илјади "соработници на окупаторот". Направи си сам сметка, кој каков бил.
----------------------------------------------------------------------
-Кој бре терористи ма.....тв...тие борци што се бореле во својата земја
за конечна слобода од вас БГ фашисти и од немци и др. душмани.
-Кој Вардарски дел бре болгарче, точно е Вардарски дел на Македонија
ти е страв да изустиш, да ја кажеш вистината оти има и друг дел наш
Македонски-Пирин добро прочита уште 1000 по 1000 год.тој дел ќе се
вика Пиринска македонија тоа што отсегогаш била и да знаеш ќе биде.

Член од
24 декември 2009
Мислења
312
Поени од реакции
18
----------------------------------------------------------------------
-Кој бре терористи ма.....тв...тие борци што се бореле во својата земја
за конечна слобода од вас БГ фашисти и од немци и др. душмани.
-Кој Вардарски дел бре болгарче, точно е Вардарски дел на Македонија
ти е страв да изустиш, да ја кажеш вистината оти има и друг дел наш
Македонски-Пирин добро прочита уште 1000 по 1000 год.тој дел ќе се
вика Пиринска македонија тоа што отсегогаш била и да знаеш ќе биде.
- Точно е југословенските партизани на Тито и оние на Дража Михајловиќ се бореа за својата земја - Југославија, но не и за Македонија.
- В периода 1941-1944 Бугариjа има Вардарски дел - дел од Вардарска Бановина. Тоа се фактите и терминологиjата. Не сум ја измислил јас. Србите создадоа Вардарска Бановина, дел од која ние управуваме и беше дел од Бугарија во периодот 1941-1944 - Скопска област и Битолска област.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
- Точно е југословенските партизани на Тито и оние на Дражен Михајловиќ се бореа за својата земја - Југославија, но не и за Македонија.
- В периода 1941-1944 Бугариjа има Вардарски дел - дел од Вардарска Бановина. Тоа се фактите и терминологиjата. Не сум ја измислил јас. Србите создадоа Вардарска Бановина, дел од која ние управуваме и беше дел од Бугарија во периодот 1941-1944 - Скопска област и Битолска област.
Добро вечер,

инсинуирањето дека ваташките младинци биле соработници на српските монархо-четнички одреди на Дража Михајловиќ, кои ѕверски ги стрелавте пред очите на нивните другарки врснички и згора на тоа користејќи српска окупаторско-негаторска терминологија во именувањето на Македонија не ме остава нималку рамнодушен како Македонец, а прави уште помалце да се двоумам како да го завршам твоето присуство и придонес на форумов.

На твојата фашистичка лакрдија треба да и се стави крај.

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.612
Ченто ме нападнал за Библиотека...
човекот, сепак не е свесен што зборува...
тој никогаш нема да ги види Вашингтонската Библиотека или Чикашкиот универзитет за Ориентални јазици.
никогаш нема да влезе во Барнс и Нобл...
никогаш нема да разбере дека таму никогаш нема да се објават специјализирани списанија од науката....кои не тангираат нас...
тој и незнае што е наука...
тој и незнае што се авторски права...
јас лично, сум ги прекршил, и во минатото сум објавувал цели книги ....само за одредени луѓе....
- Ти не само што не си прочитал НИ ЕДНА книга по историја, туку по се изгледа не си прочитал во целост НИ ЕДНА книга ВООПШТО..!
- Јас не мора да ги видам во живо ни (Конгресната) Библиотека во Вашингтон, ни Чикашкиот Универзитет за Ориентални Јазици, а уште помалку ми е важно да влезам во некаква си обична продавница за книги=книжара ала "Барнс и Нобл". И како тое ме хендикепира мене во моето познавање на историјата..?!?
- Можеби во "Барнс и Нобл" 99% од изданијата што се продавата таму се лимонади и т.н. "бест-селери", ама сигурно може да се најде и по некоја сериозна книга. Пак не разбирам што тоа има врска со било што. Како мене ме тангира некаква си американска книжара "Барнс и Нобл"..?!? :pos:
- Ти немаш поим од "авторски права", ниту што значи бесправно да си постираш што сакаш и тоа интегрално без дозвола на интернет. Значи не зборам за исечоци и цитати, туку за цели книги.

radiomileva напиша:
сакаш ли да видиш дали некој Македонец е ист со луѓето одовде?
Lacan 2011-Ancient DNA suggests the leading role played by men in the Neolithic dissemination
зушто Македонците и Албанците се различни?
дека така пишува во некоја твоја книга, Зоки Поки?
не, туку дека
Jakovski 2010-Genetic data for 17 Y-chromosomal STR loci in Macedonians in the Republic of Macedonia
Ете го пак абдалот фатен "на дело"...
Оди лечи се додека ти е време господинче, на тема за НОБ си најде за сходно пак да протнеш малку "генетика"..?!?
:pos::pos::pos:

radiomileva напиша:
имаш paypal? немаш...никогаш нема дознаеш зошто....
Ауууу тоа ли е златниот клуч до неизмерните знаења за историјата, paypal ли..?!? :facepalm:
radiomileva напиша:
за темата...
во МК се водела и тивка граѓанска војна...
во Мк историјата е избришан делот за првиот скопски партизански одред...
тие луѓе не беа комунисти...
ЛАЖГО..!!!
Да ти покажам ли скенови од книги на наши македонски историчари што пишувале за првиот македонски одред..?!?
Престани да дробиш попара овде и оди земи прочитај барем ЕДНА книга по историја, Е-Д-Н-А..!!!

radiomileva напиша:
во хрватска се создаде НДХ, во Сервиа четниците за да го бранат она од пред 6 април 41-ва г...
во Словенија домобраните, шќиптарите за своја цел...
јасно беше дека срањето наречено Југославија (славија) беше мртво.
комуњарите биле некрофили, и канибалисти...
револуцијата си ги јаде своите деца, ама и туѓите...
А во Македонија СИТЕ што излегоа по планините да се борат, излегоа за СЛОБОДНА, НЕЗАВИСНА И ОБЕДИНЕТА МАКЕДОНИЈА..!
Тоа си го признаа и од самото здружение на борците, кое со години беше бастионот на "југо-словенштината" и "титоизмот", ама кај ќе го знаеш ти ова, кога си неписмен и само-прогласен "генетичар"... :tapp:
Заебанциите на крајот на војната на кои на локално ниво им попуваше господинот Јоже од Кумровец беа смислени од други центри.
Она што се правеше подоцна со воспоставување на РЕЖИМОТ и страданијата на луѓето од него е нешто сосема друго и не смее да се меша со легитимната и нормална борба за слобода на својата земја и формирањето на држава на македонскиот народ!

radiomileva напиша:
сервите, партизаните, зошто не си ги бранеа своите во Јасеновац?
не сте комуњари, кој ве врти...
нели бевме многу јаки, парче ги правевме германците, а усташите до последниот ден колеа серви и други?
Абе не треси зелени кога немаш поим од ништо!

radiomileva напиша:
некој се рафрла со бројки...
блгарите, нели го предадоа оружјето во Битола...
колку блгари беа, кој им го зема оружјето?
каде отиде тоа?
Ајде де ти "многу учениот" поучи не нас тука штом вака се расфрлаш со прашањава ѓоа ги знаеш сите одговори. Ајде да те видиме на дело што мустра си..??!
Или и за ова ќе ни дадеш некој абстракт од некаква си статија за "генетика", може таму се крие одговорот..?!? :drk:

radiomileva напиша:
многу теми за партизаните...еден пример за граѓанската војна во МК...
http://mk.wikipedia.org/wiki/Магдалена_Антова
вики-серија не е релевантна, ама ете...
во МК и до ден денес има разни _исти , _фили
http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=3F90D52DE72178498A02806E94FF86C3
да им дадеш пушки на сите нив, ете ти 41-ва повторно...кој ќе победи, ќе каже,
многу сме јаки,
не сменивме гаќи,
се расправавме за Траки,
Немало никаква "граѓанска војна" во Македонија за време на НОБ. Тоа може да го каже само некој неписмен "генетичар" како тебе. Ако немаш што саглам да кажеш на темава (или било која друга) поарно зачепи и не бутај постови со редови и редови празна слама и НУЛА суштина или релевантност на темите.
--- надополнето: 22 декември 2011 во 10:20 ---
Да, има бунт во бугарската армиjа во jануари 1945 при Дравоград, кога бугарите не ги даваат на jуго-партизаните хрватски заробеници и така ги спасуваат од ликвидациja. За тоа има книга на бугарка од Загреб - Diana Glasnova. Ratnici milosrda (2009). Презентациjата на оваа книги собира 300 луг'е во Загреб, и има рецензии од Andelko Mijatovic и од Josip Jurcevic.

Ете ти сега, бараше да му покажам пример што правела бугарската ВОЈСКА, а не полиција или џандармерија, и му дадов, а тој наместо да ми одговори за "Спогодбата од Крајова" бега како попарен и ми постира за некакви си книги за "милосрдието на бугарските војници" на крајот на војната т.е. 1945 година..?!?
o_O

Што ти се вика "бугарска работа" на дело...

Васил напиша:
абе бугарите од самиот почеток се били на истата страна како и партизаните/комунистите - т.е. на страната на Германиjа+СССР. Од септември 1939 се' до 22.VI.1941. Така jугословенските комунисти пуцат во грб на кральевската воjска кojа се бори во Србиjа против Хитлер, го слават Хитлер заедно со бугарските комунисти и т.н.

Просту после тоа датум комунистите, и бугарските и jугословенските, си jа менат позициjата, боjата на 180о. ЧУДНО, но факт... Мора да е било диктирано од националните интереси на Москва, ... пардон - на Србиja/Бугариjа (мижи да те лажем). Ченто може да ти обjасни повек'е за теа "потрчковци-камелеони".
Никаква "краљевска војска" не "пуца" на никого, зашто краљевината си капитулира без скоро испукан куршум. Тоа друг да го лажеш.

Точно е дека на 6 април кога се случува нападот на кралството Југославија од страна на Германија и Италија, СССР е сеуште во пакт за ненапаѓање со Германија, арно ама и најверните комунистички кадри сепак биле луѓе од крв и месо и синови на земјите и народите од кои потекнувале.

Таков еден беше и Методија Шаторов-Шарло, којшто уште во МАЈ месец (значи ПРЕД 22 Јуни) издава еден проглас од Покраинскиот Комитет на комунистичката партија за Македонија во форма на писмо адресирано до фиктивна личност наречена "Стојан" т.е. до македонскиот народ.
Во тоа "Писмо до Стојана" се констатира новонатстанатата ситуација после бугарската, италијанската и германската окупација и се повикува на ОТПОР и БОРБА против истите.

Значи мајчиниот Шарло--којшто е асли комунист--СПОРОТИВНО на пактото за ненапаѓање што го има СССР и Коминтерната со Германија повикува на отпор и борба со фашистичкиот окупатор во Македонија!

П.С. Вацлав Хавел, лидерот на чешката "кадифена револуција" којшто почина пред некој ден знаеше да каже: "Од комунистите полоши се анти-комунистите".

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.266
Тезата дека во Македонија во Втората Светска Војна имало “Граѓанска Војна“ е всушност производ на пустите желби да се докаже дека во Македонија нема Македонци, туку сите се Бугари. А бидејќи Македонците, всушност по нивно, - Бугарите се борат против Бугарската окупација тогаш логичен е заклучокот дека : -бидејќи во Македонија се борат “Бугари“ против Бугари - тоа значи дека всушност тоа е граѓанска војна помеѓу “Бугарите“... Во таа грмушка лежи зајакот - според оваа исчашена логика во окупираната Македонија е на дело граѓанска војна бидејќи во неа се борат Бугари (партизани и илегалци) со Бугари (војска и полиција).
Само незнам дали овие “патки“ ни ги пуштаат намерно или случајно, што значи оти не се свесни дека нивната “логика“ е прозрена и глупава.

Член од
1 ноември 2010
Мислења
595
Поени од реакции
241
очигледно, некои луѓе ни се водат, ни се тераат...
според нив, борбите помеѓу усташите, четниците и партизаните не се граѓанска (поради разни идеологии) војна, туку нешто друго, возвишено...
исто во МК, глорифицирањето на компартијата на сметка на сите други кои не биле комуњари, а биле партизани....
Кариес насекаде гледа блгарска кауза, очигчедно има некој синдром....
Македонските борци анти комунисти (Брашнаров на пример) не беа ликвидирани од никого од страна, туку од комуњарите....
Во Егејот, МК партизаните се бореа против монархистите, тоа не било граѓанска војна....?

вие, кои сте сеуште под комуњарската сенка, што мислите за фразата на комуњарите дека револуцијата си ги јаде своите деца?
колку луѓе изеде револуцијата?
дали тоа е плод на граѓанска војна или последица од НОБ?
јас еднаш кажав, во МК , за жал, сеуште важи изреката и по тито-тито....

Ченто е типичен пример на титово пион(ер)че...
што ни се потребни нас белосветски институции, наука, ние сме си доволни самите за себе....
имаме изјави од првоборци и кој ги врти оние кои не се комуњари....
не е важно што во тие белосветски институции се наоѓаат огромен број на артефакти и историски документи од МК и за МК....
Ако друже Ченто неможеш да припариш до белосветските институции, оди до софиските архиви, или белградските, и таму види што можеш да најдеш, на пример, кого се ликвидирале бандитите (партизаните), дали само фашисти (од окупаторските војски)...

п.с.
неписмен...
абстрактите..имаш бутон на кој пишува купи сега....
треба да знаеш, дека, покрај ману има и други кои издаваат книжулиња, кои најчесто се многу поинтересни и посодржајни од оние на ману, ѓурѓа и т.н....
авторските права..гледам дека и вики_серија ќе штрајкувала, гоогле и компанија се бунеле....
не сум бил сам...други, не се со сите...пример за различност
дали ако се степаме, тоа би било граѓанска, мозочна, НОБ или друг вид борба?

Kajgana Shop

На врв Bottom