и што ни објасни со ова?
потврдуваш дека за германците , партизаните биле бандити , па силна група?., за бугарите шумкари....
и што е тоа различно од она што јас го напишав, дека германците во 1944-та се обидуваат да го сменат вокабуларот, бидејќи им е јасно дека ќе ја изгубат војната, со други зборови, дека ќе одговараат за злоделата (како и после секоја војна, победникот прави што сака со поразениот). зарем тие би одбрале да бидат евентуално судени од бандити или од некоја регуларна воена сила.
спореди со Гадафи...
Не се прави со сила абдал сега, ти дадов и Британско-Американски и Германски извори цитирани од МАКЕДОНСКИ историчари во нивните дела за тоа кои и какви биле македонските партизани.
Немој да ми вретиш сега муабет со глупи тиради.
Следниот пат кога ќе решиш да ИЗМИСЛУВАШ дека македонските историчари немаат поим или дека за Германците едноставно немало никакви партизани, демек НОБ не постоел чукни си ја главата и прочитај барем ЕДНА КНИГА ПО ИСТОРИЈА, БИЛО КОЈА..!!!
radiomileva напиша:
тие книгите-сликите, да не ги фотографираше лично или ти се од гугл? нели гугл ти е нереален извор, и сега со него ќе не убедуваш?
за вики_серија, ...тоа е твоето ниво....затоа и тие линкови...
неписмен, ај постирај ја членската книшка од библиотеката ти....
јас немам ниедна, во библиотека се логирам преку компјутер...другите библиотеки, од инстутуциите се фри...нема книшки...
јас мислам дека си неписмен тотално....
денес, врвните научни резултати се објавуваат на интернет, ако сакаш да имаш пристапо до некои од нив, треба и да платиш...
но, ти не го можеш тоа...бидејќи..од разни причини...немаш ни paypal веројатно?
кажи ни, во која книга издадена во МК ќе најдеш материјални докази (наука де) дека Македонците имале колонии на Сицилија?
каши ни, во која библиотека да се зачлениме или каде да ја купиме?
еј, раскажи ни го херодот, или тукидит,...
Јас никаде не сум рекол дека гугл не е добар или слично.
Проблемот е што ни ти, ни огромен број други слични на тебе НЕ ЗНАЕТЕ како и што може гугл да ви пружи, и во 99% од случаите се користиш со т.н. "извори" кои немаат релевантност за она што се нарелува ИСТОРИСКА НАУКА.
Јас никогаш не сум користел вики-серија за да поткрепам некоја теза или мислење, за разлика од тебе.
И не треба да ми кажуваш дека не си член на ниедна библиотека, тоа ми е кристално јасно уште од многу одамна.
Дали сум јас "неписмен" нека просудат другите овде што не читаат.
Да сите релевантни научни резултати во сите области се објавуваат, ама не на интернет, туку во специјализирани списанија за секоја од науките, па дури потоа се ставаат на интернет, и да точно е за да имаш пристап до нив се плаќа!
Немој да ми кажеш само дека ти лично си платил за да добиеш некоја научна статија во целост..?!?
Не ми врти сега со некаква си Сицилија, Херодот, Тукудид и слични глупости што ги мелеш на секоја тема!
Сум ти рекол некокку пати, отвори си соодветни теми за сите работи што си мислиш дека ги знаеш и таму покажи несоборливи факти, докази и аргументи за истите па да продискутираме.
radiomileva напиша:
оној медле никако да свати дека во време на НОБ се водела и граѓанска војна, дека комунистичките копилиња не мислеле со никого да делат власт, тие беа Сталинови копиљаци, што можело да се очекува друго од нив...
Кариес има генијална анализа....
Ако го мразиш Тито, си бил бугарофил или лошо е објаснето?
Прашање до него, ги сакаш ли ти Албанците или Бугарите?
ти си веројатно роден после 1945 г или?
зошто е дозволено да го сакаш тито ако си роден по него?
А, и по тито, тито не умрело, а?
Абе не треси зелени на ангро, ти немаш поим за ништо, а најмалку за НОБ и случувањата во тоа време.
radiomileva напиша:
тито копилето е персонификација на злото, тито не значи човек, туку идеологијата.
за некои македонци, загинатите на Голи Оток се ок, тие се жртва за да опстане МК?
болни луѓе.и да биле комунисти, поентата е дека тито копилето не давал да му рчкаат по вилаетот.
Не ми го мешај многу Тито на мене. Погледни само кого сум избрал за свој ник тука и не треси зелени. Јас за Тито имам многу полошо мислење од што ти можеш и да замислиш, ама за разлика од тебе моето се темели на ВИСТИНСКИ ФАКТИ и АРГУМЕНТИ, а не на рекла-казала муабети ко стрини на плот.
Супер ти е никот овде, ептен ти приличи...
radiomileva напиша:
анчо се налутил, донел оружје..
ех, да го имаа илинденците тоа...
кој го викна темпо и кп, цкј, и дрн дрн во Фуштани?
Селаните од Фуштани и околните македонски села?
зошто тие немаа акции во Беломорието , Фуштани и околните македонски села се погодни само за да се формираме, зошто и да не ги обединиме?
нели Кариес има генијална мисла, Тито го сакал Солун, ама кога беше блиску до Солун, се покака?
војската ни одела по снег?
па, која војска не ни одела по снег?
Самоиловата, ослепената?
А Ацевата?
ај не заебавај,...
Престани да бладаш ко навиен, туку седни и смисли еден саглам пост за ЕДНА-ДВЕ работи што сакаш да ги кажеш и брани ги со вистински аргументи!
radiomileva напиша:
Англиска воена мисија на чело со мајор Ѓорѓ Квајн?
многу им било гајле на Англиските воени мисии кој ќе пука на германците, од радост за партизаните, Англиските воени мисии по војната ги полија со напалм бомби Селаните од Фуштани и околните македонски села.
каде беше тогаш темпо?
каде беше тогаш Петар Пепељуговски-Стојче?
сигурно колективирал (крадел) нечиј имот...
и малку за зацементираните точки од Јалта...
што бара булгарската армија во југославија? тоа не е дел од Јалта, така им се сакало на русите...
зошто русија освои делови од германија кои не беа по теркот на Јалта?
Кој е тој "Ѓорѓ Квајн" бе, што бладаш..?!?
Точно е дека пред се Англичаните не дозволуваат и строго се противат границата на "северна Грција" да се промени по втората светска војна и за тоа имаат свои дејствија уште во самата војна а особено после тоа. Сепак "факелот" подоцна го превземаат Американците со истата цел, затоа што Британците се банкрот на крајот на војната.
Пак си бладаш и си преоѓаш преку клучни настани и случувања туку-така.
Застани и фромулирај што точно те интересира и кој е твојот став, без да бладаш до 101 и назад во неколку реда.
Пред состанокот во Јалта има и во Казабланка, и во Москва, во Техеран, и потоа во Потсдам, итн.
Тоа се работи за кои треба познавање и пристап до информации од прва рака, а не бладање како некој астринка "ама на Јалта ова-она, ти реков-ми рече, тинтири-минтири"...
--- надополнето: 15 декември 2011 во 00:36 ---
OCR-ваниот текст е
овде. А сега и скановете на стр. 680-686:
Што е твојот проблем?
Ајде земи преведи ги сите овие 6 страни што си ги постирал да видиме што пишува таму, може ли?
Aбе koj trie postovi?
Ченто, взев книгата од британска библиотека. Преводот може и да е точен, ама контекстот е друг. На страници 680-684 Schramm зборува за настани до септември 1944, за началото на повлекуваньето на немците од Грциjа и северно од Грциjа (согласно Schramm - немците се повлекуват и од Дебар до 30 август 1944), и за: Титови напади од запад преку Дрим и од Чрна Гора, и за Титови акции во Jужна Србиjа, кое го заплашувало повлекуваньето на немската воjска од Грциjа.
1. Немој да ми изигруваш учителка овде, туку ако сакаш да те земеме сериозно, дај целосен превод на македонски јазик за сите страни што си ги посочил.
2. Мојот превод на цитатот што сум го дал е АПСОЛУТНО ТОЧЕН! Повели ако имаш против тоа дај доказ.
3. Не за џабе сум ја дал насловната страна од 4-тиот том од целото издание на која јасно пишува дека во него се опишани настаните меѓу
Јануари 1944 и Мај 1945 година. што значи и септември, а и предходните месеци од 1944.
Васил напиша:
На страници 684-686 Schramm почнува да зборува за: промената на курсот на Романиjа и Бугариjа со идването на комунистите на власт и за дезертирство од дивизиjата "Скендербег" и од хрватската армиjа. Соодветно немската воjска се прегрупира за да го чува Ниш и т.н. Нема ни збор за македонски партизани. Ако сакате, може да погледнам што пишува после стр. 686, но не знам зошто свршувал така Ванче Стоjчев на страници 685-686.
(Сканове и текстот - во следниот пост)
Аха, е супер!
Ај сега ти или кој сака од вас дежурните бугари овде нека ни објасни:
КОЈ, КОГА, КАДЕ И СО КОЈ ДОГОВОР-ОДЛУКА реши Бугарија да и нареди на својата војска наместо да да му служи на Хитлер да се обиде да помогне на сојузниците во борбата против него..?
Ајде да видиме колку си ја знаете историјата.
Немој да ми избегаш, туку дај одговор!
Во книгата партизаните си се третирани како домородните воени формации на теренот кајшто дејствувале Германците и кои како што видовме од цитатот ПОГРЕШНО некој сакал да ги класифицира само како "бандити" или како вашите што ги нарекувале "шумкари". Арно ама како што видовме погоре тие "бандити-шумкари" биле посетувани од Британско-Американски воени мисионери зашто имале потенцијал да ги заебат плановите на "големите сили".
Ванче Стојчев го споменува цитатот токму во таа смисла, дека Германците сепак биле мошне свесни за тоа кој им се спротивставува на теренот на кој тие дејствувале, затоа нема потреба да бладаш без врска. Цитатот ти е даден, а исто така и негов превод. Што уште не ти е јасно?
Значи уште еднаш те упатувам на прашањето:
КОЈ, КОГА, КАДЕ И СО КОЈ ДОГОВОР-ОДЛУКА реши Бугарија да и нареди на својата војска наместо да да му служи на Хитлер да се обиде да помогне на сојузниците во борбата против него..?
Инаку мошне ми е драго што од следењето на МАКЕДОНСКИ ФОРУМ и информациите добиени преку него те инспирираат да си ја полниш таа смешната пропагандна страничка.
И за тоа имам едно оф-топик прашање, за кое ако не сакаш тука, одговори ми на ПП.
Какви закони имате вие во Бугарија со кои е дозволено цели книги да ги постирате на ваквите сајтови како твојот?
Плус тоа сум видел неколку магистерски дисертации кои во своите наведени извори-библиографија наместо да ги цитираат делата со кои се користеле како што се прави во целиот нормален свет, даваат линкови до твојов сајт и до некои книги поставени таму?!?