Ослободувањето на Скопје во Втората светска војна

Член од
8 мај 2005
Мислења
542
Поени од реакции
76
Aбе koj trie postovi?

... Еве да видиме што пишувале и збореле самите Германци за тоа со кого се бореле и какви биле тие со кои се бореле:

Насловна страна на делото на Percy Ernst Schramm “Kriegstagebuch des Oberkommandos der Wehrmacht”, том 4 што го покрива периодот од јануари 1944 до мај 1945 година.

Страните 685-686 од истата книга каде има цитат од еден германски генерал што се однесува на тоа со кого се бореле Германците на Балканот:

Превод (благодарност до LouWeed и уште една личност):
"Класификација на противникот како бандит и битките што се водат со него како бандитски битки е крајно погрешно. Се работи, со исклучок на нови назначувања, за оперативно и тактички добро водена и со тешка артилерија опремена силна група која поседува динамика што не треба да се потцени и нејзината бројност константно расте.
Јас не правам грешка на преценување на противникот, бидејќи како објективно мерило за оценување служат моменталните битки и бројките за обостраните добивки и загуби."

Опаааа, значи Германциве и нивните генерали апсолутно добро знаеле со кого се борат.
Ченто, взев книгата од британска библиотека. Преводот може и да е точен, ама контекстот е друг. На страници 680-684 Schramm зборува за настани до септември 1944, за началото на повлекуваньето на немците од Грциjа и северно од Грциjа (согласно Schramm - немците се повлекуват и од Дебар до 30 август 1944), и за: Титови напади од запад преку Дрим и од Чрна Гора, и за Титови акции во Jужна Србиjа, кое го заплашувало повлекуваньето на немската воjска од Грциjа.

На страници 684-686 Schramm почнува да зборува за: промената на курсот на Романиjа и Бугариjа со идването на комунистите на власт и за дезертирство од дивизиjата "Скендербег" и од хрватската армиjа. Соодветно немската воjска се прегрупира за да го чува Ниш и т.н. Нема ни збор за македонски партизани. Ако сакате, може да погледнам што пишува после стр. 686, но не знам зошто свршувал така Ванче Стоjчев на страници 685-686.

(Сканове и текстот - во следниот пост)

А за твоја информација, ова е цитирано во една книга на МАКЕДОНСКИОТ историчар Ванче Стојчев. Ај сега продолжи да тролаш со глупости.
Твоето "познавање" на историјата се сведува на google и викисерија, како и на скоро 95% од сите други коишто не прочитале ниедна книга по историја во животот.

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.603
Поени од реакции
15.407
- се замешав во ова еве ќе продолжам.
Татко ми не беше во Н.О.В. првоборец,не беше командант или
политички комесар ниту пак комунист беше само борец.
- Обичен борец, во првата линија, во првиот ров, во јуриш.
е сега во што да верувам,тоа тој што ми го кажал,во вас овде,
во книгите од некој писмен за пишување...а за пушка ? или во
латиницава која не е за мене ни збор а можда има вистина.
-Замисли после “45 повеќето борци се враќаат на село, каде
струја доведуват доцни “60 год.Повеќето се неписмени или
по тогашно “самоуки“.Сега јас од каде да разберам нешто за
Матка,за Кале за Срем,кога најблиското школо е на 10 км.
Читална и весници во село нема....ај да скратам...значи од
татко ми (помодерно, од прва рака) е тука сум во голема
предност до барањето вистина тој немало зошто да лаже.
Бил борец обичен човек и ја имал таа среќа да се врати дома
во летото “45. кој многу ја немале а се бореле исто за слобода.
Е овие вакви борци си останаа цел живот обични борци,дури и
нивните поколенија се такви.(привилегии,функции и станови за
нив нема) ...па и последните зборови им беа еве ги германците.
Јас останувам на тоа дека е вистина тоа што сум го чул од него.
Но сакам да го надополнам тоа знаење и овдека.
----------------------------------------------------------------------------------
“анчо“-кв.бравар (па и Јоже беше бравар па види до кај стаса)

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.612
и што ни објасни со ова?
потврдуваш дека за германците , партизаните биле бандити , па силна група?., за бугарите шумкари....
и што е тоа различно од она што јас го напишав, дека германците во 1944-та се обидуваат да го сменат вокабуларот, бидејќи им е јасно дека ќе ја изгубат војната, со други зборови, дека ќе одговараат за злоделата (како и после секоја војна, победникот прави што сака со поразениот). зарем тие би одбрале да бидат евентуално судени од бандити или од некоја регуларна воена сила.
спореди со Гадафи...
Не се прави со сила абдал сега, ти дадов и Британско-Американски и Германски извори цитирани од МАКЕДОНСКИ историчари во нивните дела за тоа кои и какви биле македонските партизани.
Немој да ми вретиш сега муабет со глупи тиради.
Следниот пат кога ќе решиш да ИЗМИСЛУВАШ дека македонските историчари немаат поим или дека за Германците едноставно немало никакви партизани, демек НОБ не постоел чукни си ја главата и прочитај барем ЕДНА КНИГА ПО ИСТОРИЈА, БИЛО КОЈА..!!!

radiomileva напиша:
тие книгите-сликите, да не ги фотографираше лично или ти се од гугл? нели гугл ти е нереален извор, и сега со него ќе не убедуваш?
за вики_серија, ...тоа е твоето ниво....затоа и тие линкови...
неписмен, ај постирај ја членската книшка од библиотеката ти....
јас немам ниедна, во библиотека се логирам преку компјутер...другите библиотеки, од инстутуциите се фри...нема книшки...
јас мислам дека си неписмен тотално....
денес, врвните научни резултати се објавуваат на интернет, ако сакаш да имаш пристапо до некои од нив, треба и да платиш...
но, ти не го можеш тоа...бидејќи..од разни причини...немаш ни paypal веројатно?
кажи ни, во која книга издадена во МК ќе најдеш материјални докази (наука де) дека Македонците имале колонии на Сицилија?
каши ни, во која библиотека да се зачлениме или каде да ја купиме?
еј, раскажи ни го херодот, или тукидит,...
Јас никаде не сум рекол дека гугл не е добар или слично.
Проблемот е што ни ти, ни огромен број други слични на тебе НЕ ЗНАЕТЕ како и што може гугл да ви пружи, и во 99% од случаите се користиш со т.н. "извори" кои немаат релевантност за она што се нарелува ИСТОРИСКА НАУКА.
Јас никогаш не сум користел вики-серија за да поткрепам некоја теза или мислење, за разлика од тебе.
И не треба да ми кажуваш дека не си член на ниедна библиотека, тоа ми е кристално јасно уште од многу одамна. ;)
Дали сум јас "неписмен" нека просудат другите овде што не читаат.
Да сите релевантни научни резултати во сите области се објавуваат, ама не на интернет, туку во специјализирани списанија за секоја од науките, па дури потоа се ставаат на интернет, и да точно е за да имаш пристап до нив се плаќа!
Немој да ми кажеш само дека ти лично си платил за да добиеш некоја научна статија во целост..?!?
Не ми врти сега со некаква си Сицилија, Херодот, Тукудид и слични глупости што ги мелеш на секоја тема!
Сум ти рекол некокку пати, отвори си соодветни теми за сите работи што си мислиш дека ги знаеш и таму покажи несоборливи факти, докази и аргументи за истите па да продискутираме.

radiomileva напиша:
оној медле никако да свати дека во време на НОБ се водела и граѓанска војна, дека комунистичките копилиња не мислеле со никого да делат власт, тие беа Сталинови копиљаци, што можело да се очекува друго од нив...
Кариес има генијална анализа....
Ако го мразиш Тито, си бил бугарофил или лошо е објаснето?
Прашање до него, ги сакаш ли ти Албанците или Бугарите?
ти си веројатно роден после 1945 г или?
зошто е дозволено да го сакаш тито ако си роден по него?
А, и по тито, тито не умрело, а?
Абе не треси зелени на ангро, ти немаш поим за ништо, а најмалку за НОБ и случувањата во тоа време.

radiomileva напиша:
тито копилето е персонификација на злото, тито не значи човек, туку идеологијата.
за некои македонци, загинатите на Голи Оток се ок, тие се жртва за да опстане МК?
болни луѓе.и да биле комунисти, поентата е дека тито копилето не давал да му рчкаат по вилаетот.
Не ми го мешај многу Тито на мене. Погледни само кого сум избрал за свој ник тука и не треси зелени. Јас за Тито имам многу полошо мислење од што ти можеш и да замислиш, ама за разлика од тебе моето се темели на ВИСТИНСКИ ФАКТИ и АРГУМЕНТИ, а не на рекла-казала муабети ко стрини на плот.
Супер ти е никот овде, ептен ти приличи...

radiomileva напиша:
анчо се налутил, донел оружје..
ех, да го имаа илинденците тоа...
кој го викна темпо и кп, цкј, и дрн дрн во Фуштани?
Селаните од Фуштани и околните македонски села?
зошто тие немаа акции во Беломорието , Фуштани и околните македонски села се погодни само за да се формираме, зошто и да не ги обединиме?
нели Кариес има генијална мисла, Тито го сакал Солун, ама кога беше блиску до Солун, се покака?
војската ни одела по снег?
па, која војска не ни одела по снег?
Самоиловата, ослепената?
А Ацевата?
ај не заебавај,...
Престани да бладаш ко навиен, туку седни и смисли еден саглам пост за ЕДНА-ДВЕ работи што сакаш да ги кажеш и брани ги со вистински аргументи!

radiomileva напиша:
Англиска воена мисија на чело со мајор Ѓорѓ Квајн?
многу им било гајле на Англиските воени мисии кој ќе пука на германците, од радост за партизаните, Англиските воени мисии по војната ги полија со напалм бомби Селаните од Фуштани и околните македонски села.
каде беше тогаш темпо?
каде беше тогаш Петар Пепељуговски-Стојче?
сигурно колективирал (крадел) нечиј имот...

и малку за зацементираните точки од Јалта...
што бара булгарската армија во југославија? тоа не е дел од Јалта, така им се сакало на русите...
зошто русија освои делови од германија кои не беа по теркот на Јалта?
Кој е тој "Ѓорѓ Квајн" бе, што бладаш..?!?
Точно е дека пред се Англичаните не дозволуваат и строго се противат границата на "северна Грција" да се промени по втората светска војна и за тоа имаат свои дејствија уште во самата војна а особено после тоа. Сепак "факелот" подоцна го превземаат Американците со истата цел, затоа што Британците се банкрот на крајот на војната.
Пак си бладаш и си преоѓаш преку клучни настани и случувања туку-така.
Застани и фромулирај што точно те интересира и кој е твојот став, без да бладаш до 101 и назад во неколку реда.
Пред состанокот во Јалта има и во Казабланка, и во Москва, во Техеран, и потоа во Потсдам, итн.
Тоа се работи за кои треба познавање и пристап до информации од прва рака, а не бладање како некој астринка "ама на Јалта ова-она, ти реков-ми рече, тинтири-минтири"...
--- надополнето: 15 декември 2011 во 00:36 ---
OCR-ваниот текст е овде. А сега и скановете на стр. 680-686:
Што е твојот проблем?
Ајде земи преведи ги сите овие 6 страни што си ги постирал да видиме што пишува таму, може ли?

Aбе koj trie postovi?

Ченто, взев книгата од британска библиотека. Преводот може и да е точен, ама контекстот е друг. На страници 680-684 Schramm зборува за настани до септември 1944, за началото на повлекуваньето на немците од Грциjа и северно од Грциjа (согласно Schramm - немците се повлекуват и од Дебар до 30 август 1944), и за: Титови напади од запад преку Дрим и од Чрна Гора, и за Титови акции во Jужна Србиjа, кое го заплашувало повлекуваньето на немската воjска од Грциjа.
1. Немој да ми изигруваш учителка овде, туку ако сакаш да те земеме сериозно, дај целосен превод на македонски јазик за сите страни што си ги посочил.

2. Мојот превод на цитатот што сум го дал е АПСОЛУТНО ТОЧЕН! Повели ако имаш против тоа дај доказ.

3. Не за џабе сум ја дал насловната страна од 4-тиот том од целото издание на која јасно пишува дека во него се опишани настаните меѓу Јануари 1944 и Мај 1945 година. што значи и септември, а и предходните месеци од 1944.

Васил напиша:
На страници 684-686 Schramm почнува да зборува за: промената на курсот на Романиjа и Бугариjа со идването на комунистите на власт и за дезертирство од дивизиjата "Скендербег" и од хрватската армиjа. Соодветно немската воjска се прегрупира за да го чува Ниш и т.н. Нема ни збор за македонски партизани. Ако сакате, може да погледнам што пишува после стр. 686, но не знам зошто свршувал така Ванче Стоjчев на страници 685-686.

(Сканове и текстот - во следниот пост)
Аха, е супер!
Ај сега ти или кој сака од вас дежурните бугари овде нека ни објасни: КОЈ, КОГА, КАДЕ И СО КОЈ ДОГОВОР-ОДЛУКА реши Бугарија да и нареди на својата војска наместо да да му служи на Хитлер да се обиде да помогне на сојузниците во борбата против него..?

Ајде да видиме колку си ја знаете историјата.
Немој да ми избегаш, туку дај одговор!

Во книгата партизаните си се третирани како домородните воени формации на теренот кајшто дејствувале Германците и кои како што видовме од цитатот ПОГРЕШНО некој сакал да ги класифицира само како "бандити" или како вашите што ги нарекувале "шумкари". Арно ама како што видовме погоре тие "бандити-шумкари" биле посетувани од Британско-Американски воени мисионери зашто имале потенцијал да ги заебат плановите на "големите сили". ;)

Ванче Стојчев го споменува цитатот токму во таа смисла, дека Германците сепак биле мошне свесни за тоа кој им се спротивставува на теренот на кој тие дејствувале, затоа нема потреба да бладаш без врска. Цитатот ти е даден, а исто така и негов превод. Што уште не ти е јасно?

Значи уште еднаш те упатувам на прашањето:
КОЈ, КОГА, КАДЕ И СО КОЈ ДОГОВОР-ОДЛУКА реши Бугарија да и нареди на својата војска наместо да да му служи на Хитлер да се обиде да помогне на сојузниците во борбата против него..?

Инаку мошне ми е драго што од следењето на МАКЕДОНСКИ ФОРУМ и информациите добиени преку него те инспирираат да си ја полниш таа смешната пропагандна страничка. ;)

И за тоа имам едно оф-топик прашање, за кое ако не сакаш тука, одговори ми на ПП.
Какви закони имате вие во Бугарија со кои е дозволено цели книги да ги постирате на ваквите сајтови како твојот?
Плус тоа сум видел неколку магистерски дисертации кои во своите наведени извори-библиографија наместо да ги цитираат делата со кои се користеле како што се прави во целиот нормален свет, даваат линкови до твојов сајт и до некои книги поставени таму?!?

Член од
8 мај 2005
Мислења
542
Поени од реакции
76
Што е твојот проблем?
Ајде земи преведи ги сите овие 6 страни што си ги постирал да видиме што пишува таму, може ли?

1. Немој да ми изигруваш учителка овде, туку ако сакаш да те земеме сериозно, дај целосен превод на македонски јазик за сите страни што си ги посочил.

2. Мојот превод на цитатот што сум го дал е АПСОЛУТНО ТОЧЕН! Повели ако имаш против тоа дај доказ.
не, не можа да давам никаков превод на сите 6 страници. Немскиот текст сум го OCR-вал, такa не е трудно да си google-translate-неш. Цитaтoт ти е промах голем - казав ти, тоj се однесува за напади на Тито од запад, под-главата е даже озаглавена "Третиот напад на Тито врз Србиjа (jули-август 1944)" и тамо уште се говори како по тое време век'е четниците (на Дража) не могли да му се противат ефективно на Тито, а и дека бугарскиот окупационен корпус во jужна Србиjа пасувал и не сакал да ги слуша немците и да се бори сериозно против Тито.

Кое ме кара и jас да ти задам един вопрос. - Зошто го глорифицираш така Тито и неговите партизани, спонзорирани од Англиjа? Штитеjки ги партизаните, ако и да е имало такви и во Вард. Македониja, позициjата ти не е ниту про-македонска, ниту про-српска (согласно српскиот историк Милослав Самарџiћ титовите партизани се убили ~100.000 Срби, а четници се убили ~3.000 Срби ("ван борбе")).

Аха, е супер!
Ај сега ти или кој сака од вас дежурните бугари овде нека ни објасни: КОЈ, КОГА, КАДЕ И СО КОЈ ДОГОВОР-ОДЛУКА реши Бугарија да и нареди на својата војска наместо да да му служи на Хитлер да се обиде да помогне на сојузниците во борбата против него..?

Ајде да видиме колку си ја знаете историјата.
Немој да ми избегаш, туку дај одговор!
нема да ти дам одговорот коj го сакаш. - Политиката на бугарската влада до септември 1944 е правилна. Не да служи на Хитлер, ами да ги чува бугарските национални интереси. Т.е. да не го губи попусто животот на бугарски воjници и граг'ани (тука сте и вие од Македониjа) во служба на туг'и интереси. "Туг'и" - тоа се ти немски, англо-американски, руски или титови интереси. Бугарската влада до IX.1944 го има контролот врз буг. воjска. - Хитлер не може да си играе и да прави во Бугариjа СС дивизии како Ханджар, Скендербег во Босна, Косово, да му служат на неговите интереси, или да си собира волонтери за Источниот фронт. После IX.1944 г. во Софиjа доаг'ат на власт пучистите и комунистите, кои, при советска окупациjа, jа фрлат бугарската воjска да служи и да гине во служба на туг'и интереси.

Во книгата партизаните си се третирани како домородните воени формации на теренот кајшто дејствувале Германците и кои како што видовме од цитатот ПОГРЕШНО некој сакал да ги класифицира само како "бандити"
"домородни" не, ами се баш туг'и елементи, спонзорирани однадвор, од империалистическа Англиjа. Ке те зачуди ли дека англо-американците спонзорират и бугарските партизани (e.g. Славчо Тр'нски), фрлат им од авиони оружие, муниции + кеш!, или дека во самата Србиjа се борат 12 партизански отреди, од кои 3 се бугарски? Тоа ти се субверсивни, деструктивни елементи, кои колат луг'е и прават големи порази врз националното тло (во Србиja, Бугариjа и т.н.)

или како вашите што ги нарекувале "шумкари". Арно ама како што видовме погоре тие "бандити-шумкари" биле посетувани од Британско-Американски воени мисионери зашто имале потенцијал да ги заебат плановите на "големите сили". ;)
Британско-Американските мисионери, разбирливо, винаги се барали "топовно месо", балами-колачи, кои да им служат на нивните интереси. Насмевката ти е баш несоодветна. Ако ти или овоj "македонски" (!?) историчар Ванче Стојчев ги глорифицирате овие ѕверови, ... проблемот е во вас.

Инаку мошне ми е драго што од следењето на МАКЕДОНСКИ ФОРУМ и информациите добиени преку него те инспирираат да си ја полниш таа смешната пропагандна страничка. ;)

И за тоа имам едно оф-топик прашање, за кое ако не сакаш тука, одговори ми на ПП.
Какви закони имате вие во Бугарија со кои е дозволено цели книги да ги постирате на ваквите сајтови како твојот?
а што? Оди го кажи тоа на google. Види, google/archive.org сам го е поставил на интернет целиот први том на твоjata “Kriegstagebuch des Oberkommandos der Wehrmacht” - http://www.archive.org/details/kriegstagebuchde01jacorich. Ако имав време, би го скенирал целиот 4 том, ама е маловероjатно. Тоа ти се 2 дебели тома во големичок формат (А4 скенерот ми не го фашта), ~1900 страници мислам беха.

Плус тоа сум видел неколку магистерски дисертации кои во своите наведени извори-библиографија наместо да ги цитираат делата со кои се користеле како што се прави во целиот нормален свет, даваат линкови до твојов сајт и до некои книги поставени таму?!?
а зошто не, ако на интернет-версиjата е сочувана нумерациjата на страниците или ако има и .pdf образ со сканове на сите страници? Мислиш дека jас ги фалсификуваам книгите ли?

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
нема да ти дам одговорот коj го сакаш. - Политиката на бугарската влада до септември 1944 е правилна. Не да служи на Хитлер, ами да ги чува бугарските национални интереси. Т.е. да не го губи попусто животот на бугарски воjници и граг'ани (тука сте и вие од Македониjа) во служба на туг'и интереси. "Туг'и" - тоа се ти немски, англо-американски, руски или титови интереси. Бугарската влада до IX.1944 го има контролот врз буг. воjска. - Хитлер не може да си играе и да прави во Бугариjа СС дивизии како Ханджар, Скендербег во Босна, Косово, да му служат на неговите интереси, или да си собира волонтери за Источниот фронт. После IX.1944 г. во Софиjа доаг'ат на власт пучистите и комунистите, кои, при советска окупациjа, jа фрлат бугарската воjска да служи и да гине во служба на туг'и интереси.
Да бе, а затоа депортиравте евреи од Македонија по негова наредба, и затоа гиневте ко пилци во Сталинград, пак по негова наредба..

Ќути таму, нацист еден бугарски..

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.612
не, не можа да давам никаков превод на сите 6 страници. Немскиот текст сум го OCR-вал, такa не е трудно да си google-translate-неш.
Ако не можеш да преведеш тогаш жалам.
Што значи тоа "OCR-вал"..?!?
Дека си го закачил на нет ли? И што со тоа..?!? Камо ПРЕВОД..?!?

Васил напиша:
Цитaтoт ти е промах голем - казав ти, тоj се однесува за напади на Тито од запад, под-главата е даже озаглавена "Третиот напад на Тито врз Србиjа (jули-август 1944)" и тамо уште се говори како по тое време век'е четниците (на Дража) не могли да му се противат ефективно на Тито, а и дека бугарскиот окупационен корпус во jужна Србиjа пасувал и не сакал да ги слуша немците и да се бори сериозно против Тито.
Твоите желби за тоа што претставува цитатот што сум го дал јас и за кој уредно сум доставил превод за дискусијата се важни колку и ланскиот снег.
Цитатот ЈАСНО и ГЛАСНО кажува и покажува на дело што мислеле Германските високи офицери за партизаните кои им се спротивставувале на нивните операции. Во цитатот се опишани истите тие партизани кои за дел од Германците и за вас Бугарите во тоа време биле "бандити-шумкари" а кај кои Британците-Американците праќале воени мисии (капетани, мајори, полковници).
Тито, (без разлика на моето или било чие позитивно или негативно мислење за него), во тоа време беше еден од важните играчи на Балканот и сите сили во војната, и сојузниците и силите на оската на кои припаѓавте и вие го знаеа тој факт.
Единствено решение за да не ми бладаш овде за тоа што содржи делот од книгата од каде е изваден цитатот, седни и преведи го целиот или плати некој нека ти го преведе па достави го овде и дури после ќе дискутираме за истото.
Јас сум дал цитат, и сум дал превод на истиот, ако се сомневаш во точноста повели дај ДОКАЗ за спротивно.

Васил напиша:
Кое ме кара и jас да ти задам един вопрос. - Зошто го глорифицираш така Тито и неговите партизани, спонзорирани од Англиjа? Штитеjки ги партизаните, ако и да е имало такви и во Вард. Македониja, позициjата ти не е ниту про-македонска, ниту про-српска (согласно српскиот историк Милослав Самарџiћ титовите партизани се убили ~100.000 Срби, а четници се убили ~3.000 Срби ("ван борбе")).
Ти мора да си некој мошне неписмен и приглуп тип ако сметаш дека јас го "глорификувам Тито".
Ако ништо друго барем од годините тролање и спамирање на повеќето македонски форуми мешу кои и Кајгана требаше до сега да научиш барем основни работи за тоа кој и каков човек беше Методија Андонов-ЧЕНТО чиј прекар јас сум го семал за свој ник тука.
А ако се обидуваш да ми залепиш некаква си "про-српска" етикета тогаш си не само глуп и неписмен, туку и слеп и за жал ретардиран.
Да побарам по темиве што имам јас напишано за Србите и новниот однос кон Македонија и нас Македонците или ќе го направиш тоа самиот пред да тресеш тука глупости..?!?

И немој да ми се глупираш со инсинуации од типот "...партизаните, ако и да е имало такви и во Вард. Македониja,..." зашто и на тебе и на сите турко-монголчиња им е апсолутно и кристално јасно дека во Македонија имаше огромен број на партизани. Тоа се тие истите на чело со Михајло Апостолски што вие--од Британците-Американците наречени BULGARS--сте ги бркале по македонските планини.
Да ти ги постирам пак радиограмите од пред некоја страна, или конечно ќе ги прочиташ..?

Васил напиша:
нема да ти дам одговорот коj го сакаш.
Иииииих, колку големо "изненадување" е ова за мене...
Туууу, јас па помислив дека еден од самопрогласените "по-умни болгарчета" овде ќе реши да дискутира на нормален начин и со ФАКТИ, а не со пусти желби, лаги и фабрикации.
Арно ама, јок-бурда...

Васил напиша:
Политиката на бугарската влада до септември 1944 е правилна. Не да служи на Хитлер, ами да ги чува бугарските национални интереси. Т.е. да не го губи попусто животот на бугарски воjници и граг'ани (тука сте и вие од Македониjа) во служба на туг'и интереси. "Туг'и" - тоа се ти немски, англо-американски, руски или титови интереси. Бугарската влада до IX.1944 го има контролот врз буг. воjска. - Хитлер не може да си играе и да прави во Бугариjа СС дивизии како Ханджар, Скендербег во Босна, Косово, да му служат на неговите интереси, или да си собира волонтери за Источниот фронт. После IX.1944 г. во Софиjа доаг'ат на власт пучистите и комунистите, кои, при советска окупациjа, jа фрлат бугарската воjска да служи и да гине во служба на туг'и интереси.
Политиката на бугарската влада е верно да му служи како потрчко на Хитлер, да окупира ТУЃИ земји и народи, да го собира и интернира целокупното еврејско население во т.н. "новоослободени земји", и слични работи.

Притоа не е во можност ни да го убеди Хитлер да и ја додели целата Македонија заедно со најзападните делови и градови, а камоли Солун, како што му беше ветено на кралството Југославија за пристап кон Тројниот Пакт и Силите на Оската.

И немој да ми измислуваш и да си бладаш дека Хитлер не правел што сакал со вас и вашата војска. Сакаш ли да знаеш каде се дејствувала таа ваша војска како "ослободителка" тие години за да престанеш да ми тресеш зелени овде..?
Само да не плачеш после..?

Васил напиша:
"домородни" не, ами се баш туг'и елементи, спонзорирани однадвор, од империалистическа Англиjа. Ке те зачуди ли дека англо-американците спонзорират и бугарските партизани (e.g. Славчо Тр'нски), фрлат им од авиони оружие, муниции + кеш!, или дека во самата Србиjа се борат 12 партизански отреди, од кои 3 се бугарски? Тоа ти се субверсивни, деструктивни елементи, кои колат луг'е и прават големи порази врз националното тло (во Србиja, Бугариjа и т.н.)
Боже Господе... :facepalm:
Да не ги увезовме ние нашите партизани од Тунгузија бе абдал..?!?
И какво "спонзорирање" бе не треси зелени! Истата таа Англија и Америка им имаат дадено 2-3 повеќе оружје и опрема на Дража Михајловиќ и неговоте четници отколку на Тито и партизаните. А па во Македонија и на нашите македонски партизани не им е дадено НИШТО, и целта на нивните мисии е да се уверат дека нема на Македонците да им се дозволи да си ја формираат слободна, независна и ОБЕДИНЕТА Македонија, таа за која сите што отишле во партизани се бореле!
И кое е тоа "национално тло" бе, ти дали си нормален што трескаш..?!?
Од едната страна Дража и Недиќ потврдени колаборационисти на Германците и задрти војници за "Краља и Отаџбину" во која нема место за Македонци, а од другата верни служители на Хитлер и ревносни спроводници на неговата политика на холокауст!
Еееееј 21 век дојде и помина и првата негова декада, а овие не им доаѓа умот, сеуште се најзадрти наци-фашисти... Бог да чува и да брани... :tapp:

Васил напиша:
Британско-Американските мисионери, разбирливо, винаги се барали "топовно месо", балами-колачи, кои да им служат на нивните интереси. Насмевката ти е баш несоодветна. Ако ти или овоj "македонски" (!?) историчар Ванче Стојчев ги глорифицирате овие ѕверови, ... проблемот е во вас.
:facepalm: Французите герилци од "Отпорот" на Шарл де Гол нечие "топовско месо" ли беа или си се бореа за својата Франција..?!?
Кои "ѕверови" бе неарен..?!?
Тие што ги ризикуваа животите за да си ја изборат слободата на својот народ ли, или тие дебилните служители на Хитлер како вас коишто пена им излегла на муцките од апетит по ТУЃО..!!?!
Немој уште еднаш тука да си искакал вакви гадости против македонските партизани и луѓето како ЧЕНТО!
:tapp:

Васил напиша:
а што? Оди го кажи тоа на google. Види, google/archive.org сам го е поставил на интернет целиот први том на твоjata “Kriegstagebuch des Oberkommandos der Wehrmacht” - http://www.archive.org/details/kriegstagebuchde01jacorich. Ако имав време, би го скенирал целиот 4 том, ама е маловероjатно. Тоа ти се 2 дебели тома во големичок формат (А4 скенерот ми не го фашта), ~1900 страници мислам беха.
И што ако го има целиот прв том на нет, што со тоа..?!?
Се бара ПРЕВОД на тоа што го бладаш за да видиме прво дали е така како што си бладаш, па дури потоа да дискутираме за истото.

Васил напиша:
а зошто не, ако на интернет-версиjата е сочувана нумерациjата на страниците или ако има и .pdf образ со сканове на сите страници? Мислиш дека jас ги фалсификуваам книгите ли?
Не ми се прави многу приглуп со сила.
Не знам каде ти е хостирана страницата, ама општо е познато дека и во Британија, а и Бугарија како членка на ЕУ има закони со кои се заштитени авторските права и не може туку-така секој да си скенира и поставува цели книги на интернет без дозвола на издавачот или авторот.
Едно се дела на кои им е истечена таквата забрана и се во јавен домен, а друго понови книги, од 1990-ти па навака.

-----

Уште еднаш ќе те прашам:
КОЈ, КАДЕ, КОГА ДОНЕЛ ДОГОВОР-СПОГОДБА СО КОЈ БУГАРСКАТА ВОЈСКА НАМЕСТО ВЕРНО ДА МУ СЛУЖИ НА ХИТЛЕР КАКО ПРЕДХОДНО, СЕ РЕШИ ДА СЕ ПРИКЛУЧИ КОН СИЛИТЕ НА СОЈУЗНИЦИТЕ ВО ВТОРАТА СВЕТСКА ВОЈНА..?!?

Немој да ми вртиш дебилни муабети со твоите желби и искривени погледи на тоа што правела вашата влада тогаш, туку јасно и гласно одговори што те прашувам.
Ако не знаеш, слободно кажи, јас ќе ти дадам насоки за истото. ;)

Член од
8 мај 2005
Мислења
542
Поени од реакции
76
Ако не можеш да преведеш тогаш жалам.
Што значи тоа "OCR-вал"..?!?
Дека си го закачил на нет ли? И што со тоа..?!? Камо ПРЕВОД..?!?

Твоите желби за тоа што претставува цитатот што сум го дал јас и за кој уредно сум доставил превод за дискусијата се важни колку и ланскиот снег.
Цитатот ЈАСНО и ГЛАСНО кажува и покажува на дело што мислеле Германските високи офицери за партизаните кои им се спротивставувале на нивните операции. Во цитатот се опишани истите тие партизани кои за дел од Германците и за вас Бугарите во тоа време биле "бандити-шумкари" а кај кои Британците-Американците праќале воени мисии (капетани, мајори, полковници).
Тито, (без разлика на моето или било чие позитивно или негативно мислење за него), во тоа време беше еден од важните играчи на Балканот и сите сили во војната, и сојузниците и силите на оската на кои припаѓавте и вие го знаеа тој факт.
Единствено решение за да не ми бладаш овде за тоа што содржи делот од книгата од каде е изваден цитатот, седни и преведи го целиот или плати некој нека ти го преведе па достави го овде и дури после ќе дискутираме за истото.
Јас сум дал цитат, и сум дал превод на истиот, ако се сомневаш во точноста повели дај ДОКАЗ за спротивно.
Денеска сакаш превод од немски, а утре ке кажеш дека не разбираш руски, или бугарски, или френски текстови. Не, нема таков цирк штом сакаш учество во истор. дискусии, особено по тема како Втората светска војна.
(OCR значи Optical Character Recognition. Секоj коj е сканирал текстови го знае тоа.)

И немој да ми се глупираш со инсинуации од типот "...партизаните, ако и да е имало такви и во Вард. Македониja,..." зашто и на тебе и на сите турко-монголчиња им е апсолутно и кристално јасно дека во Македонија имаше огромен број на партизани.
Лажго. Колку се убитите партизани во Вард. Македониjа? 100 000, 10 000? 5 000 или 1 000 или по-малко? Колку от нив се били возрастни или колко од нив се били по 13-14 години, т.е. деца, невини деца - child soldiers, злобно индоктринирани и користени за нечисти цели? Колко од нивните комунистички монстери-ментори сте осудили после WWII за war crimes, за организиране на child soldiers?

Тоа се тие истите на чело со Михајло Апостолски што вие--од Британците-Американците наречени BULGARS--сте ги бркале по македонските планини.
Да ти ги постирам пак радиограмите од пред некоја страна, или конечно ќе ги прочиташ..?
...
Кои "ѕверови" бе неарен..?!?
Тие што ги ризикуваа животите за да си ја изборат слободата на својот народ ли, или тие дебилните служители на Хитлер како вас коишто пена им излегла на муцките од апетит по ТУЃО..!!?!
Немој уште еднаш тука да си искакал вакви гадости против македонските партизани и луѓето како ЧЕНТО!
Значи зборим за партизаните на Тито, за теа комунистички доjденици-агресори од запад, кои нашле продажни души, свои агенти и во Македониjа. Кои народот, барем не во Македониjа, не ги е бирал на никакви постови. Кои не се бавели со некакви избори, со човешки права, право на имотм, со контрол врз нивната активност и т.н. Т.е. зборим за насилници, криминалци par exellence. Од кои многу - луг'е со низок морал. - "Застрелал другарот си во грб, по налог на Партиjата! (а потоа му jа е**л другарицата)" ти е типична историjа за комунистичката бандитска душа и мироглед.

Ако не осознаваш уште какви ги трескаш со глорификациjата си на партизаните, ке ти припомнам дека Советот на Европа го има осуден комунизмот исто како и фашизмот. Да се надеваме дека луг'ето и државите во Европа ке станат се по-нетрпеливи и дека ваквите глорификатори на комунистички практики ке си ги наjдат местото кое го заслужуват - во затворот, заедно со глорификаторите на нацизмот.

И немој да ми измислуваш и да си бладаш дека Хитлер не правел што сакал со вас и вашата војска. Сакаш ли да знаеш каде се дејствувала таа ваша војска како "ослободителка" тие години за да престанеш да ми тресеш зелени овде..?
Само да не плачеш после..?
Да, даj податоци што е правела бугарската воjска. Не полициjата, не жандармериjата, ами воjската. Каде били и сите регрути од самата Македониja. За додаток - даj, молат те, и акциите на македонските партизани против немската воjска, по години - од 1941, 42 и т.н.

И што ако го има целиот прв том на нет, што со тоа..?!?
Се бара ПРЕВОД на тоа што го бладаш за да видиме прво дали е така како што си бладаш, па дури потоа да дискутираме за истото.
Абе ти си го бараj преводот, преведувачи, агенции колку сакаш. Ама пошто се движиме off topic, што ке направам jас е да погледнам том IV на Schramm и да сканирам што пише тоj за ослободуваньето на Скопje 1944 г.

За авторските права немаj гаjле. Неколку книги сме ги снемали од саjтот после жалба од авторите.

Не ми се прави многу приглуп со сила.
Не знам каде ти е хостирана страницата, ама општо е познато дека и во Британија, а и Бугарија како членка на ЕУ има закони со кои се заштитени авторските права и не може туку-така секој да си скенира и поставува цели книги на интернет без дозвола на издавачот или авторот.
Едно се дела на кои им е истечена таквата забрана и се во јавен домен, а друго понови книги, од 1990-ти па навака.

-----

Уште еднаш ќе те прашам:
КОЈ, КАДЕ, КОГА ДОНЕЛ ДОГОВОР-СПОГОДБА СО КОЈ БУГАРСКАТА ВОЈСКА НАМЕСТО ВЕРНО ДА МУ СЛУЖИ НА ХИТЛЕР КАКО ПРЕДХОДНО, СЕ РЕШИ ДА СЕ ПРИКЛУЧИ КОН СИЛИТЕ НА СОЈУЗНИЦИТЕ ВО ВТОРАТА СВЕТСКА ВОЈНА..?!?

Немој да ми вртиш дебилни муабети со твоите желби и искривени погледи на тоа што правела вашата влада тогаш, туку јасно и гласно одговори што те прашувам.
Ако не знаеш, слободно кажи, јас ќе ти дадам насоки за истото. ;)
уште во 1943 година Борис III работи во тоj правец, бара изход за Бугариjа од Оската во состаноци со британците (Каjро). За жал Борис умира и делото не продолжува. Ако ми алудирааш на генерал Дамjан Велчев коj со помош на Дража сакал во летото на 1944 г. да направи државен удар во Софиjа, да jа оттргне Бугариjа од Оската и да jа приклучи кон англо-америте, ке ти кажам само дека Велчев е професионален пучист и не го уважавам. (Велчев не го слуша Дража, ами на 8.IX учествува во државен удар во полза на ... комунистите.)

Член од
24 декември 2009
Мислења
312
Поени од реакции
18
Уште еднаш ќе те прашам:
Ти отговорив. Некоj пак го избриша :)

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.612
Ти отговорив. Некоj пак го избриша :)
???

Ајде гледам дека си сега тука, обиди се пак да видиме дали стварно си одговорил или пак лажеш.
--- надополнето: 17 декември 2011 во 00:53 ---
Скоро цели 2 часа си активно присутен тука и како што гледам НЕМАШ постирано никаков "одговор" на моето прашање.

Значи пак ЛАЖЕШ дека некој те избришал.

Член од
24 декември 2009
Мислења
312
Поени од реакции
18
???

Ајде гледам дека си сега тука, обиди се пак да видиме дали стварно си одговорил или пак лажеш.
Кој: Бугарската влада
Каде: Во Софија
Кога: 26 август 1944 година - неутралност

Кога: 8 септември 1944 година - објавена војна на Германија

Кога: 9 септември 1944 година - примирие со Советскиот соjуз и почеток на воените дејствија против Германците

ОДДЕЛЕН "ДОГОВОР-СПОГОДБА СО КОЈ БУГАРСКАТА ВОЈСКА НАМЕСТО ВЕРНО ДА МУ СЛУЖИ НА ХИТЛЕР КАКО ПРЕДХОДНО, СЕ РЕШИ ДА СЕ ПРИКЛУЧИ КОН СИЛИТЕ НА СОЈУЗНИЦИТЕ ВО ВТОРАТА СВЕТСКА ВОЈНА" НЕ ПОСТОИ

На 8 октомври, бугарската влада, во Краjова склучува спогодба-договор со Југословенските партизани за соработка.

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.612
Кога: 26 август 1944 година - неутралност
Документ? Личности? Потписи?

Радев напиша:
Кога: 8 септември 1944 година - објавена војна на Германија
Исто како погоре, дај документ, личности, потписи и сл.

Радев напиша:
Кога: 9 септември 1944 година - примирие со Советскиот соjуз и почеток на воените дејствија против Германците.
Истото и тука, со таа разлика што тука малку ти забегала имагинацијата.
Прво СССР објавува ВОЈНА на Бугарија на 5 септември, а маршалот Толбухин издава еден проглас до "бугарскиот народ" на 7 септември, по што следува вашиот 9 септември и мудрото менување на страната инаку маф ви била работата.
А она дека на 9 септември сте имале некаков "почеток на воените дејствија против Германците" е чиста и дебела ЛАГА, не постои ниеден акт од ваша страна на 9 септември со кој ќе го поткрепиш кажаното.

Значи да резимираме, не се сомневам во погоре кажаното, ама или достави извори за кажаното, или директно скенирани документи.

Радев напиша:
ОДДЕЛЕН "ДОГОВОР-СПОГОДБА СО КОЈ БУГАРСКАТА ВОЈСКА НАМЕСТО ВЕРНО ДА МУ СЛУЖИ НА ХИТЛЕР КАКО ПРЕДХОДНО, СЕ РЕШИ ДА СЕ ПРИКЛУЧИ КОН СИЛИТЕ НА СОЈУЗНИЦИТЕ ВО ВТОРАТА СВЕТСКА ВОЈНА" НЕ ПОСТОИ

На 8 октомври, бугарската влада, во Краjова склучува спогодба-договор со Југословенските партизани за соработка.
Ааааа така бе момчета-б'лгарчета, значи си знаел за спогодбата од Крајова.
Ашколсун, бравос!

Ај сега кажи кој присуствувал на таа спогодба од ваша страна, а кои биле другите присутни?

Tzeentch

Дискретен Херој
Член од
6 октомври 2011
Мислења
581
Поени од реакции
347
Во Македонија, за жал, одсекогаш имало луѓе-доброволци, кои им служеле на туѓи интереси, народски кажано...ај да не кажам..
твоите идеолошки определби ич не ме тангираат, што ми е гајле ако те боли за тито, и мене "ме боли" за него....
луѓето како дедо ти се причина да во етничка Македонија се изгубија мноштво животи, посебно цивилно население.
При ова, мислам на Беломорието....

Што Трст? Што Солун?
комунистичкото копиле тито, заради интересите на словенија не ги почитуваше договорите...заради копилето, колку македонски војници беа пратени таму, да ја бранат титовштината?
комунистичкото копиле тито не дозволи Македонската Војска да оди на југ, во гејлада беа создадени услови за наш настап, впрочем дедо ти спиел кога во Фуштани Беломорски партизаните формираа втора бригада.
атинските ѓупци сеуште немаа довлечкано турски христијани до толку да надвладеат над Македонското Население, англичаните сеуште не беа навлезени во Беломорието, русите забегуваа на територии кои не беа во склад со Јалта, тито и сталин беа како гз и гаќи, и тоа можеше да помине.
комунистичкото копиле тито можеше да агитира (т.е. нашите комунистички гзолижачи) во Пиринот, од Блгарската Прва армија беа отпуштени сите МАКЕДОНЦИ, и беа заменети и армијата бројчано пополнета со немакедонско население.
Тие луѓе беа спремни за нешто повеќе, само немаше кој да ги поведе.Блгарија беше во хаос, и не ќе можеше да го спречи регрутирањето.

тоа било историска шанса да Македонија се обедини, но сите кои мислеле така биле елиминирани.
Дури и П. Брашнаров, кој доби милост од Турскиот Султан, немаше за него милост од комунистичката банда на дедо ти.
Егејска Македонија 45та беше под контрола на Грчките партизани(од кои голем дел македонци) , то ест сојузници на КПМ. Каде ќе идеш да се бориш против сојузник( и свој народ) кога ги имаш германците во Срем? Глуп си или си скокнал тој дел од историјата? Тоа што КПГ ја изгуби граѓанската војна е нивна кривица што не се организираа доволно за да бидат легитимна власт после војната.

Член од
24 декември 2009
Мислења
312
Поени од реакции
18
Да ти личам на "Државната агенција Архиви"? :)
Уште малку и нотарилано заверени копии ќе ми посакаш.:)

26 август: Владата на Иван Багрjанов
8 септември: Владата на Константин Муравиев со указ на регентите Кнез Кирил и генерал Никола Михов.

Воени дејствија има веднаш по 9 септември, а уште по објавуването на неутралност на 26 август, германските војници добиваат наредба од владата да ја напуштат земјата, а оние кои останале се разоружени.

Та нели на 9-ти септември со војници е презеде Министерството за војната. Тука не зборуваме за некакви планирани големи операции, а за почеток на воени дејствија. На 9 септември Втори корпус добива наредба да се започне за дејствија против повлекуваштите се од Грција германски части. На 12 септември германски части настапуваат и овладуват градот Кула.

Уште на 4 септември германците вземато во плен во Нишка бања командантите на 1-ви корпус: генерал Асен Николов, Антон Балтаков, Рафаел Банов и Симеон Симов...

Што значење има кој точно потпишал во Краjова? (претседателот на националниот комитет за ослободување на Југославија (НКОЈ) и делегацијата на бугарската влада на ОФ) Тоа е договор меѓу Бугарија и Југославија.

Член од
8 мај 2005
Мислења
542
Поени од реакции
76
???

--- надополнето: 17 декември 2011 во 00:53 ---
Скоро цели 2 часа си активно присутен тука и како што гледам НЕМАШ постирано никаков "одговор" на моето прашање.

Значи пак ЛАЖЕШ дека некој те избришал.
Ченто, имам ти одговорено уште вчера, со долго писмо, кое ми беше избришано. Така, сметам дека jас сум победителот во дискусиjата, и во морален план.

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.612
Денеска сакаш превод од немски, а утре ке кажеш дека не разбираш руски, или бугарски, или френски текстови. Не, нема таков цирк штом сакаш учество во истор. дискусии, особено по тема како Втората светска војна.
(OCR значи Optical Character Recognition. Секоj коj е сканирал текстови го знае тоа.)
Хехе, нема јас што сакам-што не сакам.
Ти си тој што блада овде за ова-она што го пишува во тие 5-6 страни. За да не бладаш на памет, дај превод, многу просто и едноставно. Па дури после ќе видиме дали е точен преводот и ќе дискутираме за содржината.
Во историски дискусии за Втора Светска Војна или за било кој друг период кога се доставува некој документ или се цитира некој историчар, ако истото не е напишано на македонски или евентуално на англиски јазик (па ете и бугарски ако сакаш) е спротивно на правилата на форумот.
Јас тоа што сум го дал како цитат, сум го превел т.е. ми го превеле точно и прецизно. пробај да го искористиш гугл преведувачот за тој краток текст па види што ќе испадне и дали нешто ќе разбереш. Затоа не ми вези гоблени овде, туку ако сакаш да користиш нешто дај превод за истото.

Васил напиша:
Лажго. Колку се убитите партизани во Вард. Македониjа? 100 000, 10 000? 5 000 или 1 000 или по-малко? Колку от нив се били возрастни или колко од нив се били по 13-14 години, т.е. деца, невини деца - child soldiers, злобно индоктринирани и користени за нечисти цели? Колко од нивните комунистички монстери-ментори сте осудили после WWII за war crimes, за организиране на child soldiers?
"Лажго" тука си ТИ, не јас. Или мислиш дека некои фантоми паднати од вселената ги крстосуваа македонските планини тогаш? Види што велат Британците-Американците кај кого имале мисија тогаш? И кој го бркал?

Кој го направи АСНОМ, некои "непостоечки" луѓе ли?
Работава испаѓа како Грцине на евро-баскет, изгубија катастрофално од репрезентација на тие што демек "не постојат". :pos:

Бројот на луѓе што загинале од насилна смрт во тој период во Македонија (вклучувајќи ги и од вас собираните и во смрт депортираните Евреи) е некаде околу 24,000. И немој да тресеш глупости овде, никој во Македонија не индоктринирал или искористувал деца--сопствени македонски деца за да се борат против вас наци-фашистичките служители! Значи наместо да се бара прошка или покајание за злоделата на вашите фашистички дебилитети што се изживувале, тормозеле и мачеле македонска младина која решила да се бори за својата слобода, ти овде ќе ми мрчиш за некаква непостоечка "индоктринација на деца"..?!?
Ти имаш ли 2 грама мозок бе абдал еден..?

Во сите земји во светот, па така и во Македонија на младината највеќе и врие крвта кога има неправди и злосторнички дејствија како тие на вашата бугарска фашистичка власт!

Покажи еден единствен документ или сведоштво на некој младинец или дете што има изјавено дека некој со сила ги терал да се жртвуваат, ајде..?!?
Во спротивно зачепи си го муцето да не ти блуе многу гадотии овде!

Васил напиша:
Значи зборим за партизаните на Тито, за теа комунистички доjденици-агресори од запад, кои нашле продажни души, свои агенти и во Македониjа. Кои народот, барем не во Македониjа, не ги е бирал на никакви постови. Кои не се бавели со некакви избори, со човешки права, право на имотм, со контрол врз нивната активност и т.н. Т.е. зборим за насилници, криминалци par exellence. Од кои многу - луг'е со низок морал. - "Застрелал другарот си во грб, по налог на Партиjата! (а потоа му jа е**л другарицата)" ти е типична историjа за комунистичката бандитска душа и мироглед.

Ако не осознаваш уште какви ги трескаш со глорификациjата си на партизаните, ке ти припомнам дека Советот на Европа го има осуден комунизмот исто како и фашизмот. Да се надеваме дека луг'ето и државите во Европа ке станат се по-нетрпеливи и дека ваквите глорификатори на комунистички практики ке си ги наjдат местото кое го заслужуват - во затворот, заедно со глорификаторите на нацизмот.
Не бе ти си дефинитивно неарен. Во Македонија си се бореа партизани МАКЕДОНЦИ и скоро сите без исклучок, и покрај левата политичка ориентација (што е мошне нормална за тој период) во борба излегоа заради слободата на МАКЕДОНИЈА и бе апред се НАЦИОНАЛИСТИ, а после комунисти и сл.
За твоја информција Македонци доброволци имаше и во граѓанската војна во Шпанија и тие што преживеаа се вратија во Македонија и тука се вклучија во партизаните во борбата против вас--ФАШИСТИТЕ!
Народот ги роди нив бе абдал, тие не се паднати од марс овде!
Лошотијата на системот воспоставен после е нешто сосема друго, и не може во никој случај да ја намали или оцрни легитимната борба за слобода и формирање своја национална држава!
И немој да ми тресеш зелени зашто во самите партизански единици имало преки судови и луѓето што правеле глупости се стрелани од своите соборци. Прашај се кој од вашите фашистички потрчковци што мачеле и убивале биле санкционирани како што доликува?

Советот на Европа го има осудено комунизмот како практицирање на власт т.е. воспоставување на тоталитарни режими, а не борбата на партизаните по сите земји во Втората Светска Војна.
Јас па искрено се надевам дека еднаш засекогаш во Европа и во целиот свет ќе му се стави точка на секаков изблик на фашизам и национал-шовинизам и глорификација на истите од некои како тебе и скоро сите претставници на твојот народ овде. Заради неверојатна среќа и помош токму на тој Тито (без да не праша нас Македонците) и неговите соработници вашата Бугарија и сите вие наместо да плаќате дебели репарации и сериозно да бидете санкционирани заради злоделата во Втората Светска Војна, бевте оставени да си терате по старо и затоа ден денеска во 21 век сеуште сте дувло на наци-фашизам од најцрн вид.

Васил напиша:
Да, даj податоци што е правела бугарската воjска. Не полициjата, не жандармериjата, ами воjската. Каде били и сите регрути од самата Македониja. За додаток - даj, молат те, и акциите на македонските партизани против немската воjска, по години - од 1941, 42 и т.н.
Ајде да видиме што правела бугарската ВОЈСКА и кого тоа "ослободувала" на Дурмитор, во Црна Гора. Еве што напишале усташките хрватски весници во 1942 година за тоа.

Националниот парк "Дурмитор" се наоѓа во северниот дел на Црна Гора..!!!

Еве кој наредувал таму и изгледа добил германски "железен крст" за тоа:

http://www.lostbulgaria.com/?p=4583

А за тоа што правеле македонските партизани во 1941-42 ќе ми треба многу простор да ти објаснам. Ај за почеток да ти го споменам Методија Шаторов-Шарло што организирал и испратил во планина македонски партизански одред уште во август месец 1941 година!

Васил напиша:
Абе ти си го бараj преводот, преведувачи, агенции колку сакаш. Ама пошто се движиме off topic, што ке направам jас е да погледнам том IV на Schramm и да сканирам што пише тоj за ослободуваньето на Скопje 1944 г.

За авторските права немаj гаjле. Неколку книги сме ги снемали од саjтот после жалба од авторите.
Без уредно да дадеш превод за тоа што сакаш да го прикажеш, како јас што направив со цитатот по којшто ти ДОЗНА дека воопшто постои таква книга, џабе се пенавиш тука!

Не се прави многу улав со сила, можам да се кладам дека во рок од 24 часа сајтот може да ти биде симнат, а ти (ако живееш во Британија) да си добиеш една убава кривична пријава за пролиферација на материјали за кои НЕМАШ АВТОРСКИ ПРАВА.

Васил напиша:
уште во 1943 година Борис III работи во тоj правец, бара изход за Бугариjа од Оската во состаноци со британците (Каjро). За жал Борис умира и делото не продолжува. Ако ми алудирааш на генерал Дамjан Велчев коj со помош на Дража сакал во летото на 1944 г. да направи државен удар во Софиjа, да jа оттргне Бугариjа од Оската и да jа приклучи кон англо-америте, ке ти кажам само дека Велчев е професионален пучист и не го уважавам. (Велчев не го слуша Дража, ами на 8.IX учествува во државен удар во полза на ... комунистите.)
За потврда на инсинуациите за тоа што правело вашето царче тогаш треба поткрепа со ДОКУМЕНТИ и ФАКТИ.
Дамјан Велчев е само еден од потрчковците-камелеони кои мошне лесно си ги менуваат боите спрема приликите во кои се наоѓаат.
Твоево побратимче "Радев" испадна попаметен и поинформиран од тебе.
Се работи за договорот-спогодба од октомври месец склучен во Крајова, Романија.

КОИ ЛУЃЕ ОД ВАША СТРАНА УЧЕСТВУВАА НА ТОЈ ДОГОВОР-СПОГОДБА..?!?
Од југословенска страна, пак без прашање на нас Македонците иако тоа директно не засегало нас, таму е присутен лично Јосип Броз-Тито..!

Васил напиша:
Ченто, имам ти одговорено уште вчера, со долго писмо, кое ми беше избришано. Така, сметам дека jас сум победителот во дискусиjата, и во морален план.
Ако ова погоре е твоето "долго писмо" и ако си мислиш дека со него нешто си постигнал гадно се лажеш.
А за она дека ти си демек: "победителот во дискусиjата, и во морален план." :pos::pos::pos:

За морал ќе ни кажува тука тип што во втората декада од 21 век симпатизира и поддржува наци-фашизам и шовинизам... :drk:

Kajgana Shop

На врв Bottom