Оригиналниот тестамент на Александар Македонски на македонски јазик

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.172
Поени од реакции
4.132
ТЕСТАМЕНТОТ НА АЛЕКСАНДАР ТРЕТИ МАКЕДОНСКИ:



Тестаментот е направен од Царот Александар, син на Амон (Бог на Сонцето) и Олимпија.

1. Ако моето дете од жена ми Роксана е машко, тој пред сите други треба да биде цар на Македонија, а во меѓувреме, синот на Филип, Аридеј, да биде лидер на Македонците. Ако детето од мојата жена Роксана, биде женско, дозволете Македонците да видат дека таа е одгледана и омажена на начин што доликува на мене и мојот ранг и дозволете да си избере Цар - човек за кој тие мислат дека е достоинствен за тоа. Човекот така избран треба да биде Цар на Македонија...

2. На мојата мајка Олимпија и го доделувам правото да живее на Родос, место кое таа го пожелува и Царот на Македонија треба секоја година да проверува дали и се дава се што и се давало за време на мојот живот.
Додека Македонците одлучат да наименуваат Цар, Царот Александар, син на Амон и Олимпија, го одредува Кратер за надгледувач на целото Царство на Македонија, и му ја дава за жена Кајнан, ќерката на Филип, поранешниот Цар на Македонија. Лизимах, го ставам одговорен за Тракија, и за жена му ја доделувам Солунка, ќерката на Филип, поранешниот Цар на Македонија (ПС. - Калл. 3.33.13). Леонид го задолжувам за Хелеспонт и му ја давам раката на сестрата на Холкид, Клеона. Го назначувам Еумен, мојот секретар, за владетел на Кападокија и Пафлагонија.

3. Изјавувам, островите да бидат слободни: да ги задржат нивните претходни посесии и да бидат автономни.

4. Го назначувам Антигон, владател на Памфлија, Луција и Голема Фригија и го ополномоштувам за Карија и Асандер, како и територијата која што лежи под реката наречена Халис; преку оваа земја го назначувам владетел Антипатар. Владетел за Силисија е Никанор, и Питон за Сирија, воедно и за т.н. Месопотамиска Линија. Бабилон и неговите придружни територии ги доделувам под команда на Селеукит, кој е мој воен придружник. За Феникија и Келе-Сирија го ополномоштувам Мелагер. Кралството на Египет го оставам на Птоломеј и им го одобрувам бракот со мојата сестра Клеопатра.

5. За владеење на областите кои лежат помеѓу границите на Бабилон и Бактрија, го назначувам Пердика, на кој му ја поклонувам мојата жена Роксана, Бактриската ќерка на оксиартите. Народот на Родос треба да се награди со 300 таланти злато од царското богатство за разубавување на нивниот град; воедно и 40 тримери и слободна годишна надокнада од 20.000 медимни Египетско жито и 20.000 медимни пченица од регионите од Азија, придодадени на Родос. Исто така, давам команда за преместување на гарнизонот, што јас го оставив таму.

6. Свештениците во Египет да бидат наградени со 2.000 таланти единици злато од јавниот приход, а Птоломеј да се погрижи за транспортот на моето тело до Египет, за кое понатаму најдобро ќе се грижат свештениците од Египет. Саркофагот во кој ќе биде положено моето тело да биде направен во вредност од 200 таланти злато.

7. На Тебјаните од Беотија, да им се доделат 300 таланти за реновирање на нивниот град, а на оние што принудно избегаа од таму како резултат на војната, им го надокнадувам нивниот имот од кој ги лишив. Сметам дека достатно беа казнети со нивната сесрдна опозиција кон мене. На Атињаните да им се додели златен трон за храмот во Минерва и златни службени алишта. Моето лично оружје и одликувања и 1000 таланти единици сребро да се остави во храмот на Хера на Аргос, додека на Аполон во Делфи, сите слоновски оружја и две кожи од змии, а воедно и 100 златни суди садови со кои се чествувале Боговите. На народот Милес и од Книдија да им се доделат по 150 сребрени таланти.

8. Тасе (Таџилес) да биде владетел на оние делови од Индија кои граничат со Индиската река. Перо (Перус) на оние делови помеѓу реката Хидаспес и Хиндус. Го назначувам таткото на мојата жена, Роскана, за владетел на Паропанисада и Сибиртија, да владее со Арахосија и Кедросија. Командата ја предаваме на Стамен (Стасанор) од Соли за да владее со Арија и Арангија.
Филип да владее со Бактријците. Партеја што ја придружува Хиркалија јас ја давам на Фратафернеј, а Карманија на Тлеполем. Пеце (Пеуцестас) треба да владее над Персијанците. Од сите владеења да биде изоставен Оксидат, а Кратер да владее со Медеа. Аргир (Аргеус) да биде отстранет од Сусија, а Коен (Цонеус) да владее наместо него.

9. За владател на Илирите го назначувам Холкија и го наградувам со орден од 500 реквирирани, одземени коњи и 3000 таланти сребреници, кои треба да ги искористи за правање статуи на Александар, Амон, Минерва, Херкул, Олимпија и мојот татко Филип и нив да ги смести во гробницата на Олимпија. На луѓето на кои им доделив високи функции да постават позлатени статуи на Александар во Делфи и Атина. Птоломеј да постави позлатени статуи во Египет на Александар, Амон, Минерва, Херкул, Олимпија и мојот татко Филип.

10. Сведоци на ова да се Олимпискиот Јупитер, нашиот предок Херкул, Минерва, Марс, Амон Сонцето (Амонма) и успехот на Цар Александар. Доколку некој од наброените, постапи спротивно на моите одредби, јас ги преколнувам Јупитер и Олимписките богови, да не остане неказнет за тие недела и да биде одговорен за кривоклетството пред Боговите и луѓето.

превземено од Вечер
 

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.172
Поени од реакции
4.132
Ту мајката никаде ни збор за хел-АС и хел-Асите.
п.с.Среќна Нова 2008.Се читаме в година.:helou:
 
Член од
27 мај 2008
Мислења
1.025
Поени од реакции
41
The Testemen of Alexander the Great has been undertaken by the study of Waldermar Heckel:"The last days and the Testement of Alexander the Great", published in 1988 in Stuttgart-Germany. This unique document represents an authentic withness regarding the continuity of Macedonian nation, state-law expression and culture.The Testament`s value is in it`s enitre expression as an authentic evidence regarding the Macedonian past, whereas the long centuries misconceptions are being rejected and constructed thesis concering their ceasing to exist. The Testament originates from the year 317 BC and it is good enough argument on the behalf of the Macedonians before the Christ. THE TESTAMNET HAS BEEN WRITEN THE LAST LIVING DAYS OF ALEXANDER THE MACEDONIAN IN BABYLON IN 323 BC, WHEN HE WAS AT 33 YEARS AGE AFTER HIS 13-YEARS OF REING. The time when the Testament has been written is the time of the Macedonian reign over a part of nowadays Europe, Asia and Africa.That is the time of great prosper of the Macedonian civilisation and Macedonian Empire.It is the time without the existence of classified categories of nations such as BULAGRIANS, SERBS, GREEKS, etc. instead with the Empire reigned Alexander The Great. Since the moment of the death of Alexander the Great and when he has left the Testament for the Macedonians until 17 years ago (1991) when ONE PART OF THE MACEDONIAN TERRITORY HAS BEEN ESTABLISHED AS AN INDEPENDENT AND SOVEREIGN COUNTRY, REPUBLIC OF MACEDONIA INHERIATANCE IS BEING APPROPIATED BY OTHERS IS BEING STOLEN COUNTERFEITED DESTROYED ALL IN THE AIM NOT TO APPEAL MACEDONIANS FOR THE HERITAGE OF THE TESTAMENT.
http://uk.youtube.com/watch?v=kVQigk3ZO8Q
 
Член од
4 јануари 2008
Мислења
611
Поени од реакции
9
Овој тестаментов да не е ист ко писмото до Аристотел?
 

f91

Член од
12 мај 2008
Мислења
338
Поени од реакции
27
Не е примарен извор туку подоцнежна традиција.Припишувањето на Александар на Грција е од модерни времиња.Инаку тестаментот вели дека по негова желба би требало да биде во Египет упокоен ,што е во спротивност со сите информации кој доаѓаат од антиката.Ваков документ најмногу би му одговарал на Птоломеј и неговата пропаганда.
 

ATG

Член од
12 декември 2008
Мислења
56
Поени од реакции
4
Тестаментов е откриен уште во 1900 година, но неговиот легалитет не е признат, и вооедно не е ни легитимен според нашите „драги“ соседи, а највероватно тоа беше доволно за да се убедат европсите земји. Не знам дали е сега признат ако некој има такви сознанија, пишете. Баш ме интересира...
 

Serpico

Сковинистратор / I'm Batman
Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.166
Поени од реакции
691
Јас го имам во хард-копи.
Кој е заинтересиран за копија, пп.
 
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.584
Serpico: sirte sme zainteresirani, prakjaj, no sepak...najdobro kje e da se postira nekako tuka.
 

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Е АРНО ТИ ТРЕКНА, НЕГО СКЕНИРАЈ И ПОСЛЕ ПОСТИРАЈ, А ВО МЕЃУВРЕМЕ, БИДЕЈЌИ СМЕ ОФ ТОПИК, ОТКАКО ЌЕ СКЕНИРАШ, БРИШИ НЕ.

Пту тибаМ КАПС локоТ.
 

Serpico

Сковинистратор / I'm Batman
Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.166
Поени од реакции
691
Утре, задутре, здравје :) Можда Вечер целосно го пренел, нејсе, јас ќе скенирам моите копии од книгата, па сетне ќе избришам се со ред.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom