Општо: Помош околу Linux

Член од
16 септември 2007
Мислења
1.486
Поени од реакции
338
za virtuelna masina treba mnogu ram memorija a jas imam samo 1 giga
 

energichen

EOTL
Член од
19 септември 2007
Мислења
519
Поени од реакции
75
za virtuelna masina treba mnogu ram memorija a jas imam samo 1 giga
Инсталирај си Playonlinux тоа ти е фактички Wine со графички интерфејс, инсталирањето на програмите, игрите од таму е лесно како песна. Ако сакаш да провериш некој програм или игра како функционира преку Wine посети ја оваа веб страна.
 
Член од
25 март 2012
Мислења
40
Поени од реакции
6
Zdravo, sakam da instaliram Linux (se dumam dali Ubuntu ili OpenSUSE)i mi treba pomos od nekoj poiskusen. Minatata godina imav instalirano Ubuntu 64 biten(mojata konfig. MSI CR630 2GB DDR3 ATI HD 4270 AMD Athlon x64 2.00 Ghz) ama se zabelezvase (kako da recam) pobavno rabotenje na odredeni raboti, a koga menav na ubuntu grafikata Unity2D vekje pocna da se osekja deka ubuntu-to raboti kako so e nameneto.Se somnevam nesto da ne e so podrskata na mojata graficka i nejzinite (maybe)outdated drivers. Na oficijalnata strana na MSI ne postojat driveri za Linux za mojot laptop(samo za WinXP32 WIn732 Win64), a na ATI stranata ima drivers. Do negde sum zapoznat so Linux distribuciite i nivnite packages (Fedora,Debiant,Ubuntu-i site poddistribucii, OpenSUSE,Mandriva) I dali treba do go promenam BIOS-ot ako menam na Linux (bilo koja distribucija)?
Pomos ako mozi fala odnapred.
Ke zaboraev--- ako instaliram bilo koja se nadevam ke dobijam pomos pri instalacijata na primer so toa kolku virtuelna memorija,swap i tie drugite ne se sekjavam sega tocno i zosto tolku.
 
L

Luki Junior

Гостин
Не би требало да менеш биос. Ако веќе имаш виндоус, само ќе ти инсталира ГРУБ лоадер (кај дебиан и убунту) е автоматска самата инсталација. Исто за свап и двете креират посебна партиција од алоцираните. Јас имам 4 гига рам, и го рокам убунтуто без свап, досега не е извадил грешка дека му фале меморија, ама не користам нешто екстремно, освен еклипс чат пат.

Најлесно ќе инсталираш Убунту, имат добра база на апдејти и драјвери, целата инсталација е автоматизирана.. Пази на опциите коа ги средуваш партициите, да не избришеш некоја друга партиција, малку е збунувачки целио интерфејс..
А за драјвери, некојпат се налага да менеш верзија на компајлеро, за да можат сите пакети да се компајлират и закачат на системо... Ама има команди на интернет како да си го даунгрејднеш самио компајлер за да инсталираш драјвери, па после па да си го апгрејднеш.
Зашо 64битен убунту коа имаш 2 гига рам?
 

energichen

EOTL
Член од
19 септември 2007
Мислења
519
Поени од реакции
75
Немаш потреба од менување на биос, инаку ти препорачувам Убунту 12.04 32бит немаш потреба од 64 битна верзија. Во врска со графичката, прочитав од некаде дека АМД ке ја укинува (или веќе е укината) подршката за драјверите за старите графички картици вклучувајќи ја серијата 4ххх, ти преостанува да користиш опен сорс драјвери.
 
Член од
25 март 2012
Мислења
40
Поени од реакции
6
a deka arhitekturata mi e 64 bitna na laptopot? zato jas i sakam 64 biten Ubuntu...
 
L

Luki Junior

Гостин
Се шо е 64битно има супорт за 32 битно... Убунту имат доста постабилни рилиизи за 32 битен.
 

\m/arko

A place where the beer flows like wine...
Член од
15 јануари 2008
Мислења
6.357
Поени од реакции
789
Nekoj znae download link a PiTiVi ?
 

KvAzI

Дипломиран Ѓубрар
Член од
3 септември 2007
Мислења
166
Поени од реакции
47
Ај и овде да прашам, гледам на нет, (незнам дали се шпекулации) имаат инсталирано игри (поточно: The Elder Scrolls III - Morrowind)... дали некој овде знае како се инсталира игри на Линукс оперативен систем?
 

Kajgana Shop

На врв Bottom