Општествени референци во музиката, ваму и таму, некогаш и сега...

Член од
8 јуни 2007
Мислења
6.102
Поени од реакции
12.199
Музиката, покрај се' што е, од највисок одраз на уметноста, па се до можен бекграунд на секојдневието (нели, Запа?), претставува и обележје на секоја помината ера, етапа, секунда (ко во моментов кај мене што врти WASP, па го одбележа моето загубено време). Со тоа, дава, а и прима одредени белези. Му дава, и превзема соодветен афинитет.
А кога зборуваме за врска на музиката со општеството, може да се извлечат разно разни паралели, прашања и детаљи. Поентата на темава (би требало да ми) е следна:

Бидејќи музиката се создава и тука, и на Камчата, и во Огнена Земја (слушам дека таму секој бенд имал и lead bass гитара), претставува еден вид на извор за спецификите од каде што потекнува. Односно, географската разместеност може да биде и клучен фактор и детерминатор во создавањето на музиката (жанр, форма, и тн) на одредено парче глазба.

Доста често општеството (социо - економската и политичката стратификација) се укопуваат во мислите на рандом композитор, додека лока Џејмисон во кујната, и се обидува да сврзе два три збора кои на крај ќе добијат (веројатно) рима.

Па така, се случува и општеството да го добиеме long time лејтер на нашиот винамп. Стихови за комунизмот, иако истиот е мртов и скапува.

Бидејќи уметниците (доста често) не гледаат со некој специфичен bias кон нивната мајка/татковина (you name it) и без скрупули доста често го опишуваат времето и просторот, покрај римата, оставаат и значајни референци и извори за специфични ситуации. И така, од денешна гледна точка, додека сме преплавени со 1000 зошто, 10000 не знам и 2000 затоа, преку сите лаги и небулози, може да се докопаме и до вистински приказни за „како је било некад“ преку текстови.
Ју ноу ват ајм токинг абаут, а? Се надевам.

Затоа, темава нека биде простор за споделување на специфични песни, сегменти, или било што поврзано со музикава, која има некој вруток на “информации“ за систематското “угнетување“ на рокерите од Источна германија, или пак, американскиот сон на мелоу рокерите од Тампа беј :D

Go ahead, I'll follow! :D

Благодарност до модератор д-р Forrest Gump за консултациите околу темата.
 
Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.543
Не знам дали добро го разбрав уводниот пост?
Јас разбрав дека треба да пишуваме за врска на музиката со она што се случува во општеството.
Ако е тоа, не само што мислам, туку сум и убеден дека таква врска не само што постои туку е и најважна. Музиката и секоја друга уметност е одраз на времето во која е создавана.
Ќе објаснам со пример:
Во втората половина на 18 век во Европа се појавуваат и јакнат идеите за промена на тогашниот општествениот систем и воспоставување на демократски општества. Тоа е времето на Волтер, Жан-Жак Русо, Монтеские, Дидро, Даламбер и така натаму.
Во тоа време живеел и Моцарт
Во 1787, значи две години пред Револуцијата во 1789, Моцарт ја напишал операта Дон Жуан, во која, на крајот од првиот чин се наоѓа и Viva la Liberta
Еве ја во верзија од 20 секунди да не Ви биде здодевно,
А кој сака сам нека одбере и изслуша подолга верзија

http://www.youtube.com/watch?v=lcB0G4HNkdw
 
Член од
8 јуни 2007
Мислења
6.102
Поени од реакции
12.199
Одличен пост Смрт за зони и пајак воз.

Инаку слаб одзив на темава, според известувњето на ДИК од неколкуте гласачки места. Се надевам дека нема да има кршење на кутии се до затворањево на... темава.

Ако не беше доволно јасен првиот пост, еве јас, покрај тој од погоре, ќе поставам уште еден пример.

На албумот „Поздрав из Афричке земље Сафари“ (1987 г.) на бендот Забрањено пушење се наоѓа и песната насловене Мурга дрот. Во неа, е опишан вистински лик, полицаецот Џемал Мурга, чија задача била „наркоманската фела на Сарајево“. Во песната се потенцира неговиот пристап

„он те прво понуди цигару па те после разбије“

Но, најбитното, она што кажува многу за состојбата тогаш:

„Понекад измалтетира каквог клинца од ових руководечих глава, после се мурга дуго клања, после се Мурга дуго извињава“.

Еден добар пример за поставеноста, за корумпираноста и за поделеноста во Југословенското општество. Еве, тука, примитивциве велат дека не биле сите исти.

И уште нешто... Мурга дрот се пензионирал пред година две. :D

 
Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.543
Бидејќи ја погодив суштината на темата еве уште нешто
По Втората светска војна, започнува ерата на „ потрошувачкото општество “. Да се има....., да се купи .... да се заработи за да се купи.... да се земе кредит за да се купи..
Тоа време трае и денес. Компаниите измислуваат се нови и нови производи за да постојано купуваме Лично сум анализирал дека дневно трошам најмалку еден час за да купам само основни прехрамбени продукти. Продавниците работат нон - стоп само за да купуваме. Одамна поминаа времињата кога се купуваше само во вторник и петок, бидејќи само тогаш имаше пазарен ден. Сега купуваме по неколку пати дневно, а пак нешто ни недостасува.
Во почетокот на 60 -етите години се јавува едно движење наречено Хипи движење кое се спротивставува на потрошувачкото општество и за залага за мир, љубов и разбирање.
Во Хипи движењето има други појави кои на крајот придонесоа за неговото гасење. Кој сака може поопширно да прочита
https://en.wikipedia.org/wiki/Hippie
Но суштината е спротивставување на потрошувачкото општество.
Еве една песна која го карактеризира тоа време:
Џенис Џоплин се подсмева и го моли Господ да и даде, мерцедес бенц и колор телевизор
http://www.youtube.com/watch?v=7tGuJ34062s
--- надополнето: 10 септември 2013 во 12:09 ---
Инаку слаб одзив на темава, според известувњето на ДИК од неколкуте гласачки места. Се надевам дека нема да има кршење на кутии се до затворањево на... темава.
Не се согласувам дека е слаб интересов за темава. Има речиси 300 посети за еден ден. Ова не е некоја скандал тема, од типот тралала и сосема е доволно оволку посетители
 

Forrest Gump

низа1
Член од
12 ноември 2009
Мислења
7.038
Поени од реакции
29.618
Мислам дека клише ќе беше да се започне темава да речеме со Џон Ленон, ама ете не започнавме така и јас ќе го следам тој тренд.

Ја би за тетка Нина. Нина Симон.

"Се што сакам е еднаквост за моите сестри, моите браќа, мојот народ и мене."

Она се родила како црна и ко жена, ама со ја ВОЛКАВИ јајца.

Познат ви е инцидентот кога го свирела првиот клавирски концерт во градската библиотека и кога не сакала да продолжи да свири додека нејзините родители не бидат вратени во првиот ред (нејзините родители биле тргнати од првиот ред, за да можат на нивно место да седнат белци). Тогашните амерички закони строго го забранувале изнацуцулување на блек пипл на чело, на танецот.

Сакала малата да студира и класични студии, ама не ја примиле. Пак истиот муабет, пак расизам.

Ќе стане доживотен борец против расизмот и тоа никогаш нема да и го прости на Америката. А богами, ни они нејзе. Секогаш е така бе. Ти смета системот? Тогаш и системот ќе ти најде чинка дека ти не чиниш. Нејзе и најдоа затајување на данок, но единствено што можеа да направат е да и се фатат, ништо друго.

Во "Mississippi Goddam" за првпат ќе проговори за расната нееднаквост и впрочем тази песна е нејзиниот одговор и бунт на бомбардирањето на баптистичката црква во Алабама во која загинале 4 црни дечиња. Песната ја фати Америка неспремна, па била бојкотирана кај јужњаците. И ден денес "Mississippi Goddam" е синоним за борба за граѓански човекови права.


Понатаму е се револуција.

Ја обработила "Strange Fruit" од Billie Holiday, која говори за линчот на обоените американци во јужните американски држави.


Неколку дена по убиството на Мартин Лутер Кинг (нејзиниот добар пријател) му ја посветила "Why? (The King Of Love Is Dead)".


Со иста тематика за угнетувањето на обоените Американци и бескруполозното однесување на белците се и:



Впрочем вака кога и ја чешлам дискографијата сфаќам дека она уствари не се бореше за црните луѓе, туку се бореше пред се за отстранување на црнината од срцата на луѓето. Уба таја:love:
 

n/a

Член од
28 декември 2011
Мислења
1.194
Поени од реакции
2.258
Мене не ми е најомилен бенд, ама U2 и нивната "Sunday, bloody Sunday", посветена на масакрот во Дери.
Имам уште референци, и тоа не малку, ама доволно за почеток.
 
W

Werther

Гостин
Ако добро рабирам за што се пишува, во оваа тема би требало да има посебно место за Sex Pistols.


Во овие две строфи е јасна нивната порака.

God save the queen
The fascist regime
They made you a moron
Potential H-bomb

God save the queen
She ain't no human being
There is no future
In England's dreaming
 

kjara

Самовилата
Член од
1 март 2007
Мислења
666
Поени од реакции
1.424
Еве нешто од мојата најомилена германска панк група:


Alex е лик од филмот Clockwork Orange.
(кој не знае немачки има превод на текстот во описот на видеото)

И уште една:


Песнава е против нацизмот во Германија. Ердал е момче кое доаѓа од Црното Море и е од Турција.

Bonus track:

:cuc:
 

Коловрт

Озимандија
Член од
12 април 2010
Мислења
4.015
Поени од реакции
9.164
На преминот од осумдесеттите во деведесеттите во светски рамки а и на овие простори се случуваат големи промени. Крајот на едно општествено уредување отвора многу нови можности. Се будат такви надежи и се раѓа таков ентузијазам што кај обичниот човек создава занес и поттик за големи дела.

Во времето кога започнуваат да се веат црвени знамиња со златно-жолти сонца на нив, Архангел ќе отсвират една песна во која се трудат да ги преточат полетот, радоста и гордоста, но и неизвесноста, несигурноста и опасноста кои се чувствувале тоа време.


Години во кои над нас е небото
Години во кои под нас е земјата
Години во кои зад нас е времето
Години во кои пред нас е можното


За отпечатоците на општествено-политичките состојби и духот на времето низ музичкото творештво на Архангел планирав да напишам нешто повеќе на некои други теми, па ова нека биде еден трејлер, ако некој не ме превари во меѓувреме. :)


П.С.
Ова е воедно и специјален поздрав за Малколм блек Сабатовиќ, познавајќи ја неговата љубов спрема Архангел. :D
 
Член од
8 јуни 2007
Мислења
6.102
Поени од реакции
12.199
Во Sweet Home Alabama, покрај отворениот дислајк за Нил Јанг, во вториот дел од поемата, се зборува и за Watergate скандалот (по кој Никсон си акна оставка), преку Гувернерот на Алабама, Џорџ Волас.

Ова, како општ навод, за можно враќање на темата од мртвите. Ако е тоа можно.
 
Член од
8 јуни 2007
Мислења
6.102
Поени од реакции
12.199
Во, за мене, еден од најзначајните музички албуми svih vremena, на светско ниво (@Io Sono Interista), Male priče o velikoj ljubavi од 1989 година, односно последниот студиски албум на југословенското Забрањено пушење, меѓу другите, постои и песна која се вика Zvijezda nad Balkanom. Со истата, како да завршува се'. И бендот, и неговата енергија, и неговата приказна, и Југа, и заверата, и братството, и работните акции, и Југо четрспетката.

Што е со неа?

Неле as a storyteller (иако Сејо Сексон е автор на текстот), зборува за овие простори, како место каде што секогаш стоеле витези, наоружани, и кои настрвени за борба, чекале една ѕвезда на небото силно да засвети, како знак за отпочнување на борба. Од чекање, мечевите им зарѓале, а тие остареле.

Неле и Сејо викаат, дека, сонувале сон, во кој виделе оружје, скриено во сенка, и замок што гори. Пламен во шумата, и удар на тапани (воена ритмика), а сето тоа било проследено со ѕвезда, која силно засветелела на небото.

Ѕвездата, во приказната, е симбол за војна, за големо крвопролевање. А во песната, се вели, дека „кај да е, ѕвездата над Балканот силно ќе засвети“.

Неле и Сејо го најавија крвопролевањето, доста пластично. И од оваа перспектива, изгледа доста тажно. Морничаво, тажно и убаво.

 
Член од
8 јуни 2007
Мислења
6.102
Поени од реакции
12.199
Интересен е и освртот на уште една југословенска култна фигура, Џони Б. Штулиќ, за ратот Иран - Ирак ( големото крвопролевање од 1980 - 1988 г.). во песната насловена Иран, од албумот Филигрански Плочници од 1982 година.

Со самото тоа што Штулиќ се „замара“ и за Иран, само ја потврдува теоријата за големата свест и перцепција кај ново-валовците и новите_примитивци во 80-тите години од Југославија.

А кои се „референците“ во песната? прво го опишува новиот систем на ИР Иран, односно воведената теократија (врховна власт станува Имамот Хомеини) три години пред објавата на песната.

rasap ludosti
sjedeci na jastuku
imam pretvara moru u teheran
labirint
procesije
i iznad svega egzaltiranost
bog vrednuje prestiz gluposcu

Впрочем, мала критика. За дрскоста на Ајатолахот и религиската лоботомија и општественото угнетување. All in, Johnny.

Ова е прв дел од песната, а вториот е оној give peace a chance, односно Џони prica o ratu>

stanice ocaja
dovedeni na stadion
umiru
prije nego sto cuju plotun
stanice ocaja
prizivajuci alaha
gledali su jedni u druge

... и доста фино го опишува тој момент на лудорија на човештвото.
 
Член од
28 декември 2011
Мислења
4.371
Поени од реакции
6.207
Ај коа веќе го спомна Френк.
Jesus thinks you're a jerk
Песнава се осврнува на хипокризијата на двајца телевангелисти од Америка, но и општо го сере овој концепт на арамилук. Песнава е напишана во време коа никој не бил ни свесен за прљавиот веш на овие.



Imagine if you will
A multi-millionaire Television Evangelist,
Saved from Korean Combat duty by his father, a U.S. Senator
Studied Law --
But is not qualified to practice it
Father of a "love child"
Who, in adulthood, hosts the remnants
Of papa's religious propaganda program
Claims not to be a "Faith Healer",
But has, in the past,
Dealt stearnly with everything from hemorrhoids to hurricanes
Involved with funding for a 'secret war' in Central America
Claiming Ronald Reagan and Oliver North as close friends
Involved in suspicous 'tax-avoidance schemes',
(Under investigation for 16 months by the I.R.S.)
Claims to be a MAN OF GOD;
Currenty seeking the United States Presidency,
Hoping we will all follow him into --
The Twilight Zone
Епа чао!

Serj Tankian - Empty Walls
Нема да згрешам ако речам дека сите песни на Serj се некаква општествена референца. Сепак ја избрав Empty Walls, приказна за геноцидот врз Ерменците.

Don't you see their bodies burning?
Desolate and full of yearning
Dying of anticipation
Choking from intoxication


Сеа малце поразлично,
Стануе збор за група рапери испоштувани од Исток и Запад. Пацифисти на бојно поле. Песнава го одбележува нивниот труд како миротворци исто и нивната почит према двете групации.

A Tribe Called Quest - Keep it Moving


Somethin for your earhole, so you can clean theAnnotatem shits out
It seems that some don't understand what I'm talkin about
How you get West coast nigga, from West coast hater?
I could never dis a whole coast, my time is too greater(true)
Yeah, we from the East, the land of originators
You also from the West, the land of innovators

Сега, уште еднаш ќе смениме правец. Станува збор за познат dark cabaret артист. The always cheerfully gloomy, Voltaire.

Voltaire - The Industrial Revolution(And how it ruined my life)
Прилично self explanatory.


Now there's a Starbucks on every bloody corner
McDonald's on everybody's street
There's a White Castle, Wendy's and Walmart
And then it all repeats
If you're th kind that looks down on the masses
Even for you there's a feint
Get some New Rocks or a pair of Docs
Look just like those who ain't


Ајде, уште еднаш ќе смениме.
Момциве се бизарни гении. Го имаат занатот у крв. Станува збор за Tool. Тематикава во песната што следува ја има зборено и Карлин. Говорот почнува ~45:30
Тој вели "Сакам екслозии на TV. Сакам лоши вести, бидејќи е забавно."

Tool - Vicarious


Eye on the TV
Cause tragedy thrills me
Whatever flavor it happens to be
Like
Killed by the husband"
"Drowned by the ocean"
Shot by his own son
She used a poison
In his tea
And kissed him goodbye
That's my kind of story
It's no fun until someone dies
Мислам дека засега е доста. :)
 

Коловрт

Озимандија
Член од
12 април 2010
Мислења
4.015
Поени од реакции
9.164
Azra со Џони во својот албум Sunčana strana ulice издаден 1981, покрај мноштвото песни ќе ја сместат и Poljska u mome srcu.

Навидум обично опевање на една земја, која случајно се погодила да биде Полска, со натрупување нишани и симболи. Мазурка и полонеза, полски јантар и Papa Wojtyła.

Но поттикот е друг.

Gdanjsk osamdesete
kada je jesen rekla ne


Референцата овде е многу јасна. Есента 1980 во Гдањск се формира Солидарност, како работнички синдикат независен од комунистичката партија. Солидарност брзо преминува во сенародно движење кое ќе има огромна улога во преобразбата на Полска и ќе има широко влијание во сите земји од Варшавскиот пакт.

Но тоа е веќе крајот на 80-те. Песната е напишана '81-ва.

dva puta se ne šalju
tenkovi na radnike
nisu se usudili
pobjedili smo svi mi


Во обид да се пригуши движењето, власта во Полска прогласува воена состојба, која ќе трае до 1983. Сепак, за разлика од востанието во Познањ во '56, за повторно испраќање тенкови на работниците не се осудува.

Така Џони прогласува победа на Солидарност едно 7-8 години предвреме.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom