Natural-girl
Morphine
- Член од
- 16 октомври 2007
- Мислења
- 3.462
- Поени од реакции
- 5.246
Се поише среќаваме некои реклами за омега 3 масни киселини во капсули, или слушаме за нивните позитивни ефекти во ова време на проблеми со кардиоваскуларно здравје, покачени холестероли итн. Сето тоа не е случајно, омега 3 масните киселини се стварно добар избор за секакви состојби. Се работи за три киселини, кратенките се ALA, DHA и EPA. Тоа се есенцијални материи, што значи, мора да се внесуваат со храната или преку суплементи, организмот не може сам да си ги создава, а потребни му се за низа процеси. Овој текст ќе ви даде претстава како да ги внесувате во доволни количества од природни ресурси и зошто ви се потребни за здравјето.
Омега 3 масните киселини ги градат клеточните мембрани на сите клетки. Се работи за полинезаситени масни киселини. Зошто е тоа битно? Од аспект на нивната агрегатна состојба, тие се во течна состојба на секаква температура, а тоа овозможува добра флуидност на клеточните мембрани, добра размена на материи меѓу клетката и средината, како и добар контакт измеѓу клетките. Маслиновото масло подразбира мононезаситени масни киселини, исто така течни, со тоа што овие на пониска температура оцврснуваат. Заситените масти од друга страна, кои ги имаме во месо, путер и сл. се во цврста агрегатна состојба и оттука произлегува предизвикувањето послаб проток на крв и згрутчување на крвта.
Позитивни дејства:
- позитивен ефект врз кардиоваскуларното здравје. Го намалуваат нивото на лош - LDL холестерол и триглицериди во крвта, го снижуваат крвниот притисок, го спречуваат згрутчувањето на крвта, спречуваат задебелување на артериите, ги релаксираат и шират артериите. На тој начин се превенира срцев удар, срцеви инфаркт, атеросклероза и абнормален срцев ритам кај луѓе кои веќе имале срцев удар. Заради ова, aмериканската Heart Association препорачува јадење масна риба како лосос, скуша, сардини, пастрмка, сабјарка, туна барем 2 пати неделно.
- превенираат развој на рак. Рак на дебелото црево, рак на дојка и рак на простата. Една од причините е што течната состојба на овие киселини го овозможува контактот меѓу клетките. Се смета дека она што ги прави клетките подложни кон дегенеративни процеси е меѓу другото, токму губењето на контактот со соседните клетки.
- ја редуцираат инфламацијата низ телото. Затоа делува и против реуматидниот артритис, автоимуна болест што предизвикува инфламација на зглобовите. Затоа и еден од симптомите на дефицитарност на овие масни киселини е болката во зглобовите. Механизмот е продукција на резолвини, тоа есе анти-инфламаторни агенси, кои за разлика од анти-инфламаторните лекови како Аспирин, Ибупрофен и COX-2 инхибиторите, немаат негативни ефекти на кардиоваскуларен и гастроинтестинален систем.
- кожни проблеми. помага кај сува и иритирана кожа, кај лупус, фото-дерматит и псоријаза.
- Метаболизам. Ја стимулираат секрецијата на лептин, хормон кој помага да се регулира внесот на храна, тежината на телото и метаболизмот, така да се подобрува одговорот кон инсулин што ги прави добри масниве киселини кај луѓе со дијабетис. Луѓето со дијабетис обично имаат покачени триглицериди и ниски нивоа на HDL- добриот холестерол, така што омега 3 масните киселини ги намалуваат триглицеридите и апопротеините, а го зголемуваат HDL.Кај некои луѓе со дијабетис, има проблеми со претворбата на ALA, така што како извори на омега-3 може, може да се користат оние што имат EPA и DHA. Како и да е, потребна е консултација пред употреба на омега 3 кај дијабетичари.
- Макуларна дегенерација. Во скора студија се покажа дека внесувањето на ALA дури може да го зголеми ризикот од макуларна дегенерација. Се додека не се покажат нови податоци, луѓе со макуларна дегенерација треба да внесуваат омега 3, но од извори со EPA и DHA.
- Когнитивни способности. Се препорачуваат особено кај жените 3 месеци пред и е месеци по породувањето, минимум, со цел да се подобрат когнитивните способности, внимание, мислење, концентрација, помнење, учење. Помага при ADHD – Attention deficit/hyperactivity disorder кај деца.
- Депресија. Тука не е истражено дали самите омега 3 киселини помагаат, но покажано е дека имаат ефект во комбинација со антидепресиви.
- Остеопороза. Ја зголемуваат силата на коските и нивоата на калциум.
Извори на омега 3 масни киселини
ALA е присутна во ореви, во семки и масло од лен, во соја зрна, пченкарно масло, сончогледово масло. EPA и DHA се присутни во лосос, туна, харинга, скуша, сардини, пастрмка, сабјарка. Други извори се зелката, каранфилче, оригано, карфиол, семки и масло од тиква.
Симптоми на дефициенција
99% од Американциве не внесуваат доволно омега 3 масни киселини. Сепак, симптомите на дефицит можат да бидат доста бледи и обично се додадени на некои други здравствени состојби или нутритивни дефициенции. Умор, сува и/или иритирана кожа, кршливи коса и нокти, запек, чести настинки, депресија, слаба концентрација, недостиг на физичка издржливост, болка во зглобовите.
Внимание
Во високи дози, 3 грама и повеќе, можат да го зголемат ризикот од крварење, затоа треба да се внимава кај луѓе што зимаат лекови за крвен притисок и/или антикоагуланси, како и лекови против болка. Можат значи да го зголемат ефектот на Аспирин, Варфарин (Coumadin) и Clopedigrel (Plavix). Исто така треба да се внимава кај дијабетичари. Ако веќе купувате суплементи, гледајте да бидат со витамин Д, зошто тој како моќен антиоксиданс ги штити од оксидација. Омега 3 се подложни на топлина, кислород и светлина, така што се чуваат во темни шишиња во фрижидер.
Ај доста ви беше. J
Омега 3 масните киселини ги градат клеточните мембрани на сите клетки. Се работи за полинезаситени масни киселини. Зошто е тоа битно? Од аспект на нивната агрегатна состојба, тие се во течна состојба на секаква температура, а тоа овозможува добра флуидност на клеточните мембрани, добра размена на материи меѓу клетката и средината, како и добар контакт измеѓу клетките. Маслиновото масло подразбира мононезаситени масни киселини, исто така течни, со тоа што овие на пониска температура оцврснуваат. Заситените масти од друга страна, кои ги имаме во месо, путер и сл. се во цврста агрегатна состојба и оттука произлегува предизвикувањето послаб проток на крв и згрутчување на крвта.
Позитивни дејства:
- позитивен ефект врз кардиоваскуларното здравје. Го намалуваат нивото на лош - LDL холестерол и триглицериди во крвта, го снижуваат крвниот притисок, го спречуваат згрутчувањето на крвта, спречуваат задебелување на артериите, ги релаксираат и шират артериите. На тој начин се превенира срцев удар, срцеви инфаркт, атеросклероза и абнормален срцев ритам кај луѓе кои веќе имале срцев удар. Заради ова, aмериканската Heart Association препорачува јадење масна риба како лосос, скуша, сардини, пастрмка, сабјарка, туна барем 2 пати неделно.
- превенираат развој на рак. Рак на дебелото црево, рак на дојка и рак на простата. Една од причините е што течната состојба на овие киселини го овозможува контактот меѓу клетките. Се смета дека она што ги прави клетките подложни кон дегенеративни процеси е меѓу другото, токму губењето на контактот со соседните клетки.
- ја редуцираат инфламацијата низ телото. Затоа делува и против реуматидниот артритис, автоимуна болест што предизвикува инфламација на зглобовите. Затоа и еден од симптомите на дефицитарност на овие масни киселини е болката во зглобовите. Механизмот е продукција на резолвини, тоа есе анти-инфламаторни агенси, кои за разлика од анти-инфламаторните лекови како Аспирин, Ибупрофен и COX-2 инхибиторите, немаат негативни ефекти на кардиоваскуларен и гастроинтестинален систем.
- кожни проблеми. помага кај сува и иритирана кожа, кај лупус, фото-дерматит и псоријаза.
- Метаболизам. Ја стимулираат секрецијата на лептин, хормон кој помага да се регулира внесот на храна, тежината на телото и метаболизмот, така да се подобрува одговорот кон инсулин што ги прави добри масниве киселини кај луѓе со дијабетис. Луѓето со дијабетис обично имаат покачени триглицериди и ниски нивоа на HDL- добриот холестерол, така што омега 3 масните киселини ги намалуваат триглицеридите и апопротеините, а го зголемуваат HDL.Кај некои луѓе со дијабетис, има проблеми со претворбата на ALA, така што како извори на омега-3 може, може да се користат оние што имат EPA и DHA. Како и да е, потребна е консултација пред употреба на омега 3 кај дијабетичари.
- Макуларна дегенерација. Во скора студија се покажа дека внесувањето на ALA дури може да го зголеми ризикот од макуларна дегенерација. Се додека не се покажат нови податоци, луѓе со макуларна дегенерација треба да внесуваат омега 3, но од извори со EPA и DHA.
- Когнитивни способности. Се препорачуваат особено кај жените 3 месеци пред и е месеци по породувањето, минимум, со цел да се подобрат когнитивните способности, внимание, мислење, концентрација, помнење, учење. Помага при ADHD – Attention deficit/hyperactivity disorder кај деца.
- Депресија. Тука не е истражено дали самите омега 3 киселини помагаат, но покажано е дека имаат ефект во комбинација со антидепресиви.
- Остеопороза. Ја зголемуваат силата на коските и нивоата на калциум.
Извори на омега 3 масни киселини
ALA е присутна во ореви, во семки и масло од лен, во соја зрна, пченкарно масло, сончогледово масло. EPA и DHA се присутни во лосос, туна, харинга, скуша, сардини, пастрмка, сабјарка. Други извори се зелката, каранфилче, оригано, карфиол, семки и масло од тиква.
Симптоми на дефициенција
99% од Американциве не внесуваат доволно омега 3 масни киселини. Сепак, симптомите на дефицит можат да бидат доста бледи и обично се додадени на некои други здравствени состојби или нутритивни дефициенции. Умор, сува и/или иритирана кожа, кршливи коса и нокти, запек, чести настинки, депресија, слаба концентрација, недостиг на физичка издржливост, болка во зглобовите.
Внимание
Во високи дози, 3 грама и повеќе, можат да го зголемат ризикот од крварење, затоа треба да се внимава кај луѓе што зимаат лекови за крвен притисок и/или антикоагуланси, како и лекови против болка. Можат значи да го зголемат ефектот на Аспирин, Варфарин (Coumadin) и Clopedigrel (Plavix). Исто така треба да се внимава кај дијабетичари. Ако веќе купувате суплементи, гледајте да бидат со витамин Д, зошто тој како моќен антиоксиданс ги штити од оксидација. Омега 3 се подложни на топлина, кислород и светлина, така што се чуваат во темни шишиња во фрижидер.
Ај доста ви беше. J