Одите ли редовно во црква и зашто?

Одите ли редовно во црква


 • Вкупно гласачи
  49

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.088
Поени од реакции
15.760
Ne mozam da znam koj ima dovolno pari za sto i bez nikava informacija da im sudam kako treba tie pari da se trosat ko da se licno moi, istite muabeti gi slusame i za anima mundi i za sos detsko selo itn site dobrotvorni organizacii.

Tie mi se komunisticki muabeti.

Ako imas i sakas da doniras-doniraj ako mislis deka organizacijata e dobra i ako ja podrzuvas nivnata kauza, ako ne, ne mora, kako sto kazav ne e danok.
Па тоа е, ќе се праеме мутави и возниот парк на владиците дека се состои од волови и магариња, дека не праат бизниси со недвижнини. Ем немаш информации, ем тврдиш нешто.

Кои това попови трчаат по фирми, кога поповите (свештениците) имаат поинаков начин на делување кога е во прашање прибирањето помош за поединци?...
Да, прочитав дека имаат поинаков начин на делување.
Делуваат ко да се болни од рак, Боже прости ми.
 

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
13.162
Поени од реакции
27.335
Па тоа е, ќе се праеме мутави и возниот парк на владиците дека се состои од волови и магариња, дека не праат бизниси со недвижнини. Ем немаш информации, ем тврдиш нешто.
Fala bogu imame zolta stampa dovolno ni e od tamu da se informirame.
 

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
3.397
Поени од реакции
3.528
Да, прочитав дека имаат поинаков начин на делување.
Делуваат ко да се болни од рак, Боже прости ми.
И...во што се сАстои тоа делување?
Имаш одговор на прашањево или самиот на себе си одговараш?...
 
Член од
13 април 2021
Мислења
2.988
Поени од реакции
10.152
Порано одев почесто. Денес одењето во црква ми е практично сведено на традиции, венчавки, крштевки. Јас не сум крстена. Инаку мислам дека секој човек бира да си верува во што сака, а верувањето нема многу врска со одењето во црква или не. Секој човек ја доживува верата на свој начин и треба да ја носи во себе. Мојата вера е составен дел од мојата личност.
 

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
15.313
Поени од реакции
34.011
Ne mozam da znam koj ima dovolno pari za sto i bez nikava informacija da im sudam kako treba tie pari da se trosat ko da se licno moi, istite muabeti gi slusame i za anima mundi i za sos detsko selo itn site dobrotvorni organizacii.

Tie mi se komunisticki muabeti.

Ako imas i sakas da doniras-doniraj ako mislis deka organizacijata e dobra i ako ja podrzuvas nivnata kauza, ako ne, ne mora, kako sto kazav ne e danok.
А зошто црквата не плаќа данок како и останатите бизниси?
 

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
13.162
Поени од реакции
27.335
А зошто црквата не плаќа данок како и останатите бизниси?
Црквата не е бизнис и не се води како бизнис. Црквата е духовно-културна институција.
Тоа зошто не плаќа данок бидејќи таков е уставот.
Еве неколку институции кои се ослободени од плаќање данок • недвижен имот во државна сопственост кој го користат државните органи, недвижен имот во сопственост на општината кој го користат органите на општината, органите на општините во градот Скопје и органите на градот Скопје, освен недвижниот имот кој се користи од страна на физички или правни лица;
 • недвижен имот на странски дипломатски и конзуларни претставништва и на претставништва на меѓународни организации, ако се во нивна сопственост, под услов на реципроцитет;
 • недвижен имот во сопственост на Народната банка на Република Македонија;
 • верски објекти во кои се врши богослужба, молитва и други манифестации на верата како храм, амија, молитвен дом, синагога, гробишта и други простории на црква, верска заедница и религиозна група;
 • недвижности кои согласно со закон се прогласени за културно наследство;
 • објекти за заштита на земјиштето, водите и воздухот;
 • објектите на претпријатијата за работно оспособување, професионална рехабилитација и вработување на инвалиди;
 • земјиште што се користи за површински и подземен коп во рударството и за геолошките истражувања;
 • објекти наменети за примарна обработка на земјоделски производи, и тоа: објекти наменети за одгледување на добиток и риби, за сместување на опрема за следење на квалитетот и безбедноста на примарните сточарски и земјоделски производи на земјоделско стопанство, за сместување и одржување на земјоделска механизација, приклучна опрема и други превозни средства и опрема на земјоделско стопанство, објекти за складирање, прием, чување и пакување на примарни земјоделски и сточарски производи и храна за животни на земјоделско стопанство, објекти, собирни центри за млеко, печурки и лековити растенија, резервоари за вода поврзани со активности во земјоделско производство на земјоделско стопанство и објекти за третман на отпад од активности во земјоделско производство на земјоделско стопанство и
 • земјоделско земјиште што се користи за земјоделско производство.
 

Џонтра Волта

Qué miras, bobo?
Член од
20 јули 2020
Мислења
8.689
Поени од реакции
53.399
Tuka sum nekade i jas, daleku od nekoj vernik koj bukvalno go sledi slovoto bozjo, no ni na kraj na pamet bi mi padnalo da glumam ludilo i da im krsam ater na nekoi koi si se epten pobozni.
Веруј некад е боље да заќутиш и да се прекрстиш ради реда иако не веруваш у тоа и те боли кур.
Ја еднаш за малце фамилија ќе растурев и ќе ме бележеа за навек коа влегов у дебата со верници. Нема докажување. Општо на муабет за брак, викам бракот е битен само у матично тоа и ти треба фактички. Коа ми се сипаа, како да не, у црква било побитно таму пред бога се заколнуваш и слични небулози. Уште малце дебатиравме коа видов дека почнуваат да ме гледаат со други очи. Си викам ај боље заќути и остај ги да мислат што сакаат, пошто нема докажување и нема назад. Да не речам како секта се.

дека јас лично сум атеист, никаде не го оспорив постоењето на Бог, туку дека јас не верувам.
Не е тоа атеист.
Gledacot Dule i Tino Kajsharov i ostali bajachi izgradija dvorci, so full time obezbeduvanje, no popot sho vozi golf 5 godini star, kupen na staro e problem.

Ochajno mu e potrebna veronauka na "naselenievo".
Не мислиш дека верувате во исти Дулевци и Тино Кајшаровски и Иван Исцелители од пред мнооооооооооооогу години? Има еден куп примери од светци пред кои се поклонувате денес за кои се верува дека лекувале со допир, со поглед, со баење и слични ствари.
 

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
13.162
Поени од реакции
27.335
Не мислиш дека верувате во исти Дулевци и Тино Кајшаровски и Иван Исцелители од пред мнооооооооооооогу години? Има еден куп примери од светци пред кои се поклонувате денес за кои се верува дека лекувале со допир, со поглед, со баење и слични ствари.
Не.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom