Одиме на Марс?

А

Атлантист

Гостин
Хммм... има само еден мал проблем. Капсулата постои, а модулот за слетување и полетување на Месечината не постои ни на скица.
Затоа прашав. Можеби ќе пуштат јаже од Орион, којзнае...
Информациите не се од фејк портали, а што е можно или невозможно доправа ќе видиме.


https://www.nasa.gov/feature/nasa-kicks-off-study-to-add-crew-to-first-flight-of-orion-sls-as-progress-continues-to-send

http://www.politico.com/story/2017/02/donald-trump-space-war-234829[DOUBLEPOST=1488235231][/DOUBLEPOST]
Може планираат само кругче да свртат. Шо знаеш.
Крукче секако ќе прават, со или без астронаути само кој знае да чита - Аполо 8 е кога правеа крукче, да не се самоцитирам.
Другата информација не е од НАСА, него од советниците на Трамп и е нешто сосема друго и е нагласено во текстот.
 
Последно уредено од модератор:

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
11.093
Поени од реакции
3.338
Информациите не се од фејк портали, а што е можно или невозможно доправа ќе видиме.


https://www.nasa.gov/feature/nasa-kicks-off-study-to-add-crew-to-first-flight-of-orion-sls-as-progress-continues-to-send

http://www.politico.com/story/2017/02/donald-trump-space-war-234829[DOUBLEPOST=1488235231][/DOUBLEPOST]
Крукче секако ќе прават, со или без астронаути само кој знае да чита - Аполо 8 е кога правеа крукче, да не се самоцитирам.
Другата информација не е од НАСА, него од советниците на Трамп и е нешто сосема друго и е нагласено во текстот.
Слетување на Месечината во рок од три години (и повеќе) е невозможно затоа што не е развиен (не е ни почнат со развој) модул за слетување (постираше видео каде модулот за слетување на Месечината беше нагласен). Точка околу тоа.

Лет околу Месечината е возможен уште следната година кога SLS треба да е готов. Со екипаж веројатно некој месец подоцна.

Но во сето тоа штотуку ги претрка СпејсИкс.
 
А

Атлантист

Гостин
^
Видеото беше соодветно на прашањето - Како се слетува на Месечината и не е поврзана со предходниот пост.
 

LudVonzemjanin

Уфолог,Луд теоретичар,Гејмер.
Член од
11 септември 2016
Мислења
76
Поени од реакции
15
слетувањето на Марс како и на Месчината ќе биде производ од Вселенска трка меѓу Кина , Сад и Русија ...Да се надеваме дека ние ќе имаме корист од сето тоа , дека конечно ќе се откријат тајните на Марс и на Месечината , И на Вселената се разбира...Сеуште сме на почетокот од нашите истражувачни способности и нашата технологија , ние сме само на првите 2 метри од долгиот маратон наречен СУПЕРИНТЕЛЕГЕНЦИЈА ...
 

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.697
Физичкото патување по вселената е веројатно невозможно за биолошки суштества. Тие по се изгледа се само еден работен флуид помеѓу мртвата природа и неживата интелигенција.. за потребата на нејзиното стварање. Таа е веќе во повој на планетава и во моментот кога ќе може сама да се репродуцира , веројатно тогаш напредокот ќе биде молскавичен и ќе и треба космосот за ширење....
За неа категоријата време не постои ни како поим ни како димензија.
А ние сме нежни и смртни суштества со многу кус ресурс. Можеби некоја мала количина луѓе ќе скакута наоколу по внатрешниот круг на сончевиот систем и толку. Ако некогаш се реши проблемот со гравитацијата може и ќе се населат некои планети и сателити.
Кон ѕвездите, ако воопшто се оди , тоа ќе биде лет во еден правец , во тек на неколку генерации и резултатите од него , ќе ги знаат само тие кои патуваат. За тие кои останале ќе биде неважно..., ќе бидат со векови веќе мртви , ако некоја капсула-гласник од некој дел на патувањето и стигне назад со некакви приказни за судбината на потфатот.....
 
Последно уредено:

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.911
Поени од реакции
31.229
Физичкото патување по вселената е веројатно невозможно за биолошки суштества. Тие по се изгледа се само еден работен флуид помеѓу мртвата природа и неживата интелигенција.. за потребата на нејзиното стварање. Таа е веќе во повој на планетава и во моментот кога ќе може сама да се репродуцира , веројатно тогаш напредокот ќе биде молскавичен и ќе и треба космосот за ширење....
За неа категоријата време не постои ни како поим ни како димензија.
А ние сме нежни и смртни суштества со многу кус ресурс. Можеби некоја мала количина луѓе ќе скакута наоколу по внатрешниот круг на сончевиот систем и толку. Ако некогаш се реши проблемот со гравитацијата може и ќе се населат некои планети и сателити.
Кон ѕвездите, ако воопшто се оди , тоа ќе биде лет во еден правец , во тек на неколку генерации и резултатите од него , ќе ги знаат само тие кои патуваат. За тие кои останале ќе биде неважно..., ќе бидат со векови веќе мртви , ако некоја капсула-гласник од некој дел на патувањето и стигне назад со некакви приказни за судбината на потфатот.....
како слично звучиш со „мислители“ кои пред неколку децении и векови прогнозираа невозможност да е земјата тркалезна, да лета машина потешка од воздух, да се преживее патување со воз, да се лансира човек во орбита, да се слета на месечина....
 

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.697
како слично звучиш со „мислители“ кои пред неколку децении и векови прогнозираа невозможност да е земјата тркалезна, да лета машина потешка од воздух, да се преживее патување со воз, да се лансира човек во орбита, да се слета на месечина....
.што да ти праам кога очигледно не успеваш да го сконташ поимот РЕД ВЕЛИЧИНА:) :) :)
Работите кои ги редиш се микроскопска смешка во однос на длабоката вселена , па и онаа која може да се фати со рака... :)
 

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
11.093
Поени од реакции
3.338
Физичкото патување по вселената е веројатно невозможно за биолошки суштества. Тие по се изгледа се само еден работен флуид помеѓу мртвата природа и неживата интелигенција.. за потребата на нејзиното стварање. Таа е веќе во повој на планетава и во моментот кога ќе може сама да се репродуцира , веројатно тогаш напредокот ќе биде молскавичен и ќе и треба космосот за ширење....
За неа категоријата време не постои ни како поим ни како димензија.
А ние сме нежни и смртни суштества со многу кус ресурс. Можеби некоја мала количина луѓе ќе скакута наоколу по внатрешниот круг на сончевиот систем и толку. Ако некогаш се реши проблемот со гравитацијата може и ќе се населат некои планети и сателити.
Кон ѕвездите, ако воопшто се оди , тоа ќе биде лет во еден правец , во тек на неколку генерации и резултатите од него , ќе ги знаат само тие кои патуваат. За тие кои останале ќе биде неважно..., ќе бидат со векови веќе мртви , ако некоја капсула-гласник од некој дел на патувањето и стигне назад со некакви приказни за судбината на потфатот.....
Побрзо ќе си шибниме чипови во мозокот отколку да дозволиме некој друг да освојува место нас. Имајќи предвид агресивноста на човекот, никогаш нема да дозволиме некој друг да биди пред нас.
Тоа нежни и смртни во иднина може да се модифицира со помош на технологијата.
Како и патувањето во вселената.
 

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.911
Поени од реакции
31.229
.што да ти праам кога очигледно не успеваш да го сконташ поимот РЕД ВЕЛИЧИНА:) :) :)
Работите кои ги редиш се микроскопска смешка во однос на длабоката вселена , па и онаа која може да се фати со рака... :)
велеа научници дека патници во воз ќе се задушат при брзина од 40 километри на сат пошто ќе се создал вакум во вагоните
 

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.697
велеа научници дека патници во воз ќе се задушат при брзина од 40 километри на сат пошто ќе се создал вакум во вагоните
добро бе ...врло добро , продужи даље радом.... ;) ;)[DOUBLEPOST=1488307613][/DOUBLEPOST]
Побрзо ќе си шибниме чипови во мозокот отколку да дозволиме некој друг да освојува место нас. Имајќи предвид агресивноста на човекот, никогаш нема да дозволиме некој друг да биди пред нас.
Тоа нежни и смртни во иднина може да се модифицира со помош на технологијата.
Како и патувањето во вселената.
.....во ред е тоа бре , ама некакви машини кои ќе си имаат бескрајна интелигенција , такви кои се обновливи и умрежени , заначи ВЕЧНИ, БЕСМРТНИ се секако понатамошниот степен на развој. Овие луѓе кои ги знаеш се само чекор во еволуцијата ..., бидејќи за да се створи неживата интелигенција требааат прво еве.... амеби, па незнам што после , па мајмуни , па луѓе со ум , раце, нозе, прсти, кои од мртвиот силициум, метали итн. ќе направат хардвер, па софтвер..па ќе го доведат до ниво вештачка интелигенција и во еден момент таа ќе почнне да се самоодржува, умножува и развива и ќе излезе од јајцето кое ние го знаеме како планета Земја , за да се придружи и почне да комуницира и понатаму развива со зилионите такви во вселената , која можеби ќе почнат да ја сваќаат и да се вклопуваат понатака. Предноста е што е бесмртна , времето не и значи ништо..и капацитетот на ум и знаење и се бескрајни....
Живите биолошки интелигенции на зилиони планети како Земјата се нивните створители , но нажалост ограничени со времето и својата непогодна структура за вселенски услови остануваат ограничени на мали растојанија , најмногу на системот на матичната ѕвезда и таму полека се гасат, без никогаш да се сретнат , откако ја обавиле својата функција ...: стварање на неживата интелигенција која е супериорна во секој поглед.... :):)
Никакви киборзи ништо не помагаат. Тоа ти е како пластична операција и незнам какви третмани кои на некоја баба само и пружаат илузија дека е млада јебачица и на 70 години...., но годините се години и тука нема помош. Може ќе украде така 10 , ако хирургот и е добар. Ама што е тоа према вечноста????
 
Последно уредено:

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.407
Поени од реакции
19.480
Движење или "патување" на луѓе, човечка мисија е релативно можна во рамките на Сончевиот систем. Е сега друга работа е што тој не е многу атрактивен, а дестинациите се прилично негостољубиви. Со сериозна работа може во текот на веков да дојде до некој напредок, но да дојде до ситуација човештвото да прави дојди-појди до соседниве планети (Марс или сателитите на Јупитер), ќе треба многу време да помине.
Тоа што ми е многу криво е што интерстеларно патување, по овој принцип, класичен, многу веројатно е дека е тотално невозможен. Дистанците создаваат непријатен момент да и да се сконцентрираш на еден систем, може да пројдат 200-300 години и кога евентуално би стигнала некоја петта-шеста генерација астронаути, може истиот да доживее некаква катастрофа во меѓувреме или опсервациите да биле погрешни и системот воопшто да нема услови за каков било жив свет да егзистира.
Најубаво би било да дојде некој "попаметен", да не посети и да ни отвори очи. До сега искуствата на судирите на две цивилизации дадоа лоши резултати - белата раса ги збриша индијанците, абориџините, напраи хаос во Африка, ама да се надеваме дека нема да се така насилно расположени - нешто како во Arrival, некои френдли фаци.
 
Член од
7 април 2015
Мислења
1.906
Поени од реакции
1.068
Ne mi e jasno kakva korist imaat naciite od vlozuvanje na tolku bilioni (milijardi po srpsko-hvratski) vo ovie istrazuvanja, neli e poisplatlivo da vlozat pari vo popravanje za zastarenata infrastruktura vo amerika, vo popravka na elektricnata distributivna mreza, vo podobruvanje na javnoto zdravstvo i zdravstvenoto osiguruvanje, vo obezbeduvanje na popristapno visoko obrzovanie nalik na skandinavskite zemji, sakam da kazam prefrluvanje na socijal-demokratski sistem so eden zbor, nema li da e podobro za samite gragani na SAD, za nivnata ekonomija otkolku natprevaruvanje koj ima pogolem, da se otislo vo vselena, koja e korista od toa, da iskopuvaat nekoja ruda ili energensi od koi ima nedostatok na Zemjata, pa nekako ke razberam ama vaka nema nekoja smisla.
 

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
11.093
Поени од реакции
3.338
@Human Сепак само кругче ќе биде. За сега нема план за слетување.
Најверојатно. Не ни можеше да биде слетување за така брзо време (3 години).

Се надевам дека ќе дојдат до некое долгорочно решение, а не како Аполо, спектакл за една вечер. Дури и повторно слетување на Месечината ќе им биде тешка глупост ако не планираат да останат таму подолго.

добро бе ...врло добро , продужи даље радом.... ;) ;)[DOUBLEPOST=1488307613][/DOUBLEPOST]
.....во ред е тоа бре , ама некакви машини кои ќе си имаат бескрајна интелигенција , такви кои се обновливи и умрежени , заначи ВЕЧНИ, БЕСМРТНИ се секако понатамошниот степен на развој. Овие луѓе кои ги знаеш се само чекор во еволуцијата ..., бидејќи за да се створи неживата интелигенција требааат прво еве.... амеби, па незнам што после , па мајмуни , па луѓе со ум , раце, нозе, прсти, кои од мртвиот силициум, метали итн. ќе направат хардвер, па софтвер..па ќе го доведат до ниво вештачка интелигенција и во еден момент таа ќе почнне да се самоодржува, умножува и развива и ќе излезе од јајцето кое ние го знаеме како планета Земја , за да се придружи и почне да комуницира и понатаму развива со зилионите такви во вселената , која можеби ќе почнат да ја сваќаат и да се вклопуваат понатака. Предноста е што е бесмртна , времето не и значи ништо..и капацитетот на ум и знаење и се бескрајни....
Живите биолошки интелигенции на зилиони планети како Земјата се нивните створители , но нажалост ограничени со времето и својата непогодна структура за вселенски услови остануваат ограничени на мали растојанија , најмногу на системот на матичната ѕвезда и таму полека се гасат, без никогаш да се сретнат , откако ја обавиле својата функција ...: стварање на неживата интелигенција која е супериорна во секој поглед.... :):)
Никакви киборзи ништо не помагаат. Тоа ти е како пластична операција и незнам какви третмани кои на некоја баба само и пружаат илузија дека е млада јебачица и на 70 години...., но годините се години и тука нема помош. Може ќе украде така 10 , ако хирургот и е добар. Ама што е тоа према вечноста????
Ако може да направиме вештачка интелегенција на ниво на нашата сигурно можеме да се направиме и бесмртни. Ако станиме толку моќни, тогаш сигурно ќе изнајдиме начин за патување до ѕвездите во период што ќе се мери во месеци а не во векови. На крајот, зошто да правиме супериорна вештачка интелегенција кога самите може да се направиме супериорни.
Понатаму, од каде знаеме дека не сме дел од некое интергалактичко друштво? Само што уште не немаат известено... :)

kakva korist imaat naciite od vlozuvanje na tolku bilioni (milijardi po srpsko-hvratski) vo ovie istrazuvanja
Прашај ја армијата, тие знаат подобро.
 

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.697
Движење или "патување" на луѓе, човечка мисија е релативно можна во рамките на Сончевиот систем. Е сега друга работа е што тој не е многу атрактивен, а дестинациите се прилично негостољубиви. Со сериозна работа може во текот на веков да дојде до некој напредок, но да дојде до ситуација човештвото да прави дојди-појди до соседниве планети (Марс или сателитите на Јупитер), ќе треба многу време да помине.
Тоа што ми е многу криво е што интерстеларно патување, по овој принцип, класичен, многу веројатно е дека е тотално невозможен. Дистанците создаваат непријатен момент да и да се сконцентрираш на еден систем, може да пројдат 200-300 години и кога евентуално би стигнала некоја петта-шеста генерација астронаути, може истиот да доживее некаква катастрофа во меѓувреме или опсервациите да биле погрешни и системот воопшто да нема услови за каков било жив свет да егзистира.
Најубаво би било да дојде некој "попаметен", да не посети и да ни отвори очи. До сега искуствата на судирите на две цивилизации дадоа лоши резултати - белата раса ги збриша индијанците, абориџините, напраи хаос во Африка, ама да се надеваме дека нема да се така насилно расположени - нешто како во Arrival, некои френдли фаци.
...тешко да дојдеме во допир со пријателски фаци. Единствените со кои , ако дојдеме се два вида....едниот е роботи т.е. некоја вештачка нежива интелигенција кои само ќе не проучуваат и каталогизираат , вториот се патувачи цивилизација која се движи од генерација во генерација на некој бабачки астероид претворен во брод( најдобра можна варијанта за живи суштества) и застанува само доколку имаат причина од љубопитност, или не дај боже потреби од храна...:)
Други нема...растојанијата се непојмливи. Освен нормално , ако нашата претстава за космосот е потполно погрешна и неточна. Тогаш тој врие од цивилизации кои контактираат и се мешаат, а нас не држат уште ко примитивци навор. Дури не почнат пристапни преговори, па ..идими-доџими, па олеснувачи, па инструктори, па дури не се распаднат....и без нас.[DOUBLEPOST=1488360705][/DOUBLEPOST]
Ne mi e jasno kakva korist imaat naciite od vlozuvanje na tolku bilioni (milijardi po srpsko-hvratski) vo ovie istrazuvanja, neli e poisplatlivo da vlozat pari vo popravanje za zastarenata infrastruktura vo amerika, vo popravka na elektricnata distributivna mreza, vo podobruvanje na javnoto zdravstvo i zdravstvenoto osiguruvanje, vo obezbeduvanje na popristapno visoko obrzovanie nalik na skandinavskite zemji, sakam da kazam prefrluvanje na socijal-demokratski sistem so eden zbor, nema li da e podobro za samite gragani na SAD, za nivnata ekonomija otkolku natprevaruvanje koj ima pogolem, da se otislo vo vselena, koja e korista od toa, da iskopuvaat nekoja ruda ili energensi od koi ima nedostatok na Zemjata, pa nekako ke razberam ama vaka nema nekoja smisla.
еее тоа се вика социјализам , оној кој го предвидел Маркс кога че му дојде време , сега сеуште не му е дојдено , а бизнисот бара услови каде најмногу пара се ќаруе....со мутење за да не биде бистро.... :)[DOUBLEPOST=1488360895][/DOUBLEPOST]
Најверојатно. Не ни можеше да биде слетување за така брзо време (3 години).

Се надевам дека ќе дојдат до некое долгорочно решение, а не како Аполо, спектакл за една вечер. Дури и повторно слетување на Месечината ќе им биде тешка глупост ако не планираат да останат таму подолго.Ако може да направиме вештачка интелегенција на ниво на нашата сигурно можеме да се направиме и бесмртни. Ако станиме толку моќни, тогаш сигурно ќе изнајдиме начин за патување до ѕвездите во период што ќе се мери во месеци а не во векови. На крајот, зошто да правиме супериорна вештачка интелегенција кога самите може да се направиме супериорни.
Понатаму, од каде знаеме дека не сме дел од некое интергалактичко друштво? Само што уште не немаат известено... :)


Прашај ја армијата, тие знаат подобро.
Нема логика ние да се праиме бесмртни, материјалниот трошок е неисплатив, башка ќе бидеме фелерични и сепак смртни.... Машините , условно таска наречени...т.е. неживата интелигенција СИГУРНО победува...А што па си се засекирал..ни твоите 5000-то колено внуци , ако ги имаш, нема тоа да го дочекаат ... :) :)
 
Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom