- Член од
- 20 септември 2008
- Мислења
- 12.723
- Поени од реакции
- 9.836
што е гоџи?
Гоџи е жбунесто дрвенесто растение, со вкусен плод во форма на црвени бобинки. Во тие мали, но моќни плодови се крие тајната на долговечноста на луѓето од Тибет, од каде што потекнува. Го нарекуваат „волчја бобинка“, „среќна бобинка“, „црвен дијамант“, „лициј“ (Lycium barbarum). На Хималаите, со векови се користи не само како храна, туку и како природен лек. Расте 1,5 до 2 m во височина и до 2 m во пречник. Цвета од шестиот до осмиот месец, а плодовите сукцесивно созреваат од деветиот до десетиот месец во годината. Плодовите се големи од 1 до 2 cm и се јадат свежи или сушени. Од гоџи се прават сокови, сирупи, чаеви, ликери, овошни јогурти, а во кулинарството е многу често употребуван додаток, особено на салатите.
На почетокот од овој век, нивната популарност расте, кога резултатите од медицинските истражувања го потврдија нивното благотворно дејство врз здравјето на луѓето. Американските стручњаци го сметаат за овошје на векот! Во светот не постои толку силен додаток во исхраната против стареењето!
Според американската скала што ги мери антиоксидантните својства на храната (ORAC scale -Oxygen Radical Absorbance Capacity scale), гоџи е супериорно прв! Да појасниме дека, колку што е позицијата повисока на ORAC скалата, толку повеќе храната има способност да ги уништува слободните радикали, кои го нарушуваат здравјето, предизвикуваат хронични заболувања и го забрзуваат процесот на стареењето.
ОДГЛЕДУВАЊЕ
Плантажното одгледување на гоџи е мошне профитабилен бизнис. Гоџи успева на секакви почви до шеста категорија, со pH вредност од 5 до 8. Земјиштето не смее да содржи тешки метали.
Се препорачува употреба на пластична фолија која заштитува од трева и ја чува влагата во текот на годината и до 60 mm. Во првите три години се препорачува наводнувањето да биде по систем капка-по-капка.
Садниците од гоџи, со врвен квалитет и со меѓународен сертификат, кои за само неколку месеци после засадувањето, ќе го дадат првиот род! Растението дава плод 30 години!
Садниците се контејнерски, со добро развиен коренов систем. Се садат во текот на месец мај, но истите треба да се резервираат најдоцна до крајот на октомври.
Негата на посевите се врши на пролет, кога растението се обликува и крои, а заштитата е минимална, во главно со бакарни препарати.
Комерцијалниот интерес за гоџи, во светски рамки, е огромен. Направени се инвестиции за милијарди долари, кои вклучуваат одгледување, чување, обработка, пакување и дистрибуција на гоџи. Има интерес за сите видови гоџи продукти: свежи или сушени плодови, преработки како сок, слатко, екстракт и др.
http://bioplant.mk/index.asp?odgleduvanje=1
Оваа фирма од Скопје врши откуп,се потпишува договор, гоџите за кило се откупуваат по цена од 2,5 и 5 евра зависно од сортата.Едно растение дава просечно од 3-5 килограми,берба може да има 2-3 пати годишно велат.Една садница е 5 евра,гоџите не бараат бог знае какво оддржување..Имаат и понуда на нивниот сајт за склучување договор.
http://bioplant.mk/Goji_Berry.pdf
Гоџи е жбунесто дрвенесто растение, со вкусен плод во форма на црвени бобинки. Во тие мали, но моќни плодови се крие тајната на долговечноста на луѓето од Тибет, од каде што потекнува. Го нарекуваат „волчја бобинка“, „среќна бобинка“, „црвен дијамант“, „лициј“ (Lycium barbarum). На Хималаите, со векови се користи не само како храна, туку и како природен лек. Расте 1,5 до 2 m во височина и до 2 m во пречник. Цвета од шестиот до осмиот месец, а плодовите сукцесивно созреваат од деветиот до десетиот месец во годината. Плодовите се големи од 1 до 2 cm и се јадат свежи или сушени. Од гоџи се прават сокови, сирупи, чаеви, ликери, овошни јогурти, а во кулинарството е многу често употребуван додаток, особено на салатите.
На почетокот од овој век, нивната популарност расте, кога резултатите од медицинските истражувања го потврдија нивното благотворно дејство врз здравјето на луѓето. Американските стручњаци го сметаат за овошје на векот! Во светот не постои толку силен додаток во исхраната против стареењето!
Според американската скала што ги мери антиоксидантните својства на храната (ORAC scale -Oxygen Radical Absorbance Capacity scale), гоџи е супериорно прв! Да појасниме дека, колку што е позицијата повисока на ORAC скалата, толку повеќе храната има способност да ги уништува слободните радикали, кои го нарушуваат здравјето, предизвикуваат хронични заболувања и го забрзуваат процесот на стареењето.
ОДГЛЕДУВАЊЕ
Плантажното одгледување на гоџи е мошне профитабилен бизнис. Гоџи успева на секакви почви до шеста категорија, со pH вредност од 5 до 8. Земјиштето не смее да содржи тешки метали.
Се препорачува употреба на пластична фолија која заштитува од трева и ја чува влагата во текот на годината и до 60 mm. Во првите три години се препорачува наводнувањето да биде по систем капка-по-капка.
Садниците од гоџи, со врвен квалитет и со меѓународен сертификат, кои за само неколку месеци после засадувањето, ќе го дадат првиот род! Растението дава плод 30 години!
Садниците се контејнерски, со добро развиен коренов систем. Се садат во текот на месец мај, но истите треба да се резервираат најдоцна до крајот на октомври.
Негата на посевите се врши на пролет, кога растението се обликува и крои, а заштитата е минимална, во главно со бакарни препарати.
Комерцијалниот интерес за гоџи, во светски рамки, е огромен. Направени се инвестиции за милијарди долари, кои вклучуваат одгледување, чување, обработка, пакување и дистрибуција на гоџи. Има интерес за сите видови гоџи продукти: свежи или сушени плодови, преработки како сок, слатко, екстракт и др.
http://bioplant.mk/index.asp?odgleduvanje=1
Оваа фирма од Скопје врши откуп,се потпишува договор, гоџите за кило се откупуваат по цена од 2,5 и 5 евра зависно од сортата.Едно растение дава просечно од 3-5 килограми,берба може да има 2-3 пати годишно велат.Една садница е 5 евра,гоџите не бараат бог знае какво оддржување..Имаат и понуда на нивниот сајт за склучување договор.
http://bioplant.mk/Goji_Berry.pdf