Носачи на авиони

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
Најновиот десети и последен суперносач од класата Нимиц -- George H.W. Bush -- влезе во употреба точно пред месец дена. Ќе носи 90 авиони и хелихоптери, а на бродот ќе служат 5500 лица.

Достигнува брзина 30 чворови кои се постигнуваат преку 2 Westinghouse нуклеарни реактори со јачина од 260.000 коњски сили.

:helou:

Mlad_man

Sine Qua Non
Член од
20 април 2007
Мислења
3.475
Поени од реакции
207
Ај и јас да надополнам нешто.

-Како што пиша погоре брзина 20 чвора

-Два нуклеарни реактори кои му озвозможуваат да патува 20 години без да наполни гориво.

-Се очекува да работи односно оперира 50 години.

-Височина 20 ката должина колку емаер стејт зградата околу 300 и кусур метри.

-4 пропелери секој голем 21 стапка односно 7 метри и тежи 20 тона

Инаку за разлика од предходниците негови бродот има модеренизирана кула(остров како што ја викаат) во која се ставени најнови радарски комуникациски и навигациски системи. Подобра опрема за лансирање и слетување на авионите како што е катапултот и сајлите за сопирање. Нов систем за полнење гориво за да се спречат несреќи како што се случувале порано. Дури и на еколошка смисла го направиле подобар.

#LakersMK

iChangeWorlds
Член од
31 јули 2008
Мислења
1.326
Поени од реакции
250
леле ова изгледа феноменално...толку иам да кажам:vozbud:

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Јас имав можност во живо да видам носач на авиони ама не од нимиц класата туку од помалите што се на гасни турбини, чинам по бројот го проверив подоцна и мислам дека стануваше збор за носачот под име „Кенеди“
Можноста да го видам бешеш во заливот на Мармарис, Турција едно два три месеци пред да започне последната кампања врз ирак со која се сруши режимот на садам хусеин.

Член од
18 февруари 2008
Мислења
2.201
Поени од реакции
86
Уживанција е да се гледа таква машина а посебно ме импресионира екипажот...Страшна организација.Како беа само знам црвените маички беа оружари,љиљаковите гориво,жолтите регулираа движење и лансирање,сините и зелените не ми текнува УПМ а имаше и кафени чинам....

ПС Би частел шлепер пиво за една маичка Air Boss или Deck Boss ......

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
Heidrich: имаш маичка од мене! :helou:

Единаесет активни носачи на авиони на Американската морнарица во 2008 год.:

класа Кити Хок (Kitty Hawk):

1. Kitty Hawk (CV-63)

Класа Ентерпрајз (Enterprise):

1. Enterprise (CVN-65)

Класа Нимиц:

1. Nimitz (CVN-68)
2. Dwight D. Eisenhower (CVN-69)
3. Carl Vinson (CVN-70)
4. Theodore Roosevelt (CVN-71)
5. Abraham Lincoln (CVN-72)
6. George Washington (CVN-73)
7. John C. Stennis (CVN-74)
8. Harry S. Truman (CVN-75)
9. Ronald Reagan (CVN-76)

Новини:

1. Многу наскоро оваа година Кити Хок ќе замине во “пензија’’.

2. Новиот носач George H. W. Bush (CVN-77) влегува во употреба.

3. Во 2015 година, нов суперносач ќе влезе во употреба од класата Gerald Ford, плус два додатни во 2019 и 2023 година. Последниве се спремаат да бида чуда на модерната бродоградба, електроника и инжењерство.

Новиве машини се прекрасни од гледна точка на новитети, инжињерство, итн., а исклучително тешко и комплицирано е да се состават и да се управуваат. Единствено ми е криво и жал што доаѓаат многу лоши времиња.

Носачот “Честер Нимиц’’

Mlad_man

Sine Qua Non
Член од
20 април 2007
Мислења
3.475
Поени од реакции
207
Абе ај што се супермашини што имаат големини колку една зграда, тежат не знам колку илјадници тона многу респект им давам на целиот екипаж во тие бродови па не мора ни да се носачи на авиони било какви. Работат подобро и од шфајцарски часовник. Како што кажа некој погоре со маички се распределени и секој знае кај му е местото. Сите работат прецизно поради тоа што опасна е таа работа и има многу опасности. Да додадам уште еден факт ова од Нешнал Географик телевизија некои од информацииве ќе ги извадам зошто баш и таму има документарни емисии баш за носачиве е тоа што екипажот спие токму под пистите во тие малечки просторчиња, а постојано доозгора се слушаат лупања од слетувањето на авионите како и катапултите кои ги лансираат авионите, исто така да не се изостави начинот на живот таму. ЗА 15 минути треба да изедат се што ќе си земат и да идат одма на работа. Но сепак е изненадувачко тоа што тие си имаат и соби за разонода од стил на Сониплејстејшн и некои такви конзоли. Значи покрај таквата напорна работа луѓено пак имаат време и за други активности. Стварно треба да се спушти капа и на градителите на носачот ама и на екипажот.

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
ЗА 15 минути треба да изедат се што ќе си земат и да идат одма на работа. ...
Служат 18.000 оброци на ден! Носачот Буш (не знам зошто го крстиле така, без врска е името) може да се служи толку храна цели 90 дена без да биде додатно снабден.

На екипажот им е интересно иако нивната работа е многу опасна, барем на тие што се на палубата.

Но поентата е дека е посебно тешко е да се изгради еден ваков брод и да се управува со него за се’ да биде како што треба. СССР/Русија се обиде, но има само еден носач, иако сега се обидуваат да изградат уште неколку.

M

Mario Gómez

Гостин
А да имавме и ние еден ваков!Ме интересираат информации кој други држави имаат јака морнарица?

^Exotic^

Wanderstruck
Член од
25 ноември 2007
Мислења
5.969
Поени од реакции
1.060
А да имавме и ние еден ваков!Ме интересираат информации кој други држави имаат јака морнарица?
Што ќе ни е нас?Ќе се возиме напред-назад на Црни Дрим?Инаку за Nimitz, даваат деновиве серија документарци на National Geographic.Стварно е убаво да гледаш, колку убаво и големо здание е и сето тоа што го има на него.

Член од
18 февруари 2008
Мислења
2.201
Поени од реакции
86
1. Многу наскоро оваа година Кити Хок ќе замине во “пензија’’.
А имаше една информација дека им го понудиле на Индијциве Кити хок и тоа како подарок!Нели со ова Викрамадитја што требаше да го земат од Русија им побараа прво 800 милиони за сега уште 2 милијарди плус.Ако пропадне таа здела најверојатно ке оди Кити за Индија ама автоматски со тоа сигурно ке следи и набавка на Хорнети за Индиската морнарица.

Што ќе ни е нас?Ќе се возиме напред-назад на Црни Дрим?Инаку за Nimitz, даваат деновиве серија документарци на National Geographic.Стварно е убаво да гледаш, колку убаво и големо здание е и сето тоа што го има на него.
Да супер серија е.ПО сценарио на Мел Гибсон.Е баш таму можете да видите убаво екипажот горе на палубата како работи.УПМ симфонија.Тешко дека некој друг има таква организација барем што се однесува до носачите.

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.586
Импресивно :vozbud:

Ме интересирале бродови и сум читал ама сепак ова со носачиве е ново за мене, едноставно е импресивно, која само технологија ја има :)

Mlad_man

Sine Qua Non
Член од
20 април 2007
Мислења
3.475
Поени од реакции
207
Хаха да де во Охридско ќе го ставиме. Од што е тежок целото езеро ќе прелее ќе поплави се. :pos: Хахах чини дупло повеќе од буџетот на државава наша шо го имаме. Еден брод има цена од 4,5 милијарди долари а не знам колку стотици милиони треба да се трошат годишно за одржавање негово.

Плус да додадам инфо за носачот тук

M

Mario Gómez

Гостин
Хаха да де во Охридско ќе го ставиме. Од што е тежок целото езеро ќе прелее ќе поплави се. :pos: Хахах чини дупло повеќе од буџетот на државава наша шо го имаме. Еден брод има цена од 4,5 милијарди долари а не знам колку стотици милиони треба да се трошат годишно за одржавање негово.

Плус да додадам инфо за носачот тук
Па да тоа знам ама си замислував да имавме еден ваков!Која друга морнарица имама вакви носачи?

Kajgana Shop

На врв Bottom