Ново откритие за човековата еволуција - 1.8М год. стар череп

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
После откривањето на човековиот предок во Грузија, настана нова теорија за настанокот на човекот и сериозно ги разниша верувањата дека првиот човек дошол од Африка.

The case revolves around an early human skull found in a stunningly well-preserved state at an archaeological dig at the site of the medieval hill city of Dmanisi in Georgia, a study in the journal Science revealed on Thursday.

This handout photo received October 17, 2013 shows a complete, approximately 1.8-million-year-old hominid skull from Dmanisi, Georgia (AFP Photo / Georgian National Museum / Handout)

Director of the Georgian National Museum and lead researcher, David Lordkipanidze, has come out with the claim that the find is “the richest and most complete collection of indisputable early Homo remains from any one site.”
“Dmansi is a unique snapshot of time – maybe a time capsule that preserves things from 1.8 million years ago,” he told AFP.

Adding weight to the new hypothesis, co-author of the study, Christoph Zollikofer of the University of Zurich, judged that despite the striking dissimilarities “we know that these individuals came from the same location and the same geological time, so they could, in principle, represent a single population of a single species.”

The differences in the skulls’ eyebrow ridges, jaws and other features were all consistent with what paleontologists expect of variations within the same species.
“The five Dmanisi individuals are conspicuously different from each other, but not more different than any five modern human individuals, or five chimpanzee individuals, from a given population,” Zollikofer continued.
http://myscienceacademy.org/2013/10/19/homo-georgicus-georgia-skull-may-prove-early-humans-were-single-species/

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Ќе наоѓаат се повеќе и повеќе вакви, се "постари" и "постари" фосили, се поисточно и поисточно. Одамна и сам тврдам дека миграционите модели се погрешни, и дека наместо јужно, треба да се гледа кон исток.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Ако за ова на сликата тврдат дека е 1,8 милиони години стар череп - јас сум мнооогу скептичен. 1,8 милиони години - армиран бетон ќе се распадне во прав со се арматурата. Во најдобар случај би требало да биде фосилизиран или минерализиран и тешко дека би изгледал вака “свеже“ и добро очувано

Македонец

мразам патетика во натпис
Член од
12 февруари 2007
Мислења
3.928
Поени од реакции
3.813
И кај кинезите може да се откријат чуда...само они беа најголеми дегени и поради идеологија ги затрупуваа пирамидите,ги правеа ридови,траг да не остане.А кој знае и на какви се стари артефакти имаат вршено затрупување и прикривање.

Ама ако нека излегува овака по некоја глава од време на време на истокот....само да не откријат нешто кај будалите арапи,оти после нема разбирачка,уште толку ќе се кренат до небеса дека се посебни.

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
И кај кинезите може да се откријат чуда...само они беа најголеми дегени и поради идеологија ги затрупуваа пирамидите,ги правеа ридови,траг да не остане.А кој знае и на какви се стари артефакти имаат вршено затрупување и прикривање.

Ама ако нека излегува овака по некоја глава од време на време на истокот....само да не откријат нешто кај будалите арапи,оти после нема разбирачка,уште толку ќе се кренат до небеса дека се посебни.

За жал ќе најдат. Вавилон, Сумер, and all that shit.

Sungerot Bob

Живеј го животот
Член од
7 август 2012
Мислења
32.391
Поени од реакции
36.508
Јас мислам дека ќе се наоѓаат уште многу вакви черепи кои ќе говорат за многу нови работи од кои човекот ќе се запраша себеси, но и ќе се покажат многу работи кои човекот се до ден денес тврди дека се така, но не се :)

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Во Јули во Скопје гостуваше бугарскиот палеонтолог Николај Спасов кој одржа предавање на тема „Балканот како патека за најраното раселување на Homo sapiens кон Европа“.

Еден од последните научни трудови на проф. д-р. Николај Спасов во контекст на предавањето во Скопје

http://be-ja.org/author/nikolai-spasov/

Истражувањата на проф. д-р. Николај Спасов укажуваат дека низ Балканскиот полуостров поминале првите миграции на луѓето во Европа. За палеонтолошките откритија говорат и многуте наоди, како и пронајдени заби на хоминид, кој од страна на науката е веќе признат како последниот хоминид кој живеел во Европа.

Во текот на својата работа проф. д-р. Спасов открива траги од миграцијата на животинските видови од исток кон територијата на Балканот кои се случиле во периодот пред околу 2 милиона години. Тие миграции му дават основа за хипотезата дека првото навлегување на човечкиот род во Европа веројатно се одвивало пред околу 1.9-1.5 милиони годинизначително порано од досегашните тврдења, дека првите луѓе почнале да ја населуваат Европа пред околу 1 милион години. Повеќе за времето и патиштата на раселувањето на првите луѓе, како и за природната околина (животна средина) од тоа време, проф. Спасов ќе раскаже за време на предавањето.

Ова тврдење на Спасов уште повеќе добива на тежина со откривањето на грузијскиот череп стар околу 1.8 м. год.

Неиздржливоста на теоријата за афричкото потекло на човекот беше начната со откритието во близина на Москва, Русија:

Earliest evidence of modern humans in Europe reported
Jan. 11, 2007
Courtesy University of Colorado at Boulder
and World Science staff
Updated Jan. 12

Modern humans who first arose in Africa moved into Europe as early as about 45,000 years ago, a new study indicates.

The evidence consists of stone, bone and ivory tools found under a layer of ancient volcanic ash some 250 miles south of Moscow, said John Hoffecker of the University of Colorado at Boulder.

“The big surprise here is the very early presence of modern humans in one of the coldest, driest places in Europe,” Hoffecker added. It’s “one of the last places we would have expected people from Africa to occupy first.”

http://www.world-science.net/othernews/070111_humans.htm
.

Член од
29 март 2013
Мислења
4.643
Поени од реакции
4.481
Ако за ова на сликата тврдат дека е 1,8 милиони години стар череп - јас сум мнооогу скептичен. 1,8 милиони години - армиран бетон ќе се распадне во прав со се арматурата. Во најдобар случај би требало да биде фосилизиран или минерализиран и тешко дека би изгледал вака “свеже“ и добро очувано

А дали виде од каде го извадија?
Нормално дека се распаѓа во обична земја.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
А дали виде од каде го извадија?
Нормално дека се распаѓа во обична земја.
Во необична го најдоа?
Мислам дека или тоа не е оригинална фотографија на наодот или некој гадно лаже.
Не знам ни на кој начин утврдиле дека черепот е 1,8 милиони години стар. Не гледам никакви научни докази освен дека некој така рекол

Член од
29 март 2013
Мислења
4.643
Поени од реакции
4.481
Во необична го најдоа?
Не знам ни на кој начин утврдиле дека черепот е 1,8 милиони години стар. Не гледам никакви научни докази освен дека некој така рекол

Па во ниеден пронајдок до сеа бројката не е точна, а и не може да биди, ни череп од 100 години на пример никој не ти тврди точна бројка за староста па камоли за 1,8 милиони. :D
Мене лично не ми е чудно, а мислам дека и не треба да биди пошо како најдуваат скелети од диносауруси и други праисториски животни, е сеа работава е шо некој сака да си отвори работа и да си набилда важност, демек еве човештвово не започнува од Африка го има и во Азија. :)

Ф

Флеш

Гостин
Јас мислам дека ќе се наоѓаат уште многу вакви черепи кои ќе говорат за многу нови работи од кои човекот ќе се запраша себеси, но и ќе се покажат многу работи кои човекот се до ден денес тврди дека се така, но не се :)
Како тоа дека Грција не е таа Грција .... А и дека тој дел од Историјата што наречена Хеленска а не е Хеленска .....а и дека Македонците треба да си имаат своја поглавје наречено Македонска Империја ,како што има Римска Империја,Византија,Отоманска,Кинеска Империја,Ацтеки,Мајите , Британска Империја и така натака ..... ја ви гарантирам дека наскоро во наша полза ќе биде правдата во врска со погрешното толкување на историјата ....

извинете малце отидов оффтопик ,но дел од коментирањето на ко-другарот член .... Имаш право .... има интересна работа ... знаете дека во Кина се има најдено гробот на оној првиот кинески цар кој ја основал Кина и сеуште се чека да се отвори .... оној гроб со жива како езеро .... би сакал една статија за тоа ,кој знае повеќе .... го заборавив како беше ... :)

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Во необична го најдоа?
Никогаш не било пракса во официјални известувања за јавноста да се објаснуваат научните методи ниту технологии со кои е дојдено до одредени заклучоци, туку се пренесува веста за откритието.
Можеби ако посетиш некои научни семинари каде ќе бидат презентирани овие податоци ќе дознаеш и за сите останати детали.

Обично поминуваат од неколку месеци до година дена, додека да се подготви и издаде официјална студија кој ќе ги содржи сите спецификации и како се дошло до заклучоците на студијата, па се собираат стручни мислења итн. итн.

Истражувањата на гореспоменатиот локалитет во Грузија траат веќе 8 години. Черепот кој го гледаш не е најден во таква состојба како на сликата, првин била најдена само вилицата во 2000 година, а дури неодамна биле склопени останатите делови од черепот за да се добие формата од сликата.

Најмал проблем во целово истражување претставува утврдувањето на староста на наодот, не земајќи ги в предвид денешните технологии.
--- надополнето: 19 октомври 2013 во 22:12 ---
Како тоа дека Грција не е таа Грција .... А и дека тој дел од Историјата што наречена Хеленска а не е Хеленска .....а и дека Македонците треба да си имаат своја поглавје наречено Македонска Империја ,како што има Римска Империја,Византија,Отоманска,Кинеска Империја,Ацтеки,Мајите , Британска Империја и така натака ..... ја ви гарантирам дека наскоро во наша полза ќе биде правдата во врска со погрешното толкување на историјата ....

извинете малце отидов оффтопик ,но дел од коментирањето на ко-другарот член .... Имаш право .... има интересна работа ... знаете дека во Кина се има најдено гробот на оној првиот кинески цар кој ја основал Кина и сеуште се чека да се отвори .... оној гроб со жива како езеро .... би сакал една статија за тоа ,кој знае повеќе .... го заборавив како беше ... :)
Мислам дека не си офтопик, бидејќи тоа индиректно може да влијае и врз претставата на пошироката историска наука и нема да биде толку тешко да се пробива вистината на останатите теми како што е тоа античката и средновековната историја.
Нас како Македонци се разбира дека не интересираат нашите оспорувани теми, а со обѕир дека би прошол еден нов доказ за почетокот на човекот би додал само дополнителен ветар оправдано да започне една генерална ревизија на досегашните учења.

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Мене ми се чини дека е премногу 1,8 милиони години
И да е точно датирано тоа не се остатоци од Homo sapiens,
Се работи за други видови праисториски луѓе...
Неандрталците живееле пред 120 илјади години до пред 30 илјади години. И тие користеле оружје, орудија ... Но неандрталците не се она што сме ние
Според мене Homo sapiens не е постар од 10 илјади години
Но ова е интересно откритије

Sungerot Bob

Живеј го животот
Член од
7 август 2012
Мислења
32.391
Поени од реакции
36.508
Мене ми се чини дека е премногу 1,8 милиони години
И да е точно датирано тоа не се остатоци од Homo sapiens,
Се работи за други видови праисториски луѓе...
Неандрталците живееле пред 120 илјади години до пред 30 илјади години. И тие користеле оружје, орудија ... Но неандрталците не се она што сме ние
Според мене Homo sapiens не е постар од 10 илјади години
Но ова е интересно откритије
Никогаш не вели никогаш. Колку човекот и да проучува, тој никогаш целосно нема да го знае минатото...., па така да можно е да е толку стар черепот :)

Kajgana Shop

На врв Bottom