Новости во науката/технологијата

Член од
13 јули 2006
Мислења
10.985
Поени од реакции
12.566
Fungi That 'Eat' Radiation Are Growing on the Walls of Chernobyl's Ruined Nuclear Reactor

The three species tested, Cladosporium sphaerospermum, Cryptococcus neoformans and Wangiella dermatitidis, all had large amounts of the pigment melanin, which is found – among many places – in the skin of humans. People with a darker skin tone have much more of it. Melanin is known to absorb light and dissipate ultraviolet radiation, but in the fungi, it seemed to also be absorbing radiation and converting it into chemical energy for growth, perhaps in a similar fashion to how plants utilize the green pigment chlorophyll to attain energy from photosynthesis.


-----------------------------------------------------------------------------
Габи полни со меланин кои ја конзумираат радијацијата и ја претвораат во енергија.
 

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
12.008
Поени од реакции
12.003
Fungi That 'Eat' Radiation Are Growing on the Walls of Chernobyl's Ruined Nuclear Reactor

The three species tested, Cladosporium sphaerospermum, Cryptococcus neoformans and Wangiella dermatitidis, all had large amounts of the pigment melanin, which is found – among many places – in the skin of humans. People with a darker skin tone have much more of it. Melanin is known to absorb light and dissipate ultraviolet radiation, but in the fungi, it seemed to also be absorbing radiation and converting it into chemical energy for growth, perhaps in a similar fashion to how plants utilize the green pigment chlorophyll to attain energy from photosynthesis.


-----------------------------------------------------------------------------
Габи полни со меланин кои ја конзумираат радијацијата и ја претвораат во енергија.
Нуклеарна био-енергија
 
Член од
13 јули 2006
Мислења
10.985
Поени од реакции
12.566
Plug & Play очи ...

Гомез, 58 години, која е слепа веќе 16 години, е првата пациентка на која и е вграден приклучок (port) во мозокот, чии електроди водат директно во визуелниот кортекс. Бионичко око се приклучува на портот во главата.

 
Член од
13 јули 2006
Мислења
10.985
Поени од реакции
12.566
Мозочни импланти за зголемување на капцитетот на мозокот.

Резултатите ги изненади и најоптимистичните научници во проектот: стимулацијата ја подобри краткорочната меморија до 15%, а долгорочната до 25%, со кумулативно подобрување на двата типа на меморија до 30%.

 
Член од
21 април 2019
Мислења
144
Поени од реакции
116
Мозочни импланти за зголемување на капцитетот на мозокот.

Резултатите ги изненади и најоптимистичните научници во проектот: стимулацијата ја подобри краткорочната меморија до 15%, а долгорочната до 25%, со кумулативно подобрување на двата типа на меморија до 30%.

Може да дестабилизира други функции на мозокот.
 
Член од
13 јули 2006
Мислења
10.985
Поени од реакции
12.566
Иако изгледа како hype, концептов е многу многу интригантен, барем од мој програмерски агол.

Наместо да формираме теории на база на набљудување, бараме комплетна теорија за се, врз база на поставување правила преку кои комјутерски ќе го моделираме универзумот.

Морам да признам дека е неверојатно како од толку обични правила почнува да се формира универзумот и при тоа произлегуваат теоријата на релативитетот, специјалната теорија и квантната механика, а притоа се назира и други теории кои се во развој како string theory.

Најинтересните делови

Causal invariance

Правило BBBAAA -> AAABBB, без разлика колку различни патеки има секогаш се стасува до иста точка. String Theory, multiverse :D

0409img81.png


Специјалната теорија на релативноста

Простор и време не е исто, а се зависи од моменталната брзина и положба на обсерверот, како и во класичната физика. Брзината на светлината е брзина со која пропагира информацијата во времето.

0409img92.png


Црни дупки

Левиот дел од графикот е вон дофат на другиот дел од графикот, т.е. после event horizon.

0409img125.png

 
Последно уредено:
Член од
6 мај 2018
Мислења
1.095
Поени од реакции
2.611
Иако изгледа како hype, концептов е многу многу интригантен, барем од мој програмерски агол.

Наместо да формираме теории на база на набљудување, бараме комплетна теорија за се, врз база на поставување правила преку кои комјутерски ќе го моделираме универзумот.

Морам да признам дека е неверојатно како од толку обични правила почнува да се формира универзумот и при тоа произлегуваат теоријата на релативитетот, специјалната теорија и квантната механика, а притоа се назира и други теории кои се во развој како string theory.

Најинтересните делови

Causal invariance

Правило BBBAAA -> AAABBB, без разлика колку различни патеки има секогаш се стасува до иста точка. String Theory, multiverse :D

Прегледај го приврзокот 244991


Специјалната теорија на релативноста

Простор и време не е исто, а се зависи од моменталната брзина и положба на обсерверот, како и во класичната физика. Брзината на светлината е брзина со која пропагира информацијата во времето.

Прегледај го приврзокот 244992


Црни дупки

Левиот дел од графикот е вон дофат на другиот дел од графикот, т.е. после event horizon.

Прегледај го приврзокот 244993

Нашиот универзум, помеѓу другото, на најниското ниво на велична што ни е познато, функционира на база на квантната неопределеност. Тоа не може да се симулира. Ние постулираме „правила“ според кои функционира универзумот и правиме математички и други (синтаксички и семантички) теоретски модели, а после гледаме дали имаат предиктивна моќ. Ова се вика хипотетико-дедуктивен метод и мора да се потпреме на нашите сетила, нашиот начин на размислување и да го тргнеме основниот проблем, а тоа е дека имаме ауксиларни (помошни) хипотези кои ги зимаме здраво за готово и дека има многу други главни хипотези (можеби бесконечно) кои имаат подеднаква објаснувачка моќ. Со тоа се соочуваме со проблемот, кои варијабли ќе ги бутнеме во симулацијата. Не верувам дека тој модел во форма на визуелна репрезентација (ова со фрактали го прават одамна во теорија на хаос), макар и да има предиктивна моќ, ќе ни каже нешто за унифицирачка теорија во физиката што ќе го објасни универзумот, овде има многу епистемиолошки проблеми, а и метафизички. Може да има прагматска вредност, али ќе биде лимитиран ради компјутационата нередуктибилност (нешто што го спомнува и Волфрам). За да успее да го искалкулира сево ова, ќе му треба енормна процесирачка моќ. И да го направиме тоа, да откриеме нови „закони“ и/или да успееме све да сведеме на неколку и/или еден што ќе биде НЗС, тоа ќе се сведе на модел што не е и самата природа на универзумот.
 
Член од
13 јули 2006
Мислења
10.985
Поени од реакции
12.566
Нашиот универзум, помеѓу другото, на најниското ниво на велична што ни е познато, функционира на база на квантната неопределеност. Тоа не може да се симулира. Ние постулираме „правила“ според кои функционира универзумот и правиме математички и други (синтаксички и семантички) теоретски модели, а после гледаме дали имаат предиктивна моќ. Ова се вика хипотетико-дедуктивен метод и мора да се потпреме на нашите сетила, нашиот начин на размислување и да го тргнеме основниот проблем, а тоа е дека имаме ауксиларни (помошни) хипотези кои ги зимаме здраво за готово и дека има многу други главни хипотези (можеби бесконечно) кои имаат подеднаква објаснувачка моќ. Со тоа се соочуваме со проблемот, кои варијабли ќе ги бутнеме во симулацијата. Не верувам дека тој модел во форма на визуелна репрезентација (ова со фрактали го прават одамна во теорија на хаос), макар и да има предиктивна моќ, ќе ни каже нешто за унифицирачка теорија во физиката што ќе го објасни универзумот, овде има многу епистемиолошки проблеми, а и метафизички. Може да има прагматска вредност, али ќе биде лимитиран ради компјутационата нередуктибилност (нешто што го спомнува и Волфрам). За да успее да го искалкулира сево ова, ќе му треба енормна процесирачка моќ. И да го направиме тоа, да откриеме нови „закони“ и/или да успееме све да сведеме на неколку и/или еден што ќе биде НЗС, тоа ќе се сведе на модел што не е и самата природа на универзумот.
Проблемот е што не можеме да набљудуваме толку мали честички, затоа мачката можеби е мртва, можеби жива. Но, квантната неопределеност не значи дека нема прецизен закон по кој што функционираат работите во природата, на ниво помало од протон.

Реално квантната механика е статистика.

Теоријава си има смисла.
 
Член од
14 ноември 2013
Мислења
2.376
Поени од реакции
5.350
Шест македонски научници се најдоа на листа на топ 2% научници во светот

- Љупчо Коцарев - претседател на МАНУ
- Леонид Грчев - член на МАНУ
- Рубин Гулабовски - Факултет за медицински науки при УГД - Штип
- Валентин Мирчески - ПМФ при УКИМ - Скопје
- Трајче Стафилов - ПМФ Скопје, професор во пензија
- Иван Грозданов - ПМФ Скопје, професор во пензија

Професорот Ратко Јанев е вклучен но тој починал.

Updated science-wide author databases of standardized citation indicators
 
Член од
28 декември 2015
Мислења
2.537
Поени од реакции
4.348
Не знаев во која тема да го ставам ова, случаен сплет на околности може да резултира со слушање на аудио запис од пред илјадници години.:eek:


Првиот модерен запис инаку бил од 1850 некој француз снимал звук на импрегнирана хартија, успеале да реставрираат дел од некоја песна од тоа време.
 
Член од
8 февруари 2020
Мислења
1.957
Поени од реакции
2.785

In Jacob Hanna's lab at the Weizmann Institute, for the first time in the world, scientists succeeded in growing a mammal embryo outside the womb. The implications of this unprecedented achievement could be enormous: From growing synthetic embryos for organ implants, to creating an infant
:гик:
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
10.818
Поени од реакции
10.720
Што си скратил...
The implications of this unprecedented achievement could be enormous: From growing synthetic embryos for organ implants, to creating an infant whose biological parents are two men. No less
Браво! :)

Се шегувам. Значајно е постигнувањето, се разбира (и покрај SJW елементите во текстот). Само етичките прашања што се наметнуваат не се незанемарливи.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom