Новата студена војна win-win ситуација

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
9.454
Поени од реакции
7.317
Бенефитот на студената војна веќе се покажува. И не само продажбата на оружјето, туку и контрола/самоконтрола, цензура/самоцензура на народот. Опасност за воен конфликт би имале државите кои се вон тие блокови, а за жал и ние сме една таква држава. Бидејќи реално кажано немаме речиси никакви шанси да влеземе во ниту еден од блоковите, останува да пробаме да ја играме играта на Швајцарија, доколку и тоа не е касно.

Светската трговија со оружје го достигна нивото од Студената војна

Обемот на светскиот извоз на оружје и воена техника за 2015 година изнесува 92.8 милијарди долари – такви размери на трговијата со оружје немала од времето на Студената војна, истакнува претставник на Центарот за анализа на глобалната трговија со оружје.

Друг впечатлива тренд минатата година е значителниот раст на сивата, илегална испораки на оружје во врска со подемот на ДАЕШ. Да се земе предвид точниот волумен од разбирливи причини не е можно. Сите проценки на ЦАСТО се во американски долари, односно по курсот на доларот во моментот на склучувањето на договорот за испорака на цени за соодветната година. Во пресметките се земени само легалните испораки на оружје. “Во 2015 година обемот на светските увоз и извоз на конвенционални оружја (според класификацијата на Регистарот на ОН) изнесува, по оценка на ЦАСТО, најмалку 92.8 милијарди долари. Тоа е највисокиот резултат од моментот на завршувањето на ерата на Студената војна “, изјави извор за” Рускаја Весна “.

Во последните години светскиот извоз на вооружување значително расте. На пример, во 2012 година, обемот му бил 57 милијарди долари, во 2014 година речиси 74.4 милијарди. Според зборовите на аналитичарот, овој висок раст е поврзан со почетокот на испораката на голем број “мегаконтракти” на САД со земји од Блискиот Исток, пред сè со Саудиска Арабија. Основни снабдувачи на оружје. Првата тројка на земји-извознички на оружје е составена од САД , Русија и Франција. Предвидливо лидерот на пазарот се САД. Тие во 2015 година продале воена техника зад граница во вредност од над 41 милијарди долари, што е 44.77% од вкупниот обем.

“Среброто” паѓа на Русија со извоз од 13.944 милијарди долари (15% од светските резерви). За разлика од САД, индексите на рускиот оружје извоз за последните три години речиси не се менува.

Третата позиција ја пополнува од Франција. Во 2015 година Париз извезол оружје во вредност од 7,874 милијарди долари или 8,5% од светските резерви. Спрема 2012 година, показателот на Париз се зголеми речиси двојно.

Потоа се редат земјите Германија, Велика Британија, Израел, Италија, Шпанија, Кина и Швајцарија. Раст на нелегалниот извоз Покрај растот на легалните испораки на оружје, 2015 година беше обележан со невиден зголемување на тајниот извоз, втемелени од активноста на терористичката група ДАЕШ во Сирија и Ирак

.”Турција, Саудиска Арабија и Катар без прибегнување кон сложени шеми за покривање на фактите за предавање на пратките , директно испорачуваат оружје на екстремистите во Сирија. Во овој поглед најголемиот пазар во сегментот на нелегалната трговија со оружје се случила токму во Сирија “, вели претставникот на Центарот. Во оваа група земји, кои можат да бидат окарактеризирани како” црни дупки “во сегментот на нелегалната трговија со оружје, влегуваат уште Ирак, Авганистан, Либија, Мали, Судан и Нигерија. Ако порано имало илегален сегмент на пазарот со оружје, Центарот проценува дека било приближно околу 2-3 милијарди долари годишно, тогаш во 2015 година, по голем број индиректни проценки, тој може да надмине 5 милијарди долари или 5% од егалниот пазар.
 
На врв Bottom