Ништо од преговорите за ЕУ

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
192
Se sto si napisal vo ovoj post se gluposti. Ne se lugeto 2 miliona, vidi dolu. Kako nekakvi gastarbeiteri ke ubedat stranski biznesmeni da investirat nekade? Toa e najgolemata glupost. Zosto togas milionite makedonci vo CA, USA, AU i dr. ne ubedat strancite da investirat vo Makedonija.

Za sestrata na Simeon i nuklearkata...bez komentar.
Kако бе не се кога се знае дека само во Шпанија има 1.5 милиони Бугари кој со перманентен статус кој со повремен ама подолг од 6 месеци.Ако се земат и другите ЕУ земји многу лесно идеме до бројка од 2 милиони а можеби и повеќе,сето тоа допринесува драстично намалување на невработеноста кон едноцифрен процент.Тоа истото се случува и со Хрватска која за волја на вистината отвори многу работни места и на своја територија со странските инвестиции.Инаку странските бизнисмени не инвестираат во Македонија пред се затоа што милионите Македонци кој се одамна појдени во прекуокеанските земји мислат сеуште дека ние не знаеме што е телевизор во боја па и не помислуваат дека сме напреднале во изминатиов период од 30 години колку што некои од нив не се вратиле во Македонија.Оние пак што некако успеале да избегаат од ГЕТОТО-Македонија во последните 15 години сеуште немаат регулирано статус и цврсти гаранции дека доколку се вратат пак ќе можат слободно да го напуштат ГЕТОТО.Би ти навел безброј примери каде наши луѓе не се пуштаат слободно да транзитираат,да се доедуцираат и да стекнуваат нови и современи искуства само поради визите.Со тоа се обезвреднува и трудот на Македонскиот работник кој мора да црнчи за по 100 евра месечно затоа што нема друг излез.Хрватите и Бугарите тоа го имаат како право на избор па затоа им пораснаа платите.Секој што си го знае занаетот ги условува олигарсите да дадат солидна плата оти може слободно преку граница да најде иста работа за 10-20 пати повисока плата.Со тоа економијата зема замав,а за 2 милиони народ доволни се и 200 000 кој би обезбедиле средства за солидна егзистенција работеќи по малку пореални и се разбира подобро наплатени услови отколку овде.
 

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
ABC aj ne se "peni" , ovde takva VISOKA MATEMATIKA ... ne pominuva...:):)!!!
 
Член од
1 февруари 2007
Мислења
183
Поени од реакции
0

moira

...The Goddess...
Член од
29 октомври 2007
Мислења
113
Поени од реакции
2
Нека погледа некој вести на Хрватската телевизија и ќе видите дека и не е толку различно од МК.Штрајкови,афери,отпуштања од работа,убиства,етничка нетрпеливост.
Epten e isto,:pos2: , so toa sto ima edna mala razlika sto Hrvatite imaat drzava i nacionalna svest za razlka od nas, Makedoncite.
 

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.172
Поени од реакции
4.132
За националната свест си во право.:helou:
 

Kajgana Shop

На врв Bottom