Неуставни закони а и спротивни на ЕУ регулатива

Член од
12 март 2009
Мислења
18.957
Поени од реакции
14.559
На отварање оваква тема ме потикна најновиот закон кој се спрема, но има и други постари закони...
..во Законот наводно има алинеја:
За убиство со умисла на жена или девојче со извршена тортура или тешка телесна повреда предизвикана од омраза судот може да досуди и доживотен затвор.

Колку знам, со нашите Устави од 1945 навака, немало оваква работа, т.е. ДИСКРИМИНАЦИЈА на машкиот пол, маж или момче
...
значи, по новиот Закон, ако маж или момче се ЖРТВИ во горе споменатите ДЕЛА, СТОРИТЕЛОТ/КА НЕ подлегнува на Доживотен затвор ???????????????????
Не ми е ЈАСНО дали некаде во ЕУ а и во светот има ова ???
Друга ГЛУПОСТ на ова алинеја е ОМРАЗА... Кој тоа ќе го утврди, башка дали тоа значи дека ако нема ОМРАЗА, туку УБИЕЦОТ/Насилникот е ПЛАТЕН или од КЕИФ, кому ИДЕ утепал или нанел ТЕШКА ТЕЛЕСНА ПОВРЕДА, Делото е ПОЛЕСНО ??????????
Патем по не знај кој пат да потсетам за НЕУСТАВНИОТ закон за ПИОМ, а со кој жените може да одат со 62г старост во пензија а мажите од 64, башка жените имаат поголема основица а за иста просечна плата и стаж!!! За ова пратив претставка и до Уставен уште 2012, ама нема никаков одговор, МОЛК....
А инаку Уставен НЕКОЛКУ пари ИНТЕРВЕНИРАШЕ во законите на ПИОМ, т.е. жените биле Дискриминирани што им било ограничено Правото да работат до 67г, како мажите, па е Изедначена горната старосна граница...
Еве Хрватска мораше да ја изедначи долната старосна граница на 65години ЗА СИТЕ.
Трета работа е Законот за задолжително служење АРМ ( без вистинска плата) кој исто така беше НЕУСТАВЕН додека важеше, лица од машки пол служеа а од женски НЕ, иако Уставен суд им овозможи на женските лица АКО САКААТ со брзи курсеви со платена надомест да станат Платени Војници и Офицерки..
Ова е пак АКТУЕЛНО, зошто многумина Заговараат Повторно враќање на задолжителен воен Рок, посебно сега во предВоена ситуација... да потсетам дека за време на ВВ2 во војната имаше и Партизанки, Израел поодамна има воена обврска за 2та Пола, а Грција поодамна имаше задолжително служење воен рок за немажени жени...
Да напоменам дека една од ЕУ придобивките е можност секое лице да се изјасни слободно дали се чувствува дека е од машки или женски пол, а кое Северна Македонија експресно го ОДБИ како законска можност, кај нас дури и лице кое со медицински зафат ги сменило гениталните органи , трансродно лице, не може да добие нов Извод од матична со новиот ПОЛ.
Значи ГЛУПОСТ е ставање на ПОЛ во закони освен тие поврзани со раѓање на деца и породилно одсаство(доење), посебно кога ЕУ веќе во многу држави им дозволува и на ЛГБТ партнери да усвојуваат деца...
 
Член од
17 ноември 2014
Мислења
2.201
Поени од реакции
3.442
Патем по не знај кој пат да потсетам за НЕУСТАВНИОТ закон за ПИОМ, а со кој жените може да одат со 62г старост во пензија а мажите од 64, башка жените имаат поголема основица а за иста просечна плата и стаж!!! За ова пратив претставка и до Уставен уште 2012, ама нема никаков одговор, МОЛК....
А инаку Уставен НЕКОЛКУ пари ИНТЕРВЕНИРАШЕ во законите на ПИОМ, т.е. жените биле Дискриминирани што им било ограничено Правото да работат до 67г, како мажите, па е Изедначена горната старосна граница...
Еве Хрватска мораше да ја изедначи долната старосна граница на 65години ЗА СИТЕ.
Ni vo EU ne e sekade ista starosnata granica. Ete ti tabela na linkov
 
Член од
12 март 2009
Мислења
18.957
Поени од реакции
14.559
Ni vo EU ne e sekade ista starosnata granica. Ete ti tabela na linkov
да, но 2033 мора сите да ги изедначат, види табела десно ... Но не верувам да имаат жените поголема основица, а освен тоа секаде има можност за предвремено пензионирање...
Како и да еусвојија некој држави закон да може кој како сака да се каже, машки или женски пол, па и кај нас се кажаа албанци да задржат добри работни места
 

Kajgana Shop

На врв Bottom