Нема повеќе слободна професија, само регистрирана професија

Член од
24 април 2008
Мислења
10.203
Поени од реакции
10.994
...и како ќе се операционализира ракетирањето, ќе ги ловат на блинкер или на лепче??? Значи ќе напишат од утре има да имаш лиценца за да можеш да бидеш молер, пиљар, копач на ровови , водоинсталатер, за тоа треба да поднесеш документи за соодветно образование , платиш 900 евра од кои 600 на сметка на буџет, а двеста у кеш со каса прими на слУжбеникот на масиче у ходник и можеш после да одиш да чистис ѓеризи , или работиш ко фризер по станови??? Можеш и да продаваш гаќи на картоНска утија на ќуше кај зелено пазарче. А лиценцата ти виси на сиџим на врат ко на секој заверен и потврден џукац??? Ако не ти ебаа матер шинтери...;)
Без заебанција го има ли негде законот???
Молерите, пиљарите, копачите на ровови, водоинсталатерите и останатите занаетџии од таков тип, барем засега, куртулија од ваквото рекетирање.

Но повеќе од јасно е дека целта на овој закон е уште поголемо рекетирање од досегашното со нови казни и даноци.
 

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.003
нц неможе имотот да ми се одземе затоа што не е на мое име, правно не е во моја сопственост, а лицето е доверливо и сигурно, знам дека ти е мака и си клет па се надеваш дека ке ме изигра како што вас ве игра грујо али тоа нема да се деси.
Не се секирај ќе најдат документи за потекло на имот на доверливото лице и кога ќе видат дека е преведедно од тебе ќе го конфискуваат без око да им трепне.
Не викај двапати дека нема да те изигра.
Нас не не изиграл грујо туку време е да си ја смените мрежата искината ви е многу од голови.
 
?

..........

Гостин
Не се секирај ќе најдат документи за потекло на имот на доверливото лице и кога ќе видат дека е преведедно од тебе ќе го конфискуваат без око да им трепне.
Не викај двапати дека нема да те изигра.
Нас не не изиграл грујо туку време е да си ја смените мрежата искината ви е многу од голови.
Кодош не биди толку клето, не се надевај на глупости, не сум амеба да ме игра грујо и фамилија, не им плакам данок па наопаку да се превртиш ако сакаш, не биди партиско теле, не се сите како тебе, што ти мислиш јас сум за сдс по дифолт ако сум против власта? типично за такви партиски cocksuckers има ли во вас полтроните барем малку мозок останато за самостојно размислување? бори се за слобода не за ропство.
 
Член од
14 август 2006
Мислења
42.455
Поени од реакции
76.061
... типично за такви партиски cocksuckers има ли во вас полтроните барем малку мозок останато за самостојно размислување? бори се за слобода не за ропство.
Слобода-шмобода, ропство-шмопство...
Него у главата му се тркала само оноа обеќањето дека утре, задутре ќе го вработат у администрација, а ти му збориш за суштински вредности.
 
Член од
3 септември 2010
Мислења
5.267
Поени од реакции
7.106
Слобода-шмобода, ропство-шмопство...
Него у главата му се тркала само оноа обеќањето дека утре, задутре ќе го вработат у администрација, а ти му збориш за суштински вредности.
Ќе го вработат утре сабајле. Ако имаат 1000 слободни места, имаат најмалку десет илјади кандидати за истите. Тие илјада си ги чуваат за своите роднини и пријатели и на оние на кои им должат некаква услуга, а партиските потрчковци може само да добијат "oпинци".
 

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.003
Слобода-шмобода, ропство-шмопство...
Него у главата му се тркала само оноа обеќањето дека утре, задутре ќе го вработат у администрација, а ти му збориш за суштински вредности.
Пa цела фамилија од времето ми работи у администрација бе.[DOUBLEPOST=1416257547][/DOUBLEPOST]
Кодош не биди толку клето, не се надевај на глупости, не сум амеба да ме игра грујо и фамилија, не им плакам данок па наопаку да се превртиш ако сакаш, не биди партиско теле, не се сите како тебе, што ти мислиш јас сум за сдс по дифолт ако сум против власта? типично за такви партиски cocksuckers има ли во вас полтроните барем малку мозок останато за самостојно размислување? бори се за слобода не за ропство.
Само ти спиј си мирно и сонувај дека си untouchable[DOUBLEPOST=1416257656][/DOUBLEPOST]
Ќе го вработат утре сабајле. Ако имаат 1000 слободни места, имаат најмалку десет илјади кандидати за истите. Тие илјада си ги чуваат за своите роднини и пријатели и на оние на кои им должат некаква услуга, а партиските потрчковци може само да добијат "oпинци".
Не сум од провинција и не носам опинци бе.
 
?

..........

Гостин
Пa цела фамилија од времето ми работи у администрација бе.[DOUBLEPOST=1416257547][/DOUBLEPOST]
Само ти спиј си мирно и сонувај дека си untouchable
Сум бе кодош, паметен си сум, не сум глупа дупименеофца куропушачка на државна цицка , не сонувам реалност е тоа, на 1000 евра месечен приход денар не давам за фамилијата грујовистичка, мајкати и таткоти не чекат плата од моите пари во администрација, денар нема да видат од мене, така и ке продолжам не ве ебам два посто, ништо не плаќам материјал за работа земам без ддв и тука ве ебам, за вас сум нерешлива енигма, неможе мене глупа дупименеофца да ме надмудри, 5 класи сум над вас.[DOUBLEPOST=1416258666][/DOUBLEPOST]
Ќе го вработат утре сабајле. Ако имаат 1000 слободни места, имаат најмалку десет илјади кандидати за истите. Тие илјада си ги чуваат за своите роднини и пријатели и на оние на кои им должат некаква услуга, а партиските потрчковци може само да добијат "oпинци".
Ке го вработат како еден мој комшија плакатолепач џаболебар што го вработија во водовод за 15 000 плата и за таквите неспособни телиња тоа е најголем успех за светот, ама затоа пак овие си имат човек кој во секое време е на лагер орално да ги задоволи.
 
Последно уредено од модератор:

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.338
Сум бе кодош, паметен си сум, не сум глупа дупименеофца куропушачка на државна цицка , не сонувам реалност е тоа, на 1000 евра месечен приход денар не давам за фамилијата грујовистичка, мајкати и таткоти не чекат плата од моите пари во администрација, денар нема да видат од мене, така и ке продолжам не ве ебам два посто, ништо не плаќам материјал за работа земам без ддв и тука ве ебам, за вас сум нерешлива енигма, неможе мене глупа дупименеофца да ме надмудри, 5 класи сум над вас.[DOUBLEPOST=1416258666][/DOUBLEPOST]
Ке го вработат како еден мој комшија плакатолепач џаболебар што го вработија во водовод за 15 000 плата и за таквите неспособни телиња тоа е најголем успех за светот, ама затоа пак овие си имат човек кој во секое време е на лагер орално да ги задоволи.
Aко земаш без ДДВ, значи некој, т.е. оној од кој си земал, треба да го плати ДДВ-то...:confused:
Сепак го плаќаш несвесно...
 

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.003
Aко земаш без ДДВ, значи некој, т.е. оној од кој си земал, треба да го плати ДДВ-то...:confused:
Сепак го плаќаш несвесно...
Остај го bot кој пробува да размислува со своја глава ама од партија не му дават да ги извади уздите и мисли дека сите како него се зауздани.
 
?

..........

Гостин
Aко земаш без ДДВ, значи некој, т.е. оној од кој си земал, треба да го плати ДДВ-то...:confused:
Сепак го плаќаш несвесно...
Кој го плаќа ддв-то на купената роба од битпазар, купувачот или продавачот?[DOUBLEPOST=1416260067][/DOUBLEPOST]
Остај го bot кој пробува да размислува со своја глава ама од партија не му дават да ги извади уздите и мисли дека сите како него се зауздани.
Кодош, постои свет без партија, постојат и луге без партија, вие фамилијарно сте партиски куропушачи, а ти израснат во таква партиско куропушачка фамилија и затоа за тебе е несватливо да постои човек без партија.
 

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.003
Кој го плаќа ддв-то на купената роба од битпазар, купувачот или продавачот?[DOUBLEPOST=1416260067][/DOUBLEPOST]
Кодош, постои свет без партија, постојат и луге без партија, вие фамилијарно сте партиски куропушачи, а ти израснат во таква партиско куропушачка фамилија и затоа за тебе е несватливо да постои човек без партија.
Тиквар пошо читам и глеам дека си глуп ко кур да ти објаснам како одат работите.

За целата роба на бит пазар и шутка давачки(царина,данок и акциза ако има) се плаќа на царина и ујп,а сите трансакции одат бреку банка
За да ти одредат колку треба да платиш треба од кај шо си ја набавил робата да имаш ф-ра и царински декларации за увоз извоз.
Овие документи ти ги прави шпедитер од кај што извезуваш и увезуваш
За цело врема робата стои на царински терминал на кој се плаќа влез и лежарина.
За да ти ја прегледа и оцарини царински службеник треба да платиш
Продавачот во крајната цена си ги става сите трошоци нормално и заработка па ти со фискалан или без директно или индиректно ги плаќаш сите трошоци на продавачот ама пошто си глуп тоа и мислиш дека ако плаќаш кеш не плаќаш ништо

Тешко на оваа држава со вакви ботови

Со стока полесно ќе се разбереш со ботови ни под разно не помислувај
 
Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
714
Кога Топлификација почна да полудува со цените на парно греењето, јас и моите одлучивме да се исклучиме, но бидејќи сите работници на Топлификација веќе беа на терен, кај мене испратија пензионирани работници за да не исклучат.

Не гледам ништо нелегално во тоа што дојдоа и завршија работа експресно и квалитетно, особено со оглед на фактот дека другите работници веќе биле зафатени на терен, што во превод значи дека не им го крадат лебот, туку ги заменуваат таму каде што не можат да дојдат бидејќи се презафатени.
пак намерно или ненамерно (небитно) се заобиколува поентата на законот.. ај вака да ги поставиме работите:

кога веке сите вработени во топлификација (а топлификација НЕМА ВРАБОТЕНИ МАЈСТОРИ, попосле ке објаснам), биле на терен, зашто ти испратиле пензионери (грубо кршејки го законот), кои веке зимаат средства за живот т.е. пензија, кога можеле да повикаат легална млада фирма со млади момци спремни за работа?

инаку, доколку не си информиран, топлификација немала и нема ни да има свои мајстори... одсекогаш топлификација склучувала договори со фирми за одржување, сервисирање и активација на нивниот централен систем за греење... во екипите што доаѓаат на терен има 2-ца мајстори од некоја фирма и еден претставник на топлификација кој има улога на клучар (го носи специјалниот клуч за потстаницата конкретна) и е воедно супервајзор на работата...

фирмите се плаќаат по учинок, секако на претходно поставен договор за цени...[DOUBLEPOST=1416270720][/DOUBLEPOST]
Дури и да е така, тоа е неправедно, бидејќи ако јас работам за една фирма, на која не и пречи да работам истовремено и за друга фирма - се додека си ги извршувам работните обврски навреме - нема зошто државата да си го пика носот во моите работни позиции и во мојата работа, се додека истата ја вршам на легален начин и без предизвикување штета врз никого..
сосема се согласувам со тебе... после истек на раб. време да може човек да си работи на второ раб. место но секако легално.. затоа и го враќаат повторно укинатиот договор на дело од пред 4-5 години... добро сега, не е баш комплетно истиот договор но начелно тој е... е сега, се отвора поле за манипулации со тие договори, но од нив ке заќарат само големите фирмишта, со многу врабптени... малите фирми нема да можат да направат ама баш ништо...
 
Член од
24 април 2008
Мислења
10.203
Поени од реакции
10.994
пак намерно или ненамерно (небитно) се заобиколува поентата на законот.. ај вака да ги поставиме работите:

кога веке сите вработени во топлификација (а топлификација НЕМА ВРАБОТЕНИ МАЈСТОРИ, попосле ке објаснам), биле на терен, зашто ти испратиле пензионери (грубо кршејки го законот), кои веке зимаат средства за живот т.е. пензија, кога можеле да повикаат легална млада фирма со млади момци спремни за работа?

инаку, доколку не си информиран, топлификација немала и нема ни да има свои мајстори... одсекогаш топлификација склучувала договори со фирми за одржување, сервисирање и активација на нивниот централен систем за греење... во екипите што доаѓаат на терен има 2-ца мајстори од некоја фирма и еден претставник на топлификација кој има улога на клучар (го носи специјалниот клуч за потстаницата конкретна) и е воедно супервајзор на работата...

фирмите се плаќаат по учинок, секако на претходно поставен договор за цени...
Добро де, можеби фирмите со кои соработува Топлификација немале слободни работници за да го исклучат парно греењето, па затоа ги испратија пензионерите.

Како и да е, луѓето одлично завршија работа и јас лично сум задоволен од нивната услуга.
 
?

..........

Гостин
Тиквар пошо читам и глеам дека си глуп ко кур да ти објаснам како одат работите.

За целата роба на бит пазар и шутка давачки(царина,данок и акциза ако има) се плаќа на царина и ујп,а сите трансакции одат бреку банка
За да ти одредат колку треба да платиш треба од кај шо си ја набавил робата да имаш ф-ра и царински декларации за увоз извоз.
Овие документи ти ги прави шпедитер од кај што извезуваш и увезуваш
За цело врема робата стои на царински терминал на кој се плаќа влез и лежарина.
За да ти ја прегледа и оцарини царински службеник треба да платиш
Продавачот во крајната цена си ги става сите трошоци нормално и заработка па ти со фискалан или без директно или индиректно ги плаќаш сите трошоци на продавачот ама пошто си глуп тоа и мислиш дека ако плаќаш кеш не плаќаш ништо

Тешко на оваа држава со вакви ботови

Со стока полесно ќе се разбереш со ботови ни под разно не помислувај
Taka li ve lazat vo stabot:LOL: ako. Odi ti plati danok i ic kur da ne te boli za mene
 
Член од
14 август 2006
Мислења
42.455
Поени од реакции
76.061
За целата роба на бит пазар и шутка давачки(царина,данок и акциза ако има) се плаќа на царина и ујп,а сите трансакции одат бреку банка
:pos:

феномен
 
Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom