Најефтин супермаркет

Член од
24 септември 2018
Мислења
44
Поени од реакции
13
Поглуп пост од дамна немам прочитано на форумов на било која тема.
Не е глуп. Имаше еден дечко на форумот вика следно "Јас пазарам во Веро, и со тоа сакам да покажам висок социјален статус, не ме интересира колку е скапо, имам пари". Не сите седат на ФБ и чекаат Стокомак да намали цени па да изназемат. Поготово во Скопје. Има луѓе кои се "класа" што се вика, и не сакаат да губат време, од маркет во маркет да бараат поефтини цени. Некои едноставно пазарувањето го сметаат како шетање, олабавување од проблемите. Нема тука ништо глупаво и чудно. И ако засметаш, на месечно ниво е тука некаде. Го имам тоа калкулирано. Еве тука во Прилеп, има и Тинекс и КАМ, повеќе ми се исплаќа Тинекс, него КАМ. Разликата кога смета јас беше 1000 денари. Е сега, дали периодот бил таков или нешто друго не знам, ама не ми се исплаќа да кружам по Стокомак или КАМ, за поефтино, иако КАМ имаат доста поквалитетна роба и услуга од Стокомак. Во Тинекс имам и Скопска, и Прилепска, и странски производи со одличен квалитет и едноставно му верувам, без да ми објаснува по ФБ, од што се состои производот, колку % е месо колку сланина. Тоа е губење на време.
 

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
11.922
Поени од реакции
17.979
Дали некој има информација, кога планираат да го отворат рускиот ланец на маркети 'Мере'?
Уште пред неколку месеци гледав огласи дека имаа, но сеуште немам слушнато да имаат отворено маркет кај нас.
Овие огласи ги гледам едно 2, 3 месеци наназад.Дали не можат да најдат персонал (3 - 5 години искуство бараа зависно од позиција) или е некоја политичка позадина , сепак е руски ланец...видеќемо.
 
Член од
12 декември 2010
Мислења
7.884
Поени од реакции
7.268
Какви комплекси се тоа да искажуваш повисок социјален статус ако пазариш у Веро, гарант не купува ништо и од тоа што е на акцијаа, срамота ке го видат луѓе


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Член од
5 ноември 2012
Мислења
1.805
Поени од реакции
3.799
Овие огласи ги гледам едно 2, 3 месеци наназад.Дали не можат да најдат персонал (3 - 5 години искуство бараа зависно од позиција) или е некоја политичка позадина , сепак е руски ланец...видеќемо.
Ne e ni politicka pozadina, ni problem so personal.
Otvaranje na seriozen lanec na marketi, bara vreme, minimum godina-dve...
 
Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.134
Поени од реакции
3.644
Што направија со Мере маркетите?
Веќе 1 година бараат работници, а ниеден маркет нема отворено.
 
Член од
23 февруари 2011
Мислења
886
Поени од реакции
1.186
Не е глуп. Имаше еден дечко на форумот вика следно "Јас пазарам во Веро, и со тоа сакам да покажам висок социјален статус, не ме интересира колку е скапо, имам пари". Не сите седат на ФБ и чекаат Стокомак да намали цени па да изназемат. Поготово во Скопје. Има луѓе кои се "класа" што се вика, и не сакаат да губат време, од маркет во маркет да бараат поефтини цени. Некои едноставно пазарувањето го сметаат како шетање, олабавување од проблемите. Нема тука ништо глупаво и чудно. И ако засметаш, на месечно ниво е тука некаде. Го имам тоа калкулирано. Еве тука во Прилеп, има и Тинекс и КАМ, повеќе ми се исплаќа Тинекс, него КАМ. Разликата кога смета јас беше 1000 денари. Е сега, дали периодот бил таков или нешто друго не знам, ама не ми се исплаќа да кружам по Стокомак или КАМ, за поефтино, иако КАМ имаат доста поквалитетна роба и услуга од Стокомак. Во Тинекс имам и Скопска, и Прилепска, и странски производи со одличен квалитет и едноставно му верувам, без да ми објаснува по ФБ, од што се состои производот, колку % е месо колку сланина. Тоа е губење на време.
Глуп е постот за други работи пишани во него, не за тоа дека има богати (не се богати тие со 30000+ плата by the way) и дека они не бираат каде ќе пазарат зашто на крај од месецот не им прават разлика неколку илјади денари.
КАМ ТИНЕКС СТОКОМАК и КИТ-ГО ми се на релативно еднакво растојание па можам да бирам кај одам исто ми е временски. Летоци стигаат во поштенски сандачиња па сакал нејкел мора да ги земам нема да изгубам ништо: ни време, ни пари, ни енергија, ако ги разлистам(на пр. уште додека се возам во лифт).
Зошто ако некои прозводи се поефтини во некој маркет да ги купувам од тој поскапиот кога секако во текот на неделата или месецот ќе ги посетам или едниот или другиот маркет (некои прозиводи кои ми се допаѓаат во КАМ на пример ги нема во Тинекс и обратно). Вака се заштедува по моите пресметки и до 3000-4000 ден. месечно или некаде 10-15%, па подобра таа заштеда да ја дадам за пиво или за излагање или за било што отколку да ја оставам во маркет. И што има тука не-интелигентно?
А ако си патите од коплекси да не ве видат во КАМ, тогаш стручна помош се бара на соодветно место.
П.С. и зимам 30000+, и разлистувам флаери а не се сметам дека со интелигенцијата сум во минус?
 
Член од
24 септември 2018
Мислења
44
Поени од реакции
13
Глуп е постот за други работи пишани во него, не за тоа дека има богати (не се богати тие со 30000+ плата by the way) и дека они не бираат каде ќе пазарат зашто на крај од месецот не им прават разлика неколку илјади денари.
КАМ ТИНЕКС СТОКОМАК и КИТ-ГО ми се на релативно еднакво растојание па можам да бирам кај одам исто ми е временски. Летоци стигаат во поштенски сандачиња па сакал нејкел мора да ги земам нема да изгубам ништо: ни време, ни пари, ни енергија, ако ги разлистам(на пр. уште додека се возам во лифт).
Зошто ако некои прозводи се поефтини во некој маркет да ги купувам од тој поскапиот кога секако во текот на неделата или месецот ќе ги посетам или едниот или другиот маркет (некои прозиводи кои ми се допаѓаат во КАМ на пример ги нема во Тинекс и обратно). Вака се заштедува по моите пресметки и до 3000-4000 ден. месечно или некаде 10-15%, па подобра таа заштеда да ја дадам за пиво или за излагање или за било што отколку да ја оставам во маркет. И што има тука не-интелигентно?
А ако си патите од коплекси да не ве видат во КАМ, тогаш стручна помош се бара на соодветно место.
П.С. и зимам 30000+, и разлистувам флаери а не се сметам дека со интелигенцијата сум во минус?
Не патиме од комплекси, ама не сакам да дозволам да се заебаваат со мене. Ставаат на флаери, акција, одиш таму нема од производите. Како може за 1 саат да се продадат? Знам во Тинекс има се и секогаш, и нема да се замарам. (Конкретно за Прилеп).
 
Член од
29 јуни 2014
Мислења
15.339
Поени од реакции
21.367
Не патиме од комплекси, ама не сакам да дозволам да се заебаваат со мене. Ставаат на флаери, акција, одиш таму нема од производите. Како може за 1 саат да се продадат? Знам во Тинекс има се и секогаш, и нема да се замарам. (Конкретно за Прилеп).
зошто купува народот одма кога има на акција нешто. Не е тоа тинекс каде што една касиерка мрзливо куца секој ден и не вади ни 150 илјади промет.
 
Член од
24 септември 2018
Мислења
44
Поени од реакции
13
зошто купува народот одма кога има на акција нешто. Не е тоа тинекс каде што една касиерка мрзливо куца секој ден и не вади ни 150 илјади промет.
Не е точно. Баш во Тинекс и Веро се фини продавачките. И не купува народ одма, туку на флаери го има на акција, а паметните не ни го носат по маркети. А овие, не знаат што да прават со животот, па седат на ФБ и чекаат акција, и одат таму, производот за кого пошле го нема, и си земаат друга роба. Е тоа е финтата кај дисконтите. Голема продажба по секоја цена. Како може во 7 да отвараат во 7 и 10 да го нема производот? Не сакам да дозволам некој да ме е*е во здрав разум. Ако ми треба храна, го има Тинекс, ако ми треба книга, тука е Три, Просветно дело... Ако ми треба облека тука се Ваикики, Спорт Висион, Спорт М...
Туку дисконтите работат на друг начин, намалени работници, трошоци за струја, магацини... И затоа заштедуваат, влагаш ко во хангар. Ако КАМ, или Стокомак, вработат 20 работници во маркет, од досегашните 10-12, за една година ќе ги снема од пазарот. Поголем промет прават од Тинекс а помалку вработени, не можеш да најдеш вработен да ти објасни нешто. Од дисконтите, најдобар е КАМ, А Стокомак и Киппер, се трудат на илјада начини, фејкаат производи, едно на флаер друго во маркет... Народот во Македонија, особено по периферијата нема пари, и општо во државата, затоа дисконтите земаат замав.
Само за инфо. Первол/ Мерикс во дисконти е со полош квалитет од оној во Веро или Тинекс. Оти во дисконтите е Турски, а оригиналот е Хрватски мсм. Има закон кој овозможува таква набавка, паралелен увоз. Оти во Македонија има еден дистрибутер, официјален, за таа хемија, неколку брендови и друг не може да го увезе оригиналот, може да увезува од други држави ист таков производ. Томи имаш и Швајцарски и Српски. Милки имаш Бугарски, Германски, Швајцарски, Грчки... Во Источна мкд почнаа да увезуваат Грчка Кока Кола, Фанта...
Кога ќе се спомне Тинекс веруваш на квалитет, кога ќе се спомне дисконт имаш сомневање, па они објаснуваат по флаери, толку % сланина, толку % месо, бла бла бла. Еве Веро Пр. не е толку активен на социјални медиуми, а сепак прави доста промет и профит, истото е и со Тинекс. Таргет групата нивна не седи на ФБ да гледа и да разлистува, додека другата таргет група се луѓе кои 70% од денот дремат на ФБ, лајкуваат слики, и пишуваат Амин на верска слика на ФБ.
Не зборувам поединечно, зборувам како таргет група. Јас не мислам дека тие што пазаруваат по дисконти не се луѓе, само кажувам што е правилно.
Да земаш 30000-50000 примања во фамилија, а да се цинкариш за 1000 месечно и да одиш од маркет во маркет да бараш некој производ што го ставиле на флаер, треба да си озбилен пациент. Не мора 50000 и 25000 нека се.
 

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
10.407
Поени од реакции
20.856
Не е точно. Баш во Тинекс и Веро се фини продавачките. И не купува народ одма, туку на флаери го има на акција, а паметните не ни го носат по маркети. А овие, не знаат што да прават со животот, па седат на ФБ и чекаат акција, и одат таму, производот за кого пошле го нема, и си земаат друга роба. Е тоа е финтата кај дисконтите. Голема продажба по секоја цена. Како може во 7 да отвараат во 7 и 10 да го нема производот? Не сакам да дозволам некој да ме е*е во здрав разум. Ако ми треба храна, го има Тинекс, ако ми треба книга, тука е Три, Просветно дело... Ако ми треба облека тука се Ваикики, Спорт Висион, Спорт М...
Туку дисконтите работат на друг начин, намалени работници, трошоци за струја, магацини... И затоа заштедуваат, влагаш ко во хангар. Ако КАМ, или Стокомак, вработат 20 работници во маркет, од досегашните 10-12, за една година ќе ги снема од пазарот. Поголем промет прават од Тинекс а помалку вработени, не можеш да најдеш вработен да ти објасни нешто. Од дисконтите, најдобар е КАМ, А Стокомак и Киппер, се трудат на илјада начини, фејкаат производи, едно на флаер друго во маркет... Народот во Македонија, особено по периферијата нема пари, и општо во државата, затоа дисконтите земаат замав.
Само за инфо. Первол/ Мерикс во дисконти е со полош квалитет од оној во Веро или Тинекс. Оти во дисконтите е Турски, а оригиналот е Хрватски мсм. Има закон кој овозможува таква набавка, паралелен увоз. Оти во Македонија има еден дистрибутер, официјален, за таа хемија, неколку брендови и друг не може да го увезе оригиналот, може да увезува од други држави ист таков производ. Томи имаш и Швајцарски и Српски. Милки имаш Бугарски, Германски, Швајцарски, Грчки... Во Источна мкд почнаа да увезуваат Грчка Кока Кола, Фанта...
Кога ќе се спомне Тинекс веруваш на квалитет, кога ќе се спомне дисконт имаш сомневање, па они објаснуваат по флаери, толку % сланина, толку % месо, бла бла бла. Еве Веро Пр. не е толку активен на социјални медиуми, а сепак прави доста промет и профит, истото е и со Тинекс. Таргет групата нивна не седи на ФБ да гледа и да разлистува, додека другата таргет група се луѓе кои 70% од денот дремат на ФБ, лајкуваат слики, и пишуваат Амин на верска слика на ФБ.
Не зборувам поединечно, зборувам како таргет група. Јас не мислам дека тие што пазаруваат по дисконти не се луѓе, само кажувам што е правилно.
Да земаш 30000-50000 примања во фамилија, а да се цинкариш за 1000 месечно и да одиш од маркет во маркет да бараш некој производ што го ставиле на флаер, треба да си озбилен пациент. Не мора 50000 и 25000 нека се.
Дај признај си дека ти влегуваат во бизнисот, и ти пречат, не се бламирај за џабе?

Ете во Прилеп на влез имаше Ангро Маркет, и пропадна за брзо време бидејќи немаше промет за толкав објект. Компаративно, Ангро на излез од Битола работи со поголем обрт и од Кам и во Стокомак, арно ама на таа страна од Битола има 4-5 огромни села кои купуваат на големо, и во неколку пати што сум влегол луѓето излегуваат со преполни колички. Пазарев неколку пати во тој во Прилеп, цените му беа далеку пониски од Тинекс.

Тинекс е скап, таму се пазари само и само кога има акции, или кога ти треба нешто што го нема на друго место. Во Скопје, на радиус од 500 метри ги имам сите маркети, и генерално гледано Тинекс и Рамстор се исплатливи само и само кога имаат акции.
Стокомак кај мене има ретко гужва, и некогаш ми е далеку побрзо да влезам кај нив, и да нафрлам се во корпа за 2-3 минути, отколку да набивам километража во Тинекс, гратис да платам поскапо.
Кам пример има гужва ако одиш во викенд, ама скоро и да нема никој ако отидеш на сред работен ден. Јас таму влегувам еднаш во 1-2 недели, земам специфични производи што само тие ги увезуваат, и никогаш немам проблем со гужвата, плус нон стоп има и паркинг.

Битно е да знаеш што ти треба, во Кам маркет имаат солиден квалитет на голем дел од производите, и далеку подобри цени од Тинекс. А Веро пак можеби е поскап и од Тинекс, ама нудат и подобар квалитет во однос на Тинекс (особено на свежото месо).

И за крај, Тинекс во Прилеп мене не ми одговара воопшто, треба да платам паркинг, да се килавам и да ги влечкам кесите до кола, а пример Кам и Жито ми се попатно и секогаш паркирам на 20-50 метри до самиот влез. Можам да нафрлам цели пакети сок/вода/пиво и да не осетам дека сум влечкал, а во Тинекс ќе треба да платам ѓупче да ми ги однесе со количка до кола.
 

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
4.617
Поени од реакции
4.333
Не е точно. Баш во Тинекс и Веро се фини продавачките. И не купува народ одма, туку на флаери го има на акција, а паметните не ни го носат по маркети. А овие, не знаат што да прават со животот, па седат на ФБ и чекаат акција, и одат таму, производот за кого пошле го нема, и си земаат друга роба. Е тоа е финтата кај дисконтите. Голема продажба по секоја цена. Како може во 7 да отвараат во 7 и 10 да го нема производот? Не сакам да дозволам некој да ме е*е во здрав разум. Ако ми треба храна, го има Тинекс, ако ми треба книга, тука е Три, Просветно дело... Ако ми треба облека тука се Ваикики, Спорт Висион, Спорт М...
Туку дисконтите работат на друг начин, намалени работници, трошоци за струја, магацини... И затоа заштедуваат, влагаш ко во хангар. Ако КАМ, или Стокомак, вработат 20 работници во маркет, од досегашните 10-12, за една година ќе ги снема од пазарот. Поголем промет прават од Тинекс а помалку вработени, не можеш да најдеш вработен да ти објасни нешто. Од дисконтите, најдобар е КАМ, А Стокомак и Киппер, се трудат на илјада начини, фејкаат производи, едно на флаер друго во маркет... Народот во Македонија, особено по периферијата нема пари, и општо во државата, затоа дисконтите земаат замав.
Само за инфо. Первол/ Мерикс во дисконти е со полош квалитет од оној во Веро или Тинекс. Оти во дисконтите е Турски, а оригиналот е Хрватски мсм. Има закон кој овозможува таква набавка, паралелен увоз. Оти во Македонија има еден дистрибутер, официјален, за таа хемија, неколку брендови и друг не може да го увезе оригиналот, може да увезува од други држави ист таков производ. Томи имаш и Швајцарски и Српски. Милки имаш Бугарски, Германски, Швајцарски, Грчки... Во Источна мкд почнаа да увезуваат Грчка Кока Кола, Фанта...
Кога ќе се спомне Тинекс веруваш на квалитет, кога ќе се спомне дисконт имаш сомневање, па они објаснуваат по флаери, толку % сланина, толку % месо, бла бла бла. Еве Веро Пр. не е толку активен на социјални медиуми, а сепак прави доста промет и профит, истото е и со Тинекс. Таргет групата нивна не седи на ФБ да гледа и да разлистува, додека другата таргет група се луѓе кои 70% од денот дремат на ФБ, лајкуваат слики, и пишуваат Амин на верска слика на ФБ.
Не зборувам поединечно, зборувам како таргет група. Јас не мислам дека тие што пазаруваат по дисконти не се луѓе, само кажувам што е правилно.
Да земаш 30000-50000 примања во фамилија, а да се цинкариш за 1000 месечно и да одиш од маркет во маркет да бараш некој производ што го ставиле на флаер, треба да си озбилен пациент. Не мора 50000 и 25000 нека се.
Кам е некоја копија на германски дисконт од типот на лидл. Не заштедуваат на работници толку колку што мислиш туку на тоа што ги има во секое населено место, ќоше и со тоа можат да купат поголема роба од доставувачот а со тоа и да извршат притисок да ја симнат цената. Нешто што еден маркет со една шака на локации не може да го направи. Друг момент кај КАМ е што купува доста од германски дисконти кои функционираат уште помоќно на гореспоменатиот принцип поради тоа што држат пазар од цела европа. Па така квалитетот на тие производи е во секој случај ако не и најчесто подобар од оригиналите за балканското поднебје.

Тие работи дека некој пазарел во Веро за да го видат дека бил "елита" може да ги прави само некој wanna be = клошар, пошто дури и со плата 50 000 денари ако пазари нормално како бел човек, таа плата нема да му е доволна само за храна.
 
Член од
24 септември 2018
Мислења
44
Поени од реакции
13
И не е точно дека КАМ има најголем промет. Ако неговите 150милиони се поделат на 100 маркети, тоа излегува 1 5милиони по маркет, а Тинекс има 97милиони мислам, а има 50тина маркети ако не се лажам, или пак Веро со 20тина има 90милиони промет. Ако на КАМ просечен маркет му е 500квадрати на Тинекс му е 1000+, и затоа изгледа дека е празен оти треба многу повеќе луѓе за да изгледа дека е "полн".
 

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
4.617
Поени од реакции
4.333
И не е точно дека КАМ има најголем промет. Ако неговите 150милиони се поделат на 100 маркети, тоа излегува 1 5милиони по маркет, а Тинекс има 97милиони мислам, а има 50тина маркети ако не се лажам, или пак Веро со 20тина има 90милиони промет. Ако на КАМ просечен маркет му е 500квадрати на Тинекс му е 1000+, и затоа изгледа дека е празен оти треба многу повеќе луѓе за да изгледа дека е "полн".
Прометот и добивката се ДВЕ различни работи.
 

Zaptija Stojkov

Комунист
Член од
23 февруари 2010
Мислења
2.761
Поени од реакции
2.354
Прометот и добивката се ДВЕ различни работи.
Епа во прометот има две различни работи: Toа се нето профит и бруто профит...

Сепак нето профитот е најбитната работа...

А нормално за вработените најбитна работа е кој маркет дава највисоки плати... Не сум работел јас никогаш во супермаркет, ама доколку некој знае кој супермаркет ги плаќа вработените со највисоки плати???
 

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
4.617
Поени од реакции
4.333
Епа во прометот има две различни работи: Toа се нето профит и бруто профит...

Сепак нето профитот е најбитната работа...

А нормално за вработените најбитна работа е кој маркет дава највисоки плати... Не сум работел јас никогаш во супермаркет, ама доколку некој знае кој супермаркет ги плаќа вработените со највисоки плати???
Платата се одредува во зависност од условите на пазарот на трудот.

Сопственикот е Амазон е најбогат човек во светот.

Но за работа во магацин во Германија дава минималец плата. Тоа профитот врска нема со платите.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom