Најекономично греење и ладење

Член од
29 август 2019
Мислења
1.246
Поени од реакции
2.970
Sekako.
Na ladenje pokaža deka raboti baš kako što treb
Ајде ќе се пофалиш...
Колку што се сеќавам и ти си набави термометри за мерење температура на воздухот при усис и издув.
Па се надевам ќе измериш, споредиш и споделиш COP и остали перформанси :)

MSZ/MUZ-DM35VA е скоро идентичен во перформанси, иако користи R410A. Како е можно? Новиот модел да не е за 10тина проценти поефикасен?
Намалиле нешо од хардверот за да се компензира тоа 10% поголемата ефикасност на R32...
Тоа е со сите понови модели.... ќарот од поголемата ефикасноста го зема производителот, не потрошувачот :)

Иначе пред половина година бев службено за 3 месеци во Јапонија. По рестораните и локалите една работа ми остана во впечаток: ако ресторанот отворил во 90тите, климата Daikin, Mitsubishi си е истата и си функционира уште.
Оти се глупави..... наместо на секои 3 години да си ставаат најнов модел тие уште се греат/ладат со 20 години стари уреди :D

Член од
2 август 2014
Мислења
1.774
Поени од реакции
4.125
Намалиле нешо од хардверот за да се компензира тоа 10% поголемата ефикасност на R32...
Баш така. Иначе R32 e едвај 5-6% поефикасен од R410a, заменет е повеќе поради еколошки причини. Двата гаса имаат иста точка на испарување од околу -53 С....
За да се има осетно поголема ефикасност треба некоја нова мешавина на фреон кој би испарувал на -65-70 С, со тоа климите би добиле во ефикасност при работа на -30С како да е -15 или -20 С надворешна С. Ако фреонот испарува на -70 С тој ќе го лади надворешниот изменувач на 15-тина С степени повеќе него сега со овој гас, при што ако е надвор на пример -20 С ќе се направи поголема делта Т, со тоа и ќе се "лепи" многу поголема количина топлина за изменувачот која преку познатиот ефект на ткн. ЛАТЕНТНА ТОПЛИНА и способноста гасовите при промена на агрегатната состојба да примаат повеќе топлина која со помош на компресорот ја испорачуват внатре во сооднос на добиениот COP od 1 па се до 10 .....

Член од
7 октомври 2014
Мислења
61
Поени од реакции
60
Sekako.
Na ladenje pokaža deka raboti baš kako što treba. Izbiraš samo izduv na AUTO i barana T vo prostorijata i taa sama si šalta nadole i si održuva od 75-120W koga će ja postigne T, togaš duva nečujno i ladno bogami, ama si duva nagore i nadole vo noze od dvata otvora, na eden metar od nea voopšto ne preči.
HAIER, ne samo mojata tuku site nivni modeli duri i najskapite ne sleguvaat pod 300W na ladenje i 400W na greenje, takva e nivnata koncepcija, da duvaat sekogaš toplo na greenje.
Na ladenje ispađa deka VIVAX- ot e mnogu podobar vo kultura na rabota, za snaga ne možam da sporedam bidejći ladi 13-25 m2 staven na istok istočna prostorija, a HAIER- ot se peče cel den na jug i ladi 40 m2 celo vreme prostorii na jug.
Inače mislam deka i na greenje će bide OK so VIVAX - ot bidejći si ima potrebe harver za toa. Kompresor koj modulira bukvalno po 1 W gore dole, invertorski upravuvan nadvorešen ventilator koj na ladenje go gleav može da uspori edvaj da vrti.... ima odlično rešen softver za ladenje, zošto da ne e taka i na greenje, si gi ima site potrebni davači na T (čitaj pritisok) duri ima i senzor za vlažnost vo prostorijata.
WI- FI- to e prikazna za sebe, za 1min e namesteno na tri telefona, raboti bez bagovi duri ako se komanduva klimata naizmenično i od daljinsko i od telefon. Pokažuva duri i status na greški...
Fakt e deka prostorot što treba da go gree e premal što sigurno će ima ogromno vlijanie na modulacijata za da se napravi pravična sporedba.
No će vidime.
Автоматски споено мислење:

Abe čoek, dali si čul nekade za ENERGETSKI PASOŠ?????? Pa kategorii A,B,C,D,E,F,G na stambeni objekti. Sobite može da se visoki i 3 m i 4 m, nekoj stručen, sekako ne kako tebe, kako takov si preračunal gubitoci na dotičniot objekt ako ima visoki zidovi toa si vleguva tamu vo esapot. Usvoena e merka vo celiot svet kako što sum napišal kolku troši objektot ENERGIJA/ m2 / y (godina).
Vo Germanija na primer ne možeš da go prodadeš objektot ako nema energetski pasoš , eve sin mi denovive kupi kuća so izolacija 180kW/m2/y, mislam deka e vo kategorija E. Nikoj nikade ne pravi i pišuva gimnastiki kako tvoive 15-75 W/m3. Ti mešaš snaga koja se meri vo W i energija koja se meri vo Wh, aman me izmori, pišuj be što sakaš uostalom.....
Јас сум роден и пораснат во Германија. Ми се познати работите на кои укажуваш, дека зградите во Германија мораат да имаат енергетски сертификат. Дури и да изнајмиш стан не е можно без таков сертификат. Сепак, ние се наоѓаме во Македонија и не ми е познато дека овде може да се побара енергетски сертификат. Затоа не сметам дека е погрешно што @filipinec прашува за волумен. Во Битола, старите куќи имаат висина од над 3 метри по кат. Тоа е значајно и може многу да се згреши при изборот ако не се земе предвид.

Член од
16 октомври 2024
Мислења
2
Поени од реакции
0
Zdravo imam inverter Panasonic Etherea, klimata raboti samo koga e nadvoresnata edinica na direktno sonce znaci samo denje a navecer kompresorot ne dava start iako vnatresnata duva na minimum, ova se potvrdi so majstorot koj zede fen za kosa i duvase na kompresorot za edna minuta kompresorot pocna da raboti, spored nego problemot e do sondata i mi kaza da se obratam na oblasten serviser da dojde da vidat koja sonda e ili pak da ne e do elektronikata ?
Prasanjeto mie dali nekoj ima ideja do sto moze da bide problemot, kompresorot da raboti samo koga udira sonce znaci koga e potoplo

Член од
2 август 2014
Мислења
1.774
Поени од реакции
4.125

Јас сум роден и пораснат во Германија. Ми се познати работите на кои укажуваш, дека зградите во Германија мораат да имаат енергетски сертификат. Дури и да изнајмиш стан не е можно без таков сертификат. Сепак, ние се наоѓаме во Македонија и не ми е познато дека овде може да се побара енергетски сертификат. Затоа не сметам дека е погрешно што @filipinec прашува за волумен. Во Битола, старите куќи имаат висина од над 3 метри по кат. Тоа е значајно и може многу да се згреши при изборот ако не се земе предвид.
Македонија сепак не е во Африка, нормално дека на овој со вечерно нижо техничко училиште не му е познато, сигурно може да се “побара“, само не се побарува туку се вади и треба да му се плати на тој што ќе го изработи и завери тој документ.... во него сигурно ќе биде земено се до најмала ситница, ориентација на објектот, дебелина на ѕидови,материјал од кои се направени, големина на стаклени површини, видот на стаклените површини, комшии, град,вид и дебелина на изолација ако има. уште еден мал милион други фактори и секако толку спомнуваната висина на плафонот. Тоа ќе биде сертификат БАШ ЗА ТОЈ ОБЈЕКТ и за никој друг.
Иначе мислам дека од негде наваму сите новоизградени објекти мораат да имаат ваков сертификат иако не сме Германија.
Иначе честитки ѕа добриот избор на климатизер.
Лесно е да се купи најскапиот, лошо е кога тие што ги купуваат продаваат овде идеологии дека трошат 3,5 пати помалку дека не се расипуваат, дека имале цементирани компресори и траеле вечно поради тоа,а кинескиве само 6 години. Глупости на квадрат, за мене како техничко лице ова се смеурии.....
Зборов ми е како сите ние што не можеме да одвоиме или едноставно не ни се дава 2000Е ѕа уред кој со слични перфоманси може да се купи ѕа 500-700Е, кој после 7до 10 год едноставно ќе го ѕамениме со друг помодерен, да пронајдеме нешто доволно добро. Такви уреди има секако, но се кинески. Твојава изјава дека твојот ВИВАХ троши 3,5 пати повеќе од некој јапонец, овде е земено како теорема и доказ дека сите кинези се такви. Тоа ни во сон не е така, само се работи за нестручна монтажа, истечен гас и слично.
Јас тука го давам својот допринос да им помогнам на луѓево према стандардот да си најдат пристоен и ефтин уред, ништо друго и да, да ве спасам од технички грешки и неуки писанија кои се тресат овде во недоглед.

Член од
2 август 2014
Мислења
1.774
Поени од реакции
4.125
Zdravo imam inverter Panasonic Etherea, klimata raboti samo koga e nadvoresnata edinica na direktno sonce znaci samo denje a navecer kompresorot ne dava start iako vnatresnata duva na minimum, ova se potvrdi so majstorot koj zede fen za kosa i duvase na kompresorot za edna minuta kompresorot pocna da raboti, spored nego problemot e do sondata i mi kaza da se obratam na oblasten serviser da dojde da vidat koja sonda e ili pak da ne e do elektronikata ?
Prasanjeto mie dali nekoj ima ideja do sto moze da bide problemot, kompresorot da raboti samo koga udira sonce znaci koga e potoplo
Nema logika muabetov.
-Prvo, kako može da se duva so fen vo kompresorot koj e nadvor zatvoren vo kutija. Znači nekoj treba da visi nadvor so fen vo raka, a pred toa da ja razmontira kutijata na nadvorešnata edinica.
Vtoro, ako mu e sumliv nekoj senzor treba da duva po niv a ne po kompresorot.
-Treto, vo nadvorešnata kutija ima senzori 3, 4 ili 5 na broj no nitu eden ne služi da go upravuva kompresorot.
-Četvrto, koga e stavena na greenje klimata kompresorot treba da raboti baš koga e ladno, a ne koga e toplo od sonceto....
Ajde ušte ednaš doobjasni podobro ako sakaš pomoš.
Na primer ne e jasno dali greeš ili ladiš i kolku stepeni se namesteni na daljinskoto.
Možebi imaš izbrano AUTO mod i T da rečeme 22C, pa nadvor ako gree sonce taa vklučuva i ladi, a posle koga nadvor e pod 22C kompresorot normalno nema da raboti.
Moj sovet da ne go koristiš ovoj mod tuku ili greenje ili ladenje.

Член од
16 октомври 2024
Мислења
2
Поени од реакции
0
Nema logika muabetov.
-Prvo, kako može da se duva so fen vo kompresorot koj e nadvor zatvoren vo kutija. Znači nekoj treba da visi nadvor so fen vo raka, a pred toa da ja razmontira kutijata na nadvorešnata edinica.
-Treto, vo nadvorešnata kutija ima senzori 3, 4 ili 5 na broj no nitu eden ne služi da go upravuva kompresorot.
-Četvrto, koga e stavena na greenje klimata kompresorot treba da raboti baš koga e ladno, a ne koga e toplo od sonceto....
Na primer ne e jasno dali greeš ili ladiš i kolku stepeni se namesteni na daljinskoto.
Možebi imaš izbrano AUTO mod i T da rečeme 22C, pa nadvor ako gree sonce taa vklučuva i ladi, a posle koga nadvor e pod 22C kompresorot normalno nema da raboti.
Nema logika muabetov.
Auto nikogas ne koristam, ova se slucuva od letno vreme znaci i na COOL na 16 istoto go pravese ke raboti samo koga ke udri sonce na nadvoresnata edinica ili pak sega pustena na HEAT na 30 ke raboti samo denje a navecer ne.
Majstorot go izvadi kapakot na nadvoresnata edinica i duvase na stranata na kompresorot na desna strana so fen na raka tokmu kako go opisa na skali
Prasanjete mi e sto sto e toa vo nadvoresnata edica koja raboti ( laicki prasano samo koga udira sonce ili eve pak koga se greese so fen ) po logiga koga ima povisoka temperatura nadvor
Eve sega e soncevo vreme klimata ja pustiv si raboti super no navecer otkako ke nema sonce ke oladi vremeto nadvoresnata nema da roboti tuku samo vnatresnata ke duva na minimum postojano bez da gree a pustnena na Heat max ili letoska da ladi pustena na cool min

Член од
2 август 2014
Мислења
1.774
Поени од реакции
4.125
Auto nikogas ne koristam, ova se slucuva od letno vreme znaci i na COOL na 16 istoto go pravese ke raboti samo koga ke udri sonce na nadvoresnata edinica ili pak sega pustena na HEAT na 30 ke raboti samo denje a navecer ne.
Majstorot go izvadi kapakot na nadvoresnata edinica i duvase na stranata na kompresorot na desna strana so fen na raka tokmu kako go opisa na skali
Prasanjete mi e sto sto e toa vo nadvoresnata edica koja raboti ( laicki prasano samo koga udira sonce ili eve pak koga se greese so fen ) po logiga koga ima povisoka temperatura nadvor
Eve sega e soncevo vreme klimata ja pustiv si raboti super no navecer otkako ke nema sonce ke oladi vremeto nadvoresnata nema da roboti tuku samo vnatresnata ke duva na minimum postojano bez da gree a pustnena na Heat max ili letoska da ladi pustena na cool min
Ispađa deka ima senzori za sonce ili den, takvo nešto ne postoi vnatre. Senzorite nadvor merat temperaturi na isparuvanje i vrienje na gasot, preku toa i pritisokot na gasot, eden meri T na saćeto i nasvorešnata T, no toj e nadvor zakačen pozadi na saćeto i se gleda.
Preku ovie senzori ne se komanduva kompresorot tuku se vlezni parametri vo softverot za upravuvanje na klimata.
Vnatre ima senzor koj meri T vo prostorijata i direktno komanduva so pali gasi na kompresorot, no toj e vnatre pod kapakot i filtrite....
Mene poveće mi lići deka ima problem so laden lem po elektronikata ili loš kontakt na nekoj konektor. Ne e lošo da se proverat kontaktite od prodor na voda kako i kutijata so elektronskiot sklop na invertorot da ne go naselile od ovie smrdalkive ,tie se pikaat baš tamu, tuka im e toplo vo zima i pravat gnezda.
Ne bi znael što drugo da ti pomognam vaka na dalečina.

Член од
7 октомври 2014
Мислења
61
Поени од реакции
60

Македонија сепак не е во Африка, нормално дека на овој со вечерно нижо техничко училиште не му е познато, сигурно може да се “побара“, само не се побарува туку се вади и треба да му се плати на тој што ќе го изработи и завери тој документ.... во него сигурно ќе биде земено се до најмала ситница, ориентација на објектот, дебелина на ѕидови,материјал од кои се направени, големина на стаклени површини, видот на стаклените површини, комшии, град,вид и дебелина на изолација ако има. уште еден мал милион други фактори и секако толку спомнуваната висина на плафонот. Тоа ќе биде сертификат БАШ ЗА ТОЈ ОБЈЕКТ и за никој друг.
Иначе мислам дека од негде наваму сите новоизградени објекти мораат да имаат ваков сертификат иако не сме Германија.
Иначе честитки ѕа добриот избор на климатизер.
Лесно е да се купи најскапиот, лошо е кога тие што ги купуваат продаваат овде идеологии дека трошат 3,5 пати помалку дека не се расипуваат, дека имале цементирани компресори и траеле вечно поради тоа,а кинескиве само 6 години. Глупости на квадрат, за мене како техничко лице ова се смеурии.....
Зборов ми е како сите ние што не можеме да одвоиме или едноставно не ни се дава 2000Е ѕа уред кој со слични перфоманси може да се купи ѕа 500-700Е, кој после 7до 10 год едноставно ќе го ѕамениме со друг помодерен, да пронајдеме нешто доволно добро. Такви уреди има секако, но се кинески. Твојава изјава дека твојот ВИВАХ троши 3,5 пати повеќе од некој јапонец, овде е земено како теорема и доказ дека сите кинези се такви. Тоа ни во сон не е така, само се работи за нестручна монтажа, истечен гас и слично.
Јас тука го давам својот допринос да им помогнам на луѓево према стандардот да си најдат пристоен и ефтин уред, ништо друго и да, да ве спасам од технички грешки и неуки писанија кои се тресат овде во недоглед.
Се заблагодарувам за честитките во врска со изборот на клима-уредот, но не се согласувам дека е лесно да се купи најскапото. Жал ми е ако сум оставил впечаток дека сите поевтини клима-уреди трошат 350 % повеќе струја. Сакав само да го споделам моето лично искуство со мојот Vivax клима-уред, кој во последните шест месеци, од февруари до август, потроши 1500 kW.

Ќе ми биде драго да прочитам повеќе позитивни искуства од луѓе со поевтини клима-уреди во форумов, но со конкретни факти и бројки. Се согласувам дека форумот е често поларизиран кога станува збор за избор на клима-уред. Не припаѓам на тие што тврдат дека сите поевтини клима-уреди се лоши – сигурно има добри уреди со солиден однос цена-квалитет. За жал, имам малку доверба во продавачите во Македонија, бидејќи тие често се повеќе заинтересирани да ја продадат својата роба, отколку да дадат искрени совети. Често има „печатни грешки" кај техничките пофатоци кои интересно секогаш ја прават климата да изгледа со подобри перформанси а никогаш обратно, што дополнително ја намалува довербата кај мене.

Еден пример е брендот Gree, кој во различни земји моделите им се продаваат под различни имиња. Пребарав на интернет, но не најдов тестови. За разлика од тоа, Daikin победува во секоја ценовна категорија, поддржан од тестови на „Stiftung Warentest“ во Германија, многу сериозна институција. Би било интересно ако брендови како Vivax или Gree учествуваат во вакви тестови – дури и ако не го освојат првото место, тоа би било позитивен сигнал дека се подготвени да се споредат со брендови како Daikin или Mitsubishi.

Член од
8 ноември 2017
Мислења
2.521
Поени од реакции
2.809
Се заблагодарувам за честитките во врска со изборот на клима-уредот, но не се согласувам дека е лесно да се купи најскапото. Жал ми е ако сум оставил впечаток дека сите поевтини клима-уреди трошат 350 % повеќе струја. Сакав само да го споделам моето лично искуство со мојот Vivax клима-уред, кој во последните шест месеци, од февруари до август, потроши 1500 kW.

Ќе ми биде драго да прочитам повеќе позитивни искуства од луѓе со поевтини клима-уреди во форумов, но со конкретни факти и бројки. Се согласувам дека форумот е често поларизиран кога станува збор за избор на клима-уред. Не припаѓам на тие што тврдат дека сите поевтини клима-уреди се лоши – сигурно има добри уреди со солиден однос цена-квалитет. За жал, имам малку доверба во продавачите во Македонија, бидејќи тие често се повеќе заинтересирани да ја продадат својата роба, отколку да дадат искрени совети. Често има „печатни грешки" кај техничките пофатоци кои интересно секогаш ја прават климата да изгледа со подобри перформанси а никогаш обратно, што дополнително ја намалува довербата кај мене.

Еден пример е брендот Gree, кој во различни земји моделите им се продаваат под различни имиња. Пребарав на интернет, но не најдов тестови. За разлика од тоа, Daikin победува во секоја ценовна категорија, поддржан од тестови на „Stiftung Warentest“ во Германија, многу сериозна институција. Би било интересно ако брендови како Vivax или Gree учествуваат во вакви тестови – дури и ако не го освојат првото место, тоа би било позитивен сигнал дека се подготвени да се споредат со брендови како Daikin или Mitsubishi.
Tie testovi na Stiftung mozes samo da gi koristis za seenje magla, istite se koj plati dobiva sto saka.
Daj ne treskajte gluposti.

Член од
29 септември 2012
Мислења
1.232
Поени од реакции
2.278

Ovdeka doticniot tvrdi deka dobar klimatizer citaj Japonski so premium model vo odnos na kinezot razlikata e 5-10%,i toa go bazira na po zakonot na Cantor.E sega malce filova i kazuva 350%,ama aj jas go koregirav i mu velam deka e od 50%pa do vudve ili 100% i e mnogu znaen so Sangajski sertifikat e.Jas mu davam dokazi od drugi forumi,a toj veli deka bile tie prodavaci na Japanci.Stava Zlate grafikoni,toj ne veruva,kazva imalo prasinka na ventilatorot,a mozi i go napravija diler na ME.
Sega vnimavaj i ti ke bidez zrtva na deka si nekoj prodavac na Daikin,jas pak jas sum na Toshiba,pa ima od Fugitsu od Srbija itn.
Interesna e temava,ako imas slobodno vreme procitaj ja celava a i ke naucis nesto.
Patem kazi mu na inzinerot deka freonot ti bil vo red na vivaksot,ma se poarcil cokoladniot kompresor,slabo bil cimentiran,po naski kalen.Mnogu ubo zmnaj sto pisuvam jas.
Izgoren e i da nauci nesto poke od kade se tie 50-100% pogolema potrosuvacka ka kinezarijata,ama ne mu kasuvam,neka istrazuva da nauci.

Член од
2 август 2014
Мислења
1.774
Поени од реакции
4.125
@FLAC
Мене пак ми е жал за VIVAX-от што нема прилика и можност да се брани.
Не ни имам намера да го бранам, но тој го има тоа право.
Не ни се претставил воопшто, кој е моделот, дали работи на сонце, дали газдата го третира како греалка а не како клима, како е монтиран, колку м2 опслужува, има ли доволно гас во него и сл, само дека е кинез купен 13.000 ден пред 8 год и дека троши 3000 kWh годишно.
Вака на прва не можело пред 8 год да се купи за 13000 ден инвертер, значи On/Of, споредбата со врвен инвертер скоро 10 пати поскап е баш тенденциозна.
Ова го пишувам оти има лешинари на форумов кои баш вакви случаи чекаат за да прават генерални закучоци.
Еве спротивен пример погоре со јапонец PANASONIC од 1500€, што треба да заклучам дека е тоа крш иако е со цементиран компресор (ха,ха многу ми е забавен изразов), не тоа секако не е така, од искуство многу добро знам дека се може да се расипе. Да не е така не би баш најдобрите фирми инсистирале на добра сервисна мрежа паралелно со трговската мрежа, иначе таа би немало потреба да постои нели?

Абе @filipinec редиш ли редиш бисери.
Калење и цементација се две различни термички обработки на челикот. Калење е мартензитна структура по целиот пресек на делот и тој крт и многу тврд.
Цементација е површинско збогатување со јагленород за да се добие жилаво езгро и тврда површина.
Овие постапки се познати уште од среден век, ама сиротиве кинези уште нечуле за нив. Фала богу има овде некој да не просветли.

Последно уредено:
Член од
29 септември 2012
Мислења
1.232
Поени од реакции
2.278
@FLAC
Мене пак ми е жал за VIVAX-от што нема прилика и можност да се брани.
Не ни имам намера да го бранам, но тој го има тоа право.
Не ни се претставил воопшто, кој е моделот, дали работи на сонце, дали газдата го третира како греалка а не како клима, како е монтиран, колку м2 опслужува, има ли доволно гас во него и сл, само дека е кинез купен 13.000 ден пред 8 год и дека троши 3000 kWh годишно.
Вака на прва не можело пред 8 год да се купи за 13000 ден инвертер, значи On/Of, споредбата со врвен инвертер скоро 10 пати поскап е баш тенденциозна.
Ова го пишувам оти има лешинари на форумов кои баш вакви случаи чекаат за да прават генерални закучоци.
Еве спротивен пример погоре со јапонец PANASONIC од 1500€, што треба да заклучам дека е тоа крш иако е со цементиран компресор (ха,ха многу ми е забавен изразов), не тоа секако не е така, од искуство многу добро знам дека се може да се расипе. Да не е така не би баш најдобрите фирми инсистирале на добра сервисна мрежа паралелно со трговската мрежа, иначе таа би немало потреба да постои нели?

Абе @filipinec редиш ли редиш бисери.
Калење и цементација се две различни термички обработки на челикот. Калење е мартензитна структура по целиот пресек на делот и тој крт и многу тврд.
Цементација е површинско збогатување со јагленород за да се добие жилаво езгро и тврда површина.
Овие постапки се познати уште од среден век, ама сиротиве кинези уште нечуле за нив. Фала богу има овде некој да не просветли.
Ne se vadi sega bila ON-OF vivaksot,pa neli i inverter i ON-of off skoro isto arcele ppo tvojata teorija,5-10%,a kade sega izlaga vudve.
Ej,be!
Si znael so e cementacija i kalenje.E ako poslavo se iscementira ke si stane cokolace-zivotinsko carstvo vo usta e se topi mislam kompresorceto.

Kajgana Shop

На врв Bottom