Најекономично греење и ладење

Член од
20 јануари 2023
Мислења
379
Поени од реакции
509
Aj edno malce naivno prasanje (naivno so ogled na se sto na ovaa tema ima, ama slicna sostojba mislam nemase), Panasonic stara 15+ godini (i dva pati selena) do lani ladese i normalno ispustase voda. E godinava uste ladi ama nema skoro voopsto voda. Mislev da nema freon (R410 e), prestanav da ja koristam nekoj den za da ne otide kompresorot. Dojde majstor ja gleda i nemu malku mu e nejasno, fati kaj cevkite koi odat od nadvoresnata, ne be vika ima freon, ladi OK. E zosto nema voda. pa moze suva ti e prostorijata ili sl, ama prostorijata e taa poveke godini. Prodolziv da ja koristam eve veke 1.5 mesec, ladi moze nesto poslabo od porano ama tera dovolno. I nekoj pamet??

Член од
8 ноември 2017
Мислења
2.520
Поени од реакции
2.808
Си можам си глеам :D

Туку шо праиме со Самсунгон, со кој модел на Грее сакаш да го споредиме?
Сојалката доволно е добра или слаба ќе е за Самсунгчено?
Ќе треба со некоја 24ка од Грее да го споредуваме хииххиххи
Prasaj go bate, dali ke rizikuva so Samsung….

Член од
2 август 2014
Мислења
1.774
Поени од реакции
4.125
Aj edno malce naivno prasanje (naivno so ogled na se sto na ovaa tema ima, ama slicna sostojba mislam nemase), Panasonic stara 15+ godini (i dva pati selena) do lani ladese i normalno ispustase voda. E godinava uste ladi ama nema skoro voopsto voda. Mislev da nema freon (R410 e), prestanav da ja koristam nekoj den za da ne otide kompresorot. Dojde majstor ja gleda i nemu malku mu e nejasno, fati kaj cevkite koi odat od nadvoresnata, ne be vika ima freon, ladi OK. E zosto nema voda. pa moze suva ti e prostorijata ili sl, ama prostorijata e taa poveke godini. Prodolziv da ja koristam eve veke 1.5 mesec, ladi moze nesto poslabo od porano ama tera dovolno. I nekoj pamet??
Majstorov izgleda bil maser pa se prekvalifikuval. Kako so raka meri freon? Iljadapati kažano samo DIGITALNA VAGA drugoto brkaj!
Inače ne mora nedostatok na freon da znači i pomala kondenzacija. Poveće e povrzano so brzinata na turbinata, pogolem protok znači i pomalku kondens.
Eve kaj mene HAIER- e na jug na sonce ladi 40 m2 vo najtivok nečuen mod, troši po cel den pomeđu 300 i 500 W i samo kape od crevoto nadvor i vadi po 15-20 l na den.
VIVAX- ov pak kapka nema da kapne edvaj go naterav da vidam dali e vo red odvodov. Toj e na istok, praktično vo senka posle 12 h, raboti od 75-150 W vo auto mod ama posle pola čas si odi na najmal izduv od 1% i ladi preku den 13 m2, navečer 35 m2 .
Bitno e da se znae za da ima poveće kondens (vo modot za sušenje na vozduhot) potreben e režim so mal protok i povisoka potrošuvačka za da izmenuvačot pobeluva (sobira vlaga od vozduhot), vo sprotivno golem protok praktično go gree saćeto, a mala snaga pravi nedovolno niska T na saćeto što doveduva do povisoka tkn T na rosa i otsastvo na kondenzacija.
Na greenje će znaeš dali klimata e OK, ovde veće nema zaebancija ako fali freon ili ima poveće vednaš će osetiš!

Член од
8 ноември 2017
Мислења
2.520
Поени од реакции
2.808
Proveri dali e dobro vrzan kondenzot, da ne odi nekade na drugo mesto vodata.

Член од
16 март 2019
Мислења
3.315
Поени од реакции
5.377
Pustija na DRY MODE odvlaznuvanje i proveri

Proveri go i kondenz crevoto od vnatresnata edinica da ne e skinato pa da tece vo dzidot

Ako pominuva niz dzidot a ne izleguva nadvor tuku fabrickoto kondenz crevo od vnatresnata edinica e mozebi spoeno vnatre pa izleguva nadvor ako taka odgovaralo pri montaza

Член од
1 февруари 2009
Мислења
289
Поени од реакции
236
Здраво, дали овие две клими се исти? Цените ми се многу различни а иста клима? Дали е доволно за 15м2?
Фала.

Sent from my SM-A715F using Tapatalk

D

Deleted member 157923

Гостин
Здраво, дали овие две клими се исти? Цените ми се многу различни а иста клима? Дали е доволно за 15м2?
Фала.

Едната е од Бител другата од Ананас така?
Иста е само Ананас даваат поголем попуст.
И за 15м2 е добра

Член од
1 февруари 2009
Мислења
289
Поени од реакции
236
Едната е од Бител другата од Ананас така?
Иста е само Ананас даваат поголем попуст.
И за 15м2 е добра
Да, Бител и Ананас. Некако цена и квалитет моментално ми е најдобра понуда.

D

Deleted member 157923

Гостин
Да, Бител и Ананас. Некако цена и квалитет моментално ми е најдобра понуда.

Точно, кога гледаш цена и квалитет понудата е супер.
Меѓутоа имаше и некои поплаки за Ананас како многу се чека за достава на производот после порачката.
Ако се одлучиш за купување распрашај се подетално

Член од
1 февруари 2009
Мислења
289
Поени од реакции
236
Точно, кога гледаш цена и квалитет понудата е супер.
Меѓутоа имаше и некои поплаки за Ананас како многу се чека за достава на производот после порачката.
Ако се одлучиш за купување распрашај се подетално
Добро и не ми е баш за брзање зимата е далеку ама сепак фала ќе се распрашам.

Член од
1 февруари 2009
Мислења
289
Поени од реакции
236
Ako pitas pisaj i odg. Ovaa 32000 i mene mi odgovara za spalna. Sepak stanuva zbor za mitsu.
Важи, утре ќе пишам пошто скоро и да сум решен оваа да ја земам, а планирав Даикин ама некако ист капацитет се а Даикин во облаци пошле со цена на сенсира.

Kajgana Shop

На врв Bottom