Најекономично греење и ладење

Член од
1 септември 2024
Мислења
4
Поени од реакции
6
Здраво, ве молам за сериозно мислење, заинтересиран сум да купам 3 клими кои ми се потребни за ладење и греење, од кои една 18ка која би покрила 40 квадрати дневен простор со кујна и две 12ки за спални по 20 квадрати. Буџетот ми е до 150.000денари. Некако најповеќе ми се допаднаа овие 2 од Грее, вака на документ се со екстра перформанси а гледам дека имаат и сертификати од Еуровент.
Станот е со нови ПВЦ прозори ама без изолација.

Член од
8 ноември 2017
Мислења
2.520
Поени од реакции
2.808
Здраво, ве молам за сериозно мислење, заинтересиран сум да купам 3 клими кои ми се потребни за ладење и греење, од кои една 18ка која би покрила 40 квадрати дневен простор со кујна и две 12ки за спални по 20 квадрати. Буџетот ми е до 150.000денари. Некако најповеќе ми се допаднаа овие 2 од Грее, вака на документ се со екстра перформанси а гледам дека имаат и сертификати од Еуровент.
Modelot e vrv, perfekten swing ima t.e. usmeruvac na vozduh, specijalno za mal prostor.
Defrost do -10C nema klasicen, kontinuirano greenje.
Ako mozes da si dozvolis zimaj, nema da zgresis.

Член од
18 јуни 2018
Мислења
43
Поени од реакции
59
Сакам да земам конзолна до кај 60000 денари 3 и полка. Ги гледав моделите што се продаваат тука, неможам да се одлучам. Тошибата конзолна ми е скапа 90000 денари.

Која од овие?

За Carrier XPower 42QZY012D8S/38QUS012D8S-1 најмногу сум, или има подобра опција за парите?

Член од
16 март 2019
Мислења
3.315
Поени од реакции
5.377
Сакам да земам конзолна до кај 60000 денари 3 и полка. Ги гледав моделите што се продаваат тука, неможам да се одлучам. Тошибата конзолна ми е скапа 90000 денари.

Која од овие?

За Carrier XPower 42QZY012D8S/38QUS012D8S-1 најмногу сум, или има подобра опција за парите?
Ovoj model

Член од
9 февруари 2023
Мислења
150
Поени од реакции
314
/// Gledam ova dva predlozena modela : Gree AIRY PRO Black GWH12AVCXD-K6DNA1A , Gree AIRY PRO Black GWH18AVDXE-K6DNA1A .... vidim imaju istu oznaku za spoljnu K6DNA1A ... u prvom slucaju je teska 30kg, u drugom 37kg. Moze li neko da mi kaze po cemu se one razlikuju unutra ? Da li nose iste kompresore ? Kolika je kolicina r32 unutra ? Koliko je procentualno veci izmenjivac kod druge ? Da li imaju istu elektroniku i isti softver ? ///

Член од
1 септември 2024
Мислења
4
Поени од реакции
6
/// Gledam ova dva predlozena modela : Gree AIRY PRO Black GWH12AVCXD-K6DNA1A , Gree AIRY PRO Black GWH18AVDXE-K6DNA1A .... vidim imaju istu oznaku za spoljnu K6DNA1A ... u prvom slucaju je teska 30kg, u drugom 37kg. Moze li neko da mi kaze po cemu se one razlikuju unutra ? Da li nose iste kompresore ? Kolika je kolicina r32 unutra ? Koliko je procentualno veci izmenjivac kod druge ? Da li imaju istu elektroniku i isti softver ? ///
Бидејќи сум заинтересиран да ги купам и доста истражив за истите. Едната има 800 грама фреон а другата 950 грама фреон. А имаат двоен изменувач, различен по големина за околу 30%. За софтвер незнам ама претпоставувам сличен. Внтрешната и надворешната единица се разликуваат по големина. Не ми се јасни ознаките на Грее има доста различни модели по изглед и по перформанси со иста ознака. Има ревју за двете на еден руски јутуб канал.

Член од
8 ноември 2017
Мислења
2.520
Поени од реакции
2.808
Daj jednom vec zapamti K6DNA1A nije oznaka za model, vec oznaka za tip freona, dali je inverter ili ne….itd. Oznaka za model i kapacitet je GWH12AVCXD tj GWH18AVDXE.
Imas objasnjenje oznaka , samo trebas da malo da se potrudis.

Член од
29 септември 2012
Мислења
1.232
Поени од реакции
2.278

Која од овие?

Carrier i Viaks ako gi gledas se potpolno isti i vo dizain i tezinai dvete se od Mideja so razlicno zastitno znakce.E toa znakceto kosta 16.000 denari poveke kaj Carrier.
Pa duri na Vivaksot mu napisale deka gree do -20 mu stavile eden greac na tacna,demek kako da ovaa drugata samo greela do -15.
Jas pomegu niv bi go zel Vivaksot ,ne bi dal 250 evra plus za Carrier,pa nitu za Mideja za 20.000 denari poskapa od Vivaks.Jas taka razmisluvam.
E sega sem ako Carrier vnatre ima pogolem compresor i podrug softver sto cisto sumjam.
Zatoa velam vo prethodnite postovi deka treba da poseduvaat kompetna tehnicka dokumentacija a kaj kinezarijava tesko ke ja najdis kuuvas na slepo.Se se toa flaercinja slikicki ne znaes sto ti spakovale vnatre pod lamarinata.
Srekno pri izborot i da mu se pogodi ksmetot.

D

Deleted member 157923

Гостин
За во дневна би ти препорачал
Daikin Sensira FTXF50D / RXF50D
Капацитет на греење
-7° 4.07kW
-10° 4.07kW
-15° 4.07kW
Воопшто не губи на капацитет на греење како надворешната температура опаѓа. Одлична клима.
Цена 82000 денари негде има попуст 79000 денари.

Не сум сигурен како ќе се понаша, односно како ќе се справи со модулација, Кинез 3.5ка во 20м2.
Посебно како тоа Грее-то што го гледаш кое што викаат било за ладна зона иако нигде нема инфо за температури пониски од -10

Би ти препорачал 2.5kW за во спална.
Mitsubishi Heavy имаат одлични модели.
SRK25ZSP-W
Капацитет на греење
-7° 2.50kW
-10° 2.46kW
-15° 2.40kW

Член од
1 септември 2024
Мислења
4
Поени од реакции
6
За во дневна би ти препорачал
Daikin Sensira FTXF50D / RXF50D
Капацитет на греење
-7° 4.07kW
-10° 4.07kW
-15° 4.07kW
Воопшто не губи на капацитет на греење како надворешната температура опаѓа. Одлична клима.
Цена 82000 денари негде има попуст 79000 денари.

Не сум сигурен како ќе се понаша, односно како ќе се справи со модулација, Кинез 3.5ка во 20м2.
Посебно како тоа Грее-то што го гледаш кое што викаат било за ладна зона иако нигде нема инфо за температури пониски од -10

Би ти препорачал 2.5kW за во спална.
Mitsubishi Heavy имаат одлични модели.
SRK25ZSP-W
Капацитет на греење
-7° 2.50kW
-10° 2.46kW
-15° 2.40kW

Фала ти на одговорот, само што мене ми требаат три клими како што напишав а не две. А со мојот буџет можат да купам две од овие кои ми ги препорача.

Член од
29 септември 2012
Мислења
1.232
Поени од реакции
2.278
Фала ти на одговорот, само што мене ми требаат три клими како што напишав а не две. А со мојот буџет можат да купам две од овие кои ми ги препорача.
2 parcinja vakvi LG https://www.neptun.mk/categories/INVERTER_SISTEMI/LG-S12ET-NSJ---S12ET-UA3-WIFI za 1200 evra za spalnite
i edna vakva za 900 evra https://setec.mk/ладење-и-греење/kлиматизери/инвертер-сплит-системи/samsung-wind-free-elite-серија74475?mfp=manufacturers[207] dnevnata
i ostntite pari za montaza nema da zamini budet od 150000 denari.

D

Deleted member 157923

Гостин
Интересна технологијава на Samsung ова WindFree. Филтерот за воздух е од горе а предниот панел е целиот со дупчиња и низ нив дува и кога крилцата се затворени. И така нема провев односно wind free е работава :)
Предниот панел вика метален е.
Исто и дајлинското може да се полнат батериите на полнач или на мал соларен панел позади. Мојот Samsung QLED телевизор има такво дајлинско хехе.
Добра реклама ама само ладење спомнуваат.

20240901_160055.jpg

Што технологија е оваа сега, 8 фазен мотор.
Можда 8 пола? (n)
Најверојатно 8 пола што значи повеќе намотки на статор и повеќе ретки магнети на ротор.
@tzlatko дај ти објасни ни нас неуките што е предност помеѓу 4 vs 6 vs 8 пола кај електро мотор?

Последно уредено од модератор:
Член од
2 август 2014
Мислења
1.774
Поени од реакции
4.125
@tzlatko дај ти објасни ни нас неуките што е предност помеѓу 4 vs 6 vs 8 пола кај електро мотор?
Otprilika kako kola so avtomatski menjač so 4 ili 6 ili 8 brzini.... ovde sekako so 8 pola ili fazi ili namotki motorot ima podobro iskoristuvanje pri niski vrteži. Najgolema mana i hendikep na ovie "brusles" istosmerni motori bez rotorski namotki i četkici se baš niskite vrteži od 10- tina herci, vrtežniot moment im e najmal i baš togaš mnogu se great i pregrevaat (ne se raduvajte mnogu na niski modulacii, za ova treba i najkvalitetni motori). Naizmeničnite motori go nemaat ovoj problem, no ne se primenuvaat tuka...

Kajgana Shop

На врв Bottom