Најекономично греење и ладење

Член од
14 август 2018
Мислења
4.852
Поени од реакции
10.813
Можно ли ова да е точно? Некаква боја "Термо стоп" била подобра од стиропор. 3мм премаз било исто колку 150мм класична изолација.
Го има во Македонија

Нова физика измислиле…
Роџер Пенроуз сега може да си умре на раат..

Член од
19 март 2021
Мислења
222
Поени од реакции
545
Некако не им верувам на вакви работи. Можам да разберам вакво нешто во електроника, компјутерски компоненти и слично, мислам на намалување на компонентите... но да материјал од 3мм замени изолационен материјал од 150мм ми изгледа неверојатно. Мора да има некаков компромис за ова....ако е вистина.

Член од
27 јули 2020
Мислења
51
Поени од реакции
46
Некако не им верувам на вакви работи. Можам да разберам вакво нешто во електроника, компјутерски компоненти и слично, мислам на намалување на компонентите... но да материјал од 3мм замени изолационен материјал од 150мм ми изгледа неверојатно. Мора да има некаков компромис за ова....ако е вистина.
Јас имам намачкано со термостоп кај што имав мувла сега немам и зидот зимно време кај што е намалкано е топол, немам надворешна изолација.А тоа колку заменува незнам...

Член од
29 август 2019
Мислења
1.254
Поени од реакции
2.992
Јас имам намачкано со термостоп кај што имав мувла сега немам и зидот зимно време кај што е намалкано е топол, немам надворешна изолација.А тоа колку заменува незнам...
Ете сепак некој има позитивно искуство...
А онака не изгледа баш за верување.... особено пошо е МК измишљотина :)

Член од
11 јануари 2018
Мислења
497
Поени од реакции
1.132
I plus made in Prilep. Metalotehnika ako ne sum greska.
Prodazniot salon so toa cudo mu e nad salida varos uste 100tina metri od leva strana .
Dobro e sto ima i pomali pakovki pa za proba testiranje ne e loso.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Член од
27 јули 2020
Мислења
51
Поени од реакции
46
Јас земав најмала канта за проба искочи добро , некоја слонова коска боја е, може да се шмиргла и да се префарба. Јас се чудев како може да е толку топол ѕидот во зима кај што е премачкано...

Член од
2 август 2014
Мислења
1.778
Поени од реакции
4.134
Se e toa subjektivno, priznavam samo termalna kamera, edno pokraj drugo tervol 50 mm i ovoj premaz...
Mene mi e dovolno koga pročitav na edno mesto od upastvoto najdole so zvezdička i sitni sitni slovca napišano deka tri sloja premaz e isto so 50 mm tervol, a vo reklamata odi deka eden sloj od 2 mm zamenuva 150 mm kl. izolacija.
Vpročem ako se sećavate pred god- dve ohriđanecot so Micito vo spalna eden laden đep go premačka so ova i ne dobi ništo.
Baška se tvrdi deka e i dobar zvučen izolator, a site znaeme deka zv izolatori se loši toplotni izolatori i obratno, samo poradi ovaa glupost kaj mene e aut bez da razmiluvam ponatamu....

Член од
7 март 2017
Мислења
141
Поени од реакции
161
Se e toa subjektivno, priznavam samo termalna kamera, edno pokraj drugo tervol 50 mm i ovoj premaz...
Mene mi e dovolno koga pročitav na edno mesto od upastvoto najdole so zvezdička i sitni sitni slovca napišano deka tri sloja premaz e isto so 50 mm tervol, a vo reklamata odi deka eden sloj od 2 mm zamenuva 150 mm kl. izolacija.
Vpročem ako se sećavate pred god- dve ohriđanecot so Micito vo spalna eden laden đep go premačka so ova i ne dobi ništo.
Baška se tvrdi deka e i dobar zvučen izolator, a site znaeme deka zv izolatori se loši toplotni izolatori i obratno, samo poradi ovaa glupost kaj mene e aut bez da razmiluvam ponatamu....

za drugoto ne mozam da sporam ama za ova: "deka zv izolatori se loši toplotni izolatori i obratno" ne si bash vo pravo. kamena volna e dobar i zvuchen i toploten izolator :) za razlika od nea tochen ti e izrazot ako stanuva zbor za stiropor..toj e dobar toploten no ne bash najdobar zvuchen izolator.

Член од
23 декември 2018
Мислења
101
Поени од реакции
134
Предложете добар мајсор/сервис за хемиско чистење на клима.

Член од
2 август 2014
Мислења
1.778
Поени од реакции
4.134
za drugoto ne mozam da sporam ama za ova: "deka zv izolatori se loši toplotni izolatori i obratno" ne si bash vo pravo. kamena volna e dobar i zvuchen i toploten izolator :) za razlika od nea tochen ti e izrazot ako stanuva zbor za stiropor..toj e dobar toploten no ne bash najdobar zvuchen izolator.
Zvukot e branovo dviženje, a ova što go pišuva po brošuri e epten diskutabilno. Kamenata volna e skoro pa nikakov zvučen izolator, a toa deka e dobar ..... da e taka bi bilo ubavo so eden udar dve muvi.
Gluva soba ne se pravi so tervol treba drugi marifeti, interefencii, međusebni poništuvanja na branovi refleksii i takvi raboti.

Член од
11 јануари 2018
Мислења
497
Поени од реакции
1.132
Zvukot e branovo dviženje, a ova što go pišuva po brošuri e epten diskutabilno. Kamenata volna e skoro pa nikakov zvučen izolator, a toa deka e dobar ..... da e taka bi bilo ubavo so eden udar dve muvi.
Gluva soba ne se pravi so tervol treba drugi marifeti, interefencii, međusebni poništuvanja na branovi refleksii i takvi raboti.
Za normalen korisnik na primer vo potkrovje ima ogromna razlika izolacijata so kamena volna vo kombinacija so staklena , dali ke slusas dozd veter laenje na kucinja ili voopsto nema da slusas,taka da kamenata volna e odlicen zvucen izolator .
E sega ako pravis nekoja akusticna tivka soba mozebi ima drugi parametri ama sepak toa e za nekoja pozbilna labaratoriska tema , za nas obicnite korisnici kamenata volna e najdobar zvucno toplinski negorliv izolator i dolgotraen.

Член од
2 август 2014
Мислења
1.778
Поени од реакции
4.134
Za normalen korisnik na primer vo potkrovje ima ogromna razlika izolacijata so kamena volna vo kombinacija so staklena , dali ke slusas dozd veter laenje na kucinja ili voopsto nema da slusas,taka da kamenata volna e odlicen zvucen izolator .
E sega ako pravis nekoja akusticna tivka soba mozebi ima drugi parametri ama sepak toa e za nekoja pozbilna labaratoriska tema , za nas obicnite korisnici kamenata volna e najdobar zvucno toplinski negorliv izolator i dolgotraen.

Tervolot e dobar kako apsorber na zvukot, ima ušte nekolku kriteriumi, treba da go reflektira zvukot, treba da ja spušti sopstvenata frekvencija na pregradata, a so toa i rezonantnata frekfrencija, da ne gi zamarame čitatelite....
Eve profesionalna firma što raboti so zvučni izolacii https://decoustic.org/rs/

Член од
11 јануари 2018
Мислења
497
Поени од реакции
1.132
Tervolot e dobar kako apsorber na zvukot, ima ušte nekolku kriteriumi, treba da go reflektira zvukot, treba da ja spušti sopstvenata frekvencija na pregradata, a so toa i rezonantnata frekfrencija, da ne gi zamarame čitatelite....
Eve profesionalna firma što raboti so zvučni izolacii https://decoustic.org/rs/
Za zvucna izolacija poznato mi e kako redosledno treba da se izvedi za da e profi bidejki kontaktirav so makedonska firma za izvedba na zvucna i udarna izolacija https://ldecibel.mk/
Pred dve tri godini prasuvav ne sum bas siguren ama okolu 2200den mislam idese od m2 materijalot bez izvedba ,barem taa konfiguracija sto bese ponudena.
No godinava za potkrovjeto mi trebase narodski razumna zvucno toplinska izolacija i kamenata volna vo kombinacija so staklena bese najadekvatno resenie i sepak prifatlivo cenovno makar sto cenata e drasticno povisoka od pred 3godini, na primer kamena 5cm bese 70den m2 a godinava ja plativ 160den m2 a staklenata 5cm 64den, i vkupno vo potkrovjeto upotrebiv okolu 550m2 /5cm kamena staklena od knauf.

Член од
7 март 2017
Мислења
141
Поени од реакции
161
@vlatko251 dali samo izolacija stavashe ili praveshe i spushten tavan? ako ne e tajna kolku te koshtashe oti treba i jas da go igram istoto oro. moze i vo poraka da mi pishish da ne ja optovaruvame temava.

fala mnogu!

Kajgana Shop

На врв Bottom