FTX GV 50 e grdosija od masina za barem 50 a mozda i 70m2 otvoren prostor so dobra izolacija.....ne kaza kaj tebe vo koj prostor e stavena?
Za toj so stanot ako nekoj mu ja prodal ovaa grdosija za vo dnevna od 35m2 sekoja cest na prodavacot sto mu gi zemal parite.....a kupuvacot tipicen neznalica so skepsa od greenje na klima ....no i bezpotrebno frleni 70.000den...zatoa i ja raboti kako kalorifer....ja pusta koga se doma, iskljuci ja ako ne si doma....i zagreva 35m2 za 5min.
Nadvoresnata edinica na toj model e ogromna pa ocekuvano/logicno e i da ispusta golema kolicina na voda pri defrost....za kondenz tacni mozda malku luge slusnale no ke doznaat koga ke im tece voda po garazi ili komsiite pod niv ke se bunat....i so vreme ke se naucat deka taa tacna pri montaza se stava a ne odposle.
Da imam kalap za kondenz-tacni sega u momentov milioner ke stanam....cisto da mu tekne na nekoj da zeme da gi uveze ili proizveduva za normlani ceni, da imase kaj da ja najdam tacnava i ja kupam za normalna cena ni mojata klima nemase da tece po komsiski balkoni.
A Temava bi trebalo da sluzi i da tece vo toj pravec nasocena....da se izdimenzionira klima za soodveten prostor koja najmalku bi cinela a bi go pokrila zagrevannjeto i vo najladna mozna zima gledano za 10godini nanapred a ne samo za poslednava koja eve zasega e dosta topla...
Samo treba da se isfitriraat postovite na onie koi realno gi kazuvaat i dokazuvaat rabotite i na onie pilishtari od vcera zacleneti koi gi duvat specifikaciute kako balon i zborat za iskustva od komsii....pa sto ne napise komsijata ako mu e tolku blizok ???
toj balon na krajot ke pukne ama parite i klimite ke otidat u nebrano.....moj stav e deka klimite ne gi kupuvame samo za edna godina i samo za topli zimi tuku i za ladnite zaso ne se znae kakvi ke bidat zimite za 2 ili 5 ili 10god....pretpocitam deka taka treba da e razmisluvanjeto, iako ima dosta megafoni deka zimite kaj nas se samo topli....
am takvite go izedoa stapot prethodnava zima i prasuvaa za greaci na tacni....sve e subjektivno na kraj kraeva na temava....koj razumno razmisluva ke se gree i eftino i toplo ke mu bide i vo najaldnoto.....na nekoj i 2000evra ke mu se gleda skapo za cel sprat da go gree so inverteri i plus ladi...pa ke stavi kotel na drva so radijatori i ke cadi na site strani.....koga ke mu uracunaat i rabotna raka i site fitinzi i 2500 ke go fati i plus klimi ke kupi da se ladi.....ama sekoj so svoj pamet na kraj kraeva....na nekoj i so inka da im stavas gjabe e.
Poso si praime muabet ke spomnam samo edna notorna glupost iskazana na temava od eden medeni clen koj pali-gasi na drug forum kao specijalec za klimi, a i tuka se mota cat-pat....zbori za SCOP ili sezonski COP za On/Off klima.
Ke se najde koj e toj,....inzenjeerot.....da ne go citiram.
Bas da mi objasni kakov toa SCOP ili sezonski COP mozxe da ima klima koja ima TOL=-7 vo umerena zona kaj sto se bara greenje barem do -10 (PdesignH...ako ti teknuva).