Најекономично греење (затоплување)

Член од
16 април 2019
Мислења
372
Поени од реакции
522
Точно, затоа има профи продавачи што ги разбираат работите, посветиле време да си ја научат работата и затоа и можат да одговорат на секое незгодно прашање. Поентата е накрај краева, ако незнаеш кој модел колку дава на кој минус надворешна не си за продажба на климатизација.
Vo pravo si za se sto si napisal ama pubertetlii gi prodavaat vo site prodavnici i od niv ke ocekuvame strucnost.
A i montazerite se eptem koj od koj beter ovde sto gledam kako gi postavuvaat klimive posledna zalosna postavena bese klimata Amber deckoto ne e napisal dali e reagiral vo tehnomarket za nestrucnata montazata na nadvoresnata edinica
 
Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.529
Поени од реакции
7.262
Не, на обичните купувачи им останува внимателно да избираат, вака да прочитаат на форумиве кој колкав преварант е и да одлучат што и од каде ќе купат, а исто така и да пренесат на останати купувачи што и од каде да купуваат.


Море доста професионално ја обавувваат нивната работа, само што тоа не е во полза на крајниот корисник. Доста вешто ги кријат и манипулираат со податоците и знаењата кои ги имаат се за своја лична корист, никој не го јебе обичниот корисник ни 5 пари.
Има и такви кои не знаат така вешто да манипулираат, па оставаат предност на повештите, како случајот цитиран подолу.






@Strelec од што се правиш на мутав дури и смешен ми си :)
Не можам ни да посомневам дека не знаеш што значи она што си го извлекол како исечок од документацијата на Митсу LN25VGHZ и сакаш да рационализираш ситуација као и Мицубиши прави грешки па и ние од Грее сне направиле грешка така??!?!?

Ама еве сепак ќе ти нацртам и ќе ти објаснам јас, за тебе за секој случај, а и за другите што следат дискусија.

Во исечокот кој си го споделил од Митсу LN25VGHZ - Бивалентна температура има една, таа е -10С и пишале дека климата испорачува 3.2kw.
Тоа подолу Tj=-15С што пишува дека дава исто 3.2kw топлина, значи дека климата може да испорача 3.2kw и на -10 и на -15 надворешна температура. МЕЃУТОА со различен (помал) COP, кој е прикажан во табелата на исто ниво хоризонтално.
Еве реков и ќе ти насликам, се надевам сега ти е појасно ;)

Прегледај го приврзокот 269478

Дали за тие 3.2kw на температура од -15С бара бекап греење не знам,но не верувам затоа што во документацијата што си ја споделил погоре и од која што си го вадел овој исечок, ќе го додадам и тој дел тука подолу, единствено нагласува дека - да има потреба од 2.1kw бекап греење но на темепратура од -22С.
Еве тука може да се види исто дека без бекап греење на -22С самиот клима уред по дизајн испорачува 2.6kw + бекапот од 2.1kw доаѓаме до она 4.7kw што стои на налепницата во делот за ладна зона.


Прегледај го приврзокот 269483

И како што гледаш иако не знаев да најдам податок, знаам да го протолкувам.
На крај на ден, не се занимавам со оваа проблематика професионално, и ги немам сервисните и сите документации за сите модели на клими од нашиов пазар во мојот компјутер како што ги имаш ти.... меѓутоа вешто се снаоѓам со онлајн пребарувачи, може ќе ми бидат потребни часови да најдам соодветна докуметнација, но ако сум решителен ќе ја најдам.
Mnogu tekst si napisal i si kalkuliral podatoci sto prosecen kupuvac nemoze da gi uvidi
Vtoro....po EN standard za merenje podatocite za kapacitet mora da se prikazani so 2 decimali, a ovde Mitsu gi zaokruzuva na 1 decimala pa 3.2 moze da e i 3.16.
Inace prosto e, kako sto vo Umerena zona klimata na testot na -7 treba da postigne odreden % od deklariraniot Pdesignh, istoto vazi i za ladna zona, treba od Pdesignh za ladna zona na testot na -15 ovojpat da postigne kapacitet procentualen vo odnos na Pdesignh(cold).
Za izbraniot Pdesignh(cold) od 4.7....LN25VGHZ ostvaril 3.2kw....a treba da izvadi 3.8kw na -15 za da ima Bivalentna na -15.... sto ne gi izvadil izvadil 3.2 so poslbiot COP.
Zatoa Tbiv e -10.
Amber nordik imas test kaj Fincite i na -15 za 5kw Pdrsigh se potrebni 4.2kw sto Amberot gi vadi na testot i Bivalentna ima -15. Toa pak znaci deka na sve sto e potopla nadvoresna od -15 ke izvadi poveke od 4.2 kw....zatoa e 5.5ka. Video so 7kw na -7 imam snimeno i pokazano od mojata 3.5ka Amber....zasto i ne bi davala 7kw na -7 koga na -15 moze da dade 4.2kw ? :)
A bez target ili Pdesignh za ladna zona kako go tolkuvate podatokot za Tol na -15 za Umerena zona stvarno neznam, samo u gjep moze da go stavite.

Ke go dopolnam postot so video vizuelno da imate prestava kako se odreduva Bivalentna...a se odreduva kako % (procent) od PdesignH....ako nema PdesignH za ladna zona nema ni test na -15 zasto za umerena zona nepostoi Temperatura pod -10.
I da mnogu e bitna vtorata decimala ;)
 
Последно уредено:
Член од
29 октомври 2019
Мислења
1
Поени од реакции
0
Здраво.
Сакам да земам клими за греење на дневен простор 40квадрати и спална од 15 стан на први спрат со пвц без изолација .Мислам да земам две клими за во дневната ги гледам овие модели


А за спалната



Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk
 
D

Deleted member 53418

Гостин
Таксана и гри фери, ќе пуштам и слики од ферито и од хаиерот.
 
Член од
22 ноември 2018
Мислења
320
Поени од реакции
617
Шузнам, го скокаат некако постов, или не се тука денес....
Според овие информации што ги произнесовте вие можеме да заклучиме дека анберот е 3.5ка во ладна зона а 5.5ка во топла зона со што го добиваме и одговорот на онаа енигма .... 3.5ка е ама јака е како 5.5ка.
Го добиваме и одговорот на тоа зашто матичната фирма ја води како 3.5ка а не како 5.5ка
 
Член од
29 август 2019
Мислења
1.187
Поени од реакции
2.859
Здраво.
Сакам да земам клими за греење на дневен простор 40квадрати и спална од 15 стан на први спрат со пвц без изолација .Мислам да земам две клими за во дневната ги гледам овие модели


А за спалната



Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk
Според мене мислам дека Тошибите ти се добар избор.
Ако се некако споени дневната и спалната (без огромен простор/ходник измеѓу нив) дај си 20 илјадарки повеќе и земи си ги двете тошиби.... и попуст можеш да изнудиш :)
Со 3иполката и 2иполката ако ги распоредиш на двете страни и го отвориш просторот сигурно ќе го стоплиш со добар комфор и ефтини сметки за струја.

Шораи како модели од Тошиба се неодамна донесени кај нас па нема да најдеш многу искуства тука.
Според еуровент:
3.5ката (RAS-13J2AVSG-E) на -7 дава 2.83kw на -15 дава 2.21kw
2.5ката (RAS-10J2AVSG-E) на -7 дава 2.21kw на -15 дава 1.60kw
Вкупно, на -7 добиваш 5kw а на -15 вкупно 3.8kw

Ако си од поладните градови и ако ти изгледаат малку барај нешто кинеско поснажно а поефтино.
 
Член од
31 декември 2019
Мислења
380
Поени од реакции
492
Според овие информации што ги произнесовте вие можеме да заклучиме дека анберот е 3.5ка во ладна зона а 5.5ка во топла зона со што го добиваме и одговорот на онаа енигма .... 3.5ка е ама јака е како 5.5ка.
Го добиваме и одговорот на тоа зашто матичната фирма ја води како 3.5ка а не како 5.5ка
Kapacitet na grejanju (W)
na -10°C 5460
na -20°C 4620

fala cao prijatno :)

p.s ne zaboravajte a gleam deka dosta moze i neznaat klimite se deklariraat vo btu po kolku ladat a ne kolku great....
Автоматски споено мислење:

dosta samo za klimi ajde malce za kompresori....
 

Attachments

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom