Најекономично греење (затоплување)

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.888
На децата нека им кажуваат дека 90% од загаденоста на воздухот е од домаќинствата што се греат на дрва.

Не дека не се и тие, ама 90% никако не де виновни тие.
I preku 90% e. Ostanatite 10 posto barem vo Skopje se dolzat na gradeznata ekspanzija, kaj so mnogu se gradi ima i mnogu prasina, toa e zagaduvanjeto so pm cestici letoska, nekoi so prasuvaat od kade letoska zagaduvanje.
Decki treba li da se cistat nadvoresnite edinici ? I kako? Od ubaviot vozduh gledam kjumur crna stanala.
 
Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
Преку 90% од загадувањето е од греењето на дрва и свашта. И палење на кабли, отпад, иверица и блузи.

Тоа е јасно.
 
Член од
20 ноември 2017
Мислења
14
Поени од реакции
35
Imam slusnato deka nekoj inverter modeli na Toshiba i koga pravat defrost prodolzuvaat so greenje ne prestanuva greenjeto ( duvanjeto ) kako ke drugite klimi inverteri koga e defrost drugite klimi za vreme na defrost prestanuvaat da duvaat ( great ) pa bi go zamolil @Nenadbitola bidejki ima TOSHIBA DAISEIKAI da spodeli iskustvo na kolku vreme Toshiba-ta pravi defrost i dali prekinuva so duvanje za vreme na defrost ili prodolzuva da duva toplo.
I uste nesto ke ostanative ( kineski ) inverter klimi greacot na kompresor i kondezator e elektricen dodeka ke pojakite modeli na Toshiba na mestoto na gracot ima fabricko bakarno cevce vo koe sto kruzi topol freon i ne dozvoluva smrznuvanje na kondens vodata vo dolniot del od nadvoresnata edinica.
Kaj mene klimata raboti veke tri dena. Dosega defrost nema napraveno.
 
Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.888
Kaj mene klimata raboti veke tri dena. Dosega defrost nema napraveno.
Defrostite se normalna rabota. Ako pocnuva da zamrznuva nadvoresnata edinica dokolku nema defrost ke rikne, moze od mraz da pukne excengerot. Kaj nekoi klimi defrostot moze da se bajpasira, ima termostat za defrost trgni go nekade na strana i zavitkaj go vo nekoj corap i op, nema vise defrostovi. Sve zavisi kakva elektronika ima klimata. Ama ako smrzne nadvoresnata i pukne ke go jades stapot. Kolku e povlazen vozduhot, tolku se zgolemuva potrebata po defrost.
 
Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
FH35VE не сум ја видел заледена годинава. Сигурно прави во периорите на форсирање ама не сум дома за да приметам.
 
Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.888
FH35VE не сум ја видел заледена годинава. Сигурно прави во периорите на форсирање ама не сум дома за да приметам.
Najbitna e lokacijata, kolku e vlazno pokraj toa kolku e ladno. Ako se odrzuva normalna i poniska konstantna temperatura 24/7 isto taka nema da ima mnogu defrosti poso ne e opteretena klimata, poso kolku e povece opteretena heat excrngerot ke bide se poladen (treba pojse toplina da vlece) so ke predizvika pobrzo i pocesto zamrznuvanje.
 
Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.850
Вреди и таа шугавата ST за 17.5К, а не па Haier i Panasonic што ги листаш. Се е подобро од тоа фамозно ќумбе на дрва. Проблемот е, тие што го читаат ова знаат, а тие што бутаат што ќе им дојде по ќумбињата, појма немаат за овој или друг форум.

Кога @kodus ми го монтираше хансолот, проаѓа еден комшија и чита на кутијата "Gree". Следеше легендарното прашање: "оваа клима грее, ете пишуе на кутијата, а дали лади во лето?"

Истиот тој до сега набута едно 3 кубика иверица во своето ќумбе. Комшијата од другата страна е тапетар и постојано има вишок стари сунѓери, штофови, парчиња иверица произведена пред 30 - 40 години и што мислиш каде завршува сето тоа?

Ослободување од данок, промовирање на еколошко греење што би го спроведувале соросоидни кокони со 2000 евра плата (демек работа на проект), не помагаат. Писма до политичари (тоа што ти го правиш), исто. Толку им се длабоко рацете во медот, едноставно ништо не ги интересира. Кога би постоеле барем драконски казни за "трујачите", па уште ефикасно откривање, можеби нешто и би се променило ... вака, таму сме кај што сме...

Мал апдејт за надворешните температури во моментов:
- Хан Соло 0C (климата е монтирана на ѕид источна страна)
- живин термометар +1.5C (поставен надвор на покриена тераса, јужна страна)
- accuweather -3C
Кому да верувам? :)
Поентата ми беше да информирам дека освен 2-3 модела кои се фаворизираат и за кои истрошива толку страници овде, има и солидна понуда евтини (квалитетни) Panasonic клими и просечен на ранг со АЕРИ и Ломо ЛЦЛХ клими како Хаиер Тундра ... ST моделот не би го коментирал... инаку свесен сум дека моето обраќање до двете политички опции на власт, отиде во ветер, повеќе направив (несакајки ;)) отворајки ја оваа тема, на која од 14,000 поста сигурно стотици и стотици имаат добиено квалитетна информација и се одлучиле да го променат греењето на цврсти и да преминат на инвертери.
И да, не се единствен причинител, греењето на цврсти горива, печките во кои бутаат и иверка ОСБ плочи, даска за шалување, стар користен паркет и тн... но се НАЈГОЛЕМИОТ фактор причинител за загадувањето! И нашево министерство и некоја странска институција кои правеле независно еден од друг анализи и мерења, дошле до слични резултати (уствари нашиве само препишувале од нив :)).... 50% причинител греењето, 20тина проценти сообраќајот, нешто помалку индустријата и десетина проценти градежната активност и прашина... тоа е! Е сега да не се повторуваме, за СК ако збориме и местоположбата (котлина) микроклимата, маглите учмаениот воздух си го прават своето ... но и упропастената архитектура (со Порта Влае и високите згради у Карпош 4, веќе го нема ветерот “Вардарец“)... и тн. Во врска со греењето на цврсти и отпад... јас пак на локација на 5 мин до Центар (близу до Кинеска амбасада) имам комшии во зграда што се греат на дрва и тоа еден на трети кат ги влече (зграда без лифт)....а да не раскажувам за во околните куќи колку се на дрва... Иронијата да е поголема, едниот од нив (во куќите) работи во мала компанија (имаат дуќан кај стара рампа К Вода-Центар гравитира према Јужен бул. дуќанот) чија основна дејност е климатизација... но тој лани истовари 2 тона ќумур, годинава што знам +10кубика дрва (и така децении назад) има котел на цврсто и инсталација низ куќата... денес само два члена живеат во таа куќа, (небитно летно време останатото му е Хостел) но битно е тоа што трпа чоеков трпа дрва у котел и ужасно труе... по тоа ќе видиш каде сме застанале во развојот на свеста!!!
Инаку загадувањето деновиве опасно по живот! Да се присетиме, загадувањето велат е како причина за смрт на 1200 наши сограѓани... во последно време циркулира и бројка од 3,000.. но и ова 1200 за Македонија (и за било кого) е премногу! Во војна не се губат толку луѓе! Еве од синојка за Лисиче. Карпош беше тука некаде Центар 100 помалку, но сепак десетина пати поголемо од она што го посакуваме 40-50 микрограми во кубен...!
Ве убедувам, бидејки го следам и вон грејна... дека од Април до крајот на Ноември, на прсти од една рака може да се избројат денови, кога вредностите на PM10 и PM2.5 се над дозволената граница (и тоа оди до 60-70 никогаш повеќе!!!).... Уверете се и сами секојдневно има податоци на сајтот “Мој воздух''.... За жал неможам да најдам график, (статистика за цела година)... И уште една работа која ја повторувам го прочитав во еден медиум пишуваше (верувам дека е точна): Скопје е единствена метропола во Европа во која не е забрането греење на цврсти горива...
Manhattan некогаш и денес....

Скопје секојпат исто... некогаш и денес.

Вчера иста беше состојбата и во другите градови во Македонија, енормни загадувања регистрирани во Тетово Битола (ПМ10 400-500) или AQI (Air Quality Index) +300... иста состојба и во помалите градови.... Оние што се скептици дека греењето не е голем можеби и најголем фактор, како го објаснуваат големото (огромно за нивни услови) загадување во Кочани на пример, град кој е десеткуван со жители, со заминување на голем дел од младите, па и останатите работоспособни, сето е по Италија Џермања Малта ... индустрија скоро НУЛА (немаат барем загадувачи од индустријата)... и како таков град, PM-10 синоќа и кај нив скоро 200!!! Од што е загадено Кочани? Од сите 50 автомобили? Кавадарци исто огромно загадување... дури и сега моментално (утрово) се над дозволеното!? Од што? Од ФЕНИ?? Или од Дрексел...?! Или од шпицот во сообраќајот, застојот на сите два семафори?
 
Последно уредено:
Член од
2 октомври 2017
Мислења
183
Поени од реакции
330
Во лето нема зaгадување. Моја проценка е дека 85% е од греење. Но решението не е ниту брзо ниту едноставно. Повеќестрано е и скапо, нема да исчезне следните 30 години, но треба да се почне од некаде. Сегашнава власт ја продолжува налудничнавата политика на претходната да спонзорира греење на пелети. Подобро да спонзорира изолација и да ги намали сметките на БЕГ. Цело Скопје треба да е на БЕГ, тоа скоро во целост би го решил проблемот со загадувањето. Кога загадува само еден оџак тој може да се регулира и филтрира.

@Klima ured, не сум нестоплен во овој период со Han Solo -20, напротив, времево е млако (-2 дo 8 степени) и стоплен сум на 23-24 степени, последниве 2 дена грее со просечни 650w/h, засега е добро. Но скептичен сум дека уредов би ме стоплил во ладна зима, врз база на досегашната работа, посебно бројот на дефрости, кои за мене се индикација за слаба клима.
 
Последно уредено:
Член од
19 декември 2014
Мислења
566
Поени од реакции
735
Кога ќе се одбие стандардната потрошувачка, ти си платил 2100 денари за климата што ти грее 52-53 м2, плус два панели за во спална и купатило што ти работеле по 12h дневно. Браво друже, ептен ти е економично греењето.

Бидејќи ја имаме истата квадратура, би сакал да ми дадеш повеќе информации. Зошто и јас да не заштедам некој денар како тебе...
1. Дали твојата куќа е 50 години стара, ѕидана со полни тули (0 изолација)?
2. Дали имаш дрвена (извитоперена) двокрилна врата што кога е затворена може глушец да ти се протне доле кај прагот?
3. Дали прозорот во купатилото (60x90cm) ти е толку роскоп што не ти се затвора до крај, а ако запнеш, излегува со се целата каса?

Би можел уште да набројувам, но ми ја разбираш поентата. Секој простор е специфичен.
Инаку знам дека на оваа куќа и е потребенo комплетенo реновирање.
Една моќна клима како Хансол е само прва помош во конкретнава ситуација и ѕверов во целост ги исполнува зададените задачи, без ни еден хикап до сега...

@SlobodanT
Не сум го сретнал тоа во упатството, интересен момент. Сепак ќе сакам и термометаров што последниве денови повеќе е надвор отколку внатре да ми покаже минусна температура, па да споредам со надворешната сонда на Хан Соло. :)

@omlet13m
Немам грешка, термото не влече константни 5KW (за воља на вистината еден греач е цркнат), туку си има термостат и се полни колку што ќе му зададеш.

@Strelec
Пошто си активен во моментов (твое време), можеш да ја разјасниш дилемата дали надворешната сонда за мерење температура кај Хансол мери и под нула или не?
Кога ќе се одбие стандардната потрошувачка, ти си платил 2100 денари за климата што ти грее 52-53 м2, плус два панели за во спална и купатило што ти работеле по 12h дневно. Браво друже, ептен ти е економично греењето.

Бидејќи ја имаме истата квадратура, би сакал да ми дадеш повеќе информации. Зошто и јас да не заштедам некој денар како тебе...
1. Дали твојата куќа е 50 години стара, ѕидана со полни тули (0 изолација)?
2. Дали имаш дрвена (извитоперена) двокрилна врата што кога е затворена може глушец да ти се протне доле кај прагот?
3. Дали прозорот во купатилото (60x90cm) ти е толку роскоп што не ти се затвора до крај, а ако запнеш, излегува со се целата каса?

Би можел уште да набројувам, но ми ја разбираш поентата. Секој простор е специфичен.
Инаку знам дека на оваа куќа и е потребенo комплетенo реновирање.
Една моќна клима како Хансол е само прва помош во конкретнава ситуација и ѕверов во целост ги исполнува зададените задачи, без ни еден хикап до сега...

@SlobodanT
Не сум го сретнал тоа во упатството, интересен момент. Сепак ќе сакам и термометаров што последниве денови повеќе е надвор отколку внатре да ми покаже минусна температура, па да споредам со надворешната сонда на Хан Соло. :)

@omlet13m
Немам грешка, термото не влече константни 5KW (за воља на вистината еден греач е цркнат), туку си има термостат и се полни колку што ќе му зададеш.

@Strelec
Пошто си активен во моментов (твое време), можеш да ја разјасниш дилемата дали надворешната сонда за мерење температура кај Хансол мери и под нула или не?
Za taa izolacija sto ja imas e super trosokot sto go dobivas a tek da ja podobris izolacijata i da ja smenis dogramata
 
Член од
18 август 2015
Мислења
212
Поени од реакции
417
Forum za klimi od 1000evra ne e ni mesto za lazgi so opashki i zahebuvanje luge so prikaski rekla-kazala....ama tvoite lazgi se nabrojaa PREmnogu..
Ako ne si nagluv kazi go modelot na Toshiba so tocna oznaka indoor/outdoor sto gree i pri defrost....nekoj ti shepnal nesto ama ti nagluv ne si ukapiral za sto treba da navijas i da reklamiras....ako me razbiras
Немој бе стрелец-претеруваш. Човекот само посочи дека слушнал, а не тврди. Сите ние што сме лаици во оваа област некаде нешто ќе слушнеме, прочитаме и сл., но по некое време не сме сигурни каде сме слушнале, прочитале и сл. И затоа се тука поискусните, поупатените, постручните да не поправат, да не поучат, но не и да не вреѓаат. Затоа постои и овој форум да се научи, слушне, да се сподели. Не е ништо страшно, како лаици и некогаш да кажеме нешто што не знеме, не сме сигурни и сл. Тука се расчистуваат дилеми, се учи, се споделува. Не треба некој да биде да не речам „искаран“ што не следел доволно. што доволно не е информиран и сл. Стрелец ќе разбере што сакам да кажам.
 
Член од
2 октомври 2017
Мислења
183
Поени од реакции
330
Што кажува Eurovent за поголемиот брат на FHV35? FH50VE2 според еуровент има просечен COP на 7 степени. Само 4, како и 3x поефтините клими.
На -15 степени TOL тест, овај јапонец се труди да извлече голем PH од 5.2, за разлика од останатите овај пробува да стопли, но COP е низок, само 1.8.
 

Attachments

Kajgana Shop

На врв Bottom