Најекономично греење (затоплување)

Член од
12 декември 2010
Мислења
9.847
Поени од реакции
10.442
Три клими и пријатно. Какви пелети какви глупости тешки. 2018та година влегуваме веќе.
Стискаш дугме изаџе куварица.
Зимаш една ѕверска за дневен простор и две микро клими за по тоа собите и ајт.

2000еур се на се за беспари греење.

Ќе се труемњ во 2018ма година со горење кабли, пелети, дрво или иверица. Страшно е каква инертност се јавува кај народ. Се потрувме живи со тоа горењето ствари ВО СРЕД ГРАД.
од кај си бе шо ти горат свашта у сред град?



Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Член од
28 февруари 2017
Мислења
2.770
Поени од реакции
2.682
Три клими и пријатно. Какви пелети какви глупости тешки. 2018та година влегуваме веќе.
Стискаш дугме изаџе куварица.
Зимаш една ѕверска за дневен простор и две микро клими за по тоа собите и ајт.

2000еур се на се за беспари греење.

Ќе се труемњ во 2018ма година со горење кабли, пелети, дрво или иверица. Страшно е каква инертност се јавува кај народ. Се потрувме живи со тоа горењето ствари ВО СРЕД ГРАД.
Се слагам , само забораваш во која држава живееш.
Инаку Мк и нема некој посебен шумски фонд а и тој што го има се експлоатира неправилно.
Ете јас сум на 15 км од центар, има зими кога по 3-4 па и повеќе дена , поради дефект нема струја, чаре?
Плус три клими веќе не е беспари ами сметки по 5-6000 денари и јаче( вбројувам тука се топтан).
И не заборавајте уште една работа , струјата е чиста за скопјани и другите градови ама не и за Битола:toe:
 
Член од
20 ноември 2017
Мислења
14
Поени од реакции
35
Со здравје да ја коиристиш! Долго и добро да те служи. Не е лошо,ако можеш, да споделиш искуство околу начинот и постапката за набавка, како и колкав простор ќе загреваш, каков е тој простор (изолиран неизолиран , куќа-
стан, каква е изложеноста на просторот исл.) Колку ќе платиш за монтажа. Ако можеш следија монтажата па сподели слики или видео.[DOUBLEPOST=1512835898][/DOUBLEPOST]
Секоја чест! Ова е вистинскиот стрелец. Ова го очекувам од него. Конструктивно и едуктивно За пофалб.
Pisi mi privatna poraka ke tj objasnam sedetalno
 
Член од
2 октомври 2017
Мислења
183
Поени од реакции
330
@omlet13m mislam deka klimata ti e vo red..Sekoj prostor e posebna prikazna za sebe nemaat site isti toplotni zagubi i isti temperaturni potrebi( mislam na 25c vo prostorijata kako kaj tebe)...Spomna deka vo prostorijata sto ja grees so Vivaksot nekolku h temperaturata e padnata na 7c, koga ne gree taa klima...Moe mislenje e deka imas ogromni zagubi na toplina stom tolku ti se ladi prostorot, slicno e i kaj mene,ako ne se gree prostorot temperaturata drasticno paga, kaj tie sto sedat vo stan ne e ni priblizno isto,zatoa ne mozes da sporeduvas kuka so stan, ili temperatura od 25 c vo stan so temperatura kaj tebe vo kuka so 25 c...Jas greaam prostor od 30-31 m2 vo kuka so izolacija i pvc no megutoa nad mene ima ploca i neizolirano otvoreno potkrovje so mesta do geramidi koi dostigata do 3.5m visina,ne geramidi nemam izolacija...Prvata godina prostorot od 30 m2 go greev so termo pecka od 6kw koja se akumulirase samo noke, temperaturta vo sobata ne krevase poveke od 20 c ( vo zavisnot od nadvoresnite temperaturi nekogas krevase i do 21 22c no na - 15 imav samo 18c vo sobata) samo so akumuliranjeto, za da dobijam poveke morase da ja izduvuvam, do vecerta bese prazna, vo toj period ne sedev postojano ako sedev postojano peckata ke bese izduvana i pred 22h...Narednata godina za istiot prostor zedov Vivax Aeci 12ka, prezadovolen so nea(smetkite pomali a toplinata pornomerno rasporedena,za razlika od termoto ako ne se izduvuva) se do Dekemvri mesec koga fatija golemi magli, defrosti na 30 do 45 min i toa taa klima izduvuvava laden vozduh 1min pred da prestane da duva(vidi imam pisano)...Zagubite golemi duri pomine defrostot temperaturata odma se namaluva,(sigurno i kaj tebe e isto ako ja isklucis klimata ke vidis kolku brzo ke ti padne temperaturata vo prostorijata..) morav vo dekemvri duri bese maglata da ja akumuliram termo peckata za pripomos na klimata isto i vo januari pod -7c uklucena bese i termo peckata...Od lani za istiot prostor zedov Hansol kako tvojot, termo pecka ne ukluciv, temperaturata ja mestam na 22C na ifeel na 6 metri odalecenost od klimata i ja odrzuva taa temperatura, koga ne e pod nula ja mestam na auto pod nula ja ostavam vo treta...Potrosuvackata imam pisano na forumot, 180kw period od 16.10. do 16.11...do 16.12. 416kw, vo najladniot period lani 740kw..Sakam da kazam deka se zavisi od prostorot i koja temperatura sakame da ja postigneme...Za postignes temperatura od 25 c so panel od 1kw kako sto te ubeduvaat nekoi od forumot nema sansi,probaj ke vidis i so 2kw panel nema da bidi nisto, ti kazav deka so termi pecka 6kw ne postignuvav poveke od 20 tina c bez da se duva vo zavisnost od nadvoresnite temperaturi..Uste nesto proveri kade sto ti vleguvaat bakarnite cevki vo sobata da ne e dobro zatvorena dupkata pa da idi laden vozduh i da go lazi senzorot, probaj so i feel porabiti ja malku..So izolacijata gi imas namaleno zagubite no sega temperatura e poniska i zatoa ne mozes da osetis na potrosuvackata..
Za defrostite ja forsiras premnogu klimata i tie derosti se najcesto suvi(prepostavuvam) za da se zastiti kompresot od pregrevanje..
Da ne ispadne deka ja falam klimata premnogu samo spodeluvam iskustvo i moe mislenje...
Pozdrav

Се сложувам во голема мерка со кажаното. Но не и дека климава се мачи да одржи 25, затоа што работеше по 19 часа, а сега 24 часа. Само одржува температура, не ја постига како другата клима во другата просторија, која знае да биде и со денови незатоплена па виваксот треба за 1 сат да ја згрее на 20, он брчи ко хеликоптер, троши 2.6KW и загрева, нема проблем.
Тоа што Хансолот оди во дефрост често на овие температури ми остава впечаток дека е слаба клима. Очекував повеќе од 43кг и 2 греачи во надворешна.
Ти си имал вивакс 35 аеци, таа клима е скоро дупло поевтина од хансол -20, не ни треба да ја споредуваш со хансолот.
Чекам да ми стасаат мерачите за температура, па ќе измерам температура на издув при сетпоинт 30 и колку троши во тој момент. Потоа ќе споредиме со други клими. Јас можам да измерам и кај пријатели што имаат Аeri 35 и Haier, секако и мојот стар Vivaks Gei.
Да не има проблем сензорот за температура на надворешната единица, најниско што покажува е 0. Не оди под 0 (нула).
Денес наредена уште една тура камена волна Кнауф, сега има 10цм над собата во која што грее Han Solo и тоа е мислам доволна дебелина. Следните викенди ќе се продолжи со изолирање на 'трската' над останатите соби.[DOUBLEPOST=1512854440][/DOUBLEPOST]Другиве ќе споделат колку често имаат дефрост во 24 часа?
 
Последно уредено:
Член од
2 март 2017
Мислења
1.396
Поени од реакции
441
@Klima ured , Се слагам со тоа дека топлотните пумпи се подобро решение и ќе имаат тенденција да поефтинуваат. Плус и струјата како енергенс ќе биде поевтина.
Баш затоа јас пред едно месец дена и напишав дека време е Gree да влезе посериозно на нашиот пазар со такви производи. Од една страна, веќе не се почетници во климатизација, плус се другарчиња со Daikin , кој има такви решенија.
Плус ќе влијаат на ценовната политика на преставниците на брендовите(Toshiba, Daikin, Mitsubishi...) кај нас.
Оти засега мислам дека само Carier почнуваат од 3000 евра па нагоре , другите се од 4500 па нагоре .
Второ ова се цени само на топлотните пумпи , мислам дека го превидуваш фактот, дека на таа топлотна пумпа и треба уште многу да биде како парно.
Тука спаѓа :монтажа, гликол, бафер , пумпи, додатни фитинзи за приспособување на топлотната пумпа кон инсталацијата на постоечкото парно или па ако немаш самото парно.
Уште успат ќе ти препорачаат да додадеш неколку сончеви панели на тој систем :D.
Пак инсталации, пак пумпи, експанзиони посуди:cenzura:.
Така гледано дупло ќе ги надминеш 5000 евра на комшијата ,кои ќе ги лупнеш одеднаш.
Срачунај кога ќе ја покриеш разликата од 5000 евра во разлика на чинење на дрвата(брикети,...) , не скоро!
Мој заклучок е: Кој има пари и не сака да си ја мачи душата , бујрум;).
Zatoa rekov koj e spremen da dade 5.000 evra za parno i da se fali deka ima parno ( na drva ) podobro neka si stavi toplotna pumpa i potoa neka se fali a parno na drva bese za falenje pred 20 godini sega na ovaa zagadenist ne.[DOUBLEPOST=1512854811][/DOUBLEPOST]
Koi korisnici? Kade? Surajkata i Badzanakot ne vazat, daj link daj konkretno da vidime pozitivno korisnicko iskustvo. Zabavno ti e da si preporacuvas i da pametuvas na temava ama ako zeznes nekoj so broeni pari i deca po doma da izmrznat toa ich ne e zabavno!
Moja cel ( ne e da zeznam nekoj ) tuku da preporacam sto podobra klima za za poekonomicno greenje
Klimite sto gi preporacuvam se pokazani kako kvalitetni vo odnos cena vs kvalitet
 
Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.888
Vo slovenija prodavaat toplotni pumpi monoblok sve u edno lg therma V 7-9kw na ednofazna struja za 2400-2700e, deklarirani do -25c za 80 do 100m2. Ne znam kaj nas koj uvezue lg i dali gi ima ovie. Top masincinja.
 
Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
Не најдовме некоја 5.5kw што се пруклучува на бафер за топла вода и не најдовме.
 
Член од
18 април 2014
Мислења
373
Поени од реакции
678
Не најдовме некоја 5.5kw што се пруклучува на бафер за топла вода и не најдовме.
Топлотни пумпи воздух-вода можат да вклучат бафер. Мислам дека сите имаат опција.
За пример Toshiba Estia.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
N

nikola2004mkd

Гостин
Еве ти официјални цени за Daikin. https://www.daikin.mk/mk_mk/katalozi-i-cenovnici.html

Човек само да одлучи кој бубрег ќе го продава и дали еден ќе биде доста.

И само за подсетување, вредностите на моќноста се на +7 надворешна температура и +35 степени излез на вода. Рачунај дека повеќето фенкојлери се проектирани на +50 степени влез на топла вода, а радиаторите на +70.
 
Член од
13 јануари 2015
Мислења
785
Поени од реакции
263
Moj prijatel ima parno na peleti kompletnata instalacija na parnoto mu bese 4.000 evra plus za edna grejna sezona za peleti dava 400 evra.
Gree ( stan od 72m2 )
Moe mislenje e deka so tie 4.000 evra ke si kupese kvalitetna toplinska pumpa sto voopsto ne zagaduva i ke imase gospotsko greenje bez kacuvanje peleti i kilavenje na 5-ti sprat no toa si e negov izbor dali se zeznali ili ne on si znae
Jas da sum na negovo mesto so tie finansii ke stavev parno na toplotna pumpa a ne na peleti.
Јас имам комплет цевки спроведено под паркет уште ми остана да купам котел и радијатори... Прво мислев да купам котел на дрва, но гледам дека со пелетиве многу актуелно стана у последно време... плус како што слушнав и субвенции давале за нив... Иначе не ми е проблем качувањето дека сум во куќа, така да нема кај да качувам, а на струја не ми се исплаќа 110 квадрати да грејам... :)
 
Член од
18 април 2014
Мислења
373
Поени од реакции
678
Јас имам комплет цевки спроведено под паркет уште ми остана да купам котел и радијатори... Прво мислев да купам котел на дрва, но гледам дека со пелетиве многу актуелно стана у последно време... плус како што слушнав и субвенции давале за нив... Иначе не ми е проблем качувањето дека сум во куќа, така да нема кај да качувам, а на струја не ми се исплаќа 110 квадрати да грејам... :)
Да повториме.
Греење со топлотни пумпи не е греење на струја.
Цената за греење на пелети за тој простор споредбено со топлотни пумпи ќе биде x4 пати повисока при грење со пелет.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 

Kajgana Shop

На врв Bottom