Најекономично греење (затоплување)

Член од
12 ноември 2017
Мислења
17
Поени од реакции
55
Поентата ми беше да информирам дека освен 2-3 модела кои се фаворизираат и за кои истрошива толку страници овде, има и солидна понуда евтини (квалитетни) Panasonic клими и просечен на ранг со АЕРИ и Ломо ЛЦЛХ клими како Хаиер Тундра ... ST моделот не би го коментирал... инаку свесен сум дека моето обраќање до двете политички опции на власт, отиде во ветер, повеќе направив (несакајки ;)) отворајки ја оваа тема, на која од 14,000 поста сигурно стотици и стотици имаат добиено квалитетна информација и се одлучиле да го променат греењето на цврсти и да преминат на инвертери.
И да, не се единствен причинител, греењето на цврсти горива, печките во кои бутаат и иверка ОСБ плочи, даска за шалување, стар користен паркет и тн... но се НАЈГОЛЕМИОТ фактор причинител за загадувањето! И нашево министерство и некоја странска институција кои правеле независно еден од друг анализи и мерења, дошле до слични резултати (уствари нашиве само препишувале од нив :)).... 50% причинител греењето, 20тина проценти сообраќајот, нешто помалку индустријата и десетина проценти градежната активност и прашина... тоа е! Е сега да не се повторуваме, за СК ако збориме и местоположбата (котлина) микроклимата, маглите учмаениот воздух си го прават своето ... но и упропастената архитектура (со Порта Влае и високите згради у Карпош 4, веќе го нема ветерот “Вардарец“)... и тн. Во врска со греењето на цврсти и отпад... јас пак на локација на 5 мин до Центар (близу до Кинеска амбасада) имам комшии во зграда што се греат на дрва и тоа еден на трети кат ги влече (зграда без лифт)....а да не раскажувам за во околните куќи колку се на дрва... Иронијата да е поголема, едниот од нив (во куќите) работи во мала компанија (имаат дуќан кај стара рампа К Вода-Центар гравитира према Јужен бул. дуќанот) чија основна дејност е климатизација... но тој лани истовари 2 тона ќумур, годинава што знам +10кубика дрва (и така децении назад) има котел на цврсто и инсталација низ куќата... денес само два члена живеат во таа куќа, (небитно летно време останатото му е Хостел) но битно е тоа што трпа чоеков трпа дрва у котел и ужасно труе... по тоа ќе видиш каде сме застанале во развојот на свеста!!!
Инаку загадувањето деновиве опасно по живот! Да се присетиме, загадувањето велат е како причина за смрт на 1200 наши сограѓани... во последно време циркулира и бројка од 3,000.. но и ова 1200 за Македонија (и за било кого) е премногу! Во војна не се губат толку луѓе! Еве од синојка за Лисиче. Карпош беше тука некаде Центар 100 помалку, но сепак десетина пати поголемо од она што го посакуваме 40-50 микрограми во кубен...!
Ве убедувам, бидејки го следам и вон грејна... дека од Април до крајот на Ноември, на прсти од една рака може да се избројат денови, кога вредностите на PM10 и PM2.5 се над дозволената граница (и тоа оди до 60-70 никогаш повеќе!!!).... Уверете се и сами секојдневно има податоци на сајтот “Мој воздух''.... За жал неможам да најдам график, (статистика за цела година)... И уште една работа која ја повторувам го прочитав во еден медиум пишуваше (верувам дека е точна): Скопје е единствена метропола во Европа во која не е забрането греење на цврсти горива...
Manhattan некогаш и денес....

Скопје секојпат исто... некогаш и денес.

Вчера иста беше состојбата и во другите градови во Македонија, енормни загадувања регистрирани во Тетово Битола (ПМ10 400-500) или AQI (Air Quality Index) +300... иста состојба и во помалите градови.... Оние што се скептици дека греењето не е голем можеби и најголем фактор, како го објаснуваат големото (огромно за нивни услови) загадување во Кочани на пример, град кој е десеткуван со жители, со заминување на голем дел од младите, па и останатите работоспособни, сето е по Италија Џермања Малта ... индустрија скоро НУЛА (немаат барем загадувачи од индустријата)... и како таков град, PM-10 синоќа и кај нив скоро 200!!! Од што е загадено Кочани? Од сите 50 автомобили? Кавадарци исто огромно загадување... дури и сега моментално (утрово) се над дозволеното!? Од што? Од ФЕНИ?? Или од Дрексел...?! Или од шпицот во сообраќајот, застојот на сите два семафори?
Odlicno kazano za sreka ili ne imam rodnini vo Kocani koi komentiraat kolku e zagadeno.Najveke se dolzi na toa sto povekjeto gi ispraznija selata i se preselija vo grad kade se napravija kuki a vo posledno vreme i zgradi i se great na drva po starite naviki.I zatoa e zagaduvanjeto.A za Skopje e druga prikazna.Bev dete koga zborea postarite deka proektantite na Porta Vlae ne sakale da stavat potpis na gotov proekt:prvo mestopolozba a vtoro po cela dolzina na Partizanska pominuva glaven vodovod za Skopje.Ova go kazuvam vo vreme na docni osumdeseti koga pod zakani se izgradi Porta Vlae i ne se dovrsi proektot za i od drugata strana se izgradat zgradi nesto po primer na Gradski Zid.Znaci so zagaduvajevo utka e uste od Jugoslavija a sega so gradezna ekspanzija vo Gjorce nema nikakov provev.I drugo toplifikacija vo Taftalidze ja napravija na metan sto e dobro ama pri gorenje ispusta vodena parea koja se lepi so zagaden vozduh i ustvari Karpos 3 e najzageden pa posle drugata Toplifikacija Istok go sredi Lisice.Site vikaat da se pravat energetsko efikasni gradbi ama so golemata vlaznost stiroporot vekje se isfrla kako izolator(zaradi ne propustanje na vozduh)i se stava tvrdopresuvan tervol.Kako i da e ke treba vreme da se sredi so zagaduvanjeto koe mislam benefit ke vidat nasite vnuci ako i togas bidne.
 
Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.532
Поени од реакции
7.277
Немој бе стрелец-претеруваш. Човекот само посочи дека слушнал, а не тврди. Сите ние што сме лаици во оваа област некаде нешто ќе слушнеме, прочитаме и сл., но по некое време не сме сигурни каде сме слушнале, прочитале и сл. И затоа се тука поискусните, поупатените, постручните да не поправат, да не поучат, но не и да не вреѓаат. Затоа постои и овој форум да се научи, слушне, да се сподели. Не е ништо страшно, како лаици и некогаш да кажеме нешто што не знеме, не сме сигурни и сл. Тука се расчистуваат дилеми, се учи, се споделува. Не треба некој да биде да не речам „искаран“ што не следел доволно. што доволно не е информиран и сл. Стрелец ќе разбере што сакам да кажам.
Зашто само ја тоа негово "слушнато" твдење за некакво греење при дефрост го гледам како смислено подтурање Дезинформација а ти како просто мислење на лаик?
Ја мислам дека многу смислено делува тука, тргни од неговиот Ник.
Тоа за греењето во дефрост кај Панасоникот HeatCharge е спомнато и тука и на друг форум безброј пати...само проблем за дезинформаторов е што кај нас овој Панасоник ниту го има а и кошта премногу, па пробува да им продаде прикаска на лаиците дека ете некоја друга Марка клима била таа што ја има функцијата да грее при дефрост со некое си цевче....и уште и може да се купи кај нас како Даисекаи.
А цевчето каде го видел ако не на сликава???.....како тоа све фино видел и ја опиша функцијата со цевчето а единствено невидел дека на климава пишува Панасоник а не Тошиба ??

 
Последно уредено:
  • Ми се допаѓа
Reactions: GT1
Член од
28 март 2006
Мислења
17.692
Поени од реакции
12.089
Како стручни лица да ве прашам. Тоа по малку вода што излегува од цревото надвор, кога инвертерот е на греење, дали е од влагата во домот или е друг вид кондензат? И за мод на ладење истото ако може некој накратко.
 
Член од
27 август 2016
Мислења
161
Поени од реакции
155
Зашто само ја тоа негово "слушнато" твдење за некакво греење при дефрост го гледам како смислено подтурање Дезинформација а ти како просто мислење на лаик?
Ја мислам дека многу смислено делува тука, тргни од неговиот Ник.
Тоа за греењето во дефрост кај Панасоникот HeatCharge е спомнато и тука и на друг форум безброј пати...само проблем за дезинформаторов е што кај нас овој Панасоник ниту го има а и кошта премногу, па пробува да им продаде прикаска на лаиците дека ете некоја друга Марка клима била таа што ја има функцијата да грее при дефрост со некое си цевче....и уште и може да се купи кај нас како Даисекаи.
А цевчето каде го видел ако не на сликава???.....како тоа све фино видел и ја опиша функцијата со цевчето а единствено невидел дека на климава пишува Панасоник а не Тошиба ??

"Професоре" ај те молам не ја тупи веќе, еднаш кажа дека не е така и не мора до недоглед да се докажувате кој смислено или не подтурувал.И малку корегирај си го речникот.Една недела бевме блокирани за истата работа, олабави малку.
 
Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
Што кажува Eurovent за поголемиот брат на FHV35? FH50VE2 според еуровент има просечен COP на 7 степени. Само 4, како и 3x поефтините клими.
На -15 степени TOL тест, овај јапонец се труди да извлече голем PH од 5.2, за разлика од останатите овај пробува да стопли, но COP е низок, само 1.8.
Не го читаш целиот тест само пола.

На 7 степени има 4 цоп, но при испорачани 6KW. Нешто што е ненормално високо за таа температура. Види колкав COP имаат климите но и при колкава испорачана моќ. Ако се намали моќта драстично рипа и COP.
Значи при -15 се труди да има 5.2KW при ЦОП 1.8. А таа ако ја ограничиш да не оди до 5.2, туку да оди до 4KW ќе летне COP на 3+ дури и на -15.
Најлесно ќе ги видиш овие разлики во софтвер кај FH35VE и FH35VEHZ кои се исти единици и внатешни и надворешни само HZ е со додаден греач и исфорсирана да има поголем pdesignH. Истата колима гледаш може да испорча повеќе, ама ќе и падне COP.

Ако сакаш да кажеш дека на FH50VE е иста со 3х клими спореди какви се тие и при колку испорачана температура ќе го сторат тоа. На 7 степени надворешна не е важнен максимумот на климата. Туку напротив е важен минимумот на климата, односно да го спушти компресорот под 500W за да максимизира COP, а не да пумпа непотребни количини на топлина во објектот. Од друга страна на -7 (или -10) е важно да може да испорача што е можно повеќе топлина со што е можно поголем COP за да ја згрее просторијата, а да не те репа по џеб.
 
Член од
2 октомври 2017
Мислења
183
Поени од реакции
330
Еве за споредба 3x поевтина клима, Haier Tundra 5.5

На 7 степени вади 6.0KW со COP 3.73. И на ниски температури добро се покажува.
 

Attachments

Член од
15 мај 2012
Мислења
653
Поени од реакции
576
Не го читаш целиот тест само пола.

На 7 степени има 4 цоп, но при испорачани 6KW. Нешто што е ненормално високо за таа температура. Види колкав COP имаат климите но и при колкава испорачана моќ. Ако се намали моќта драстично рипа и COP.
Значи при -15 се труди да има 5.2KW при ЦОП 1.8. А таа ако ја ограничиш да не оди до 5.2, туку да оди до 4KW ќе летне COP на 3+ дури и на -15.
Најлесно ќе ги видиш овие разлики во софтвер кај FH35VE и FH35VEHZ кои се исти единици и внатешни и надворешни само HZ е со додаден греач и исфорсирана да има поголем pdesignH. Истата колима гледаш може да испорча повеќе, ама ќе и падне COP.

Ако сакаш да кажеш дека на FH50VE е иста со 3х клими спореди какви се тие и при колку испорачана температура ќе го сторат тоа. На 7 степени надворешна не е важнен максимумот на климата. Туку напротив е важен минимумот на климата, односно да го спушти компресорот под 500W за да максимизира COP, а не да пумпа непотребни количини на топлина во објектот. Од друга страна на -7 (или -10) е важно да може да испорача што е можно повеќе топлина со што е можно поголем COP за да ја згрее просторијата, а да не те репа по џеб.


"Ve" nema vrska so "Vehz". Toa se sosema razlicni tehnologii.
Vehz za razlika od Ve e zubadan tehnologija (Flash Injection)citaj EVI tehnolgija ( Enhanced Vapor Injection), kade imame direktno vbrizguvanje na razladen gas vo samiot cilindar na kompresorot sto mu se ovozmozuva negovo ladenje na mnogu niski temperaturi taka da moze korektno da raboti na mnogu niski temperatruri, itn, itn, itn,.........
 
Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
Еве за споредба 3x поевтина клима, Haier Tundra 5.5

На 7 степени вади 6.0KW со COP 3.73. И на ниски температури добро се покажува.
На -7 (-10) е битното, а не на +7. На плус 7 ниедна клима не ја користиш на максимум за да гледаш колку и е COP при 6KW.

Ама да хаиеров солидно се покажува и на -10 на тестов. Само е понеефикасен со SCOP 4.0 nasprema 4.6 на FH50VE. Како и 1820kWh потрошено на тестот, додека на FH e 1370 при скоро ист PdesignH и иста издувна моќ. (Околу 24% помала потрошувачка значи) Треба секој да си пресмета согласно потребите и намените.
 
Член од
18 август 2015
Мислења
212
Поени од реакции
417
Поентата ми беше да информирам дека освен 2-3 модела кои се фаворизираат и за кои истрошива толку страници овде, има и солидна понуда евтини (квалитетни) Panasonic клими и просечен на ранг со АЕРИ и Ломо ЛЦЛХ клими како Хаиер Тундра ... ST моделот не би го коментирал... инаку свесен сум дека моето обраќање до двете политички опции на власт, отиде во ветер, повеќе направив (несакајки ;)) отворајки ја оваа тема, на која од 14,000 поста сигурно стотици и стотици имаат добиено квалитетна информација и се одлучиле да го променат греењето на цврсти и да преминат на инвертери.
И да, не се единствен причинител, греењето на цврсти горива, печките во кои бутаат и иверка ОСБ плочи, даска за шалување, стар користен паркет и тн... но се НАЈГОЛЕМИОТ фактор причинител за загадувањето! И нашево министерство и некоја странска институција кои правеле независно еден од друг анализи и мерења, дошле до слични резултати (уствари нашиве само препишувале од нив :)).... 50% причинител греењето, 20тина проценти сообраќајот, нешто помалку индустријата и десетина проценти градежната активност и прашина... тоа е! Е сега да не се повторуваме, за СК ако збориме и местоположбата (котлина) микроклимата, маглите учмаениот воздух си го прават своето ... но и упропастената архитектура (со Порта Влае и високите згради у Карпош 4, веќе го нема ветерот “Вардарец“)... и тн. Во врска со греењето на цврсти и отпад... јас пак на локација на 5 мин до Центар (близу до Кинеска амбасада) имам комшии во зграда што се греат на дрва и тоа еден на трети кат ги влече (зграда без лифт)....а да не раскажувам за во околните куќи колку се на дрва... Иронијата да е поголема, едниот од нив (во куќите) работи во мала компанија (имаат дуќан кај стара рампа К Вода-Центар гравитира према Јужен бул. дуќанот) чија основна дејност е климатизација... но тој лани истовари 2 тона ќумур, годинава што знам +10кубика дрва (и така децении назад) има котел на цврсто и инсталација низ куќата... денес само два члена живеат во таа куќа, (небитно летно време останатото му е Хостел) но битно е тоа што трпа чоеков трпа дрва у котел и ужасно труе... по тоа ќе видиш каде сме застанале во развојот на свеста!!!
Инаку загадувањето деновиве опасно по живот! Да се присетиме, загадувањето велат е како причина за смрт на 1200 наши сограѓани... во последно време циркулира и бројка од 3,000.. но и ова 1200 за Македонија (и за било кого) е премногу! Во војна не се губат толку луѓе! Еве од синојка за Лисиче. Карпош беше тука некаде Центар 100 помалку, но сепак десетина пати поголемо од она што го посакуваме 40-50 микрограми во кубен...!
Ве убедувам, бидејки го следам и вон грејна... дека од Април до крајот на Ноември, на прсти од една рака може да се избројат денови, кога вредностите на PM10 и PM2.5 се над дозволената граница (и тоа оди до 60-70 никогаш повеќе!!!).... Уверете се и сами секојдневно има податоци на сајтот “Мој воздух''.... За жал неможам да најдам график, (статистика за цела година)... И уште една работа која ја повторувам го прочитав во еден медиум пишуваше (верувам дека е точна): Скопје е единствена метропола во Европа во која не е забрането греење на цврсти горива...
Manhattan некогаш и денес....

Скопје секојпат исто... некогаш и денес.

Вчера иста беше состојбата и во другите градови во Македонија, енормни загадувања регистрирани во Тетово Битола (ПМ10 400-500) или AQI (Air Quality Index) +300... иста состојба и во помалите градови.... Оние што се скептици дека греењето не е голем можеби и најголем фактор, како го објаснуваат големото (огромно за нивни услови) загадување во Кочани на пример, град кој е десеткуван со жители, со заминување на голем дел од младите, па и останатите работоспособни, сето е по Италија Џермања Малта ... индустрија скоро НУЛА (немаат барем загадувачи од индустријата)... и како таков град, PM-10 синоќа и кај нив скоро 200!!! Од што е загадено Кочани? Од сите 50 автомобили? Кавадарци исто огромно загадување... дури и сега моментално (утрово) се над дозволеното!? Од што? Од ФЕНИ?? Или од Дрексел...?! Или од шпицот во сообраќајот, застојот на сите два семафори?
Голем дел од овој текст може да се искористи ( со дополнувања на творецот и други заинтересирани кои располагаат со податоци и сл. ), како увод во нашата иницијатива која, како идеа, ја предложив. Што велите? Може нешто да направиме ? Да не бидеме мрзи, да поработаме на случајот, па ако треба и да пребараме постови од членови кои можат добро да се вклопат во иницијативата ( како увод, главна содржина или како резиме, заклучок, односно како препораки за греење со клима уреди-инвертери и придобивките за дражавата и корисниците ).
Очекувам некој поискусен да се нафати сето тоа да го модерира, да го склопи. Еве ќе предложам нешто :
Во рамките на овој форум да отвориме посебен дел под наслов ИНИЦИЈАТИВА и во неа секој кој знае и умее и има податоци да внесува текст. Да определиме ччлен кој сето тоа ќе го склопува-уредува за да текстовите се вклопат во една логична целина....
Во увидниот дел ( фактичка состојба со греење на урбаните средини со цврсти горива и последиците од тоа ), според мое мислење, придонес со текст може да даде Dr Zmigo, Valvoline, Никола Гп , Alekso, Sass, Klima ured.... ( да не ми замерат другите ) Околу придобивките од греењето со клима уред Strelec, Omlet, vlavot, chE,Chico, mdeni ( не можам на сите да се сетам ) има уште..,
Се извинувам за ненамерното изоставување и на други овдешни ликови кои знам дека знааат и умеаат да ја направат содржината на иницијативата уште подобра и посодржајна ( неблагодарна работа, ама спремен сум да ги издржам критиките за ненамерното изоставување битна е целта да се постигне ) Со еден збор секој со што може да помогне да помогне дури и ако има некој лектор да помогне со лекторирање на текстот....
Секое размислување за подобрување на оваа првична идеја е добродојдено и очекувано.
 
Член од
2 март 2017
Мислења
1.396
Поени од реакции
441
Dali ima nekoj informacija koj gi proizveduva klima uredive MAX gledam niz gradov ima dosta vakvi klimi pa dali znae nekoj koj gi proizveduva i sto kompresor imaat ovie MAX klimi.
 
Член од
28 февруари 2017
Мислења
2.770
Поени од реакции
2.682
Max беше едно време бренд за се', пегли, миксери, шпорети ...како Neo , Fuego...
Сигурен сум дека ребрендираа нечија роба а чија не знам, едно е сигурно, сигурно не некој супер бренд од класата на Toshiba , Mitsu....
 
Член од
2 март 2017
Мислења
1.396
Поени од реакции
441
Max беше едно време бренд за се', пегли, миксери, шпорети ...како Neo , Fuego...
Сигурен сум дека ребрендираа нечија роба а чија не знам, едно е сигурно, сигурно не некој супер бренд од класата на Toshiba , Mitsu....
Deka bese brend za se tocno no imam informacija za klimauredite MAX deka se pravat vo fabrikata vo gree znaci nisto ne tvrdam i neznam dali e tocno pa bi go zamolil ako moze sekako bez navreda na odgovori @Strelec bidejki e golem poznavac na gree :) dali ovaa informacija e tocna.
 
Член од
26 август 2017
Мислења
422
Поени од реакции
895
Momci eden Apel da pratam bez da bidam pogresno sfaten deka ja sum pisal pa sega zatoa i vas ve teram neli. Imeno komentirate za klimite "mojata" "tvojata" ova napravi ona napravi i ako saka covek da vi replicira da ve prasa ili sugerira za nesto mora da ide u search da bara koja klima ja imate. Koga ste vise meraklii bapnete ja u potpisot za da bide polesno se. Kaj srbine na forumot merak da ti e da istrazuvas, u potpis i klima-i prostorija-i golemini sezonski potrosuvacki pregledno i za standardni i za povremeni i za gosti clenovi. Nekoj kao marketing ke go kvalifikuva, nekoj ke mu bide falbadziski ili pretenciozno mozda i etc etc ama na kraj najvazno e deka brka rabota i usteduva vreme. Fala :)
 

Kajgana Shop

На врв Bottom