Најекономично греење (затоплување)

Член од
7 јуни 2014
Мислења
1.058
Поени од реакции
1.178
се извинувам за коментаров кој не е соодветствен на темата но е во продолжение на разговорот од погоре.
Каков закон за заштита на потрошувачи НИШТО НЕ Е-бат трговциве последно време се изучија на нов мајмунџилак кога купуваш ТВ, телефон, лаптоп... пред тебе го отвараат и бараат да се потпишеш дека го примаш производот во исправна состојба и дека работи ( ова е најверојатно за да не се испочитува законското право да се замени производот или да се вратат пари доколку се јави проблем во првите 15 дена, за после е лесно сервис, маткање натаму наваму па пола може и ќе се откажат од гаранцијата и ќе си сервисираат на свој трошок ), плус поголемиве трговци сигурно се дебело врзани со инспекциите итн.
ОВА со гаранција се прави во нептун и амц за другите како е кажете ако знаете
 
Член од
30 март 2012
Мислења
376
Поени од реакции
234
Во законската регулатива уредот мора да се сервисира во рок од 30 дена, и тоа нормални денови (не работни). Доколку уредот не може да се сервисира, тогаш мора да биде заменет со нов или да биде рефундирана платената цена. Тоа значи дека ако уредот е платен 60.000, мора да се рефундираат 60.000 иако уредот можеби е моментално на попуст и се продава за 45.000.

Продавачот може да се заложи за помали рокови на пример 10 дена, но не и поголеми од 30. Во случај доколку продавачот си даде поголем сервисниот рок од 30 дена истиот е неважечки. Пример, Gree иако си дава 45 дена, законски е обврзан на максимум 30 дена.

Продавачот а не сервисерот одговара за сервисот на уредот пред купувачот и пазарната инспекција.

А, ако бараш сервис од Gree тие најверојатно се кријат од незадоволни купувачи, барем од искуството низ кое помина мојот пријател со проблематичниот Hansol кој јас му го препорачав, благодарение на форумов. Пример, кога се јавија почетните проблеми, и кога пријателот ги пријави првичните проблеми, од Gree му сугерирале повторно да ги затвори отворот за цевките на ѕидот. Одкога тоа го направил, и ги инфомирал дека проблемот не бил решен, никогаш повеќе не успеал да ги добие директорот Блажо со кого комуницирал за проблемот. Блажо Зорба пак арогантно му ставил на знаење дека немал намера да прави трошоци занимаваќи се со неговиот проблем, по што прекинал да му се јавува.

И уште еден совет. Кога купувате било каков уред да го купувате од местото каде живеете, бидеќи во случај да треба да барате помош од ДПИ надлежно е одделението во градот каде е продавачот. Пример, ако сте порачале клима од продавницата на Gree, во Скопје, иако може да ви е доставена по карго во Охрид, на пример, за да добиете заштита и помош во случај на спор ќе треба да се обратите во канцеларијата на ДПИ во Скопје.
Dvajca Blazovci se vo Zorba, i mene istoto mi go praveja, nejavuvanje i slicno, e sega koja e povrzanosta na Zorba so Greemak?
Da go imav tvojot post koga imav problem, pobrzo ce go resev. Dodeka se opravav so blazovcite, pobrzo i polesno ce go resev so prodavacot Krusel od Skopje a ne oni taka lesno mi se izvlekoja i me upatija na Zorba. Jas pari na Krusel im imav pusteno preku smetka i trebase na niv da im kazam deka ce odam preku inspekcija i veruvam deka ekspresno ce mi bese resen problemot
 

and

Член од
21 октомври 2016
Мислења
37
Поени од реакции
95
Па можно е да е и толку капацитетот на климата. Од искуството со Hansol, (види назад на темата) моето мислење е дека барем 25-30% спецификациите на хартија се "надуени" кај Gree спрема реалните. Со таква изолација како што ја кажуваш со 2,5KW би требало без проблеми да ја загрееш просторијата. Пробај со калорифер со приближен капацитет да видиш дали ќе се згрее. Доколку се загрева просторијата пробај климата да ја ставиш на iFeel и auto издув. Ако не се загрева значи проблемот е во климата. Ако загрева би требало да троши по околу 0,7/0,8KW доколку има некој пристоен COP, како во декларираните спецификации.
Ова е за на околку 0 степени. На +7 нормало сите вредносто би требало да бидат барем 30/40% помали.

Брумот што го слушаш, иако е субјективно чувство, не би требало да биде толку изразен, освен ако не е под полно оптеретување.
Одкако ги совладав сетинзите можам да кажам дека климата е ОК.
Сетирана на 23C и fan на low (без iFeel) одржува 22-23 во собата. Навечер ја ставам на 19 и накај 14:00 ја местам на 23 за кога ќе дојдам од работа да има постигнато темп.
На 23C потошувачката и е ~600W со тоа што на периоди дига до 800-900 и тогаш се појавува брумот што ќе пробам да го решам со бафер штрафови.
Фала на сите за сугестиите.
 
Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Французите се преоринтираат на греење на дрва:
Се повеќе и повеќе француски домаќинства загреваат со дрва. Тие сега се 7,4 милиони кои се одлучија за овој почиста извор на енергија што е 25% повеќе отколку во 1999 година. Ако продолжи овој тренд, тие треба да бидат 9 милиони во 2020 година
Два типа на потрошувачите, се одлучија за дрво, но од различни причини.
Првиот е богатите професионални категории, на возраст од 50 и повеќе години,
Во нивните домови, во 78% случаи дрвото е дополнителен извор на енергија.
Втората група млади лица со ниски приходи,. Тие се загреваат само со дрво.

http://www.lefigaro.fr/conjoncture/2013/10/26/20002-20131026ARTFIG00225-les-francais-craquent-pour-le-chauffage-au-bois.php
PHOfb750aba-3d8e-11e3-a638-42be94fc1816-805x453.jpg
 
Член од
26 септември 2016
Мислења
166
Поени од реакции
190
Би те замолил за одговор на едно прашање:
Како постапувате во случај доколку клима уредот е купен кај вас и се појави проблем кај истиот? Дали купувачот треба да се обрати прво кај вас и да реагира за проблемот и отстранувањето на истиот оди преку вас или пак ???
Однапред ти благодарам за одговорот.
Ке пробам генерално и во кратки црти:
Во најголем број случаи ( зависно од бренд ) клиентот добива гарантен лист со контакт информации и телефон од неколку овластени сервисери и централен сервис.
Во случај на проблем може да не контактира нас и ние да контактираме и помогнеме со комуникација и организација во соработка со сервисер/монтер/централен сервис нормално зависно од проблем, доколку клиентот сака можеме и само да го најавеме и поврземе со сервисер/монтер/централен сервис за дирекно да комуницираат или исто по желба на клиентот има можност сами дирекно да контактираат со сервисер/монтер/централен сервис. Во случај на проблем со сервисер/монтер/централен сервис клиентот може да не контактира за да реагираме соодветно.
 
Член од
15 февруари 2015
Мислења
15
Поени од реакции
5
здраво на сите.
го средувам станот, и не знам какво греење да ставам.
Во станот веќе има радијатори, но никогаш не се приклучувани.
една голема дневна, и три спални соби.
се мислам да земам камин на дрва со парно, и да го приклучам на радијаторите.
има ли некој искуство со новите марки и модели на камини за дрва, да сподели искуство , греење/цена ..?

стандардно трошење по дома струја + едно термо 2кв и друго термо 3кв - во две соби - сметка за Декември = 5,500ден. Другите соби не ги користам, нити ги греам сега за сега. Оваа цена не ми е нормална за две собчиња.
 
Член од
24 април 2010
Мислења
1.248
Поени од реакции
1.752
здраво на сите.
го средувам станот, и не знам какво греење да ставам.
Во станот веќе има радијатори, но никогаш не се приклучувани.
една голема дневна, и три спални соби.
се мислам да земам камин на дрва со парно, и да го приклучам на радијаторите.
има ли некој искуство со новите марки и модели на камини за дрва, да сподели искуство , греење/цена ..?

стандардно трошење по дома струја + едно термо 2кв и друго термо 3кв - во две соби - сметка за Декември = 5,500ден. Другите соби не ги користам, нити ги греам сега за сега. Оваа цена не ми е нормална за две собчиња.
Не би ти предложил да се грееш на дрва особено затоа што живееш во стан, и ќе се набиладаш ко сваценегер носејќи дрва нагоре по скалите, јас се греам на дрва (4 спрата), 42 киловати, и годишно трошам околу 20-25 кубици дрва ама цела зима по кратки сдевме дома. Мене убаво ми е наредено и дрвата и ќумбето ми се блиску во посебна просторија и полнам количката и го полнам ќумбето на секои 6-8 саати.
Гледам мн угостителски објекти користат парно со пелети, па би ти предложил да се распрашаш за таа опција.
 
Последно уредено:
Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
Со лифт ќе ги качуваш дрвата? Барај стан со теретен лифт ако сакаш да качуваш кубици по станови.
Оџак имаш во зградата? Или на вентилацијата од WC ќе го врзеш парното? Или низ тераса ќунак има и така прават.



Но да се вратиме на логичните работи, а не на безвезни работи. За цената која планираш да ја дадеш направи го следново.
1. Земи тајмери за термоакумулационите печки и стави ги да работат исклучиво од 22 до 07 часот и ни случајно во друг период од денот. Најстрого ефтина струја да користат. Со копчето 1-2-3 ќе си штелуваш зависно колку да се полнат - колку е ладно надвор.
2. Стави си квалитетни инвертер клими во собите за дневен престој и трпезарија или ходник. Постави ги фиксно на 22-24 степени зависи колку сакаш да ти е топло дома и остави ги да работат дење и ноќе.
3. Накриви си ја капата.

Вака. Максимално што можеш да потрошиш во месецот кога ќе е -25 или слично ќе биде:
2+3=5кв печки 9 часа на ден = 45кв = 2.9 ефтина струја = 130 денари. За 30 дена = 3910 денари
2 инвертера по 900W на час = 15*6.6+9*2.9 = 225 денари на ден * 26 дена = 5852 денари
2 инвертера по 900W на час = 24*2.9= 70 денари во недела *4 = 500 денари

Се да работи фул во најнеизолиран стан со промаја прозори.

Значи максимална потрошња ти е рамно 10000 денари. Со што си спремен за масовни минуси. Во нормален период ќе ти биде пола од тоа, значи околу 5000 за греење. Што е и релативно океј за стан. Ако сакаш испод тоа да биде треба да видиш прозори подобри, и најважно изолација на надворешните ѕидови. И ќе симне до кај 4000 или 3000...

П.С. Кога ќе ти ги местат квалитетните клими:
1. Квалитетна армафлекс изолација на двете цевки ПОСЕБНО секоја од крај-до-крај, без дискусија.
2. Вакумирање на системот и тоа добро!
3. Буфери на надворешната единица за мек спој, задолжително.
 
Последно уредено:

GT1

Член од
14 февруари 2016
Мислења
1.145
Поени од реакции
1.207
Одкако ги совладав сетинзите можам да кажам дека климата е ОК.
Сетирана на 23C и fan на low (без iFeel) одржува 22-23 во собата. Навечер ја ставам на 19 и накај 14:00 ја местам на 23 за кога ќе дојдам од работа да има постигнато темп.
На 23C потошувачката и е ~600W со тоа што на периоди дига до 800-900 и тогаш се појавува брумот што ќе пробам да го решам со бафер штрафови.
Фала на сите за сугестиите.
Uste ednas so zdravje da si go rabotis Gree Amberot
A eve Kolku kosta istata klima vo Zapadna Evropa cena 1058Evra e 12kata Amber vo Viesaman izvedba.

A dali ti e uklucena opcijata za QUIET na daljinskoto odnosno dali ima slusalki na displejot od daljinskoto oti toa znaci potivka rabota ama i pomal izduv, na Quiet funkcijata se potivki izduvite potivko gree pomalku trosi ama toa e posoodvetno za potoplo vreme a za poladno najdobro e da e isklucena Quite funkcijata.
Jas mislam deka klimata e odlicna za cenata zosto eve ja istata kako model na Vajsman za 2017 so mnogu povisoki ceni od nasive tuka vo Mk a toa znaci deka e kvalitetna klimata koga i Vajsman ja rebrendiral. - I slucajot kaj Amberot se povtoruva isto Kako kaj Hansolot i nego Go rebrendiraat jaki firmi elektroluks I slicno.

http://www.viessmann.it/it/riscalda.../condizionatori-inverter/vitoclima-232-s.html
http://slidegur.com/doc/10005913/viesmann---viessmann
Visman.jpg
 
Член од
23 март 2009
Мислења
719
Поени од реакции
553
Ostaj cenite od 1058 evra.
tamu kaj sto gledas imaat povisok standard.


Sent from my Redmi Note 2 using Tapatalk
 
Член од
1 декември 2010
Мислења
31
Поени од реакции
32
од претходните постови видовте дека вчера купив клима али поради XXX причини не беа у можност да ми ја достават како што ветија, не се битни причините не сакам да хејтам ниту една фирма, али дефинитивно не е по моја вина. така да ај препорака за добар инвертер до кај 700-800 евра, или овие што продаваат клими слободно нека ми пишат приватна порака, али ке ги молам да ми пишат само оние што можат да го исполнат тоа што ке го ветат, нормално плакам у кеш.

фала
Јас за моите земав Cooper&Hanter Arctic 18 и многу сум задоволен, климата работи постојано веќе две недели, нема проблем, грее и загрева 50м3, без проблем, мислам дека и 30степени ке направи ако и зададеш. Ја земав по препорака на колега од факс, кој работи таму и многу сум му благодарен. И јас сум инженер термичар и не верував дека сплит систем може да работи толку добро. Меѓутоа колегите кои ги носат C&H, се сериозни во секој поглед од работата која ја работат, па дури и имааат пратено човек на обука за сервис на овие клими, во Рига мислам. Сега ќе земам уште една само помала, 12 ((ARTCTIC-25) за во дуќан кај мене.
 
Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.532
Поени од реакции
7.277
Јас за моите земав Cooper&Hanter Arctic 18 и многу сум задоволен, климата работи постојано веќе две недели, нема проблем, грее и загрева 50м3, без проблем, мислам дека и 30степени ке направи ако и зададеш. Ја земав по препорака на колега од факс, кој работи таму и многу сум му благодарен. И јас сум инженер термичар и не верував дека сплит систем може да работи толку добро. Меѓутоа колегите кои ги носат C&H, се сериозни во секој поглед од работата која ја работат, па дури и имааат пратено човек на обука за сервис на овие клими, во Рига мислам. Сега ќе земам уште една само помала, 12 ((ARTCTIC-25) за во дуќан кај мене.
И што клима е таа што чудо е?
C&H каде се произведува ако може да добиеме информација каде се наоѓа фабриката на C&H ??
Кој е овластен сервис за C&H за МК каде се наоѓа и колку години доби гаранција?
Имаш ваљда гаранција на која пишува кој е овластен сервис...или ?
 
Член од
7 октомври 2008
Мислења
222
Поени од реакции
193
Последно уредено:
Член од
18 август 2015
Мислења
212
Поени од реакции
417
Абе стрелец овие од elitemadzone-koja klima? те провалија. Што се глупираш бе??? Што не си седиш мадро??? Немој, бери акал !
Со добра намера,
Поздрав
 

Kajgana Shop

На врв Bottom