Најекономично греење (затоплување)

Член од
30 ноември 2011
Мислења
1.715
Поени од реакции
2.325
Toplotnite pimpi Ariston gi proizveduva Midea.

Parnoto im e so Fenkuleri ?
Не , радијатори имаат.
Пумпите ни на запад не ги купуваат за семејни домови оти се многу скапи и не можат да си ја повратат инвестицијата,освен за големи простори...
Автоматски споено мислење:


незнам како мислиш не се доволно софистицирани,тие имаат термостат и се пали и гасне,но секако работи со ист интензитет
Се исплатат, плус на рати 10 години по 50-60 евра на кредитот н куќата идат. ВАка е кај роднините во Шведска
 
Член од
10 јуни 2015
Мислења
470
Поени од реакции
773
Не , радијатори имаат.


Се исплатат, плус на рати 10 години по 50-60 евра на кредитот н куќата идат. ВАка е кај роднините во Шведска
Така е Златен но колку ќе биде сосе камата за 10год,инаку во цената по сезона на греење треба да го додадеме и коефициентот на амортизација на овој систем,а тоа е цената на чинење поделена со десет.
И сега ако копта пумпата и фенкојлерите 13000евра тоа значи оти по сезона на греење ке имаме +1300евра,Што е навистина многу скапи и незнам дали сето ова е поефтино од греење со плин..
 
Член од
30 ноември 2019
Мислења
258
Поени од реакции
465
Така е Златен но колку ќе биде сосе камата за 10год,инаку во цената по сезона на греење треба да го додадеме и коефициентот на амортизација на овој систем,а тоа е цената на чинење поделена со десет.
И сега ако копта пумпата и фенкојлерите 13000евра тоа значи оти по сезона на греење ке имаме +1300евра,Што е навистина многу скапи и незнам дали сето ова е поефтино од греење со плин..
I 20 godini da trae po 650e godishno nema nikakva matematika
 
Член од
3 јули 2020
Мислења
33
Поени од реакции
18
Дали некој знае има инфо кој модул за WIFI оди во оваа клима Haier Console 18 AC50S2SG1FA. Во енергија го немаат. Незнам каде да побарам.

Поздрав и фала.
 
Член од
20 септември 2012
Мислења
12
Поени од реакции
9
Пумпите ни на запад не ги купуваат за семејни домови оти се многу скапи и не можат да си ја повратат инвестицијата,освен за големи простори...
Автоматски споено мислење:


незнам како мислиш не се доволно софистицирани,тие имаат термостат и се пали и гасне,но секако работи со ист интензитет
Можда треба сервисер да ја ѕирни печката, бидејќи не се исклучува дури и кога ќе ја надмине зададената температура.
 
Член од
1 октомври 2018
Мислења
386
Поени од реакции
787
Топлинска помпа воздух-вода во овој момент, со моменталните цени и законски решенија, посебно за нова куќа со сериозна изолација, нема економска исплатливост, а колкава ќе биде загубата зависи колку би се платила помпата.

Само едноставен пример.
Куќа со А енергетска класа по македонскиот правилник треба да има потрошувачка помала од 25KW на метар квадратен за грејна сезона. Ова значи дека куќа од 200м2 од А енергетска класа има потреба од 5000KW за една грејна сезона (година).

Доколку има котел на пелети кој би имал 80% искористливост за да се даде 5000KW топлина ќе треба да согори пелети за 6250KW. Како 1кг пелети даваат 4KW (технички калориската вредност била декларирана на 5KW ама не верувам дека кај нас има пелети со таков квалитет) ќе требаат 1.563кг. Како цената оваа сезона за пелетите била 15ден од кг, за цела грејна сезона ќе се потрошат 23.445 денари за пелети.

Ако земеме дека топлотната помпа би имала ефикасност од 400% (SCOP 4, ретко која топлотна помпа ја имаа оваа ефикасност ако греењето е на радијатори или фенкојлери) тоа значи дека би потрошила 1250KW електрична енергија. По некоја средна цена од 5 денари, за електрична енергија би се потрошиле 6.250 денари.

Ова значи дека секоја година со топлотна помпа би се заштедиле 17.195 ден, или еве да речеме 300ЕУР.

Ако котелот на пелети е 1.500 еур а топлотната 4.500 (и ова за некои евтини модели) оваа разлика од 3.000 ЕУР би се враќала 10 години, што е преголем временски период.
 
Член од
14 август 2018
Мислења
2.806
Поени од реакции
5.807
Топлинска помпа воздух-вода во овој момент, со моменталните цени и законски решенија, посебно за нова куќа со сериозна изолација, нема економска исплатливост, а колкава ќе биде загубата зависи колку би се платила помпата.

Само едноставен пример.
Куќа со А енергетска класа по македонскиот правилник треба да има потрошувачка помала од 25KW на метар квадратен за грејна сезона. Ова значи дека куќа од 200м2 од А енергетска класа има потреба од 5000KW за една грејна сезона (година).

Доколку има котел на пелети кој би имал 80% искористливост за да се даде 5000KW топлина ќе треба да согори пелети за 6250KW. Како 1кг пелети даваат 4KW (технички калориската вредност била декларирана на 5KW ама не верувам дека кај нас има пелети со таков квалитет) ќе требаат 1.563кг. Како цената оваа сезона за пелетите била 15ден од кг, за цела грејна сезона ќе се потрошат 23.445 денари за пелети.

Ако земеме дека топлотната помпа би имала ефикасност од 400% (SCOP 4, ретко која топлотна помпа ја имаа оваа ефикасност ако греењето е на радијатори или фенкојлери) тоа значи дека би потрошила 1250KW електрична енергија. По некоја средна цена од 5 денари, за електрична енергија би се потрошиле 6.250 денари.

Ова значи дека секоја година со топлотна помпа би се заштедиле 17.195 ден, или еве да речеме 300ЕУР.

Ако котелот на пелети е 1.500 еур а топлотната 4.500 (и ова за некои евтини модели) оваа разлика од 3.000 ЕУР би се враќала 10 години, што е преголем временски период.
Ме мрзи да проверувам, ама веројатно математиката ти е точна!
Не е прв пат да спомнеме дека ТП ни била ни ќе биде исплатлива.
Едноставно некои луѓе наседнуваат на тоа или пак имаат многу пари па сакаат се да биде на копче, се автоматизирано...
П.С. се реалните цени на струја кои не очекуваат во блиска иднина, веројатно уште поголема би била разликата против ТП.
 
Член од
30 ноември 2011
Мислења
1.715
Поени од реакции
2.325
Топлинска помпа воздух-вода во овој момент, со моменталните цени и законски решенија, посебно за нова куќа со сериозна изолација, нема економска исплатливост, а колкава ќе биде загубата зависи колку би се платила помпата.

Само едноставен пример.
Куќа со А енергетска класа по македонскиот правилник треба да има потрошувачка помала од 25KW на метар квадратен за грејна сезона. Ова значи дека куќа од 200м2 од А енергетска класа има потреба од 5000KW за една грејна сезона (година).

Доколку има котел на пелети кој би имал 80% искористливост за да се даде 5000KW топлина ќе треба да согори пелети за 6250KW. Како 1кг пелети даваат 4KW (технички калориската вредност била декларирана на 5KW ама не верувам дека кај нас има пелети со таков квалитет) ќе требаат 1.563кг. Како цената оваа сезона за пелетите била 15ден од кг, за цела грејна сезона ќе се потрошат 23.445 денари за пелети.

Ако земеме дека топлотната помпа би имала ефикасност од 400% (SCOP 4, ретко која топлотна помпа ја имаа оваа ефикасност ако греењето е на радијатори или фенкојлери) тоа значи дека би потрошила 1250KW електрична енергија. По некоја средна цена од 5 денари, за електрична енергија би се потрошиле 6.250 денари.

Ова значи дека секоја година со топлотна помпа би се заштедиле 17.195 ден, или еве да речеме 300ЕУР.

Ако котелот на пелети е 1.500 еур а топлотната 4.500 (и ова за некои евтини модели) оваа разлика од 3.000 ЕУР би се враќала 10 години, што е преголем временски период.
Куќа од 200м2 без 3 вреќи пелети не е на ден. Каква сака изолација нека има.
3 х 220 = 660 денари на ден
660 х 30 = 19800 месецот за пелети
4 месеци х 19800 = 80,000 денари

котел за 200м2 тешко за 1500 евра да најдеш солиден. Колку луѓе имаат моќ 80,000 денари грејна сезона да издржат? 5-6 % од народот во МК.
Во случајот погоре што го напишав, по пресметка котелот чинеше 3700 евра кој им го понудиле.
 
Последно уредено:

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
15.972
Поени од реакции
7.778
Во Финска струјата пута пет е 422 евра за мегават час, кај нас мислам дека е околу 40 евра за мегават час. Еве и на 80 евра да ја поскапат што е дупло, дуплирајте си ги сметките за струја, која економичност која здрава логика.

 
Член од
14 август 2018
Мислења
2.806
Поени од реакции
5.807
Куќа од 200м2 без 3 вреќи пелети не е на ден. Каква сака изолација нека има.
3 х 220 = 660 денари на ден
660 х 30 = 19800 месецот за пелети
4 месеци х 19800 = 80,000 денари

котел за 200м2 тешко за 1500 евра да најдеш солиден. Колку луѓе имаат моќ 80,000 денари грејна сезона да издржат? 5-6 % од народот во МК.
Во случајот погоре што го напишав, по пресметка котелот чинеше 3700 евра кој им го понудиле.
Не можеме, ни смееме вака да рачунаме! Примери и варијабли... милион.
Треба да земеме да пресметаме цена на испорачана топлинска енергија,(и ова е скроз независно каде, што и како).
Проста математика вика дека пелетот е х3 поскап од ТП на струја.
пелет 1кг=15ден=4kwh
ТП 1кв=5ден=4kwh
Ова колку за ориентација(моментално цените се поулавени и не се знае ништо).

Попосле ќе го едитирам постов, ќе направам на брзанка предметка за амортизација, и ќе видиш дека тп е скапа и неисплатлива(реално).
 
Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.380
Поени од реакции
6.989
A++ и А+++ се најчестите енергетски класи што ги имаат топлинските пумпи воздух-вода или во бројки искажано SCOP поголем од 4,6 или 5,1.
Втора работа што кај ТП овие високи коефициенти на ефикасност важат за многу поголеми грејни капацитети од 8, 10kw 12kw или 16kw така да ефикасноста е неспорна и многу поголема од климите.
И за подно и за радијатори важи горново.
На радијатори со 55 може да е или А++ или А+ но за 16kw е супер ефикасност и само А класа да е.
 
Член од
30 ноември 2011
Мислења
1.715
Поени од реакции
2.325
Не можеме, ни смееме вака да рачунаме! Примери и варијабли... милион.
Треба да земеме да пресметаме цена на испорачана топлинска енергија,(и ова е скроз независно каде, што и како).
Проста математика вика дека пелетот е х3 поскап од ТП на струја.
пелет 1кг=15ден=4kwh
ТП 1кв=5ден=4kwh
Ова колку за ориентација(моментално цените се поулавени и не се знае ништо).

Попосле ќе го едитирам постов, ќе направам на брзанка предметка за амортизација, и ќе видиш дека тп е скапа и неисплатлива(реално).

Дали мислиш дека човек што има кеш да даде 14 илјад евра за парно плус 11 илјади евра за соларна централа дома прави вакви пресметки како тебе мене што е поефикасно ?
Гледа што е најудобно со најмалку вложен труд плус соларното ќе го покрива.

Математикава ти е од кај мене дома за пелетот погоре . Ако не ти е верно на пролет те канам на пиво/ракија да се увериш сам со фактури со све. Претходно трошевме 20 метра дрва ама имавме котлар дедо ми дома да го ложи ова е без излолација греено 120-130м2 и затоа не се одлучив да имаат пак парно на дрва. Шпоретот за пелет го земавме 160,000 денари. Сега трошат исто пари само што греат секаде и има изолација.

Другарче се уселува месецов во Урбан гарден 60м2 стан со мулти сплит ситем на Гри. Ќе постирам кога ќе добијам како оди потрошувачка и сметки за струја. Сите што сум чул се мн задоволни од системиве по зградиве.
 
Член од
29 август 2008
Мислења
4.230
Поени од реакции
2.901
Во Финска струјата пута пет е 422 евра за мегават час, кај нас мислам дека е околу 40 евра за мегават час. Еве и на 80 евра да ја поскапат што е дупло, дуплирајте си ги сметките за струја, која економичност која здрава логика.

Koja ekonomija koj bakraci.....na ovie ceni 6.7 i 3.3 +ddv koe sega e 5% ako odi 100% cenata 13/7.5den kwh .... osvem tv,sijalici(led) frizider kombiniran i po nekoj polnac kraj tolku e
Jas vo zimo se slucilo i po nad 1000kw zimski meseci,a prosek site 12m vo godinata 2020 mi bese 3700mkdx12 45000k od narednava 2022 toa bi bilo 90k kaj ke se nisame.....
Neja matime vodata kene jade volkot
 

Kajgana Shop

На врв Bottom