Најекономично греење (затоплување)

Член од
29 август 2019
Мислења
653
Поени од реакции
1.771
Успут @zlatko_ti412 може ли твое стручно мислење кој од овие Митсу модели е поквалитетна клима и која би ја избрал?
И двете се Премиум модели со А+++ класа но во Hz бајаги поразлични по оптоварување, модулација a ista energetska ;)
Ти која би ја избрал FH35 или LN35 ? Што овде Митсубиши сака да ни каже со дијаграмиве ако може да ни објасниш :P :D
Дали тоа кај FH35 капацитетот кој нели е ист со новата LN35 го постигнува со едвај 50Hz, а тоa малото компресопрче во LN35 треба да врти со бајаги појше 90Hz за да го постигне истото a e поскапа за додатни 20.000en :D

Прегледај го приврзокот 310641

Прегледај го приврзокот 310642
Хах што си ми смешко бе @Strelec ... а ја спомнав Амберката одма вадиш сервисните од Мицу спинуваш некои факти и напомењаваш колку биле поскапи :P
Ама нејсе....

Тоа малото компресорче во новата LN35 парам-парче ти ја напраи Амберката 12ка што ја фалите као 18ка на греење со two-stage компресор.
Tи иам кажано 100 пати....коа че снимиш подолго видео кај што амберката вади 7kw слободно да ми јавиш.
Вака со цели 22 секунди.... нишо не праиш.... одамна те разоткрив....
Еве ти ја разоткриена прикаската со Амберот:
На 12:26 од твоето видео Амберот конечно искачува на 58С темература при намален издув на 730m3/h со потрошна од 2.793w.
Само 10 секунди покасно...
На 12:35 од твоето видео Амберот симиња потрошна на 2.623w
Ти веднаш реагираш, сменуваш фокус со камерата као снимаш во термометрите....
Уште 10 секунди покасно...
На 12:45 од твоето видео на кратко се гледа дека Амберот дополнително симиња потрошна на 2.545w
Вкупно симнати (2.793 минус 2.545) 248w во 20 секунди!!!
Ти свесен дека тие 58С ќе почнат да опаѓаат... веднаш го прекинуваш снимањето на 12:48

Ете толку траеа (12:48 минус 12:26) цели 22 секунди тие 7.3kw предадена топлина од Амберот галички!

Сними бар еден полсаат видео кај што држи ~58C издув и врати се да споредуваме Јапанац со Кинез!
А еве то Мицу....би-бииип!


Да се вратиме на графиконите што споредуваше FH35 со LN35.

Рековме одамна дека FH серијата на Мицу имаа ѕверови компресори особено што сите 3 величини носат ист компресор па 25ката и 35ката се со огромна капацитетна резерва. Резерва која што никогаш не ја искористуваат ни при најголеми оптеретувања.... па може да траат и 50 години.
Компресор кој веројатно ќе те надживее.... take it like that!

Е сеа постара технологија, вртат макс до 107 обртаи или херци.....
па еве FH35 својот номинален капацитет вика го достига со испод 50 обртаи....
Да ги речеме 47... од максимални 107 обртаи на компресорот или 45% оптеретеност.

Поновата LN35 својот номинален капацитет вика го достига со некои 80-90 обртаи....
Да речеме 85... од максимални 130 обртаи на компресорот или 65% оптеретеност.

Што у превод може ќе брчи малку повеќе од постариот модел, но сепак има доста солидна резерва (35%) над номиналниот капацитет.
Плус, тука споделив јас доста видевца каде се гледа дека LN во реалност може да го искористи тој резервен капацитет кога ќе ја пуштиш да лета до крај.

Е сеа поскапа е ЈБГ сите клими се поскапени во последниве 2-3 години.
А и вие со кинезаријата од U-crown 3,5kw што ја продававте 73.000 денари поприлично допринесовте Јапанците да ги прикренат цените.
Оти не го носите вие поќе Хансолот со Sanyo компресор за само 36.000?
 
Член од
8 ноември 2017
Мислења
1.865
Поени од реакции
2.038
Хах што си ми смешко бе @Strelec ... а ја спомнав Амберката одма вадиш сервисните од Мицу спинуваш некои факти и напомењаваш колку биле поскапи :P
Ама нејсе....

Тоа малото компресорче во новата LN35 парам-парче ти ја напраи Амберката 12ка што ја фалите као 18ка на греење со two-stage компресор.
Tи иам кажано 100 пати....коа че снимиш подолго видео кај што амберката вади 7kw слободно да ми јавиш.
Вака со цели 22 секунди.... нишо не праиш.... одамна те разоткрив....


А еве то Мицу....би-бииип!


Да се вратиме на графиконите што споредуваше FH35 со LN35.

Рековме одамна дека FH серијата на Мицу имаа ѕверови компресори особено што сите 3 величини носат ист компресор па 25ката и 35ката се со огромна капацитетна резерва. Резерва која што никогаш не ја искористуваат ни при најголеми оптеретувања.... па може да траат и 50 години.
Компресор кој веројатно ќе те надживее.... take it like that!

Е сеа постара технологија, вртат макс до 107 обртаи или херци.....
па еве FH35 својот номинален капацитет вика го достига со испод 50 обртаи....
Да ги речеме 47... од максимални 107 обртаи на компресорот или 45% оптеретеност.

Поновата LN35 својот номинален капацитет вика го достига со некои 80-90 обртаи....
Да речеме 85... од максимални 130 обртаи на компресорот или 65% оптеретеност.

Што у превод може ќе брчи малку повеќе од постариот модел, но сепак има доста солидна резерва (35%) над номиналниот капацитет.
Плус, тука споделив јас доста видевца каде се гледа дека LN во реалност може да го искористи тој резервен капацитет кога ќе ја пуштиш да лета до крај.

Е сеа поскапа е ЈБГ сите клими се поскапени во последниве 2-3 години.
А и вие со кинезаријата од U-crown 3,5kw што ја продававте 73.000 денари поприлично допринесовте Јапанците да ги прикренат цените.
Оти не го носите вие поќе Хансолот со Sanyo компресор за само 36.000?
Si gi rabotime japankive kako sto sakame, toplo-ladno, ni se mozit.
Sega idit uste edno modelce Amber EU, ke go jadat japankite jako...
 
Член од
2 август 2014
Мислења
1.022
Поени од реакции
2.687
Е сеа постара технологија, вртат макс до 107 обртаи или херци.....
па еве FH35 својот номинален капацитет вика го достига со испод 50 обртаи....
Да ги речеме 47... од максимални 107 обртаи на компресорот или 45% оптеретеност.

Поновата LN35 својот номинален капацитет вика го достига со некои 80-90 обртаи....
Да речеме 85... од максимални 130 обртаи на компресорот или 65% оптеретеност.
Si se zbrkal so ova obrtai. Toa se herci, 47 promeni vo sekunda ili 47x60=2820 obrtai/min. Ako ti vrti klimata so 57 obrtai nema ni za leb da izvadi.
 
Член од
29 август 2019
Мислења
653
Поени од реакции
1.771
Si se zbrkal so ova obrtai. Toa se herci, 47 promeni vo sekunda ili 47x60=2820 obrtai/min. Ako ti vrti klimata so 57 obrtai nema ni za leb da izvadi.
Може.... ја по ова мислев RPS e revolutions per second... као на вентилатори и дискови кај компјутериве....
compresor_rps.png
 
Член од
29 септември 2012
Мислења
654
Поени од реакции
1.295
Хах што си ми смешко бе @Strelec ... а ја спомнав Амберката одма вадиш сервисните од Мицу спинуваш некои факти и напомењаваш колку биле поскапи :P
Ама нејсе....

Тоа малото компресорче во новата LN35 парам-парче ти ја напраи Амберката 12ка што ја фалите као 18ка на греење со two-stage компресор.
Tи иам кажано 100 пати....коа че снимиш подолго видео кај што амберката вади 7kw слободно да ми јавиш.
Вака со цели 22 секунди.... нишо не праиш.... одамна те разоткрив....


А еве то Мицу....би-бииип!


Да се вратиме на графиконите што споредуваше FH35 со LN35.

Рековме одамна дека FH серијата на Мицу имаа ѕверови компресори особено што сите 3 величини носат ист компресор па 25ката и 35ката се со огромна капацитетна резерва. Резерва која што никогаш не ја искористуваат ни при најголеми оптеретувања.... па може да траат и 50 години.
Компресор кој веројатно ќе те надживее.... take it like that!

Е сеа постара технологија, вртат макс до 107 обртаи или херци.....
па еве FH35 својот номинален капацитет вика го достига со испод 50 обртаи....
Да ги речеме 47... од максимални 107 обртаи на компресорот или 45% оптеретеност.

Поновата LN35 својот номинален капацитет вика го достига со некои 80-90 обртаи....
Да речеме 85... од максимални 130 обртаи на компресорот или 65% оптеретеност.

Што у превод може ќе брчи малку повеќе од постариот модел, но сепак има доста солидна резерва (35%) над номиналниот капацитет.
Плус, тука споделив јас доста видевца каде се гледа дека LN во реалност може да го искористи тој резервен капацитет кога ќе ја пуштиш да лета до крај.

Е сеа поскапа е ЈБГ сите клими се поскапени во последниве 2-3 години.
А и вие со кинезаријата од U-crown 3,5kw што ја продававте 73.000 денари поприлично допринесовте Јапанците да ги прикренат цените.
Оти не го носите вие поќе Хансолот со Sanyo компресор за само 36.000?
To sakam da se nadovrzam na tvoiot post okolu rezervniot kapacitet.
Od sto maka da dava vnatresnata edinica poveke od 50c na izduv koga nema potreba.
E koga ke ima potreba taa ke go vkluci rezervniot kapacitet i nema da si dozvoli da duva ladno(se dodeka drzi rezrvniot kapacitet).
Ama kaj kinezarijava ne postoj kaj nivnite rezerveven kapacitet.
Pali gasi.
Автоматски споено мислење:

Може.... ја по ова мислев RPS e revolutions per second... као на вентилатори и дискови кај компјутериве....
Прегледај го приврзокот 310739
Plus neznam kako nekoj go odomakinija hz.Toj e mnogu pogresen izraz i go izednacuvavvt so rps.
Pravilno treba da bide rps.
Se sto ima rotacija treba da bide rps (obrtaj vo sekunda).
Ubavo si se izzrazil ne se sekiraj.
Автоматски споено мислење:

Si se zbrkal so ova obrtai. Toa se herci, 47 promeni vo sekunda ili 47x60=2820 obrtai/min. Ako ti vrti klimata so 57 obrtai nema ni za leb da izvadi.
E se fakas za sekavi sitnici.Zatoa kazi mi?
Aj kazimi kolku hz ima edna prosecna vodna pumpa?
 
Последно уредено:
Член од
29 август 2019
Мислења
653
Поени од реакции
1.771
Успут @Strelec ти која би ја избрал и зошто?
Според принципов на работа и потрошувачката на енергија во последни 24 часа на овој есенски ден... преку ден топло а моментално 12С во Прилеп.
И двете клими цеел ден пуштени на 23С греење и ауто-фан без воопшто чепкање далечинско.
Вака твое стручно мислење. Фала.

Gree Amber12 Nordik
GreeAmber12-last24h.png


Mitsubishi LN35
MitsuLN35-last24h.png
 
Член од
8 ноември 2017
Мислења
1.865
Поени од реакции
2.038
Успут @Strelec ти која би ја избрал и зошто?
Според принципов на работа и потрошувачката на енергија во последни 24 часа на овој есенски ден... преку ден топло а моментално 12С во Прилеп.
И двете клими цеел ден пуштени на 23С греење и ауто-фан без воопшто чепкање далечинско.
Вака твое стручно мислење. Фала.

Gree Amber12 Nordik
Прегледај го приврзокот 310751


Mitsubishi LN35
Прегледај го приврзокот 310752
Ti sam odgovori si grafikov, Mitsu potrosi poveke energija od Amber
 
Член од
29 септември 2012
Мислења
654
Поени од реакции
1.295
LoL , s 2kw potrošnje na +10 , već na 0° to ti je 4kw..Na - 10 već si na skoro 6kw ..
Kaj nas ti eto se vo pretskolska vozras gi vikae zabavacina,ili odat vo zabaviste.
Автоматски споено мислење:

Ti sam odgovori si grafikov, Mitsu potrosi poveke energija od Amber
Ama ako ja podelis energijata so kubaturata,i zgora na toa presmetas kolku energija po kubik dal i edniot i drugiot ured poinakuke izlezi matematikata,podelena so potrosenite.
 
Последно уредено:
Член од
29 август 2019
Мислења
653
Поени од реакции
1.771
Ama ako ja podelis energijata so kubaturata,i zgora na toa presmetas kolku energija po kubik dal i edniot i drugiot ured poinakuke izlezi matematikata,podelena so potrosenite.
Батали кубатурата...
Абе Амберот дувнал 5 пати во 24 часа и потрошил 24h * 221.41w = 5.31kW
Мицуто дувало цели 24 саати без прекин и потрошило 24h * 257.24w = 6.17kW

Само 860w повеќе.... за колку... 20часа повеќе работа..... мислам.... динг-динг....

Инаку да, и двете исти се.... и двете малку потрошиле за вака топол есенски ден!

Ама ај да го почекаме @Strelec нека избере.... онака стручен избор да напраи и да не просветли ;)
 

Strelec

GREE
Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.093
Поени од реакции
6.437
Хах што си ми смешко бе @Strelec ... а ја спомнав Амберката одма вадиш сервисните од Мицу спинуваш некои факти и напомењаваш колку биле поскапи :P
Ама нејсе....

Тоа малото компресорче во новата LN35 парам-парче ти ја напраи Амберката 12ка што ја фалите као 18ка на греење со two-stage компресор.
Tи иам кажано 100 пати....коа че снимиш подолго видео кај што амберката вади 7kw слободно да ми јавиш.
Вака со цели 22 секунди.... нишо не праиш.... одамна те разоткрив....


А еве то Мицу....би-бииип!


Да се вратиме на графиконите што споредуваше FH35 со LN35.

Рековме одамна дека FH серијата на Мицу имаа ѕверови компресори особено што сите 3 величини носат ист компресор па 25ката и 35ката се со огромна капацитетна резерва. Резерва која што никогаш не ја искористуваат ни при најголеми оптеретувања.... па може да траат и 50 години.
Компресор кој веројатно ќе те надживее.... take it like that!

Е сеа постара технологија, вртат макс до 107 обртаи или херци.....
па еве FH35 својот номинален капацитет вика го достига со испод 50 обртаи....
Да ги речеме 47... од максимални 107 обртаи на компресорот или 45% оптеретеност.

Поновата LN35 својот номинален капацитет вика го достига со некои 80-90 обртаи....
Да речеме 85... од максимални 130 обртаи на компресорот или 65% оптеретеност.

Што у превод може ќе брчи малку повеќе од постариот модел, но сепак има доста солидна резерва (35%) над номиналниот капацитет.
Плус, тука споделив јас доста видевца каде се гледа дека LN во реалност може да го искористи тој резервен капацитет кога ќе ја пуштиш да лета до крај.

Е сеа поскапа е ЈБГ сите клими се поскапени во последниве 2-3 години.
А и вие со кинезаријата од U-crown 3,5kw што ја продававте 73.000 денари поприлично допринесовте Јапанците да ги прикренат цените.
Оти не го носите вие поќе Хансолот со Sanyo компресор за само 36.000?
Поентата не си ја разбрал а тоа е дека пласираш демагогија дека енергетската класа е врзана со ниска модулација.
а примерот ти е даден споредба FH35 која никогаш немодулирала под 300W на греење, и твојата LN35 што модулира ниско а и двете се А+++ класа
Затоа како што викаш па FH35 може ке трае 50год, ама за LN не си го рекол истото ;) затоа поретко на 2kw пуштај ја и штеди ја :)
FH имаше саглам хардвер, ЛН нема таков хардвер има друго, пониска модулација + што кај ЛН хардверот е заменет со дизајниран панел во три бои :)
Сакам да кажам од модел до модел зависи кој производител што ке вгради за цената.
А тие класи се добиваат на тест каде климите работат по тест процедура на фиксни обртаи и тоа неможеш дома да го измериш со мераче
Иначе нема проблем за подолго видео, ако има услови, и твоето не е баш долго зашто со 7kw брзо ке се стопли просторот, можда со отворени прозори у ниедно време ако се снима.
 
Последно уредено:
Член од
29 септември 2012
Мислења
654
Поени од реакции
1.295
Батали кубатурата...
Абе Амберот дувнал 5 пати во 24 часа и потрошил 24h * 221.41w = 5.31kW
Мицуто дувало цели 24 саати без прекин и потрошило 24h * 257.24w = 6.17kW

Само 860w повеќе.... за колку... 20часа повеќе работа..... мислам.... динг-динг....

Инаку да, и двете исти се.... и двете малку потрошиле за вака топол есенски ден!
Togas ke go promenam mislenjeto za ekonomicnost.Kinez inverter vs Japan inverter 50% vo koris na japan.
 
Член од
29 август 2019
Мислења
653
Поени од реакции
1.771
Затоа како што викаш па FH35 може ке трае 50год, ама за LN не си гио рекол истото, затоа поретко на 2kw пуштај ја и штеди ја.
FH имаше саглам хардвер, ЛН нема таков хардвер има друго, пониска модулација + што кај ЛН хардверот е заменет со дизајниран панел во три бои :)
LN доволно е да ми трае 7-10 години... после тоа сигурно ќе ја сменам за понова и подобра .... не ми треба да ме надживее....
FH имаше ПО-саглам хардвер.... но за жал не можеше да се искористи тој потенцијал.... ако не во сите величини, бар во 25ката и 35ката.... плаќаш нешто чија што полна сила не можеш да му искористиш.... а свесен си дека е моќно.... ама ете не можеш.... јапанска работа.... направено за да трае и за правнуци ваљда :D
 
Член од
11 јули 2019
Мислења
256
Поени од реакции
357
Mozda da promjeniš i kvadraturu prostorije..
S 40 na 20 :lolzz:
Автоматски споено мислење:

LN доволно е да ми трае 7-10 години... после тоа сигурно ќе ја сменам за понова и подобра .... не ми треба да ме надживее....
FH имаше ПО-саглам хардвер.... но за жал не можеше да се искористи тој потенцијал.... ако не во сите величини, бар во 25ката и 35ката.... плаќаш нешто чија што полна сила не можеш да му искористиш.... а свесен си дека е моќно.... ама ете не можеш.... јапанска работа.... направено за да трае и за правнуци ваљда :D
Bolje uloži šta para u izolaciju , pametnije če ti biti...Jedva se ugriješ na 21..
 

Kajgana Shop

На врв Bottom