Најекономично греење (затоплување)

D

Deleted member 95595

Гостин
Merev potroshuvack na struja na spratov moj, i za izminative 11 dena potroshuvackata mi e 20,8 kw na den. So vakov trend ako podolzi, jas ke platam smetka za struja 3060 denari za April mesec.
 
Член од
23 март 2009
Мислења
719
Поени од реакции
553
Dali e pecatna greska ili vistina,neo so R32 so gratis montaza za


Sent from my Redmi Note 2 using Tapatalk
 
Член од
5 октомври 2016
Мислења
95
Поени од реакции
407
Колега Климе, Вивакс не почнале со никакво производство, затоа што не виделе како изгледа шравцигер, а не па нешто друго. Тие се трговска фирма од типот на Веро и Тинекс. Купиваат пегли и фенови од Турција, клими од Кина, телевизори од господ знае каде и ги продаваат под свое име. Купи продај, алаш вериш фирмиче.

И во Тинекс се наоѓа кашкавал и кисело млеко со нивна налепница, ама што мислиш ти? Имаат стадо овци, овчари што ги пасат и молзат овците? Не Климе, си нарачуваат од веќе постоечки млекари, ама бараат од овие да им штампаат "Екстра Тинекс" на амбалажата.

Ајде млад си, еден ден и ти ќе го разбереш ова бизнис чудо...

@macci
Тоа неото делува како интересна понуда, поради гратис монтажа во цената, ама треба да дознаеме кој кинез е под хауба. Нео е исто така трговско фирмиче што препродава туѓи производи како горе споменатиот Вивакс.
 
Член од
2 март 2017
Мислења
1.396
Поени од реакции
441
@Chicco69 znam ama toa sto nema svoe proizvodstvo neznaci deka ne se kvalitetni proizvodite naprotiv odnos cena vs kvalitet vivax e odlicen vo kvalitetot na klima uredite.

I Fonko nemase svoe proizvotstvo pa bea edni od najkvalitetnite klima uredi vo makedonija.
 
Член од
23 ноември 2016
Мислења
525
Поени од реакции
511
@Chicco69 znam ama toa sto nema svoe proizvodstvo neznaci deka ne se kvalitetni proizvodite naprotiv odnos cena vs kvalitet vivax e odlicen vo kvalitetot na klima uredite.

I Fonko nemase svoe proizvotstvo pa bea edni od najkvalitetnite klima uredi vo makedonija.
Ajde sega i maticno zakazi i vencaj se so klimata. Kako ne ti zdosadi, kupi inverter low class i otkri topla voda?
Bi mozel da te razberam ako si mal pa so vakvi nezreli komentari, vo sprotivno ...ne znam sto da ti kazam
 
Член од
2 март 2017
Мислења
1.396
Поени од реакции
441
I mene bas me interesira so kompresor imaat prasav vo texnomarket vo stip ama prodavacot pojma nemase :))) inaku tamu gi naredile eden kup od klimive
Prasaj na telefon vo skopje Tehnomarket moze znaat sto kompresor ima neo klimava

Pred nekolku godini imase serija na neo klimi so SANYO kompresori mnogu kvalitetni bea

E sega dali i ovie se so SANYO kompresori neznam.
 
L

lleeoo

Гостин
Prasaj na telefon vo skopje Tehnomarket moze znaat sto kompresor ima neo klimava

Pred nekolku godini imase serija na neo klimi so SANYO kompresori mnogu kvalitetni bea

E sega dali i ovie se so SANYO kompresori neznam.
E do tolku telefoni da vrtam ne e bas neophodno :)))
A ako se javis mislis ke ti kazat tolku i oni znaat so ima i kako ima :)))
 
Член од
30 јули 2015
Мислења
9
Поени од реакции
20
Поздрав до сите на темата. Ве читав од ~700 до ~900 стр. чисто од сеир. :cool: Имаше ептен интересни и драматични моменти.

Мојот (не)конструктивен допринос тука ќе биде еден rant.

1. Со кој памет греете 23-25С степени во зима? Топлината е болест, посебно во затворена просторија со кондензација, мувли и искористен воздух цел ден од неколку семејни членови. Никакви филтри не ве спасуваат. Истото го правите со дрва, парно и било кое греење, се варите и усмрдувате, затоа сите сте болни. Се живее на 20С степени, а се спие на 18С, проверете истражувања. Се над тоа е нездраво и непотребно, човек се навикнува за неколку дена исто како на 25С и 20С.

2. Нели сакате да штедите? Секој степен над 20С во ниска амбиентна температура климата скапо го наплаќа и се губи целата смисла на истата. Не само цената на струјата туку и амортизацијата, животниот век на уредот се намалува драстично (инверторите не работат линеарно). На “Запад“ никој не грее до 25С+, штедат ненормално луѓето. Постои култура на штедење. Овде кукање за 200 евра плата, немање субвенции, а се фукаат котли и парна на пелети од 4000е, се горат скапи дрва и сите трошат како последен ден да им е. Истиот менталитет со климите. Ради 3-4 дена што ќе имало -15С во годината купувате предимензионирани и прескапи клими како да ќе умрете ако ви е дома 15-18С една недела во годината. Заради таа 1 недела неоптималната клима за просторот ќе ви троши повеќе останатите 51 недели.

3. Климата не е долгорочна инвестиција. Клима уред се менува на 5-7г. реално, а ако ви се посреќи и не тропа па и до 10г. Денес резиденцијална техника не се сервисира, се заменува. Вистинската долгорочна инвестиција во климатизацијата е изолацијата на домот. Ако инвестирате повеќе во изолација, климата што ќе ви треба ќе биде со помала моќност, ќе биде поефтина и ќе троши помалку. Кога ќе дојде денот да ја смените климата изолацијата сеуште ќе си стои и ќе ви заштеди на трошоци за нов уред. Цената на климата треба да ја врачунате во сметката за струја што ќе ја плаќате следните 5-7г. и да постигнете сума која штеди во однос на класичен начин на греење.

4. Лоша инсталација = лоши перформанси = високи сметки. Гледам слики како се инсталираат климите, плус што гледам по балкони и прозори, тоа е се катастрофа до катастрофа. Не се испочитувани ни минималните побарувања на производителот во упатството, а камо ли плус нешто да се пушти за подобри перформанси. Ако не укапиравте до сега, колку е подобар протокот на воздух, толку повеќе климите штедат и помалку одат во дефрост. Ако надворешната единица е изложена на снег и ветар, ќе замрзнува повеќе. Ако внатрешната единица ја залепите до ѕидови ем нема да ја користи во целост топлината во изменувачот, ем ќе биди побучна (посилно ќе работи да ја постигне загубата). Локацијата на надворешната едница треба да е колку можи повеќе изложена на сонце во текот на зимата. Внатрешната единица се става на екстерен ѕид.

5. Инвертор климите имаат намерно различно димензионирано ладење и греење. Тоа што ќе приметите е клима која со 1kW елек. енергија произведува 3.5kW ладење, со тој киловат ќе дава 2.4kW греење. Тоа не е маана или превара. Кога просторија треба да се излади, секој жител во домот и електричен уред оддаваат дополнителна топлина која треба климата да ја совлада. Кога истиот простор се грее, тие се испомош за клима уредот и може истиот да не се форсира и да има подолг животен век. Видете како некои клими го силуваат компресорот во екстремни амбиентни температури под нулата за да постигне повисока спецификација. Фактички се греете со компресорот наместо со надворешната топлина. Глупаво.
Пример. За 30м2 простор доволна е 3.5kW клима на ладење и 2.4kW на греење. Ако не ви се доволни 2.4kW да постигнете 20-21С во 30-35м2 инвестирајте во дополнителна изолација, а не помоќна клима секои 5-7г.

6. Македонија е во умерена климатска зона. Производителите ги димензионираат климите и настапуваат на пазарите соодветно на климатското подрачје. Кај нас клима која преживува на -15С (кој е редок екстрем) е соодветно решение, не ни требаат нордиски верзии кои служат за арктичка клима и тундри. Така и во југот на Грција не ги има нашите модели бидејќи им се непотребни за нивната клима.
Но што ако се погоди зима една таква на 20 години како таа во Јануари 2017? Пак ќе се повторам, тоа е краткотрајно и наместо да се очајува и купува предимензионирано решение, треба да се мисли на останатите 360 дена во годината. На -20 климата не треба да ја форсирате туку угасите на неколку сати ноќе кога се најкритични смрзнувањата. Штедете си ја инвестицијата! Во собата ќе ви падне неколку степени температурата, ништо страшно. Не бидете лигави мивки.

7. Ладењето е битно колку и греењето. Во кој период од годината умираат највеќе луѓе од температурни екстреми? Знаеме дека во лето. Кој умрел во Македонија од студ ако не е некој пијан бездомник? Умираат цело лето луѓе болни од срце, со изливи на мозок и т.н. Така да не се опседнувајте толку само со греењето. Климата треба да е тивка, штедлива, ценовно пристапна и задоволително квалитетна. Не е битна температурата на издув туку колку издув ќе ви има џебот кон ЕВН.

8. Грижете се за вашата клима да и го продолжите векот и подобрите перформансите. Не ви треба специјална служба за еднаш годишно да исчистите изменувач на надворешна и внатрешна единица. Имате илјадници видеа на youtube како се чисти, не треба никаква професионална опрема или дилери/монтери/сервисери да викате. Се продаваат и наменски спрејови за чистење и дезинфекција. Можете DIY со алкохол, сјај и вода во пумпица, само да не е нешто костично и да нагризува метал. Со мека четка нежно пајажини на изменувачот и т.н.

Ај доста ви е. :coffee:[DOUBLEPOST=1523648083][/DOUBLEPOST]Article: Good practice guide Heat pump installation
Author: Energy Efficiency and Conservation Authority (EECA) of New Zealand

Heat pump running costs
Now you’ve chosen your heat pump, you’ll get maximum energy efficiency gains
and savings on your power bill by using it wisely.

If a heat pump/air conditioner is run all day and night, you can expect to double
your power bill. But if you use your heat pump for a few hours in the evening, and
an hour in the morning, you can expect to save about $500 a year, as opposed to
an electric heater.

Figure 10.1 shows how much the cost of running a heat pump can vary depending on
how you use it. This chart illustrates the way that you run your heat pump can have a
significant impact on overall running costs.



Note: These figures are for information only. The values used are based on a
number of assumptions (such as size of heat pump, ambient room and
outside air temperature, levels of home insulation etc). Actual running
costs will vary significantly depending on these assumptions as well as
each particular product’s characteristics and the individual installation.


Some heat pump installers suggest to consumers that they leave the heat pump on
24 hours a day. Heat pumps should only be used in this way if there are people in the
house all day (especially if they are elderly, babies or have health problems) and if the
householder wants to keep the house warm at night, otherwise they are wasting energy
and increasing the potential for your heating bill to go up.

Heat pumps work harder on cold nights
Heat pumps work harder, and therefore use more energy, when the ambient air is colder.
If you need to run your heat pump at night (for example for health reasons), turn down
the thermostat setting to keep a minimum of background heat. Efficient home insulation
will also make a big difference in keeping homes warm at night.

Extra load on energy supply
Dry winter months pose two problems: increased heating demand, and reduced energy
resources in the hydro lakes. If all the heat pumps around the country were left running
all day and night, this could equate to a demand equal to 5% of the total national
production of electricity.

Use the remote
Remote controls come standard with most heat pumps. Users can set the timer so that
their heat pump turns on an hour before they get home, and by using a temperature
sensor to make it easy to achieve a constant, comfortable temperature.
It is also possible to get a 7-day timer which allows you to programme on/off times for
each day of the week for maximum energy efficiency.[DOUBLEPOST=1523652242][/DOUBLEPOST]
The World Health Organisation's standard for warmth is 18 °C (64 °F) for normal, healthy adults who are appropriately dressed. For those with respiratory problems or allergies, they recommend a minimum of 16 °C (61 °F), and for the sick, disabled, very old or very young, a minimum of 20 °C (68 °F)
Факт.
Во Македонија се грееме како богови, а кукаме како лепрозни просјаци.[DOUBLEPOST=1523654710][/DOUBLEPOST]
Kolku sto gledam ti i imas 25C vnatre, so zadadena 27 i prva brzina.....a zasto prva a ne treta ili cetvrta ili auto Fan ? i zasto mora da e 27 zadadena....pa trosela....a druga klima da e nema da trosi u tie uslovi ? Pa zemi uste edna pa probaj
Ni na Eurovent nekazuvaat koja klima treba da se kupi za 25C da e vnatre....kazuvaat za 20C
:bravobe:
 
Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom