Научни чуда во Ку`ран

Член од
22 октомври 2011
Мислења
404
Поени од реакции
115
Кој историски континуитет? Си чул ти за Османската рецензија? Осман ги собрал сите тогаш постоечки курани, одбрал една верзија од нив, а сите други ги запалил. Тоа ти го нарекуваш историски континуитет и непрекинат ланец? :)
Оној историски континуитет кои вие го немате во Библијата.
Осман ниту додал ниту оттргнал од куранските ајети, туку ги собрал во една збирка која се вика Мусхаф, направил четири копии (примероци) и ги испратил во четирите тогашни поголеми центри. А тоа го направил од престрожност што исламот почнал нагло да се шири и го прифаќале народи на кои арапскиот не им бил говорен јазик, па за да не додава и одзема секој по свој ќејф како кај вас.

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Осман ниту додал ниту оттргнал од куранските ајети,
Еве просветли се што направил Осман и дознај која веријза од Куранот ти денес ја читаш:
http://answering-islam.org/Gilchrist/Jam/chap2.html

Ова е второто поглавје од книгата „THE CODIFICATION OF THE QUR'AN TEXT“ од John Gilchrist. Еве ти ја цела книга онлајн:
http://answering-islam.org/Gilchrist/Jam

Позз

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.167
Поени од реакции
12.148
За момент го позајмив она твоето:

„Прави што ти е волја и тоа нека биде целиот Закон“.
Така бре брату муслиманину, а јас се чудев кој ќе ми започне муабет за телема.
Види вака, да ми ти објасни Хепта :)

Клучот на оваа порака е овој збор – Волја. Првото очигледно значење на овој Закон е потврдено со антитезата: “Зборот на гревот е ограничување”. И повторно: “Ти немаш право освен да ја вршиш својата волја. Прави го тоа и никој нема да ти рече не. За чиста волја, неослабена од цел, ослободена од страсти за резултат, секој пат е совршен”.
Проучи го ова внимателно; изгледа оти ова подразбира теорија дека ако секој маж и секоја жена ја извршуваат својата волја – вистинска волја – нема да има судири. “Секој маж и секоја жена е ѕвезда”, а секоја ѕвезда се движи по утврдена орбита без мешање. Има доволно место за сите; единствено нередот создава конфузија.
Од овие разгледувања треба да биде јасно дека “Прави што ти е волја” не значи “Прави што сакаш”. Тоа е апотеоза на Слободата; но тоа е исто така и најстрого можно ограничување.
Прави што ти е волја – и не прави ништо друго. Ништо нека не те одврати од таа строга и света задача. Имаш апсолутна слобода да делуваш според својата волја; но ако се обидеш да правиш било што друго, веднаш се јавуваат тешкотии. Секој чин кој не е на одреден курс на таа единствена орбита е грешка и препрека. Волјата не смее да биде подвоена, туку единствена.

Ете така... Мухамед не ми ти кажал дека си ти Ѕвезда во заедницата на Ѕвезди (човештвото) нели? Ах тој лош Мухамед...

П.С. И нека не ти биде за момент позајмено. Живеј :)

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Од кого да се просветлам бе?
Полека, смири се, не се возбудувај, дозволи си себе си малку поширок спектар на гледање, наспроти исламистичката индоктринација.
Од кај сакаш просветли се, можеш и да читаш и од муслимански сајтови, затоа што и тие не можат да го сокријат она што Осман го направи со многубројните верзии на курани што постоеле во негово време. Разликата е во тоа што муслиманските сајтчиња нудат поинакви толкувања околу мотивите и причините зошто Осман ги запалил „неверодостојните“ курани.
Еве читај и од независен извор:
http://en.wikisource.org/wiki/Uthman_and_the_Recension_of_the_Koran

Член од
7 март 2012
Мислења
296
Поени од реакции
55
Полека, смири се, не се возбудувај, дозволи си себе си малку поширок спектар на гледање, наспроти исламистичката индоктринација.
Од кај сакаш просветли се, можеш и да читаш и од муслимански сајтови, затоа што и тие не можат да го сокријат она што Осман го направи со многубројните верзии на курани што постоеле во негово време. Разликата е во тоа што муслиманските сајтчиња нудат поинакви толкувања околу мотивите и причините зошто Осман ги запалил „неверодостојните“ курани.

koga neznaes ne postiraj nesto sto nema vrska. Uthman ibn Affan samo go kompletiral svetiot Koran vo zbrika na listovi. bidekji on bil Afiz na Koranot go znael na pamet kako i mnogu drugi.

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
Член од
7 март 2012
Мислења
296
Поени од реакции
55
uste edno golemo otkritie od NASA. naucno cudo od Kuranot.
78. An-Naba' - Vijest 19.i nebo će se otvoriti i mnogo kapija(portali) imati. .
НАСА откри портали околу Земјата
НАСА објави дека нејзиниот тим од експерти пронајде портали во магнетското поле околу Земјата. Тие портали се отвораат и затвораат повеќе пати на ден, а веќе се подготвува мисија која треба да го проучува овој феномен.

Ова подрачје не претставува интергалактичка врата во некој нов свет, туку помага во трансферот на голем број набиени магнетски честички кои течат од Сонцето кон Земјата, предизвикувајќи поларна светлина и геомагнетска бура на Северниот и Јужниот Пол.
„Тие полиња ги нарекуваме X-точки или области на електронска дифузија“- изјави плазма физичарот Џек Скудер од Универзитетот во Ајова.
Леталото „Themis“ на НАСА и европската сонда Cluster открија дека тие портали се отвораат и затвораат повеќе пати на ден.
Се дознава дека НАСА веќе се подготвува за мисија во 2014-та година, кога овој феномен ќе се проучува.

Погледнете го следното видео:

Член од
22 октомври 2011
Мислења
404
Поени од реакции
115
Еве просветли се што направил Осман и дознај која веријза од Куранот ти денес ја читаш:
http://answering-islam.org/Gilchrist/Jam/chap2.html

Ова е второто поглавје од книгата „THE CODIFICATION OF THE QUR'AN TEXT“ од John Gilchrist. Еве ти ја цела книга онлајн:
http://answering-islam.org/Gilchrist/Jam

Позз
Незнам зошто одговорот на овој пост модераторот ми го избришал кога убаво ти одговорив во твој стил дека не ујдисувам по протестантски брошурчиња и сајтчиња кои се дебело платени да шират деизнформации.
--- надополнето: 7 јули 2012 во 15:48 ---
Дали е исто верзија и ревизија?

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Дали е исто верзија и ревизија?
Не, евровизија е уште поразлично и од двете.
Еве што пишува во горниот (незавеисен, нехристијански и непротестантски текст на wikisource.org)

"yet he was entirely in the right when he tried to forestall the incipient doctrinal anarchy which threatened the Islamic community, by taking energetic steps to prevent the multiplication of versions of the sacred text."

А потоа вели:

"'Uthman ordered the compilation of a single official text of the Koran, and the violent suppression, the destruction by fire of ALL OTHER COPIES EXISTING IN THE PROVINCES."

Зарем не го реков и јас истото кога пишав:
Кој историски континуитет? Си чул ти за Османската рецензија? Осман ги собрал сите тогаш постоечки курани, одбрал една верзија од нив, а сите други ги запалил. Тоа ти го нарекуваш историски континуитет и непрекинат ланец? :)

Член од
22 октомври 2011
Мислења
404
Поени од реакции
115
Не, евровизија е уште поразлично и од двете.
Еве што пишува во горниот (незавеисен, нехристијански и непротестантски текст на wikisource.org)

"yet he was entirely in the right when he tried to forestall the incipient doctrinal anarchy which threatened the Islamic community, by taking energetic steps to prevent the multiplication of versions of the sacred text."

А потоа вели:

"'Uthman ordered the compilation of a single official text of the Koran, and the violent suppression, the destruction by fire of ALL OTHER COPIES EXISTING IN THE PROVINCES."

Зарем не го реков и јас истото кога пишав:
Не бе другар, ти основни поими мешаш а тука ми држиш лекции за собирањето на Куранот. Ај земи читни нешто свежо, веродостојно, наместо таа бајата роба која ја препродаваш за пусти пари.
http://www.iccbehar.com/index.php?option=com_content&view=article&id=172:biljeenje-i-sabiranje-kurana-&catid=68:tevsir&Itemid=144

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Не бе другар, ти основни поими мешаш а тука ми држиш лекции за собирањето на Куранот. Ај земи читни нешто свежо, веродостојно, наместо таа бајата роба која ја препродаваш за пусти пари.
http://www.iccbehar.com/index.php?option=com_content&view=article&id=172:biljeenje-i-sabiranje-kurana-&catid=68:tevsir&Itemid=144
А демек исламистички сајт е веродостоен:tapp:

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Не знаев дека под свежо и веродостојно се подразбира исламистички пропаганден сајт :D
Јас ти цитирав од независен, секуларен, нехристијански и непротестантски популарен сајт - wikisource. Еве прошарај по други исто така независни сајтови и ќе видиш дека ќе ги најдеш истите информации, освен во фундаменталните исламистички сајтови кои што сакаат да ја извртуваат историската вистина и да си ја прилагодуваат согласно потребите.

Член од
22 октомври 2011
Мислења
404
Поени од реакции
115
Не знаев дека под свежо и веродостојно се подразбира исламистички пропаганден сајт :D
Јас ти цитирав од независен, секуларен, нехристијански и непротестантски популарен сајт - wikisource. Еве прошарај по други исто така независни сајтови и ќе видиш дека ќе ги најдеш истите информации, освен во фундаменталните исламистички сајтови кои што сакаат да ја извртуваат историската вистина и да си ја прилагодуваат согласно потребите.
На wikisource можам и јас да пишувам. Заеби ти вашите протестантски подлости.;) Ако ти се чита, читај од изворот, а не од отпадните притоки.

Kajgana Shop

На врв Bottom