Научете ги одговорите на најтешките прашања и растурете на разговорот за работа

ХулахопкиСоТочки

Out of step with the world
Член од
9 август 2014
Мислења
1.388
Поени од реакции
5.250
Нa интервју зa претхoднoтo рaбoтнo местo ме прaшувaa се и сештo. Дoaѓaв веќе пo трет пaт. "Штo рaбoтaт твoите, дaли живееш вo стaн/куќa, дaли сaкaш живoтни?"
Пoчнaв дa кaжувaм, мислaм декa ги ќaрив нa живoтните бидејќи и oни чувaле кучињa :)
"Ти си нaш чoвек", ми рекoa низ нaсмевкa пoсле тoa, се рaкувaвме, јa дoбив рaбoтaтa. Стaнувaше збoр зa семеен бизнис нa гaздите, не беше мaлa фирмa, нo не ни кoрпoрaцијa. Ги имaв пoтребните квaлификaции и мислaм декa веќе имaa решенo дa ме врaбoтaт.
Сaкaм дa кaжaм декa пoнекoгaш им е вaжнo и кaкoв чoвек си и привaтнo, дaли имaш некoи идеaли, принципи, хoби и сличнo, некoи тaкви "финеси" зa кoи е дoбрo дa бидете искрени :)
 

Invader

I am not in danger, I am the danger!
Член од
17 ноември 2008
Мислења
18.003
Поени од реакции
22.911
Мене на интервју ме имаат прашано дали планирам да се мажам и дали сакам еден ден да имам деца. :popce:
Нормално дека ќе те прашаат. Можда не сакаат да земат некоја, која ќе ја учат неколку месеци и после да биде за џабе, затоа што ќе отиде на породничко.
 

blue ladybug

Фанг ловер
Член од
5 февруари 2013
Мислења
5.140
Поени од реакции
11.804
Нормално дека ќе те прашаат. Можда не сакаат да земат некоја, која ќе ја учат неколку месеци и после да биде за џабе, затоа што ќе отиде на породничко.
Законски мислам оти не смеат да поставуваат такви прашања.
 
Член од
8 јануари 2012
Мислења
109
Поени од реакции
171
Скоро бев на раб. интервју. Ме викнаа и на второ. Мислев дека на второво ќе ме тестираат за моите вештини, дека ќе навлеземе посуштински во тоа што е поврзано со нивната фирма и што се бара од мене.

За жал, се што ме прашаа беше поврзано со мојот личен живот, работите кои сум ги работела порано а не се релевантни, прашање дали имам некој познат што работи во фирмата и други навлегувања во мојата интима. Направија ептен да ми стане незгодно, не ги ни сакам за колеги. Не знам каде учеле они менаџмент на човечки ресурси, ова изгледаше скроз непрофесионално од нивна страна.

Сигурно полагале со бубици, некој друг им ги пишувал семинарските, пошто познавам такви, не го измислувам ова. Па сега ќе се изживуваат со нас, идиоти. Прво ми беше незгодно за мене, а сега ме јаде туѓа срамота.
 
Член од
30 јули 2008
Мислења
4.310
Поени од реакции
2.828
Во принцип сум приметил компании кои вработуваат преку човечки ресурси, претежно се поголеми компании, а и во поголемиот дел тие компании се веќе вработени кандидатите.

Во помалите компании до 20 30 вработени претежно самите газди ги прават така да 90% од стандардните прашања што ги учат на факс нема да ги сретнете.

Во мое искуство со интервјуа секаде каде сум бил со HR не сум бил примен а каде сум правел со самиот газда сум се вработил. 4 работни позиции се каде сум бил примен кога сум правел интервју со газдата и тоа без врски иако имало професионална препорака, а со HR имам повеќе од 5 никаде не ме примиле. Дури ниту едно прашање немало стручно.

Неможам само да сватам како тие од HR оттценуваат после тие прашања дал јас сум соодветен за таа позиција. Можеби за општи работници но за специфични инжењерски позиции тие за мене се нерелевантни. Според кој критериуми прават филтрирање кој одат понатаму? Колку можат да проценат дали ги имам стручните квалификации за таа позиција. Точно дека се наведени во CVто но колку е тоа доволно не сум сигурен.

Како што видов од погорните постово им се поставувааат секакви “глупи“ прашања според мене и како ќе проценат од тоа дал исум јас адекватен за таа позиција.

Најдобро интервју а и работа сум имал со газдата во последната фирма што работев во МК, прво он ми се престави и ми ја објасни историјата и што точно скоро до детаљ со што се сѐ занимава фирмата. Можеби 30 до 45 мин направи презентација за работата, па потоа јас повеќе требаше да одговорам дали се пронаоѓам во таа филозофија. Според мене така би требало да изгледа едно интевју затоа што не е само работникот што знае туку и работодавецот што нуди или бара. Некој ќе каже дека има во огласот напишано што се бара, но ако е така и за кандидатот се пишува во CVто, така да и компанијата треба да се представи.

Сума сумарум, интервјуата со HR функционира само во огромни компании каде што газдата или директорот ќе го видите само успат или на некое јавно обраќање. Сите приватњаци сами си праат интервјуа и најдобри шанси се ак осте со препорака но мислам на реална препорака, а ако вредите ќе ве препорачаат....
 
Член од
12 мај 2020
Мислења
92
Поени од реакции
56
Во принцип сум приметил компании кои вработуваат преку човечки ресурси, претежно се поголеми компании, а и во поголемиот дел тие компании се веќе вработени кандидатите.

Во помалите компании до 20 30 вработени претежно самите газди ги прават така да 90% од стандардните прашања што ги учат на факс нема да ги сретнете.

Во мое искуство со интервјуа секаде каде сум бил со HR не сум бил примен а каде сум правел со самиот газда сум се вработил. 4 работни позиции се каде сум бил примен кога сум правел интервју со газдата и тоа без врски иако имало професионална препорака, а со HR имам повеќе од 5 никаде не ме примиле. Дури ниту едно прашање немало стручно.

Неможам само да сватам како тие од HR оттценуваат после тие прашања дал јас сум соодветен за таа позиција. Можеби за општи работници но за специфични инжењерски позиции тие за мене се нерелевантни. Според кој критериуми прават филтрирање кој одат понатаму? Колку можат да проценат дали ги имам стручните квалификации за таа позиција. Точно дека се наведени во CVто но колку е тоа доволно не сум сигурен.

Како што видов од погорните постово им се поставувааат секакви “глупи“ прашања според мене и како ќе проценат од тоа дал исум јас адекватен за таа позиција.

Најдобро интервју а и работа сум имал со газдата во последната фирма што работев во МК, прво он ми се престави и ми ја објасни историјата и што точно скоро до детаљ со што се сѐ занимава фирмата. Можеби 30 до 45 мин направи презентација за работата, па потоа јас повеќе требаше да одговорам дали се пронаоѓам во таа филозофија. Според мене така би требало да изгледа едно интевју затоа што не е само работникот што знае туку и работодавецот што нуди или бара. Некој ќе каже дека има во огласот напишано што се бара, но ако е така и за кандидатот се пишува во CVто, така да и компанијата треба да се представи.

Сума сумарум, интервјуата со HR функционира само во огромни компании каде што газдата или директорот ќе го видите само успат или на некое јавно обраќање. Сите приватњаци сами си праат интервјуа и најдобри шанси се ак осте со препорака но мислам на реална препорака, а ако вредите ќе ве препорачаат....
Ко себе да се слушам. Друже и мене исто ми се дешава ко тебе. Нема шанси да се вработиш ако идеш преку ХР. Увек 2 препичени женски што немаат врска од животот. Ти поставуваат глупи прашања од типот на кај се гледаш за 5год, зашто фирмата да инвестира во тебе и ред други. Со газди кога правиш муабет е дирекно. Ми треба работник знаеш ова тоа и така. Сварно незнам што работа е тоа ХР. Одвратна работа за привилегирани неспособни пиченца. Неможе бе секад ХР, 2 девојки и глупи прашања. Дури и психолошки тестови прават за минимална плата. Мора да има закон за тоа
Автоматски споено мислење:

Иначе ХР постои претежно во странските компании кај нас. Во македонските не сум сретнал ХР. Правиш муабет со газдата претежно и тоа е. И нормално подобри прашања имаш. ХР имаш кретенски работи. Башка не ти ни враќаат одговор пошо се зафатени немаат време. И странските и нашиве компании не ги бива реално. Ама пак подобри се нашите у тој поглед. Нормално интервју плата бедна. А странскиве бедно интервју и бедна плата
 
Член од
30 јули 2008
Мислења
4.310
Поени од реакции
2.828
Ко себе да се слушам. Друже и мене исто ми се дешава ко тебе. Нема шанси да се вработиш ако идеш преку ХР. Увек 2 препичени женски што немаат врска од животот. Ти поставуваат глупи прашања од типот на кај се гледаш за 5год, зашто фирмата да инвестира во тебе и ред други. Со газди кога правиш муабет е дирекно. Ми треба работник знаеш ова тоа и така. Сварно незнам што работа е тоа ХР. Одвратна работа за привилегирани неспособни пиченца. Неможе бе секад ХР, 2 девојки и глупи прашања. Дури и психолошки тестови прават за минимална плата. Мора да има закон за тоа
Автоматски споено мислење:

Иначе ХР постои претежно во странските компании кај нас. Во македонските не сум сретнал ХР. Правиш муабет со газдата претежно и тоа е. И нормално подобри прашања имаш. ХР имаш кретенски работи. Башка не ти ни враќаат одговор пошо се зафатени немаат време. И странските и нашиве компании не ги бива реално. Ама пак подобри се нашите у тој поглед. Нормално интервју плата бедна. А странскиве бедно интервју и бедна плата
Моментално сум во Швајцарија и преку линкедин ме имаат неколку ХР компании исконтактирано. Две беа од лондон а вработуваа за во швајцарија. Од две сум пријатно изненаден со интервјуто беа стручни за областа со конкретни прашања и добри познавања. На двете стигнав до трет круг а во едното помеѓу мене и уште еден се одлучуваше. Некако уште од старт се гледаше дека си за таа област и одличен разговор имавме околу 1 час траеше. Други биле ок до некаде.

Инаку имаше еден репост на линкедин као зошто треба да се земе агенција за вработување, вели:

Као ако има 200 кандидати треба некој да им се јави па интервју па селекција па втор круг пак јавување, а ако има време да се јават на овие што невлегле во втор круг итн. Е сега газдата ако го прави тоа ќе му требаат мин 2 недели а он тоа време го нема.

Кога ќе размислиш има логика и држи вода моабетот, но проблем е што треба да погодиш саглам ХР агенција. Таа да има луѓе регрутери што имаат познавање од областа за која регрутираат а не како кај нас што велиш исти прашања по шема што ги научиле на факултет и се вергла едно исто.

А кај нашите нема освен кај поголемите државни затоа што ако му треба некој работник им вели на вработените дај знаете некој што се разбира од струја или слично. И на комшивчето му вели, абе сакаш работа :), така да затоа и не проаѓа кај нас тоа.
 
Член од
12 мај 2020
Мислења
92
Поени од реакции
56
Моментално сум во Швајцарија и преку линкедин ме имаат неколку ХР компании исконтактирано. Две беа од лондон а вработуваа за во швајцарија. Од две сум пријатно изненаден со интервјуто беа стручни за областа со конкретни прашања и добри познавања. На двете стигнав до трет круг а во едното помеѓу мене и уште еден се одлучуваше. Некако уште од старт се гледаше дека си за таа област и одличен разговор имавме околу 1 час траеше. Други биле ок до некаде.

Инаку имаше еден репост на линкедин као зошто треба да се земе агенција за вработување, вели:

Као ако има 200 кандидати треба некој да им се јави па интервју па селекција па втор круг пак јавување, а ако има време да се јават на овие што невлегле во втор круг итн. Е сега газдата ако го прави тоа ќе му требаат мин 2 недели а он тоа време го нема.

Кога ќе размислиш има логика и држи вода моабетот, но проблем е што треба да погодиш саглам ХР агенција. Таа да има луѓе регрутери што имаат познавање од областа за која регрутираат а не како кај нас што велиш исти прашања по шема што ги научиле на факултет и се вергла едно исто.

А кај нашите нема освен кај поголемите државни затоа што ако му треба некој работник им вели на вработените дај знаете некој што се разбира од струја или слично. И на комшивчето му вели, абе сакаш работа :), така да затоа и не проаѓа кај нас тоа.
Друго е у странство. Еден другар што е Германија ми вика ако те викнат на интервју 90% се шансите да влезеш. Овде кај нас е обратно. Исто така вика во Германија ти плаќаат превоз за интервјуто. Иначе тоа се бара стручно интервју а не кај се гледаш за 5год.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom