Наследство

Член од
24 март 2009
Мислења
16
Поени од реакции
1
Покрената е постапка за оставнина на имотот на починатата баба.Татко ми почина пред баба ми, така да наследници сме јас и брат ми,две тетки и чичко ни .Тетките се откажаа од наследството ,дадоа изјави,чичково почина во текот на процесот и без да даде изјава,а тој има сопруга и две керки. Како ке се врши делбата понатаму ?На колку дела? Помеѓу кого ? И усте едно прашање, дали нотарот кој го води предметот за наследство има обврска даги информира наследниците за се што е потребно, што јас мислам дека е така, бидејќи нотаров наш очекува ние да ја вршиме сета работа, тој само да испрател покани, немало што тој да ги информира наследниците на чичково ,ние требало за се да ги информираме.
Се надевам некој правник ке ми одговори Благодарам
 

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.232
Поени од реакции
2.308
јас како што знам од сличен случај во комшии нотарот ( или зудот ) треба да ги информира сите кои треба да добиат дел за да се изјаснат кој се откажува а кој сака да земе дел од имотот... е сега како се дели...

мислам дека најпрво се дели на децата кои ги имале баба ти и дедо ти, ако некои од нив се починати тогаш за наследници ги земаат нивните мажи или жени...
 
Член од
19 септември 2009
Мислења
3.322
Поени од реакции
2.375
Ти и брат ти ке го наследите делот што би треало да припадне на таткоти, додека делот за тетките што се откажале зависи, ако се откажале во корист на тебе и брат ти вие е го наследите ако не стандардно на пополовина на таткоти и на чичкоти што не се откажал пред да умре т.е на тебе и брат ти делот на вашиот татко, а делот на чичкови на неговите потомци...
 

Факе

Highbury–the Home of Football
Член од
6 март 2010
Мислења
9.215
Поени од реакции
9.612
Покрената е постапка за оставнина на имотот на починатата баба.Татко ми почина пред баба ми, така да наследници сме јас и брат ми,две тетки и чичко ни .Тетките се откажаа од наследството ,дадоа изјави,чичково почина во текот на процесот и без да даде изјава,а тој има сопруга и две керки. Како ке се врши делбата понатаму ?На колку дела? Помеѓу кого ? И усте едно прашање, дали нотарот кој го води предметот за наследство има обврска даги информира наследниците за се што е потребно, што јас мислам дека е така, бидејќи нотаров наш очекува ние да ја вршиме сета работа, тој само да испрател покани, немало што тој да ги информира наследниците на чичково ,ние требало за се да ги информираме.
Се надевам некој правник ке ми одговори Благодарам
1/4 од целиот имот ќе си наследите ти, брат ти и твоите две братучетки.
Да беа живи браќата и да не се откажаа сестрите исто ќе се делеше на 1/4,доколку претходно немало никаков договор. Вака четвртината на татко ти ја добивате ти и брат ти, но исто така и твоите братучетки по половина од четвртината на нивниот татко. Со откажувањето на тетките, доколку не се откажале во корист на нивните деца, а според тоа што го кажа не, нивните делови преминуваат на еднакви дела на браќата, а бидејќи не се живи, со право на претставување на нивните потомци. Така да, првата реченица е одговорот.

Што се однесува до нотарот мислам дека треба да ги извести на сите.
 
На врв Bottom