Народни Херои од Македонија

Дискусија во форумот 'Историја' започната од Anco, 21 мај 2012.

 1. Dekemvri

  Dekemvri Неписмен уличар

  Член од:
  8 декември 2010
  Мислења:
  338
  Допаѓања:
  244

  Методи Шаторов - Шарло

  Што вели Бугарската пропаганда:

  Методи Шатаров и неговите другари сметат, дека бугарската власт во Македонија не е окупаторска и не треба да се води вооружена борба против бугарскиот народ.
  «Ова мириса не само на национал-шовинизам, туку и на германофилство.» – се тревожат водачите на ЈКП.
  Шарло иако со комунистички убедувања беше тврд Бугарин по сознание и се покажа како ограда против движењето на србокомунистите во Македонија, затоа ЦК на ЈКП со решение од 24-ти јуни 1941 г. го суспендира Покраинскиот комитет на Македонија начело со Шарло.

  Тито го основува решението така :
  «Драги другари, постапката на «Стариот Бугарин» кој што беше одговорен за нашата работа во Македонија се покажа не само антипартиска но и контарреволуционерна.

  Српските комунисти и нивните агенти во Македонија не можеа да простат на Шаторов фактот, дека ги пречека со радост, како и сите бугарски патриоти во Македонија ослободителните бугарски војски во текот на 1941 г. Освен тоа Шаторов заедно со своите истомисленици гледа со симпатии на образувањето на бугарски акционни комитети и откажува да води борба против бугарската држава. И нешто повеќе, тој ги отстранува од раководството српските инструктори Добривое Видић и Драган Павловић, «се изјаснува против присуството на српските колонисти и го објавува по распаѓањето на Југославија присоединувањето на македонските комунисти кон БКП».

  Главниот организатор на акцијата во Прилеп е како веќе посочивме, одгледаниот во Крагуевац Колишевски, а инициатор е Тито, кој што сака по тој начин да демонстрира, дека ЈКП располага во Вардарска Македонија со свои истомисленици и ги следи местните структури на ком. партија кои се раководат од него, а не да кореспондират со БКП какво што беше решението на ПК начело со Методи Шаторов – Шарло.
  Партизанско движење во Македонија во текот на Времето на бугарското присуство всушност немаше. Мали партизански формировки дејствуваа во италианската зона во Дабарца и во германската зона во Егејска Македонија.

  Шарлатанот бугарски Шарло... сравнет со Ченто :facepalm:
   
 2. Alex The_Great

  Alex The_Great

  Член од:
  1 ноември 2008
  Мислења:
  7.396
  Допаѓања:
  1.870
  Љубител на комунистичките тирани во Македонија се служи со бугарска пропаганда. Топ комбинација.
  Тебе воопшто не ти е добро.
  --- надополнето: 3 јуни 2012 во 15:30 ---
  Постоењето на жртви на овие режими во никој случај не го оправдува постоењето на жртви од комунистичкиот режим во Македонија.
   
 3. Dekemvri

  Dekemvri Неписмен уличар

  Член од:
  8 декември 2010
  Мислења:
  338
  Допаѓања:
  244
  Дискутирам за народните херои спрема темата не за констатации на болести. Имам можност да дадам процена за некој кој боледува од некоја болест спрема односот во комуникацијата по одредени прашања во случајот со тебе но IQ не ми дозволува.
  Во случај на поминување на црвената линија можам да ја прекршам заклетвата.
  Љубителите на фашистичките тирани во Македонија и надвор од неа ја паметат гебелсовата стратегија и продолжуваат да се служат со неа.


  Во заштита на својот верен слуга шарлатанот бугарски Шарло, еве што викаат бугарските љубители за него:
  Видниот комунистички функционер во Македонија Мирче Ацев со свое писмо до ЦК на ЈКП од 9-ти август 1942 г. соопштува, дека новото раководство на чело со Бане Андреев, после притварањето на Колишевски оди по патот на Шаторов, земајки становиште дека :
  «.....Македонскиот народ уште ја нема изживеано својата илузија за «ослободување», дека уште им верува на бугарските власти......, дека нема услови ниту објективни, ниту субјективни за водење на партизанска војна, од тоа призлегува дека не треба да создаваме партизански отреди......Продолжи политиката на Шаторовото раководство, таа дури се продлабочи.»

  Еве српскиот антифашист Стојан Новаковиќ што вика:
  Со сменувањето на Шаторов од функцијата секретар на ПК на ЈКП, раководството на ЈКП полага многу усилби, за да ги отсрани комунистичките структури во Вардарска Македонија од Шаторов откако ќе му придодаде на движението антибугарски карактер. Со полна сила е пуштен одново во движение планот на стариот српски шовинист Стојан Новаковић се наложува на местото на бугарското самочувство географското «македонско».
  Тука е големата мака на бугарските фашисти и шарло зошто да биде самочуството -македонско-, не бугарско.


  Не постои комунистичко уредување во никоја земја туку социјалистичко. Друго е папагалисувањето кај некои дека со постоењето на една партија.... комунистичка, уредувањето во таа или тие земји било комунистичко.

  Грешно е всадената парола кај некои за жртви на т.н. комунистички режим.
  За време и после војната имало домашни предавници, остатоци од буржоазијата кои се криеле за време на војната додека гинеле патриотите партизани антифашисти за да после ослободувањето дигаат раце демек се радуваат оти паднал фашизмот за да со она со кое располагале пред војната како капиталисти пак остане во нивни раце, и остатоците на приврзениците на Сталин.

  Пак не се осмелуваш да кажеш фашистички, капиталистички и воен режим...само такви режими постојат.  Пак прашувам, без политичко филозофски одговор,
  1. Знаеш ли да кажеш некоја жртва на фашистичкиот режим, и колку ги има.
  2. Знаеш ли да кажеш некоја жртва на Сталинистичкиот режим.
  3. Знаеш ли да кажеш некоја жртва од предавничкиот режим.
  4. Знаеш ли да кажеш некоја жртва од великобугарскиот режим.
  ???
   
 4. Alex The_Great

  Alex The_Great

  Член од:
  1 ноември 2008
  Мислења:
  7.396
  Допаѓања:
  1.870

  Срби, Бугари, уште малку грчка пропаганда ќе почнеш да користиш за да си ги одбраниш комунистичките тирани како Колишевски и Гигов.
  Има тема за форумов за Шарло. Ако те мрзи да бараш по книги земи учи од неа.

  Дали нешто од ова го оправдува теророт врз Ченто, теророт врз Шарло, затворањето на Брашнаров, Шатев, Владимир Полежиновски, убиството на Ѓорѓи Карев, масакрот на 53 велешани, убиството на 5 струмички студенти, затворањето на кичевски групи и многу други убиени и затворани токму по наредба на тие кои ги величаш?

  И да покрај фашистичкиот и капиталистичкиот режим постоел и комунистички, социјалистички режим. Посуров и полош дури и од фашистичкиот.

  Дали за тебе херои се тие кои ги набројав или Колишевски и Гигов?
   
 5. Dekemvri

  Dekemvri Неписмен уличар

  Член од:
  8 декември 2010
  Мислења:
  338
  Допаѓања:
  244


  Пак прашувам, без политичко филозофски одговор,
  1. Знаеш ли да кажеш некоја жртва на фашистичкиот режим, и колку ги има.
  2. Знаеш ли да кажеш некоја жртва на Сталинистичкиот режим.
  3. Знаеш ли да кажеш некоја жртва од предавничкиот режим.
  4. Знаеш ли да кажеш некоја жртва од великобугарскиот режим.
  ???

  Околу 30 илјади вклучувајќи и над 7200 евреи.
   
 6. Alex The_Great

  Alex The_Great

  Член од:
  1 ноември 2008
  Мислења:
  7.396
  Допаѓања:
  1.870

  Дали нешто од ова го оправдува теророт врз Ченто, теророт врз Шарло, затворањето на Брашнаров, Шатев, Владимир Полежиновски, убиството на Ѓорѓи Карев, масакрот на 53 велешани, убиството на 5 струмички студенти, затворањето на кичевски групи и многу други убиени и затворани токму по наредба на тие кои ги величаш?
   
  На abrako му/ѝ се допаѓа ова.
 7. Dekemvri

  Dekemvri Неписмен уличар

  Член од:
  8 декември 2010
  Мислења:
  338
  Допаѓања:
  244
  ГОЦЕ СТОЈЧЕВСКИ
  [​IMG]
  Гоце Стојчевски Амбарче, Тетово (1919-1944)

  Во пролетната офанзива на македонските партизански единици Гоце се истакнал во борбите. Тогаш бил политички комесар на четата. Во Август 1944 године е упатен во Тетовскиот крај. На 19 септември кај селото Беличица неговата чета наидува ба балистичка заседа.Борејќи се херојски против балистите Гоце загинува.

  Со указ на претседателот на ФНРЈ Јосип Броз Тито на 11 октомври е прогласен за народен херој.
   
 8. Сабазиј

  Сабазиј

  Член од:
  17 јануари 2009
  Мислења:
  2.392
  Допаѓања:
  2.785
  Темава добро си почна, ама веднаш се запусти. За Методија Шаторов Шарло има многу напишани работи. Пишувале и Бугарите и Србите, како што им одговарало во прилог на нивните пропаганди. Арно ама пишувале и кај нас. На пример Вера Ацева. Има во периодот додека е Шарло секретар на ПК на КПЈ за Македонија повеќе отколку што се мисли. Одлуките на Шарло се погрешни, но тоа не значи дека играл на бугарската карта, туку му се чинело дека комунистите во Македонија полесно би се поврзале со другите комунисти преку БКП отколку преку КПЈ. Тој можеби и не е некој голем херој иако трагично завршил, ама не е ни предавник. Тука и Коминтерната имала замешано прсти. Повеќе за Шарло кај Вера Ацева (како извор од прва рака) во Писмо до Темпо.

  Кој е Стојан Новаковиќ :)? Кога живеел, што работел и како може истиот да биде антифашист или фашист?
  Како може истиот да се спомнува во позитивен контекст кога се работи за Македонија???

  Од каде ги извади овие бројки? Не си единствен, и не си единствениот што греши. Во последно време секакви бројки се слушаат, извори и факти никаде нема. Барем досега, во македонската историска наука (откако таа постои, не од 1991) официјалната бројка на жртвите во вардарскиот дел на Македонија е 25 илјади и нешто, вклучувајќи ги тука и Евреите. И оваа бројка не е мала, не е за потценување.
  Не пишувам ни за приринскиот ни за егејскиот дел (само во реонот на Солун, на пример, се збришани 30-40 илјади Евреи), само за делов што е уште наш.
  Темава е за мекедонските херои. Нив ги има многу, познати и непознати. Меѓу нив имало и комунисти и со други политички и идеолошки гледишта. Она што ги обединува е Македонија и македонските национални интереси. Јасно е дека некои фаци од нашата историја ниту биле ниту пак можат да бидат херои оти самите се сметале за Бугари, Срби или Грци (Иван Михајлов, Глигор Соколовиќ и сл.). Да не ги мешаме нив во темава оти очигледно не им е тука местото.
  Добро е што спомнуваш жртви на различни режими, ама не ќе беше лошо да напишеш и за Титовиот режим, кој не беше за потценување и кој си поигра со судбината на не баш мал број Македонци. Па имало во тоа време тука и присилни аграрни реформи, пресметки со предавниците (покрај предавниците си го добиле и многу невини- грешка било само тоа што се замериле со локалниот политички секретар, а ете, нему му се можело), периодот на Информбирото кој исто така послужил за пресметка со некои кои не заслужиле. И ете горе ти се спомнати и Велешаните, струмичките студенти и др.
  Најлесно било во минатиот режим да се уништи нечиј живот во Македонија со осудата дека е бугарофил, информбировец, капиталист, елемент на ситната буржоазија (оти немало крупна) - и оттаму да се прогласи истиот за предавник. Така настрадале и многу невини. Од Гебелс учеле многумина.
  Меѓу народните херои од НОБ некој има подметнато неколку кукавички јајца. Нивното прогласување за херои е политички чин, за да се оправда политичкиот и идеолошкиот култ кон нив и нивната „незаменливост“. Јунаци и херои се гледаат по делата, по важноста и успешноста на нивната дејност за време на војната, по нивното храбро држење кога се измачувани од бугарските војници, Германците или албанските бандити, по нивната јуначка смрт. Се` друго е ветер и магла, сомнително до бескрај...
   
  На Alex The_Great му/ѝ се допаѓа ова.
 9. Dekemvri

  Dekemvri Неписмен уличар

  Член од:
  8 декември 2010
  Мислења:
  338
  Допаѓања:
  244
  Во насока на борбата против сталинизмот, југословенското комунистичко раководство по конечниот раскин со Сталин, почнува да ги гони и затвора поддржувачите на Резолуцијата на Информбирото. Меѓу позначајните на оваа кампања се
  Сретен Жујовиќ, Андрија Хебранг, Панко Брашнаров, Петре Пирузе, Владимир Полежановски, Благоја Фотев, Иван Точко и други.
   
 10. Alex The_Great

  Alex The_Great

  Член од:
  1 ноември 2008
  Мислења:
  7.396
  Допаѓања:
  1.870
  Ете ти исти ставови како Колишевски и очекуваш со него нормална дискусија :facepalm:
  Им залепи етикети на вистинските херои и го оправдува теророт, затворањето и убиствата на огромен број Македонци кои имале македонски ставови и барале независна македонска држава.
  Сталинизам бе :pos:
   
 11. Dekemvri

  Dekemvri Неписмен уличар

  Член од:
  8 декември 2010
  Мислења:
  338
  Допаѓања:
  244
  КАБА ЛИМАНИ ( ЛИМАН КАБА)
  [​IMG]
  Роден во Дебар 1924 година во сиромашна фамилија

  По италијанската окупација на западна Македонија, се вклучува во антифашистичкиот покрет.
  После повлекуцање на партизаните од градаот по германската офанзива, се наоѓа во партизанска чета која дејствувала на теренот Пишкопеја.
  Кога е формирана Седмата албанска бригада, е поставен за заменик политички комесар на баталјонот.
  Се истакнува во сиет борби кои ги воделе единиците во кои бил, а посебно се истакнува во борбите за ослободување на Струга.
  Загинува во втората половина на април 1945 година.

  Со указ на претседателот на ФНРЈ Јосип Броз Тито на 9 октомври 1953 година е прогласен за народен херој.

  ДИМЧЕ МИРЧЕВ
  [​IMG]
  Димче Мирчев останува запаметен во историјата на Велес и Република Македонија како еден од најзаслужните за формирањето на велешкиот партизански одред Димитар Влахов во април 1942 година и како заменик командант на одредот. Освен во велешко, Мирчев работеше на зајакнување на револуционерната борба во Тиквешко. Загина во вооружена борба со бугарската полиција, на 7-ми април 1944 година.

  Со указ на Президијумот на Народното собрание на ФНРЈ на 2 август 1949 година е прогласен је за народен херој.
   
 12. profo

  profo

  Член од:
  9 ноември 2011
  Мислења:
  73
  Допаѓања:
  21
  Alex the Great vo koja drzaVA KE ZIVEESE DA NE BEA TIE KOMUNISTICKITE TIRANI. Demek imase vo Makedonija organizirani gragjanski partii so cuvstvo za makedonska narodnost i so ideja za samostojna makedonska drzava? Poteknuvam od Prilep grad koj za vreme na NOV dade najgolem broj narodniu heroi i voedno i samiot grad e proglasen za naroden heroj. Da se pluka po NOV i onie koi krvarea za ona sto go imame denes i za ovaa drzava vo koja ziveeme e vo najmal slucaj bezobrazie. A koga veke gi spomenuvas zrtvite na komunistickiot rezim zaprasaj se kolku makedonci se ubieni vo frakcionerskite borbi vo VMRO po Ilindenskoto vostanie i pomegju dvete svetski vojni. Kako istoricar ne mozam a da ne gi prokomentiram vakvite izjavi. Ili spored tebe mozese poinaku da se dojde do drzava koja e nezavisna i koja e megjunarodno priznata?
   
 13. Alex The_Great

  Alex The_Great

  Член од:
  1 ноември 2008
  Мислења:
  7.396
  Допаѓања:
  1.870
  Ти не си историчар.

  Постоеја многу групи и индивидуалци со чувство за народност, независност, самостојност само експресно беа елиминирани од тогашните власти.

  А за тебе истото прашање:

  Дали внатрешните убиства во ВМРО го оправдува теророт врз Ченто, теророт врз Шарло, затворањето на Брашнаров, Шатев, Владимир Полежиновски, убиството на Ѓорѓи Карев, масакрот на 53 велешани, убиството на 5 струмички студенти, затворањето на кичевски групи и многу други убивани затворани после втора светска војна?
   
  На El Bandito му/ѝ се допаѓа ова.
 14. profo

  profo

  Член од:
  9 ноември 2011
  Мислења:
  73
  Допаѓања:
  21
  Prvo: Ti studirase so mene pa da znaes sto sum?
  Vtoro: Ocigledno pojma nemas istorija pa kazuvas nebulozi. Pri postavuvanjeto na nova vlast i nov politicki rezim sekogas ima zrtvi i ima otpor. Primeri gi ima iljadnici (Francuskata revolucija, Oktomvriskata revolucija itn). Ednostavno nekoi raboti se takvi kakvi sto se. A od druga strana koga bi znael deka istiot Cento sto go velicas da ne postoese Kuzman Josifovski Pitu koj go vkluci vo narodnosloboditelnoto dvizenje nemase nikoj da go znae? Vo tie masakrirani 53 velesani ima mnogumina koi otvoreno sorabotuvale so bugarskata vlast, pripadnici na bugarski kontraceti, megju drugite i covekot za koj so sigurnost se znae deka gi predal Mirce Acev i Straso Pindzur na bugarskata policija. I ajde objasni mi kade na drugo mesto takvite elementi bi bile pusteni slobodno da ziveat i rabotat? Ne znam dali znaes sto im se slucuvase na pripadnicite na kolaboracionistickata francuska vojska na generalot Peten? Ili na sorabotnicite na germancite vo Polska, Ceska, potoa na ustasite vo Blajburg. Dokolku ne si zapoznat a sigurno ne si Brasnarov i Polezinovski se zatvoreni a Satev ecelo vreme na sloboda, pa umira vo Bitola.Brasnarov i Polezinoski se opredeluvaat za rezolucijata na Informbiroto (dokolku ne znaes sto e toa procitaj ima po internetov) za strumickite studenti i nivnoto ubistvo bas ne znam tocno sto i kako se slucilo, kicevska grupa na VMRO ne postoi postojat prilepska i ohridska koi vo prvicniot iskaz samite priznavaat deka se za Vanco Mihajlov a mnogu godini podocna stanuvaat antikomunisticki borci za sloboda i nezavisnost.
  Treta rabota: Od mojata familija dvajca se strelani vo Dabnica vo 1942 godina(i za toa procitaj sto se slucilo pred da plukas po partizanite i komunistite) dodeka najgolemive borci koi mi gi spomenuvas se borele pod Jorgan planina. Informiraj se i procitaj malku pred da iznesis nesto koe posle ke se pokaze kako netocno i smesno. Istorijata e nauka a ne rekla kazala portarski muabeti
   
  На Dimitar171 и Gevara им се допаѓа ова.
 15. Alex The_Great

  Alex The_Great

  Член од:
  1 ноември 2008
  Мислења:
  7.396
  Допаѓања:
  1.870

  Прво: Да
  Второ: Да беше историчар немаше толку глупости да изнапишеш.
  Трето: Твоите предци ако се загинати за слобода на Македонија сега се превртуваат в гроб од твоите ставови и мака им е што пуштиле семка.

  Четврто читај да не се брукаш
  http://forum.kajgana.com/threads/Судени-за-Македонија-Кичевските-ВМРО-вски-групи-1945-1990.14070/

  Пето: И по 20 години независна македонска држава не ми се верува дека сеуште постојат заблудени ликови кои ги оправдуваат елиминациите на секој еден Македонец кој барал слободна и независна Македонска држава
   
  На El Bandito му/ѝ се допаѓа ова.

Сподели преку: