НАШАТА ПРЕСТАВА ЗА ВСЕЛЕНАТА

Член од
16 мај 2011
Мислења
19
Поени од реакции
5
НАШАТА ПРЕСТАВА ЗА ВСЕЛЕНАТА

Човекот одсекогаш тежнеел да открије како настанал, кои се неговите корени и, се разбира, зашто воопшто постоји. Ова најстара човекова желба, желба за знаење го натера човекот на размислување и да го изучува, не само создавањето на човештвото туку, иде многу подалеку во прошлоста, во време на создавањето на Земјата, Сонцето, па дури и на самата Вселена. Повеќето на луѓето живеат секојдневен живот скоро и не размислејки за тоа што го опкружува, а тоа е, материјата ( маса - простор, време, движење...) околу себе која е и составниот дел од живењето и опстанокот. Ретко кој мисли за материјата од кое е направена Сончевата светлост, светло кој што ни овозможува да живееме и да бидеме такви какви што сме (и без која е назамисливо нашето живењене), природата на гравитацијата на истото тоа Сонце, на природата на таа сила која нас не држи врзано за нашата звезда и не ни дозволува да одлутаме, и да се движиме по пат на далечните и безкрајните sвезди во просторот на Вселената. Се разбира ови се огромни тела - sвезди, Сонцето многу пати поголема од земјата, но постојат и ситни честички (од кои е составена материјата), поважни од нас и од Сонцето, честички од кое сме: и ние и Сонцето составени и од чија стабилност зависиме.

Потоа ќе се запрашаме, зошто природата е ваква каква што е? Кои се корените и судбината на вселената? Дали времето еден ден ќе почне да тече наназад? има ли конечни граници на човековото знаење? како изгледа едната Црна дупка...? Зошто го памтиме прошлоста а не иднината. Зошто постои вселената? Има многу вакви и слични прашања. Се среќаваме со нив секогаш и на секој чекор. Само еден поглед на ведрото небо во нас побудува мислата за просторот околу нас.
Самата пoмисла на тој безкрајен простор коj не опкружува, на милијардите години кои ни протекоа, и кои ќе протечат, и тие кои предстојат обично тоа делува застрашувачки. Се наоѓаме во планета опкружена со безкрајниот безживотниот простор!?
Сметаме дека сме моќни и, дека располагаме со сета моќ во природата. Но со самата средба со овој простор ќе забележиме колку сме неинформирани, мали и безпомошни. Вселената, тој протор околу нас, ни не можеме да влијаеме на случувањата кои што се далеку од нашето око, неговите закони и се што таму се случува - ние тоа никако не можеме да го промениме, но можеме да се обидеме и дознаеме како тоа во принцип делува и функционира .

Астрономијата е еден од најстарите науки и таа е универзална наука. За разлика од другите науки таа не се бави само со тоа што се случува во нашата планета и просторот околу неа, туку таа ја изучува целокупната вселена. Иако како историјата, астрономијата говори за прошлоста, а не само за прошлоста на Земјата туку прошлоста на Земјата, Сонцето, Вселената - историјата е ограничена на еден дел од времето, во времето на создавањето на човекот. За разлика од неа астрономијата патува далеко во прошлоста, неколку милијарди години наназад, до денот кога вселената беше се уште мала, до моментот на неговото раѓање.

Ова е и предносат на астрономијата над историјата - историчарите тоа тоа не можат да го видат, додека во астрономијата да, и ни сме на некој начин сведоци за тоа. Да погледнеме на ноќното небо: сите звезди кои ги гледаме ние ги гледаме онакви какви што биле пред извесни број на години. Ако погледнеме малку подобро можеме да ги забележиме и галаксиите. Додека ја гледаме Андромеда - галаксија (Месје 31, НГЦ 224 ), една од најголемите во локалната група..., кон неа ние патуваме во просторот време. Дене со помош на нашето знаење, со посуфистицираните апарати, ноќните телескопи..., можеме уште да патуваме, уште подлабоко и подалеку во прошлоста и да ги видиме објектите какви биле пред повеќе години.

Подеднакво одалечени од атомот и звездите, ние ги прошируваме нашите истражувачки видувања и размислувања за да потоа можеме да се вклучиме во тоа, како што е едното доста мало и тоа што е незамисливо големо.
По потрага на корените и судбината на вселената, ние говориме за постоењето на Бог или на моментните одсуства на Бог! Одиме во потрага по одговорот на значајните Ајнштановите прашања и другите научници, околу тоа дали Бог имал било каков избор пред да ја створи вселената. Ни се обидуваме да ја откриеме Неговата замисла, но доаѓаме до неочекуваниот заклучок, простор - вселена баз граници, без почеток, или крајот на времето, и без тоа ништо што Сторителот тука не го направил!

Независно од развојот, или подобро кажано неразвојот, на човечкото општество во различни периоди на човековата историја, се менува по начинот како се толкува Вселената. Почнало со толкување Земјата како равна плоча која плива на вода ( Талес, 625 год. п.н.е) , а стигнавме до предпоставката до Бинг Бенг'от (Голема експлозија). За тоа што ќе се случи во иднина немаме престава и не можеме ни да замислиме. Секоја човечка епоха имало некоја своја визија за вселената, така е тоа и денес. Нашето толкување за создавањето и судбината на вселената се базира на модулот на Бинг Бенг.

Ваквата престава за вселената, денес на многумина им изгледа смешна и ние затоа требаме да сметаме, дека сме ние во овој поглед на некој начин и донекаде упатени во овие работи! Што всушност знаеме за вселената и од каде тоа го знаеме? Од каде просторот потекнува и каде оди? Дали просторот имал свој почеток, а ако имало што било пред него? Каква е природата на времето? Дали на тоа воопшто некогаш ќе му дојде крајот. Неговите достигнувања на полето на физиката навестуваат одговори на некои од овие прашања со кои поодамна се соочуваме. Тие одговори еден ден, на некои идни генерации, ќе им изгледат подеднакво очигледни како што ни и нам очигледно дека земјата кружи околу сонцето и дека Земјата е центарот на вселената.
Никола Коперник беше убеден, преку својата анализа на планетарните движења, дека Земјата е во центарот на вселената само толку колку што се и другите планети и Сонцето!
Единствено за тоа, времето ќе биде сведок, и за тоа, што од ова е точно односно неточно.

Значи, слободно може да се каже дека, времето почнува со Големата експлозија, во смисол дека времето пред тоа не може да се дефинира. Тука треба да се истакне дека овој “почетокот“ на времето, е многу поинаков од тие кои се порано наблудувани. Не постоји физичка нужност на тој почеток (може да се замисли дека Бог можел да ја створи вселената во било кој момент во прошлоста). Меѓутоа ако универзумот се шири, како што говори Хубеловиот закон, постојат физички причини кои налагаат почеток!

Оној кој не ја знае прошлоста тој нема своја иднина!
 

Беркут

Мрчатор
Член од
12 април 2010
Мислења
10.027
Поени од реакции
14.947
Сите актери од претстави заминаа да глумат во турски серии.
 

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.004
Бесконечна црна дупка со бели дамки
 

macedon89

Провокатор по вокација
Член од
22 јули 2008
Мислења
783
Поени од реакции
582
Аман бе брачка со темиве....
 

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.004
Гледал nekoja без превод SF серија на discovery
 
Член од
17 јуни 2015
Мислења
35
Поени од реакции
65
Бесконечна црна дупка со бели дамки
Не сум физичар, ама од лаичка перспектива, ова нема никаква смисла. Освен ако не си добар да ми објасниш.
 

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.004
Член од
13 февруари 2014
Мислења
12
Поени од реакции
11
Од вакви мисли се завршва во Демир Хисар,знајте? :)


Sent from my iPhone 6 using Tapatalk
 

LBJ

Член од
28 март 2012
Мислења
259
Поени од реакции
166
Наместо да пишуеш вакви теми , подобри си го правописот.
 
Член од
16 мај 2011
Мислења
19
Поени од реакции
5
citat: Не сум физичар, ама од лаичка перспектива, ова нема никаква смисла. Освен ако не си добар да ми објасниш.

sto konkretno sakas da ti odgovoram so mojata dobrotoa (osven toa sto go citirase!?)?
a da ti kazam deka naucnicite nemaat blage veze ili ne sakaat da znaat so misteriite na:
- crnite dupki (!)
- temni materi (!)
- crvotocinite(Wormhall) (gledaj interstellar!?)
- planetarniot sitem (heliocentricniot system koj nikogas dosega nee dokazan…, i vidi sto govorel Tiho Brahe za ovoj sitem(!), a ne Kopernik, Galilej, Bruno…!)
- spiralen system (interesen system koj vredi da se izuci!?)
-golemata eksplozija
- golemoto sobiranje (dali nekogas vremeto ke pocne da tece nanazad!?)
- enormnite brzini – pobrzi od svetlosta (cesto pati na ova tema imaat govoreno Stiven Hoking, Karl Sagan, Erik Dejvis…)…
- dimenziite
-astrologijata… i za iks drugi prasanja za astronomijata, citiram kako sto kazav I stoji vo temava:

Но со самата средба со овој простор ќе забележиме колку сме неинформирани, мали и безпомошни. Вселената, тој протор околу нас, ни не можеме да влијаеме на случувањата кои што се далеку од нашето око, неговите закони и се што таму се случува - ние тоа никако не можеме да го промениме, но можеме да се обидеме и дознаеме како тоа во принцип делува и функционира … Независно од развојот, или подобро кажано неразвојот, на човечкото општество во различни периоди на човековата историја, се менува по начинот како се толкува Вселената…

toa e moja zabeleska deka nesto ne funkcionira kako treba! a koj treba da ja snosi odgovornosta za ova, Nasa ili…???


a sega drug citat Наместо да пишуеш вакви теми , подобри си го правописот.

neznam kolku drzat zabeleskite!? Iako ima elementi na takvoto nesto…! no vo ovoj slucaj, prvo treba da upatis vakva dobra kritika kon ovoj a i kon onoj (a ne do mene) koj sto veli: citat: Гледал nekoja без превод SF серија на discovery, I …!!!
 

Phoenixx

The Last Pharaoh
Член од
9 ноември 2015
Мислења
788
Поени од реакции
956
У однос на визуелното и јас одреден период мислев дека е црна дупка и баш еднаш се запрашав која боја е најдоминантна и испадна дека доминира боја најслична на крем/беж нијанса и се нарекува cosmic latte.
По медиумиве увек бил претставен универзумот како мрачен и затоа таква слика имав изградено :cautious:[DOUBLEPOST=1448929614][/DOUBLEPOST]What Color Is The Universe?: http://youtu.be/B2RgJD6CKt4 :X3:
 

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
17.698
Поени од реакции
20.962
Мноогу долга и широка. Дури и отповеќе за мој вкус. Е така си ја претставувам.
А да ќе заборавев. И ладна.
 

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.859
Поени од реакции
4.791
a da ti kazam deka naucnicite nemaat blage veze ili ne sakaat da znaat so misteriite na:
- crnite dupki (!)
- temni materi (!)
- crvotocinite(Wormhall) (gledaj interstellar!?)
- planetarniot sitem (heliocentricniot system koj nikogas dosega nee dokazan…, i vidi sto govorel Tiho Brahe za ovoj sitem(!), a ne Kopernik, Galilej, Bruno…!)
- spiralen system (interesen system koj vredi da se izuci!?)
-golemata eksplozija
- golemoto sobiranje (dali nekogas vremeto ke pocne da tece nanazad!?)
- enormnite brzini – pobrzi od svetlosta (cesto pati na ova tema imaat govoreno Stiven Hoking, Karl Sagan, Erik Dejvis…)…
- dimenziite
-astrologijata… i za iks drugi prasanja za astronomijata, citiram kako sto kazav I stoji vo temava:
Feelingot koa ke izgledas emisija od stilot "na rubu znanosti" i ke dojdes na forumov "dobro potkovan" so zanes deka im pravis mind blow na ostali "neuki" useri...besceneto!
 

Kajgana Shop

На врв Bottom