Мултикултурата пропадна, велат водачите на земјите во ЕУ

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.172
Поени од реакции
4.132
Напуштање на пасивната толеранција и примена на далеку поактивен либерализам, предлага британскиот премиер, нагласувајќи дека доктрината на мултикултура само ги раздвојува луѓето и создава изолирани заедници кои се однесуваат спротивно од суштинските британски вредности.

"За да се заштити од екстремизмот, на Кралството му треба посилен национален идентитет," порачал Камерон на безбедносна конференција во Минхен, во своето прво обраќање на оваа тема откако е дојден на власт.

Премиерот од своите луѓе бара кратење на средствата за дел од муслиманските групи, кои според него, по затворите и универзитетите во Британија шират екстремни пораки.

"Ајде соодветно да ги судиме овие организации: дали веруваат во универзални човекови права, вклучувајќи ги жените и луѓето од друга вера? Дали веруваат во еднаквост на сите пред законот? Дали веруваат во демократија и правото на луѓето да ја изберат сопствената власт? Дали ја храбрат интеграцијата или сепаратизмот?," прашува конзервативецот.

Покрај тоа што Камерон го разграничил Исламот како религија од исламскиот екстремизам како политичка идеологија, муслиманските групи од Островот сметаат дека со укажувањето на нивната заедница, Камерон само ја подржува хистеријата и паранојата.

"Британските муслимани се гадат од тероризам и екстремизам и ние сериозно работевме на искоренувањето на ова зло од нашата земја. Но да сугерирате дека не се залагаме за толеранција, почит и слобода е крајно навредливо и неточно," вели Мохамед Шафик, директор на фондацијата Рамазан.

Со него се сложуваат и други претставници на муслимански организации во Британија, кои разочарани од Владата на Камерон, оценуваат дека владејачката гарнитура не изменила ништо во стратегијата за борба против екстремизмот.

И германската канцеларка, Ангела Меркел, во сличен тон неодамна оцени дека мултикултурниот концепт, по кој различните луѓе требаше среќно да живеат еден крај друг, комплетно пропаднал.

http://on.net.mk/default-MK.asp?ItemID=BAB92CB2622EEA4DAC2B0A39ED5DBCC3
 

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
Ги предупредуваа Британците кога тие без никаква задршка и предуслови им дозволуваа на разно разни фаци да наоѓаат прибежиште кај нив, кога направија колективната колонијална вина да ја пресликаат во дозволи за влез на секакви клошари од цел свет и нивно третирање како недопирливи од законот на западните цивилизациски вредности.

Е сега се тоа им се удри од глава па здружени Камерон, Меркел и Саркози, бараат начин да се извадат од гомнариите на претходниците со декларација дека мултикултурализмот е мртов.

Мултикултурализмот никогаш не ни зажиевеал, паралелни општества со идеологија која е премногу во конфликт со домородната, се осудени на пропаст.
Ова нема врска со мелтинг пот на Американците, европјаните сметаа дека асимилацијата е политички некоректна и дека секоја култура е уникатен бисер кој треба да се чува.

И ќе наебат се разбира, луѓето ретко ја напуштаат првобитната индоктринација, така да сега и да се трудат нешто да променат предоцна е.
Само масовно протерување на муслимани и сличен џган им е спасот.
 

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Многу е смешно,заштото това ти го промовираха преди 10 години и не убедуваха как мора да градиме ваков модел,а днес 10 годипи подоцна(кога ножа удри во коска) сами признаа дека това не може да оди повеке вака. :)
Те мислеха,дека таа работа е детска игра,но разбаа дека това е игра со оган.
 
B

Borg_Drone

Гостин
Многу е смешно,заштото това ти го промовираха преди 10 години и не убедуваха как мора да градиме ваков модел,а днес 10 годипи подоцна(кога ножа удри во коска) сами признаа дека това не може да оди повеке вака. :)
Те мислеха,дека таа работа е детска игра,но разбаа дека това е игра со оган.
Јбга, затоа помалку Mc Donald's i Kentacky fried chicken..........
Ова веќе беше одамна јасно, не знам што си викаа и они...
 

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.172
Поени од реакции
4.132
МЕРКЕЛ И КАМЕРОН ПРИЗНАА, НА САРКОЗИ МУ Е РЕДОТ
Во изјавите на Ангела Меркел и на Дејвид Камерон дека пропаднал мултикултурниот концепт, по кој различните луѓе требаше да живеат среќно еден крај друг, сега им се придружи и францускиот претседател Никола Саркози, според кого ако доаѓаш во Франција ја прифаќаш националната заедница или не си добредојден.

http://on.net.mk/default-MK.asp?ItemID=58D2BE61AF662643B01A501E0A5AA080

Не се грижите.Мултикултуризмот последен ќе умре во Македонија.
 

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Маме си е*але овие европејците.

Ние со векови живеевме заедно со турци, власи, роми, албанци, без пишани закони, туку со човечки односи, со почитување и слога и сега овие најдемокративе ти велат мултикултурата пропаднала.
Пропаднала затоа што сакаа да асимилираат намесно да ги прифатат такви какви што се.

Ај да видиме пропаднатата фашистичка и недемократска Русија што вели.
Се извинувам на српски е.

„Медведев: Мултикултура је могућа

11.02.2011, 19:00

Председник Дмитриј Медведев уверен је да у Русији треба брижљиво да се чувају традиције разних националних култура које могу успешно да коегзистирају на истом простору. Не смемо да допутимо да нас провоцирају разматрања о краху мултикултура, рекао је он на састанку са руководиоцима националних културних удружења и научницима етнографима из Уфе. Медведев је истакао да се у Европи настављају дискусије на ту тему. Ако се говори о краху мултикултура, то може уништити традиције, а то је опасна ствар, и у европским државама то морају да схвате, подвукао је председник.”

И пазите сега овие западниве ти држат лекција по демократија, само што вчера ги немаше кога се уништуваше културен споменик на калето.
Ама тоа е, кај нас се пере мозокот со европски сапун, секој ден по три пати на ден, 7 дена во неделата.
 
Член од
13 декември 2009
Мислења
1.307
Поени од реакции
647
Култура е начин на однесување кој се пренесува од генерација на генерација. Има над 200 дефиниции за тоа што точно е култура, но оваа највеќе одговара на тоа што ти си го пишал тука. Со други зборови, не може Пакистанец кој му вика на синот слушај сине, овие Британциве многу лоши луѓе се , земи заколи ги они ти ја колонизираа земјата со векови да биде Британец.

Конкретново за Медведев, во чија земја Муслиманите се тепани, мачени и врз кои тој веќе една деценија заедно со психопатот Путин врши геноцид, самиот ти си знаеш колку е точно дека Русија била мултикултурна земја. Прашај ги Чеченците, Козаците, Полјаците итн.

А за Калето, тоа го добиваш кога имаш мултикулти , не постои ниедна земја со реално мултикулти освен Босна, а и таа знаеме дека е така поделена што може слободно да се каже дека не е ни вистинска држава.

--- надополнето ---

Не се грижите.Мултикултуризмот последен ќе умре во Македонија.
Поточно, Македонија ќе умре од мултикултурализмот.
 

Принцезичка

courage is contagious
Член од
12 декември 2008
Мислења
1.556
Поени од реакции
348
Македонија е изградена на мултикултуризам . Ѕирни го крушевскиот устав ( проглас) . Луѓето по кои не препознаваат се од разни националности: Тоше е влав, Есма е ромка а Мајка Тереза е од мешано потекло ( албанско влашко) .

Овој наплив на национализам се детски болести увезени од наших брача срби кои им е заштитен знак заедно со трендот на кафански певаљки и силикони.
 
Член од
13 декември 2009
Мислења
1.307
Поени од реакции
647
Тоа е се иста култура. Нација нема врска со култура, културата е дел од нацијата, заедно со јазик и религија. Во однос на културата целиот Балкан има слична култура. Единствената странска култура на овие простори беше Турската, и сите знаеме како тоа заврши. Во Европа пак, единствена странска култура беше Арапската, која заврши со ослободувањето на Шпанија од страна на Ел Сид. Сите други разлики во Европа се на национална основа. Така да ЕУ може да постои без проблем бидејќи се работи за збир на исти/слични култури, кои можат да се распаднат само од национализам, слично како што беше Југославија, додека мултикултуарлизмот е нешто сосема друго.
 

Eisenhorn

Lord Inquisitor
Член од
6 мај 2009
Мислења
3.797
Поени од реакции
8.387
Проблемот е што добар дел од доселениците во Германија и Англија се самоизолираат. Прават свои населби каде се однесуваат како во своите матични земји и немаат допир со домородците нити пак со институциите.

На пример во Германија сум бил многу пати, и генерално Босанци, Албанци и Турци (од западна Турција) се вклопуваат релативно лесно.

Работи, плаќај данок и немаш гајле. Децата ти одат на школо со Германските, женати не е нинџа, поштуваш закон и ги користиш државните институции како судовите.

Проблем се Арапите,Северноафриканците, Пакистанците и Курдите, кои се изолираат и не се замараат да се вклопат.

Да добиеш работа треба да си школуван, али не сакаат децата да им учат сексологија или нешто слично. Не може со верско школо да роботиш во модерна земја. Не ги праќаат децата на школо (да избегнат „лошо“ влијание) и што ке работат?

Во нивните мала не може да се влезе без ризик, не почитуваат институции, имаат свои тајни шеријатски судови, да не збориме за убавини како „убиства од чест„ и јебига нема тука интеграција.

Мароканец трета генерација не знае да го збори јазикот, нема школо, се изолира сам и уште се жали дека нема работа за него.
 

derrain

артилерец
Член од
4 февруари 2009
Мислења
364
Поени од реакции
205
Пу-Пу не важи.
Мултикулти, смешки.
Нема тука што да се зборува, коегзистенција не постоела никогаш. И кога Турците беа на балканот, народот седеше мирен поради немање средства и услови да се крене, кога сето тоа се постигна сите знаеме како се заврши нивната приказна на Балканите, со реки крв.
Во туѓа држава, се потчинуваш на нејзините закони, ако не сакаш да те асимилираат оди си во својата матична држава, ако постои, ако не тогаш избор: или ќе си го живееш животот под новонастанатите услови или земи обеси се.

Мароканец трета генерација не знае да го збори јазикот, нема школо, се изолира сам и уште се жали дека нема работа за него.
И албанциве кај нас не го знаат јазикот, 70% не знаат македонски, за жените и да не збориме а сите живееме во Македонија.

Јас немам против да ми бидат соседи, да си живееме мирно, да си одиме на гости, да си честитаме празници и да славиме заедно. Да си се најдеме во добро и лошо со еден збор.

Имам против кога ми вели дека ова не било Македонија, албанци го ослободиле Скопје, република Илирида, УЧК (иако не знаат што навистина беше УЧК) или слични срања.

Ова е Република Македонија, ако себеси се сметаат како нејзини граѓани треба и да ги почитуваат нејзините закони, никаде на друго место нема да им биде дозволено да учат на мајчин јазик, да си слават национални празници, да истакнат албанско знаме ( во другите држави ова е казниво со закон).

Соживот е можен, тоа и сме го докажале порано, ама овие затворени малцинства и емигранти сакаат држава во држава, не само во Македонија, и во Германија, Франција итн. Мултикултурализам нема никаде, а и тешко дека ќе има.

Ваквите приказни сепак на крај се дават во крв.
 
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.584
МЕРКЕЛ И КАМЕРОН ПРИЗНАА, НА САРКОЗИ МУ Е РЕДОТ
Во изјавите на Ангела Меркел и на Дејвид Камерон дека пропаднал мултикултурниот концепт, по кој различните луѓе требаше да живеат среќно еден крај друг, сега им се придружи и францускиот претседател Никола Саркози ...
Остајте што признале, сега тоа признание сакаат да го преточат во закон да се забрани мултиултурализмот.

Никој друг туку Министерот за внатрешни работи на Холандија, Пит Хеин Донер, го претстави нацрт-законот во холандскиот парламент преку кој сакаат да стават крај на мултукултурализмот. Имало проблем велат, се стварало паралелно општество.

Требаше некој од нашиве новинари да ги праша оние хиени Џејмс Пердју и Франсоа Леотар пред некоја недела во Охрид за ваквите ставови и воопшто за потребата за Рамковен договор. Нели не потекоа со тврдењето дека Рамковиот -- кој ја деградираше Македонија во збир на етнички заедници -- е патот за во ЕУ?!

New bill in Holland to end multiculturalism

A new parliamentary bill has been presented to the Dutch government to end the multiculturalism that has encouraged Muslim immigrants to create a parallel society in Holland.

Under the new integration bill, which the Dutch Interior Minister Piet Hein Donner presented to parliament on 16 June, immigrants would be required to learn the Dutch language, and a tougher approach would be taken against those who ignore Dutch values or break the law. Extra measures will also be introduced, if necessary, to remove residence permits from immigrants who fail their integration course.

The bill reads:

The government shares the social dissatisfaction over the multicultural society model and plans to shift priority to the values of the Dutch people. In the new integration system, the values of the Dutch society play a central role. With this change, the government steps away from the model of a multicultural society.

A more obligatory integration is justified because the government also demands that from its own citizens. It is necessary because otherwise the society gradually grows apart and eventually no one feels at home anymore in the Netherlands. The integration will not be tailored to different groups.
The government also plans to outlaw forced marriages and as of 1 January 2013 will impose a ban on face-coverings. There are also plans to stop offering special subsidies for Muslim immigrants, because, according to Donner, "it is not the government's job to integrate immigrants."

The umbrella Muslim group Contactorgaan Moslims en Overheid (Muslims and Government Contact) says that although it agrees that immigrants should be better integrated into Dutch society, it is opposed to a ban on burqas.

Polls show that a majority of Dutch voters support the government's scepticism about multiculturalism. According to a Maurice de Hond poll published by the newspaper Trouw on 19 June, 74 per cent of Dutch voters say that immigrants should conform to Dutch values. And 83 per cent of those polled support a ban on burqas in public spaces.

Commentators say that the proper integration of the more than one million Muslims now living in Holland has been a major political issue ever since Dutch politician Pim Fortuyn was assassinated in 2002 for his views on Muslim immigration and Dutch filmmaker Theo van Gogh was stabbed to death in 2004 for producing a film that criticised Islam.

There are now an estimated 1.2 million Muslims in the Netherlands, which is equivalent to about 6 per cent of the country's overall population. Muslim immigrants have become increasingly assertive in carving out a role for Islam within Dutch society. For example, a documentary aired by the television programme Netwerk in June 2009 reported that Dutch law was being systematically undermined by the growth of sharia justice in the Netherlands.

In December 2004, the Dutch Ministry of the Interior published a 60-page report titled From Dawa to Jihad. Prepared by the Dutch intelligence agency AIVD, the report says that the Netherlands is home to up to 50,000 radical Muslims whose key ideological aim is to target the Western way of life and to confront Western political, economic, and cultural domination. It concludes that Dutch society is poorly equipped to resist the threat of radical Islam because of "a culture of permissiveness" that has become synonymous with "closing one's eyes" to multiple transgressions of the law.

http://www.barnabasaid.org/New-bill-in-Holland-to-end-multiculturalism.html
 
Член од
7 мај 2005
Мислења
1.231
Поени од реакции
307
МЕРКЕЛ И КАМЕРОН ПРИЗНАА, НА САРКОЗИ МУ Е РЕДОТ
Во изјавите на Ангела Меркел и на Дејвид Камерон дека пропаднал мултикултурниот концепт, по кој различните луѓе требаше да живеат среќно еден крај друг, сега им се придружи и францускиот претседател Никола Саркози, според кого ако доаѓаш во Франција ја прифаќаш националната заедница или не си добредојден.

http://on.net.mk/default-MK.asp?ItemID=58D2BE61AF662643B01A501E0A5AA080

Не се грижите. Мултикултуризмот последен ќе умре во Македонија.
Се јави уште една европска гнаса чија што фотеља и доообра заработувачка зависат од продавање магла за мултикултурализам. Пазете сега што збори, мултукултурализмот МОРАЛ да успее и тоа насекаде, во Македонија и во Германија!! Смао што во Германија не смее да присмрди со ваков предлог, а тука се препичува и кжува на влада што морала да направи!!

Меркел не е во право, мултикултурализмот мора да успее




ИНТЕРВЈУ: КНУТ ВОЛЕБЕК, ВИСОК КОМЕСАР ЗА НАЦИОНАЛНИ ПРАШАЊА ПРИ ОБСЕ

Високиот комесар за национални малцинства при ОБСЕ, Кнут Волебек, неколку години редовно ја посетува Македонија. Преку стратегијата за интегрирано образование, дава насоки и препораки како Владата да ги зближи учениците-припадници на етничките заедници. ОБСЕ уште во 2008-та со официјален документ и препорача на Владата да овозможи немнозинските заедници да почнат да изучуваат македонски јазик што е можно порано во нивната образовна кариера. Но откако децата почнаа да учат македонски јазик во прво одделение, Албанците не ги испраќаа своите деца на тие часови. Волебек, пак, испрати писмо до Владата во кое и препорачува да почека со реализацијата на таа новина, зашто тој период го оценил како чувствителен.
За пишманењето, за стратегијата, за тоа дали интеграцијата е (не)возможна мисија во земјава, Волебек ни открива во ова интервју.

Најпрво препорачавте да се учи македонски што е можно порано во образовниот процес, а подоцна се предомисливте. Што и кој ве премисли?
Не, не се премислив. Всушност, се работи за недоразбирање. Да, мислам дека треба македонскиот јазик да е дел од основното образование, но не реков дека треба да почне да се воведува во прво одделение. За да успее интеграцијата, јазикот секако е најважен, затоа, ако државен јазик во Македонија е македонскиот, тогаш мора сите да знаат да го владеат. Исто така, и препорачавме на Владата да ги охрабри Македонците да учат албански јазик, иако тој не е државен јазик. Ова мора да биде имплементирано многу сериозно. Мора да има учебници, приспособени наставни програми, подготвени родители.

Која е вашата оценка, дали сега е вистинско време да се воведе македонски јазик за учениците-припадници на етничките заедници?
Тоа што мислам дека е исправно да се направи во моментов е да се погледне интегрираното образование и полека да почне да се имплементира. Сега треба да допреме до луѓето, да им кажеме, да ги информираме за оваа стратегија. Не велам дека сите треба да се согласат со тоа што е во неа. Треба да се обидеме да им ја приближиме и да видат дека ова не е ништо опасно.

Пред една година, заедно со Владата и со амбасадорите во земјава ја поддржавте стратегијата за интегрирано образование. Што сработивте за оваа една година, што е ново?

Па, имате нова влада, нови министри. Многу е важно сите тие да ја поддржат стратегијата. За тоа дали има учебници и наставни програми приспособени за интегрирано образование, треба да ја прашате Владата, но тоа што можам јас да ви го кажам е дека има рокови во кои е предвидено сето тоа да се сработи.

Германската канцеларка Ангела Меркел лани изјави дека мултикултурализмот и интеграцијата не функционираат во Германија, земја што е дом на околу четири милиони муслимани. Верувате ли навистина дека интеграцијата е возможна мисија во македонското општество?
Може да успее и мора да успее. И во Македонија, и во Германија, и во целиот свет. Затоа што тоа е единствениот начин да преживееме. Со должна почит кон канцеларката Меркел, но не се согласувам со неа. Едноставно, не се работи за избор, сите општества се мултиетнички, мултикултурни и мораме да живееме заедно. Мислам дека образованието е најважен дел во овој процес.






Автор: Антонија Поповска Христов

http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=10211181613&id=9&prilog=0&setIzdanie=22411
 
H

HITCH

Гостин
Зарем тие, „ѕверовиве“ од ЕУ, знаеле што е мултикултура?! Ја провериле во некоја држава членка во ЕУ како функционира или пак само на памет знаат дефиниција и толку...
 

Kajgana Shop

На врв Bottom