Моќта на Навивачот

Член од
4 јуни 2009
Мислења
11.320
Поени од реакции
27.799
Ни самите не сте свесни колкава моќ имаат навивачите. Толпа од 1000 сложни луѓе, кои навиваат за ист клуб, носат исти обележја и со ист идеал имаат голема моќ. Кај нас на нашиве простори има "преголема моќ" благодарение на тоа што сите навивачи не се делат на клубски бои туку на партиски. Кога правилно би се искористила таа моќ на сосема различен начин ќе се гледа на нас. Прост пример се обидите за организирање на разно разни протести. Колку пати биле организирани и успешни? Да имало некои обиди со присуство на 500 до 1000 навивачи. Дали биле успешни истите? Не. Додека ние мака мачиме со организирање на протести за одбрана на националниот идентитет, за нашите Македонски права, за наши убиени деца некои други тоа го организираат преку ноќ и без никакви проблеми. Геј парада во Србија најавувана долго време со масовно присуство на такви личности, навивачите уште одма одговорија и ставија до знаење дека таква парада нема да се оддржи. Навивачите масовно присуствуваа и немаше поделби помеѓу партии нити пак ривалство, Гробари, Делије, Јунајтед Форс и сл. Сите беа едно.

Во 2003 година кога Гробари славеа поради тоа што Партизан влезе во ЛШ, каменуваа една Џамија, додека истата таа во 2004 беше запалена исто така од група демонстранти(Срби/навивачи).

Ако не се лажам на 22 Декември 2010 година околу 2-3000 Бед Блу Бојс исто организираа протест пред стадионот т.е. Максимир за да го избркаат Здравко Мамич. Се сеќава некој тука дека бил организиран протест за да се избрка некого од клубот или да се смени нечие раководство? Барем во Македонија сите се скоро за бркање, а никој ништо не превзема. Каква инцијатива имаше за бркање на Слободан Вујичиќ, Орце Камчев, Ванчо Таковски, Харалампие Хаџиристески, Ѕинго и останатите? Кога се дигнале масовно навивачите на клубовите или сите Македонци против гробарите на Македонскиот фудбал? Никогаш.

Исто така пред околу 2 месеца 12.10 ако добро се сеќавам Торцида организираа марш за спас на клубот. Масовна бројка одлична иницијатива и го спасија клубот од банкрот. Клубот зад себе го има/ше цел Сплит. Навивачите не дозволија нивната гордост да згасне туку така. Клубови со големо реноме како Беласица, Победа, Слога Југомагнат, Балкан, Брегалница и други да не ги набројувам речиси згаснаа, а некои егзистираат колку да се рече, пропаднаа поради лични интереси. Навивачите на овие клубови дозволија да згаснат нивните миленици. Протест како оној на Торцида не верувам дека имало во Македонија освен на Фемили Аеродром за спас на МЗТ, каде што имаше одлична посетеност и не дозволија да згасне клубот. Ете колкава е моќта на навивачот и што може да направи ако се искористи правилно.

Сега скоро не ми текнува ич на кој натпревар беше дојде до судир меѓу полицијата и навивачите на Хајдук т.е. Торцида. По интервенцијата на џандарите еден член на Торцида беше уапсен, а околу него уште 200 специјалци, и не не го оставија членот. Веднаш одговорија на нападот и го разбија кордонот полиција по што навивачот беше ослободен. Моќ така ? Кај нас чисто се сомневам дека некој би рипнал во борба со џандари само за да спасат член на својата навивачка група. Сигурен сум дека барем пола од групата ќе си рече зошто да јадам кривична он правеше глупости нека го уапсат. Колку сме плитки во размислувањата... Утре и ние/вие ќе се најдеме во таква позиција па ќе не остават, и ќе се запрашате со кого ја делите трибината. А, кога сите околу тебе би рипнале поинаква ситуација ќе биде, и секако довербата меѓу членовите расте што е многу битен фактор за навивачите.

Секаде во светот навивачите се свесни дека ако дојдат во директен судир со полцијата големи се шансите дека битката ја губат и ќе има приведени, но не бегаат и не се повлекуваат. Кај нас е обратна ситуацијата, имало многу пати инциденти каде што полицијата касно реагира. Али и тогаш кога реагира, сите се докажани шпринтери и се тепаат кој прв да избега.

Навивачите на Динамо во 93та тогашниот газда Фрањо Туџман сакаше да го смени името на клубот во Кроација. Навивачите тогаш го запалија цел блок на Максимир каде што седеше Фрањо како најава што би се случило ако името се смени, и да Динамо сеуште е Динамо. Додека пак кај нас клубовите често си ги менуваат имињата, прават разно разни фузии само со цел да се натпреваруваат во повисок ранг. Пак ќе ги земам за пример БББ. Сега скоро на сред прес конференција влегоа и упатија закани до Мамич и му поставуваа прашања на што одбиваше да одговори. Истово ова кај нас е научна фантастика да се случи.

Делије исто така имаа протест против ФСС каде што блокираа улици и беа над 5-6000. Револтирани беа од случувањата на утакмицата Звезда - Јагодина па огранизираа протест. Не дозволуваат никој да си поигрува со нив и со нивниот клуб. А, колку од тука на форумов се револтирани за случувањата на голем број натпревари најчесто во местата каде што преовладува Албанско население? Да, сите сте. Речиси и цела ваша група е револтирана но никој ништо не превзема.

Какви се акции не направија Хорде Зла ради убиството на Ведран. И ден денес на секоја утакмица се пеат песни за него, се вадат знамиња и слично. За 1 убиен човек. А, за наши 5 убиени НЕВИНИ деца што се направи? Истите тие деца беа заборавени во наредниот месец. Се организираше протест
"И ние сме деца на Македонија" и неверојатно "голема" бројка, дури 300 преку сила имаше. На истиот тој протест толпата беше нападната од полиција само затоа што им се можеше и ради тоа што тие 300 бараа правда. Кога на тој протест би имало 10/20.000 сигурен сум дека полицијата немаше ни да крене пендрак на некого, а не пак повеќе. Убиството на Нешковски исто така беше брзо заборавено, и сите протести беа со мизерна бројка.


Големата четворка Партизан, Звезда, Динамо, Хајдук или Гробари, Делије, Торцида, БББ во сопствената држава преставуваат страв и трепет за власта и полицијата. Законите кај нив се многу поригорозни за разлика од нашите па пак не се плашат да се спротистават на неправда и не се плашат да се борат за клубот. Секогаш и се спротиставуваат на власта и полицијата. Никогаш не се повлекуваат и не се откажуваат од клубот. Полицијата се моли да не организираат протести зошто знаат дека низ градот ќе биде хаос. Цели градови демолираат во знак на револт. Еве и да идам кај јужниот сосед т.е. Грција нивните навивачи речиси секој месец имаат по некој процес и Атина и Солун се демолирани.

Да не збориме па на репрезентативно ниво која сложност ја има помеѓу тие ривали. Кога игра Хрватска никој не е БББ ниту Торцидаш, кога игра Србија нема ни Гробар ни Делије само Срби и Хрвати. Сите доаѓаат да ја бодрат репрезентацијата својата татковина. Додека кај нас и овој случај е обратен. Кај нас организирано идење на репрезентација на една иста трибина повеќе навивачки групи немало, а не верувам дека ќе има и во блиска идинина. Зошто? Затоа што има многу Скопски п*чки, Селодромци, Битолски се*аци, провинцијалци итн. Секој со секого се дели, а секој е Македонец. Секогаш ја имало и ќе ја има оваа поделба за жал. Сега се покрена иницијатива за навивачко обединување, потег за поздрав секако. Можеби не се направи којзнае што но се крена голема прашина и огромна поддршка од народот. Сите бевме и сме црвено-жолти, а не црвено-црни, плаво бели, црвено бели, зелено бели и слично. На натпреварот Тетекс - Шкендија повеќе навивачки групи застанаа на иста трибина и се беше топ. Пирати, Комити, Фаланга, Гемиџии, Војводи, ФА, ЦПБ, ДХ имаше и други не ми текнува во моментов пееа за Македонија. На некого тоа не му одговараше па упати закани кон ФФМ дека нема да има мир на стадионите каде што преовладува Албанско население. ФФМ на тоа не реагираше и ги казни Шкендија. А, кога никој не беше обединет кога секој си гледаше само за клубот ФФМ потклекна многу пати како и полицијата каде што ослободуваше пред камери водачи на навивачки групи кои учествуваат во инциденти(Кале). Симнувањето на Македонското знаме во Кичево никогаш не беше казенто, затоа што сите си гледаа во свој двор.

Кога Македонецот сакаше да си ја брани својата земја т.е. Црквата на Кале се организираше протест МАСОВЕН со 80 луѓе. Срамно. Истиот тој протест сите знаеме како заврши, и во чива корист се досуди. А, се запрашувам што ако ние бевме тие што ќе бевме со бројка од 2-3000. Со самото тоа обединување, навивачот има поголема моќ и институциите се плашат од него и РАЗМИСЛУВААТ како ќе постапат. Веќе погоре ви докажав дека е тоа така нели?

Нашиот проблем е подеблата на партиите. Да не навлегуваме во поголема политика, но организирање на масовен протест кај нас, за нас, за Македонија, за наши права немало нити ќе има во блиска иднина. Се дур тој протест не е организиран од политичка партија, зошто само тие протести се масовни. На денешниот човек побитно му е партијата да му победи на избори одколку да искочи на протест и да бара права за невини деца кои беа убиени или за сопствената вера. Дали сега сваќате на кое ниско ниво сме? А, сепак споредби не направив со навивачки групи од Италија, Англија, Полска, Германија и слично туку со наши соседи, Балканци. Се надевам некој ќе ја разбере пораката и ќе има поинакви размислувања понатака во врска со оваа тема.
 

Acohipmk

Манипулативна кокошка.
Член од
3 ноември 2008
Мислења
1.449
Поени од реакции
2.000
Јас од мали нозе имав такви проблеми и тоа не од навивачи туку од најдобри другари, кога мислиш дека се позади тебе, се вртиш и никаде ги нема...
Не е само до партиите.
Така не учат од мали нозе, немој ти синко да се мешаш, не е тоа твоја работа, стој си по настрана...
Индивидуализмот се повеќе се втемелува кај луѓето.
Башка тоа што ние некако слабо стоиме со патриотизмот и неговата дефиниција.
 
Член од
22 март 2011
Мислења
67
Поени од реакции
14
Znam ke bidam baniran no nema problem. i taka nie sme vinovni sto pisuvame ovde koga ne ne sakate. Ova nema vrska so navivanjeto, ova bese cisto nacionalno. OVde nese zboruvase za mokta na navivacite, se zboruva za nemokta na makedonskite grupivo vo odnos si albancite. Ne deka nie sme podobri no toa sto ne pravete protesti za nesto, odnosno sto sakaat partiite. Nie lugeto ovde sme tolku naivni sto poveruvame na seesto. Navivackite grupi(i albanci i makedonci) treba site zaedno da bidat protiv partiite sto sakaat da se slucat incidenti. Site incidenti ovde se politicki ,i prvi koi pagat na ova se navivackite grupi, zasto pravat sto ke im rece nekoj. Zatoa ti kako moderator treba da ides na ovoj pravec, a ne da pisuvas vakvi raboti.

Znam sega ke pocnete so postovi kako: Seriozen li si ? se pravish glupak i ne znam sto. Pa terajte. Cao
 
Член од
8 март 2012
Мислења
3.058
Поени од реакции
1.250
Верба и бог, а не партија.
Мислиш дека постојат многу навивачи вистински ? Пола ти се некој ти за парии глупости..да се истребат тие, да видиш како ке има и жртвување и дали ке ни прават некој проблеми и глупости :)
 
Член од
27 ноември 2007
Мислења
30.365
Поени од реакции
68.029
Znam ke bidam baniran no nema problem. i taka nie sme vinovni sto pisuvame ovde koga ne ne sakate. Ova nema vrska so navivanjeto, ova bese cisto nacionalno. OVde nese zboruvase za mokta na navivacite, se zboruva za nemokta na makedonskite grupivo vo odnos si albancite. Ne deka nie sme podobri no toa sto ne pravete protesti za nesto, odnosno sto sakaat partiite. Nie lugeto ovde sme tolku naivni sto poveruvame na seesto. Navivackite grupi(i albanci i makedonci) treba site zaedno da bidat protiv partiite sto sakaat da se slucat incidenti. Site incidenti ovde se politicki ,i prvi koi pagat na ova se navivackite grupi, zasto pravat sto ke im rece nekoj. Zatoa ti kako moderator treba da ides na ovoj pravec, a ne da pisuvas vakvi raboti.

Znam sega ke pocnete so postovi kako: Seriozen li si ? se pravish glupak i ne znam sto. Pa terajte. Cao
Можеби за прв пат да се сложам со тебе :pos:
Особено за болдираното (y)

За останатиот дел, не се согласувам дека навивачките групи прават нешто што ќе им наредат.
Вистината е дека во секоја група има поединци кои работат за партии, е сега во некои групи тие се меѓу воџите, во други се обични членови итн. Ние сме лесно запаливи поубаво кажано и затоа лесно не манипулираат. Тие што имаат ќар од партии ќе иницираат некој инцидент, лесно е, е после тоа секој си го брани своето и се оди во одмазда до бескрај.

King1 има зборувано на овие теми, и се сложувам со неговите мислења за тоа како се манипулира со народот во државава, и тоа е тоа, нешто што никогаш нема да се смени, омразата се зголемува, ситуацијата ќе станува се полоша и полоша, и додека ние ќе се колеме зашто сме различна националност, оние кои ја поттикнуваат омразата ќе си тријат раце, и ќе си го поделат тоа што го украле додека ние сме си ваделе очи.
 

Samurai Jack

Penspinner
Член од
15 април 2012
Мислења
3.659
Поени од реакции
8.658
Кај глеаш навивачи? Се се тоа или потрчковцки или хулигани. Има дел кои што се навивачи од срце, ама ептен малку, помина времето на навивачите во Македонија.
 
Член од
12 декември 2010
Мислења
4.346
Поени од реакции
3.754
Кај глеаш навивачи? Се се тоа или потрчковцки или хулигани. Има дел кои што се навивачи од срце, ама ептен малку, помина времето на навивачите во Македонија.
Кога поминало бе? 20-25 години навивачко движење во Македонија, а времето поминало... Кога било времето во кој период кажи ми, и кога поточно престана тоа златно време? И според што порано имало вистински навивачи, сега нема? Молам за одговор.
 

Samurai Jack

Penspinner
Член од
15 април 2012
Мислења
3.659
Поени од реакции
8.658
Кога поминало бе? 20-25 години навивачко движење во Македонија, а времето поминало... Кога било времето во кој период кажи ми, и кога поточно престана тоа златно време? И според што порано имало вистински навивачи, сега нема? Молам за одговор.
Порано кога било југославија имало фудбал и имало вистински навивачи, сега нема ни фудбал нема ни навивачи.
 
Член од
4 јуни 2009
Мислења
11.320
Поени од реакции
27.799
Еј не очекував дека ќе има рециплирање на темава, браво.

Иначе Matri до негде во право си али имаш и грешки. Како прво вие немате никаква врска нити удел во нашите протести. Зошто мене вие би ми сметале за да искочам на протест за убиени деца или за нешто друго? Немој да мислиш дека се се врти околу вас :)
 
Член од
6 ноември 2008
Мислења
1.115
Поени од реакции
1.369
Гледам и на мак. тифо е стигната статијава, секој навивач треба да ја прочита. Доста беа поделби кога станува збор за македонскиот идентитет. Македонија над секој клуб!
 
Член од
10 мај 2010
Мислења
2.727
Поени од реакции
1.970
Кога требаше да се штити кале отидоа само Комити,нормално ако беа и други навивачки групи ке имаше пак меѓусебна навивачка тепачка бидејки едни со едни не се сакаат навивачите .Додека на пример беа сложни Комити со Фемили и другите навивачки групи ке беше неколку кратно поголема таа бројка !
 
Член од
26 октомври 2012
Мислења
2.535
Поени од реакции
3.362
Има разлика од хулигани до навивачи.
 
B

Beck's

Гостин
Da bev moderator ke ja prefrlev temava vo kanta, kako sto osnovacot cesto znae da brisi mislenja sto ne mu se po kejf. Temava potiknuva megusebno prepukuvanje, povikuva na nasilstvo a ne smiruvanje na strastite. Mesanje politika i protesti sto nemaat nikakva dopirna tocka so navivackite grupi.

Acid neka me demantira vo sprotivnoto, posto pravilata na forumot go velat tokmu toa sto jas go obrazloziv.
 
Член од
26 октомври 2012
Мислења
2.535
Поени од реакции
3.362
Ти да беше модератор ќе знаеше што е тоа МК фонт ?
 

Kajgana Shop

На врв Bottom