МојДДВ - проект за поврат на ДДВ кај граѓаните

Член од
20 јули 2016
Мислења
3.154
Поени од реакции
1.395
Стартува проектот поврат на ДДВ кај граѓаните, првата исплата во декемвриОбјавено во: Економија19 Јуни, 2019

Премиерот Зоран Заев, министерот за финансии Драган Тевдовски и директорката на УЈП, Сања Лукаревска, денеска го најавија стартот на проектот за поврат на 15 отсто од ДДВ кај граѓаните од 1 јули, а првата исплата на нивните трансакциски сметки ќе биде во декември. Едно четиричлено семејство нема да може да добие поврат поголем од 28.800 денари, односно најбогатите тука ќе бидат ограничени.

„Важно е дека оваа мерка ќе биде еднаква за сите, односно ќе има лимит за богатите. Секој може да си направи математичка пресметка. Секој ќе добие 27 денари на платена сметка од 1.000 денари.Тоа се 15 отсто од платен ДДВ од 18 отсто на фискална сметка. Проценките се дека даночната евазија е 30 отсто, сега ќе биде помала. Исплатата е дури во декември за да ги тргнеме сите недостатоци кои би се појавиле, иако верувам дека системот е многу добро поставен. Најдобро е секој да си има своја евиденција, но доколку некој не може да се снајде со сметките, може да му ги дава на роднина или друг близок и да побара помош од него. Важно е да не се остави простор на сивата економија, која реално прави огромни штети. Нашите пресметки се дека кај граѓаните на овој начин ќе се вратат 50 милиони евра според нашата проекција на буџетот. Овое средства ќе бидат силна мотивација за граѓаните, бидејќи знаат дека со овие дополнителни средства ќе решат одредено буџетско прашање, како напривен снабдување со огрев за грејната сезона“, рече премиерот Заев.


Тевдовски рече дека фискалните сметки треба да бидат скенирани со мобилните телефони најдоцна до 10 дена од издавањето на дискалната сметка. Фискалната сметка која ќе се скенира со апликацијата од мобилчниот телефон може да биде најголема до 30.000 денари.

„Услов е секој да има трансакциска сметка на свое име ако сака лично да ги добие парите. Скенирањето треба да се направи најмногу 10 дена од издавањето на сметката. За ранливите групи има и алтернативни начини. Апликацијата ќе важи за сите граќани над 15 години. Доколку граѓаните немаат можност сами, од еден мобилен може да се користат повеќе профили, затоа обратете се кај најблиските. Во декември 2019 ќе биде првата исплата парите на сметките. Најмногу 28.800 денари годишно ќе може да добие четиричлено домаќинство. Тоа е ограничувањето. Односно еден до двата проценти најбогати нема да бидат неограничени. Апликацијата самата веднаш покажува дека сметката е прифатена. Ова важи само за граѓани, а не за претпријатија кои работат со фактури и сметкопотврди“, истакна Тевдовски.
Лукаревска наведе дека системот е подготвен и дека апликацијата е едноставна и лесна за користење.

„Изминатиот период тим на врвни професионалци работеше на проектот. Прв е од ваков вид на Балканот. Динамичниот начин на живеење наложува ефикасен начин на користење на времето, затоа начинот е брз и едноставен. Претпополнетата даночна пријава се покажа како успешен проект, затоа веруваме дека и овој ќе биде таков. Од 1 јули фискалните сметки нема да бидат парче хартија. Апликацијата „Мој ДДВ“ скенира само валидни сметки со скенирање на бар-кодот, незаконските нема да ги препознае. Затоа веруваме дека граѓаните ќе станат партнери во борбата со сивата економија и ќе бидат инспектори на еден начин. Постарите ќе може да побараат да бидат регистрирани од нивните најблиски, од помладите роднини. Апликацијата е направена така што же има и извештај да може да се види колку пари ќе му бидат вратени на пример во декември при првата исплата“, рече Лукаревска.
 
Последно уредено од модератор:
Член од
20 јули 2016
Мислења
3.154
Поени од реакции
1.395
Грешка има тема веќе Бриши!
 

Govinda

Lud, Zbunjen, Nenormalan
Член од
20 април 2014
Мислења
2.212
Поени од реакции
1.621
Значи за максималната сума од 28000 ден поврат ние треба да потрошеме и чуваме сметки од 1 лимон денари.
На тај начин не поттикнуваат само повеќе да трошеме од кој уште повеќе бенефит ке имаат истите - големите маркети и владата. Наградната игра од претходната влада беше барем интересна. Секој се надеваше дека можеби ке му се насмее. А вака ја незнам кој ке сака да се замара да собира едне куп фискални.
 
Член од
7 јуни 2014
Мислења
641
Поени од реакции
589
Стартува проектот поврат на ДДВ кај граѓаните, првата исплата во декемвриОбјавено во: Економија19 Јуни, 2019


" style="border: 0px; font-style: inherit; font-variant: inherit; font-weight: inherit; font-stretch: inherit; font-size: inherit; line-height: 1; font-family: inherit; vertical-align: bottom; margin: 0px; padding: 0px; display: inline-block; background: none !important;">

Премиерот Зоран Заев, министерот за финансии Драган Тевдовски и директорката на УЈП, Сања Лукаревска, денеска го најавија стартот на проектот за поврат на 15 отсто од ДДВ кај граѓаните од 1 јули, а првата исплата на нивните трансакциски сметки ќе биде во декември. Едно четиричлено семејство нема да може да добие поврат поголем од 28.800 денари, односно најбогатите тука ќе бидат ограничени.

„Важно е дека оваа мерка ќе биде еднаква за сите, односно ќе има лимит за богатите. Секој може да си направи математичка пресметка. Секој ќе добие 27 денари на платена сметка од 1.000 денари.Тоа се 15 отсто од платен ДДВ од 18 отсто на фискална сметка. Проценките се дека даночната евазија е 30 отсто, сега ќе биде помала. Исплатата е дури во декември за да ги тргнеме сите недостатоци кои би се појавиле, иако верувам дека системот е многу добро поставен. Најдобро е секој да си има своја евиденција, но доколку некој не може да се снајде со сметките, може да му ги дава на роднина или друг близок и да побара помош од него. Важно е да не се остави простор на сивата економија, која реално прави огромни штети. Нашите пресметки се дека кај граѓаните на овој начин ќе се вратат 50 милиони евра според нашата проекција на буџетот. Овое средства ќе бидат силна мотивација за граѓаните, бидејќи знаат дека со овие дополнителни средства ќе решат одредено буџетско прашање, како напривен снабдување со огрев за грејната сезона“, рече премиерот Заев.

Тевдовски рече дека фискалните сметки треба да бидат скенирани со мобилните телефони најдоцна до 10 дена од издавањето на дискалната сметка. Фискалната сметка која ќе се скенира со апликацијата од мобилчниот телефон може да биде најголема до 30.000 денари.

„Услов е секој да има трансакциска сметка на свое име ако сака лично да ги добие парите. Скенирањето треба да се направи најмногу 10 дена од издавањето на сметката. За ранливите групи има и алтернативни начини. Апликацијата ќе важи за сите граќани над 15 години. Доколку граѓаните немаат можност сами, од еден мобилен може да се користат повеќе профили, затоа обратете се кај најблиските. Во декември 2019 ќе биде првата исплата парите на сметките. Најмногу 28.800 денари годишно ќе може да добие четиричлено домаќинство. Тоа е ограничувањето. Односно еден до двата проценти најбогати нема да бидат неограничени. Апликацијата самата веднаш покажува дека сметката е прифатена. Ова важи само за граѓани, а не за претпријатија кои работат со фактури и сметкопотврди“, истакна Тевдовски.
Лукаревска наведе дека системот е подготвен и дека апликацијата е едноставна и лесна за користење.

„Изминатиот период тим на врвни професионалци работеше на проектот. Прв е од ваков вид на Балканот. Динамичниот начин на живеење наложува ефикасен начин на користење на времето, затоа начинот е брз и едноставен. Претпополнетата даночна пријава се покажа како успешен проект, затоа веруваме дека и овој ќе биде таков. Од 1 јули фискалните сметки нема да бидат парче хартија. Апликацијата „Мој ДДВ“ скенира само валидни сметки со скенирање на бар-кодот, незаконските нема да ги препознае. Затоа веруваме дека граѓаните ќе станат партнери во борбата со сивата економија и ќе бидат инспектори на еден начин. Постарите ќе може да побараат да бидат регистрирани од нивните најблиски, од помладите роднини. Апликацијата е направена така што же има и извештај да може да се види колку пари ќе му бидат вратени на пример во декември при првата исплата“, рече Лукаревска.
која е апликацијата за скенирање на фискалните?
 

Govinda

Lud, Zbunjen, Nenormalan
Член од
20 април 2014
Мислења
2.212
Поени од реакции
1.621
Абе апликацијата дали и властите ја имаат готова, не па некој од форум. Немој да се заејебаваш...
 
Член од
7 септември 2016
Мислења
3.930
Поени од реакции
4.390
...упаство за апликација ! :D

 

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
7.360
Поени од реакции
12.840
jas vcera kupiv eden proizvod,imam fiskalna na 29800 denari...STO PONATAMU.
da ja slikam i ispratam nekade i sto ako nemame mobilni ili ne se razbirame vo pisuvanje.
Do 1 juli ke mi pomine 12-13 dena... i ke nemoze da podnesuvam baranje za povratok na DDV.. koj e za ovoj proizvod 4500denari
e sega cela suma ja vrakaat ili mal del-nisto ne mi e jasno.??????
 
Член од
7 септември 2016
Мислења
3.930
Поени од реакции
4.390
jas vcera kupiv eden proizvod,imam fiskalna na 29800 denari...STO PONATAMU. da ja slikam i ispratam nekade i sto ako nemame mobilni ili ne se razbirame vo pisuvanje.Do 1 juli ke mi pomine 12-13 dena... i ke nemoze da podnesuvam baranje za povratok na DDV.. koj e za ovoj proizvod 4500denari e sega cela suma ja vrakaat ili mal del-nisto ne mi e jasno.??????
...прерано си се фискализирал, со јунски датум не важит, џабе ти е, можиш само да се сликаш :D ај стави некоја фотка во Фото натпревар! :cool:
 

Govinda

Lud, Zbunjen, Nenormalan
Член од
20 април 2014
Мислења
2.212
Поени од реакции
1.621
Од 1ви јули тие сметки ке се важат. 15 % од ддв-то. Сметка од 1000 ден со ддв 5% е 50 ден.
15 % од 50 ден е 7.5 ден. Ако напраеш па сметка од скоро 30000 побрато ке биде 220 ден :)
Воа ке му дое као таа рекламата со типо шо пие пиво и од враќање на шишињата зимаше некој %
Како и да е ке биде миже митре тулумби паѓат. ке си ги собираат фискалните вработенире по маркетите и ке си ги скенираат кодовето.
 
Член од
3 март 2010
Мислења
599
Поени од реакции
194
абе не дупи како сака, ко има глупи да го гласат ке не дупи, тоа е
 
Член од
7 ноември 2011
Мислења
1.928
Поени од реакции
1.998
Од 1ви јули тие сметки ке се важат. 15 % од ддв-то. Сметка од 1000 ден со ддв 5% е 50 ден.
15 % од 50 ден е 7.5 ден. Ако напраеш па сметка од скоро 30000 побрато ке биде 220 ден :)
Воа ке му дое као таа рекламата со типо шо пие пиво и од враќање на шишињата зимаше некој %
Како и да е ке биде миже митре тулумби паѓат. ке си ги собираат фискалните вработенире по маркетите и ке си ги скенираат кодовето.
Не е на сите производи ддв 5%, на повекето е 18%. Ако си купиш на пример тв од 30 000 денари ддв е 5.400 ден од кои 15% се 810 ден за враќање. Не е занемарлива сума. Ако едно семејство месечно троши 50.000 денари за кои ке има фискални сметки тоа значи месечно за поврат ке има по 1.350 денари или 16.200 денари годишно што не е сума за занемарување.....
 

Паланчански

ГРЕбач
Член од
12 јануари 2008
Мислења
757
Поени од реакции
360
Не е на сите производи ддв 5%, на повекето е 18%. Ако си купиш на пример тв од 30 000 денари ддв е 5.400 ден од кои 15% се 810 ден за враќање. Не е занемарлива сума. Ако едно семејство месечно троши 50.000 денари за кои ке има фискални сметки тоа значи месечно за поврат ке има по 1.350 денари или 16.200 денари годишно што не е сума за занемарување.....
На 30 000 денари повратот е 686 денари.
 
Член од
28 март 2006
Мислења
15.082
Поени од реакции
7.875
Во погрешно време ми се расипал фрижидерот, во мај
Не е на сите производи ддв 5%, на повекето е 18%. Ако си купиш на пример тв од 30 000 денари ддв е 5.400 ден од кои 15% се 810 ден за враќање. Не е занемарлива сума. Ако едно семејство месечно троши 50.000 денари за кои ке има фискални сметки тоа значи месечно за поврат ке има по 1.350 денари или 16.200 денари годишно што не е сума за занемарување.....
а сметкопотврда може да помине?

Инаку озбилно, дали ќе имаат проблем социјалните категории со овие трансакции?
 
Последно уредено:
На врв Bottom