Мораториум и кога може да стапи на сила?

Kiro Hametovski

Sniffericious
Член од
11 декември 2005
Мислења
1.680
Поени од реакции
42
Малце опиплива тема. Предметот е стан и викендица.
Ко-сопственици се две лица, браќа, од кои едниот е починат, а сеуште е во имотните листови како сопственик.
Другиот сопственик, брат му, тој што е жив, треба да го подели имотот со семејството на починатиот.
Уште пред да почне било каква постапка, поради несогласување на двете страни каква да биде поделбата, типот се заканува со мораториум на двата имоти, т.е. додека не се подели, никој да нема пристап до нив.
Сега што е заебаното:
1. Моментално во станот живее синот на покојниот, но со адреса на друго место
2. Живиов што се заканува со мораториум живее во странство, но со македонските документи адресата му е на тој стан
Прашањето е,
Дали теоретски може да издејствува мораториум, со оглед на тие факти и синот на покојникот да мора да се исели?

Ви благодарам однапред
 
Член од
12 март 2009
Мислења
17.887
Поени од реакции
13.076
Малце опиплива тема. Предметот е стан и викендица.
Ко-сопственици се две лица, браќа, од кои едниот е починат, а сеуште е во имотните листови како сопственик.
Другиот сопственик, брат му, тој што е жив, треба да го подели имотот со семејството на починатиот.
Уште пред да почне било каква постапка, поради несогласување на двете страни каква да биде поделбата, типот се заканува со мораториум на двата имоти, т.е. додека не се подели, никој да нема пристап до нив.
Сега што е заебаното:
1. Моментално во станот живее синот на покојниот, но со адреса на друго место
2. Живиов што се заканува со мораториум живее во странство, но со македонските документи адресата му е на тој стан
Прашањето е,
Дали теоретски може да издејствува мораториум, со оглед на тие факти и синот на покојникот да мора да се исели?

Ви благодарам однапред
Да се бара покренување на Оставинска постапка ПО Службена должност, но пак останува проблемот на Поделбата и владеењето
 

Kiro Hametovski

Sniffericious
Член од
11 декември 2005
Мислења
1.680
Поени од реакции
42
Да се бара покренување на Оставинска постапка ПО Службена должност, но пак останува проблемот на Поделбата и владеењето
Tochno, no dali dodeka da se sredi toa, mozhe da se izbrka nekoj od stanot?
 

Nik20

Неверификуван член од немаштија
Член од
13 јули 2009
Мислења
4.671
Поени од реакции
4.331
Tochno, no dali dodeka da se sredi toa, mozhe da se izbrka nekoj od stanot?
Треба да покрене судска постапка за да се стави во мораториум до конечна поделба и Судијата да одлучи дали ќе го направи тоа или ќе овозможи лицето да живее таму додека да заврши постапката. У случајов ако лицево што живее таму има веќе друга адреса голема е веројатноста да му наложи да се исели и куќата да биде затворена до завршување на физичката поделба. У случај да нема кај да оди лицето ќе му наплати надомест на првово лице, после завршување на постапката, не верувам дека судот ќе го исфрли на улица.

Овоа е се муабет на форум, за овакви работи треба да се разговара со адвокат и истото ќе зависи од постоечките закони што адвокатите подобро ги знаат од форумџиите освен ако адвокатот не е форумџија самиот па гратис да дава правни совети.
Ова ќе се развлекува бааги време освен ако Судијата не го избутка предметот брзо, да заврши оставинска постапка и после да ги повика наследниците да направат поделба по договор и двајцата брзо да се сложат како ќе се подели. Година дена ќе трае сигурно овоа.
 
Член од
12 март 2009
Мислења
17.887
Поени од реакции
13.076
Има една друга гомнарија кај нас, демек ако наследниците не се сложни НЕМА ништо од оставинска постапка... Не само што НЕМА правен инструмент за Плаќање на судски трошоци, туку нема ни инструмент за расчистување на Владеењето... Но и во други држави има тоа... ај ако е Можна Физичка Декба, ОК, н.пр. куќа на пола, ако е симетрична... па имам братучед во Грција, пола куќа некрелена, брат му во Уса живее, со оставина поделено... ама не е само некречена Фасада, а кров ако пушти, инсталации...
Проблемот на Делба е голем а судот не може да наложи продавање и поделба на парите, едино ако државата национализира имот...
мислам Белгија има закон ама само за земјоделско земјиште, го добива само тој наследник што го работи, АМА не смее да го Продаде, ако и 2цата работат се Делат со оставинска ЦЕЛИ парцели, не се ЦЕПКА земјиште... кај нас па земјоделското земјишто во многу случаи се води на УМРЕНИ лица, а кој Владее Господ знае... А ќе има Очи вадење сега ако почне ПРЕНАМЕНА на земјоделско земјиште за Соларни Панели....
 

Kajgana Shop

На врв Bottom