Моамер Гадафи убиен!

B

Black Guard

Гостин
И, кој е следен?
Ким Јонг Ил и Махмуд Ахмадинеџад посебно вториов треба да се дисциплинира поточно цела држава треба да се изровари воено па повторно да се гради како нормална држава и нормално општество.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.066
Поени од реакции
23.511
Па незнам ...има многу фактори од една страна Гадафи ги спонзорираше сите исламски терористички групации низ светот што е поголема опасност за мене и тебе .....а од друга страна што к*р тражат Нато-вците во туѓа земја ако ептен ..... дојдеше до нема каде, ако почнат огромни масакри и убиства (како што не беше на почетокот пред да нападне нато и да им даде морал на противниците на гадафи) на почетокот имаше само демонстрации и улични размени на ќотеци ...џандари- исфорсирани дечишта ...и психички препукувања ако нато не нападнеше ќе немаше кој да се спротистави на 50 000 либијска војска ....... незнам ти што мислиш ? ....;)
што спонзорираше , дали и ако веќе зошто спонзорираше е сосем друга работа.
и за садам тврдеја дека со алкаеда е, па дека има оружје за масовно уништување па незнам што, па на крај испадна едно големо ништо.
за улични немири и демонстрации има секаде, ништо ново и ништо чудно. секоја држава си има механизми за да се справи со тие работи ама САМА. затоа постои и полиција и војска. така и гадафи дојде на власт, така можеби и ке си заминеше, без мешање од страна. наметнат мир не е мир, туку е квази состојба.
ирак ви е типичен пример.
впрочем и во америка има демонстрации баш сега, за порано да не ни зборувам, па не се сеќавам дека русите тогаш како светска сила дотрчаа да им помогнат на демонстрантите( онака само колку пример). грција гори од штрајкови и демонстранти против владата или незнам против што , па никој не интервенира.
промената треба да се изврши внатре во земјата ,сама без помош од страна барем не толку очигледна. ако народот е против режимот , порано или покасно ке го смени.
не се работи тука дали е гадафи диктатор или хуманист , туку директно мешање на странска воена сила во внатрешните работи на друга земја, која не претставуваше закана за другите. тоа мене ми пречи , а и би ребало на секој тука затоа што и ние бевме во таква ситуација пред 10 години, а можеби и пак!!
--- надополнето: Oct 22, 2011 9:46 AM ---
Еј немој сеа ниедно време да гуглам и да ти докажам дека имало ,,некој'' конфликт. А што сакаш да ми докажеш, дека сите таму се мирољубив и просперитетен народ? Уште неможам да поверувам дека се обидуваш да ми докажеш дека луѓево на блиски исток биле понапредни/цивилизирани од европејците, американците... :D

Него ај заеби, отидовме оф-топик премногу. Ден денес иаме печат на тоа кој го владее светот, сигурно не ,,поглупите''.
дека ојдовме оф топик то сигурно, туку муабетот ми беше дека не се ништо подобри од другите а ни полоши.
ние си имаме балкански војни, распадот на југославија, романија , конфликтот 2001, косово, како во непосредно соседство, малце погоре си имаат и тие свои војни и револуции. и тие на блискиот исток си имаат свои. не сме ништо подобри или полоши генерално земено.
ако зборуваме за различни култури различни сме, тоа е факт.
и ние делиме од скандинавија , како што скандинавија дели од јапонија и тн.
не можеш ти да посадиш цвеќе кое вирее само во нордиските земји и да очекуваш дека ке успее во пустина.
секој треба да си го најде својот пат кон мирот ама сами, затоа што поимот демократија има едно значење тука , сосем друго таму.
дали тебе ти е сеедно кога некој од надвор ти кажува што е демократски од нивна гледна и сака да си ги смениш традиционалниот начин на живот, обичаите и нормите само затоа што тие го сметаат дека не се демократски и те приморува тоа да го прифатиш со сила. е тука се раѓа фундаменталниот фанатизам без разлика дали е тоа ислам или друга религија.
се ствара револт кај народот кој сака да си го зачува она своето и се прави плодна почва за радикализмот.

thisisnoizy

Good things take time
Член од
29 јули 2010
Мислења
2.010
Поени од реакции
2.043
Јадара, јадара...
Јадење гомна...
Сите добро знаеме дека во реалноста ќе се сведе на меѓу племенски враќања мило за драго. Сеа овие од другите кланови и племиња маме ќе им ебат на овие кланови и племиња од кај што е Гадафи.
А таа тотал смутнес што блада постувачот ќе ја имаат на свети никад. Тие една две години се период во кој ќе се утврди хаосот и за кое време ќе се потврди тоа погоре што го кажав. Прашањето е само што ќе биде Либија, Афганистан или Ирак?

Немојте да мислите дека го сакам Гадафи и сум на негова страна, ама вакви небулози како овој што пишал видовме во пракса во Ирак и Афган како се.
Ипак не знаеш како живееле они таму.

Пријателов ми кажа еден случај каде еден негов познаник работел заедно со некојси од штабот на Гадафи.И човеков кажал една заебанција као „еееј како би го урнал тој авион“ у тој фазон нешто, и лежел 5 години за таа шега ..

Од друга страна има многу работи кои не се поклопуваат.

Се шпекулира дека овие бунтовнициве уствари е ко холивудска сцена, направена во Катар од Ал Џазеира .. а како шлаг на тортата не се прикажани и митинзите за подршка на Гадафи на кои имало 1.7 милион народ излезено за негова подршка, од 6 милиони држава..

Сирија е следна, па Иран..

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.415
Поени од реакции
5.086
Да, опасен кец во ракавот ... абе незнам како да ви објаснам, на Иран и да им дадеш дупло пософистицирана воена опрема пак џабе им е, сфатите дека луѓето на блискиот исток ја немаат клучната работа - ПАМЕТ.
Ирак имаше огромна и добро опремена армија. Многу поголема од таа на Иран денес. Но кутрите немаа никаква стратегија, ни тактика... ништо...
И си ја прокоцкаа таа армија за 6 недели.... оти не знаеа како да ја употребат. Стратешки и тактички беа тотален неуспех.
Не само Ирак, туку и Сирија, Египет, Јордан, Иран, Пакистан, Турција.... муслиманите не ги бива за војување.

Bojan Van Buuren

Колектор
Член од
11 април 2008
Мислења
8.394
Поени од реакции
12.058
И ете Либијците се „ослободија“ и сега да не мислат дека ќе им биде подобро. Ни Н од нафта нема да видат...
Американците и нивната демократија влегоа во Тунис и што донесоа ?
Нели демократијата во Тунис ќе донесеше подобар живот, а наместо тоа почнаа да се убиваат муслиманите и христијаните, каде е тој подобар живот што го ветуваше америчката демократија?
Ако Америка и НАТО се толку против убивањето на цивили и се за демократизација на светот зошто после цел месец од случувањата во Сирија рекоа дека нема да се мешаат таму? Зарем гранатирањата на Сиријските градови не беа доволно голема причина за да ги натера НАТО и таму да ја воведат својата „демократија“?
Она што најмногу ме разочарува е што гледам дека и на форумов има некои луѓе кои веруваат во овој процес на демократија и очајно се трудат да ги оправдаат овие потези на НАТО и амриканците.
Да ти се плукнам у „демократијата“. Еден ден на американциве и ние ќе им здосадиме па и нас ќе ни направат една ваква „демократизација“, а тој процес кај нас ќе заврши за помалку од 24 часа зошто ние никако да постигнеме национално единство.

M

.:makedonec:.

Гостин
http://youtu.be/1chIX37laso ....... хххххххх лудница ..... ако се најдеш во ваква ситуација и по 10 000 000 долари да му дадеш на секој од овие командоси па нема да те остават со човечки изглед !

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Ким Јонг Ил и Махмуд Ахмадинеџад посебно вториов треба да се дисциплинира поточно цела држава треба да се изровари воено па повторно да се гради како нормална држава и нормално општество.
Ај ти сега мене дефинирај ми што е нормална држава и нормално општество???

VOLK2234

еврофоб и хомоскептик
Член од
16 септември 2008
Мислења
5.517
Поени од реакции
4.387
Ај ти сега мене дефинирај ми што е нормална држава и нормално општество???
Општество кое е водено од вакви суштества:

Повеќето психолози се согласуваат дека ваквото однесување ка Хилари Клинтон е типично за сериските убици.
Светот го водат болни луѓе, затоа е ваков заебан...

M

.:makedonec:.

Гостин
што спонзорираше , дали и ако веќе зошто спонзорираше е сосем друга работа.
и за садам тврдеја дека со алкаеда е, па дека има оружје за масовно уништување па незнам што, па на крај испадна едно големо ништо.
за улични немири и демонстрации има секаде, ништо ново и ништо чудно. секоја држава си има механизми за да се справи со тие работи ама САМА. затоа постои и полиција и војска. така и гадафи дојде на власт, така можеби и ке си заминеше, без мешање од страна. наметнат мир не е мир, туку е квази состојба.
ирак ви е типичен пример.
впрочем и во америка има демонстрации баш сега, за порано да не ни зборувам, па не се сеќавам дека русите тогаш како светска сила дотрчаа да им помогнат на демонстрантите( онака само колку пример). грција гори од штрајкови и демонстранти против владата или незнам против што , па никој не интервенира.
промената треба да се изврши внатре во земјата ,сама без помош од страна барем не толку очигледна. ако народот е против режимот , порано или покасно ке го смени.
не се работи тука дали е гадафи диктатор или хуманист , туку директно мешање на странска воена сила во внатрешните работи на друга земја, која не претставуваше закана за другите. тоа мене ми пречи , а и би ребало на секој тука затоа што и ние бевме во таква ситуација пред 10 години, а можеби и пак!!
--- надополнето: Oct 22, 2011 9:46 AM ---

дека ојдовме оф топик то сигурно, туку муабетот ми беше дека не се ништо подобри од другите а ни полоши.
ние си имаме балкански војни, распадот на југославија, романија , конфликтот 2001, косово, како во непосредно соседство, малце погоре си имаат и тие свои војни и револуции. и тие на блискиот исток си имаат свои. не сме ништо подобри или полоши генерално земено.
ако зборуваме за различни култури различни сме, тоа е факт.
и ние делиме од скандинавија , како што скандинавија дели од јапонија и тн.
не можеш ти да посадиш цвеќе кое вирее само во нордиските земји и да очекуваш дека ке успее во пустина.
секој треба да си го најде својот пат кон мирот ама сами, затоа што поимот демократија има едно значење тука , сосем друго таму.
дали тебе ти е сеедно кога некој од надвор ти кажува што е демократски од нивна гледна и сака да си ги смениш традиционалниот начин на живот, обичаите и нормите само затоа што тие го сметаат дека не се демократски и те приморува тоа да го прифатиш со сила. е тука се раѓа фундаменталниот фанатизам без разлика дали е тоа ислам или друга религија.
се ствара револт кај народот кој сака да си го зачува она своето и се прави плодна почва за радикализмот.
Абе тоа е во ред ...ама еве ние христијаните не сме толку радикални ...правиме демонстрации ама во одредена мера, знаеме до каде е доста ....а овие се како муви без глави кај нив демонстрации се ке излезат 5 000- 6 000 луѓе од кој најмалку 200 се со калашникови и почнат да пукат на полицијата по згради по куќи и ете ти хаос не мешај европски и азиско-афрички демонстрации ..... не е исто ! ... кога беше геј парадата во Белград испаднаа 1000-2000 гробари и делии ги избоксаа педерите и се расчисти работата за 2-3 саата !

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.176
Поени од реакции
4.133
Сега ќе има меѓуплеменска борба во Либија,а додека 200 племиња меѓусебе се убиваат,Вујко Сем ќе ја молзе нафтата.Дежа ву.

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
А бе бегај таму, на што личи ова? Ми продаваат демократија и човекови права, а толку ѕверски го убија човекот??? Па ако ми мрсат муда за права на човекот, тогаш каде е основното право невин, додека не се докаже спротивното или човековото право дека секој има право на фер судење??? Па п**** ли му матер, ми се згади кога ги видов тие снимки, НИКОЈ не заслужува таков третман. Диктатор бил, па диктатор бил? Од кај знаете дека бил диктатор? Сте биле во Либија, сте сведочеле? Или пуштивте ББС и CNN, и ако они кажале диктатор, мора да е диктатор. Срамота! Срамота! Јебала те демократија! Видео снимките докажаа дека на овој свет нема веќе човечност, па уште сега кога ја видов изјавата на Клинтон уште повеќе ми се згади... Ја разрушија земјата, прво додека се направи нова инфраструктура народот ќе живее во уште поголема беда!!!
СРАМОТА!

Башка уште МекКејн се курчи до даска, му вели на Путин дека ова треба него да го загрижува:
http://pik.tv/en/news/story/21981-mccain-gaddafis-death-should-worry-putin

Они ќе кажуваат кој треба да биде загрижен, добрите вили самовили. Срамота. Умреа толку многу невини луѓе за нивните подли политички цели. Срамота бе, да тибам општеството во кое живеам и светот!

Bojan Van Buuren

Колектор
Член од
11 април 2008
Мислења
8.394
Поени од реакции
12.058
http://kurir.mk/svet/vesti/46809-Novo-sokantno-video-od-samoto-ubistvo-na-Gadafi
Ова ли е „демократијата“ која ја носат америка и НАТО во африка ?

Според непотврдени информации, синот на Моамер Гадафи, Саиф ал Ислам очајнички се обидува да избега од Либија.

Наводно во серија напади на британската авијација тој ги изгубил двете раце.
Бунтовниците објавија дека Саиф ал Ислам кој своето школување го завршил во Велика Британија и кој требало да биде наследник на Гадафи, е уапсен во Зилтан.
Вчера се појави вест дека синот на Гадафи е убиен, но со оглед на тоа што на медиумите не се појави снимка од него, странските медиуми и понатаму сметаат дека тој е жив и е во бегство.
Во потрагата по најомилениот син на Гадафи, најмногу се вклучени британските трупи, на кои најмногу им одговора неговата смрт, затоа што во случај на негово апсење тој би можел да ги изнесе фактите за неговите блиски врски со поранешниот британски премиер, Тони Блер и со принцот Ендрју, вториот син на кралицата Елизабета втора.

Можеме да претпоставиме што ќе му се случи на Саиф ал Ислам нели ?

^^GoRiLLaZ^^

Happiness...?
Член од
25 јануари 2007
Мислења
5.760
Поени од реакции
8.016

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
Значи нареден чекор на Обама кој се испофали дека трупите од Ирак и Авганистан ќе ги повлече до 2012 е повторно да прати исти такви трупи во Либија :cool:
Значи алал вера, америве си ја планираат долгорочно политичката стратегија како ретко кој. Се прашувам колку време ќе треба за да се префрлат на Куба и Венецуела особено заради фактот што со Мексиканците веќе оформија економска зона? Чавез им е преку глава, им нудеше нафта како милосрдие, а Кастро веќе и онака не може да го држи тронот. Биче рата, само прашањето е кога?
Значи сега нашите мировни трупи ќе одат во Либија....

Kajgana Shop

На врв Bottom