Млада нула култура

Член од
8 март 2021
Мислења
3
Поени од реакции
2
Најголема заблуда што постоела е дека турбо фолкери биле сељаци за алтернативната сцена, металци, рокери, рапери а всушност деструктивни се и двете страни, приредба за ѓаволот, ја продаваш душата за евтино и во двата случаи.
Која е таа разлика у квалитет на мрсните металци што локаат у парк вс турбофолкери, што ги одликува нив и останата багра од алтернативна сцена баш би сакал да ме просветли некој.
 
Член од
6 август 2015
Мислења
338
Поени од реакции
463
Најголема заблуда што постоела е дека турбо фолкери биле сељаци за алтернативната сцена, металци, рокери, рапери а всушност деструктивни се и двете страни, приредба за ѓаволот, ја продаваш душата за евтино и во двата случаи.
Која е таа разлика у квалитет на мрсните металци што локаат у парк вс турбофолкери, што ги одликува нив и останата багра од алтернативна сцена баш би сакал да ме просветли некој.
Која е според тебе светлата страна и правилната култура (музика) ?
 
Член од
8 март 2021
Мислења
3
Поени од реакции
2
Која е според тебе светлата страна и правилната култура (музика) ?
Не знам дали можам добро аргументиран одговор да дадам на тоа прашање но со сигурност знам дека исто срање е и турбо фолкот и металот (рок, рап, транс, итн.) и цела таа култура и движење не е воопшто фасцинантна за глорифицирање баш напротив.
 
Член од
26 февруари 2016
Мислења
3.369
Поени од реакции
7.108
Најголема заблуда што постоела е дека турбо фолкери биле сељаци за алтернативната сцена, металци, рокери, рапери а всушност деструктивни се и двете страни, приредба за ѓаволот, ја продаваш душата за евтино и во двата случаи.
Која е таа разлика у квалитет на мрсните металци што локаат у парк вс турбофолкери, што ги одликува нив и останата багра од алтернативна сцена баш би сакал да ме просветли некој.
Освен ако немаш над 60 или под 16 години, мислењево ти е за секаков потсмев. Се кладам дека појма немаш што значи алтернативна сцена, што е метал, што рок, што панк, што рап... Знаеш само за некои стереотипи и си си направил некој филм во главата. Сигурно никогаш немаш обрнато внимание ниту на текст на песна, ниту на темите што ги обработува одредена музика.

А за "мрсните металци" што локаат по паркови сигурно ќе се изненадиш дека меѓу нив има ултра интелигентни и креативни луѓе кои имаат постигнато успеси на многу полиња. Јас лично средношколските и студентските денови ги поминав главно по паркови, свирки и седенки на отворено. Никогаш не сакав џускање во претрупани кафичи. Па тоа не ме спречи да дипломирам, магистрирам, најдам пристојна работа и плус да пишувам во слободно време. И сигурно не се "оддадов на ѓаволот".

Не велам дека баш сите металци се такви, кај секој вид музика има секакви фанови. Но да се споредува алтернативната сцена со турбо фолкот и шундот, што е поим за лош квалитет и шкарт музика е надвор од разум.
 
Член од
9 април 2007
Мислења
823
Поени од реакции
325
Освен ако немаш над 60 или под 16 години, мислењево ти е за секаков потсмев. Се кладам дека појма немаш што значи алтернативна сцена, што е метал, што рок, што панк, што рап... Знаеш само за некои стереотипи и си си направил некој филм во главата. Сигурно никогаш немаш обрнато внимание ниту на текст на песна, ниту на темите што ги обработува одредена музика.

А за "мрсните металци" што локаат по паркови сигурно ќе се изненадиш дека меѓу нив има ултра интелигентни и креативни луѓе кои имаат постигнато успеси на многу полиња. Јас лично средношколските и студентските денови ги поминав главно по паркови, свирки и седенки на отворено. Никогаш не сакав џускање во претрупани кафичи. Па тоа не ме спречи да дипломирам, магистрирам, најдам пристојна работа и плус да пишувам во слободно време. И сигурно не се "оддадов на ѓаволот".

Не велам дека баш сите металци се такви, кај секој вид музика има секакви фанови. Но да се споредува алтернативната сцена со турбо фолкот и шундот, што е поим за лош квалитет и шкарт музика е надвор од разум.
Па за воља на вистината и тие што идат по кафани и шунд и тие успеаа пата пата ко овие што седеа у парк.
За квалитетот на музиката и субкултурите очајно е да се ојаснуваш. Квалитетот и како настанува одреден правец се учат по уметнички школа и најчесто се музички образовани со академии што е светлосни години од шундот.

Ама сепак мислам дека членот збореше дека кај нас народот утепан голем дел дали слушал ово и оно се било од помодарство и дека истата сељачана сме дали слушаме ово и оно кај нас. Треба многу години да пројдат општествово да има некакво движење и да се изгради култура. Моментално сме културно, духовно и урбано празни без разлика шо слушаме.
 
Член од
29 јуни 2014
Мислења
12.947
Поени од реакции
16.267
Има многу стереотипи кај нашиот народ, мене рецимо тетоважи и метал аутоматски ме асоцираат на наркоманија и сотонизам. Некоја што гледа на кафиња аутоматски ме асоцира на вештерка, друг па турбофолкер ми дава слика на шабан итн. Ми ја сфаќате поентата, треба да се трудиме да не толку оценуваме луѓе според нивниот надворешен изглед и музички вкус него по нивните дела.
 
Член од
26 февруари 2016
Мислења
3.369
Поени од реакции
7.108
Ама сепак мислам дека членот збореше дека кај нас народот утепан голем дел дали слушал ово и оно се било од помодарство и дека истата сељачана сме дали слушаме ово и оно кај нас. Треба многу години да пројдат општествово да има некакво движење и да се изгради култура. Моментално сме културно, духовно и урбано празни без разлика шо слушаме.
Не би рекол. Членот погоре апла пиша дека нема разлика меѓу алтернативната сцена и турбо фолкот, нешто за што е дури смешно да се дискутира.

Не се согласувам и со ова второто. Пак ќе речам има исклучоци, таман работа. Кај секоја музика има секаков вид луѓе. Плус има и луѓе што слушаат различни видови музика, не се ограничуваат на еден, што е сосема во ред.

Но генералната слика во овој дел е прилично црно-бела. Еве направи муабет со човек што ги слуша Пинк Флојд или Архангел и човек што ги слуша Карлеуша и Сејо Калач, и ќе видиш огромна разлика во речник и размислување. Исклучоци секогаш ќе има ама во 90 посто од случаите е така.

А тоа дека генерално кај нас сме назад во многу трендови и дека културно сме многу назад од светот никој не го оспорува. Но субкултури имало и ќе има и не е точно дека сите што живеат во тој стил тоа го прават од помодарство.
 
Член од
10 септември 2016
Мислења
6.776
Поени од реакции
11.501
Не би рекол. Членот погоре апла пиша дека нема разлика меѓу алтернативната сцена и турбо фолкот, нешто за што е дури смешно да се дискутира.

Не се согласувам и со ова второто. Пак ќе речам има исклучоци, таман работа. Кај секоја музика има секаков вид луѓе. Плус има и луѓе што слушаат различни видови музика, не се ограничуваат на еден, што е сосема во ред.

Но генералната слика во овој дел е прилично црно-бела. Еве направи муабет со човек што ги слуша Пинк Флојд или Архангел и човек што ги слуша Карлеуша и Сејо Калач, и ќе видиш огромна разлика во речник и размислување. Исклучоци секогаш ќе има ама во 90 посто од случаите е така.

А тоа дека генерално кај нас сме назад во многу трендови и дека културно сме многу назад од светот никој не го оспорува. Но субкултури имало и ќе има и не е точно дека сите што живеат во тој стил тоа го прават од помодарство.
Прво и најосновно е, секој човек има слободна мисла и свое јас да прави што сака, така да најмалку може да се делат луѓе по тоа кој каква музика слуша. Демек ако слушаш пинк флојк и архангел си по паметен?
Јас сум човек што најмалку слушал турбо фолк, скоро ич, ама не можам да го делам овој став, затоа што се коси со сите човечки норми, а второ е крајно осудувачки.
Јас пак имам тотално друго видување на личен план, и као особини кај луѓе, овие што слушаат турбо фолк се подобри по душа, повеќе помагаат во невоља, повеќе се добронамерни за разлика од овие, ама како што кажав секој одговара за своите постапки и музиката ама не игра баш никаква улога за создавање неекоја слика кај еден човек.
 
Член од
9 април 2007
Мислења
823
Поени од реакции
325
Не би рекол. Членот погоре апла пиша дека нема разлика меѓу алтернативната сцена и турбо фолкот, нешто за што е дури смешно да се дискутира.

Не се согласувам и со ова второто. Пак ќе речам има исклучоци, таман работа. Кај секоја музика има секаков вид луѓе. Плус има и луѓе што слушаат различни видови музика, не се ограничуваат на еден, што е сосема во ред.

Но генералната слика во овој дел е прилично црно-бела. Еве направи муабет со човек што ги слуша Пинк Флојд или Архангел и човек што ги слуша Карлеуша и Сејо Калач, и ќе видиш огромна разлика во речник и размислување. Исклучоци секогаш ќе има ама во 90 посто од случаите е така.

А тоа дека генерално кај нас сме назад во многу трендови и дека културно сме многу назад од светот никој не го оспорува. Но субкултури имало и ќе има и не е точно дека сите што живеат во тој стил тоа го прават од помодарство.
Апсолутно вредностите се повисоки тука нема збор. Мислам не ни треба да праиме споредба. И сеа и ја може се истрчав реков успех, ама тоа е многудимензионален топик.
Сакав да кажам дека многу луѓе сељачизмот си го криеа под превезот на некоја субкултура површно без да ја разберат или влезат подлабоко.

Ахх какво време беше 90ти за да бидеш тинејџер какво движење. Штета шо вукојебинава не осуети.Го слушам и уште мислам дека сум дел од ова. Каква енергија морници ме лазат.
 
Член од
26 февруари 2016
Мислења
3.369
Поени од реакции
7.108
Прво и најосновно е, секој човек има слободна мисла и свое јас да прави што сака, така да најмалку може да се делат луѓе по тоа кој каква музика слуша. Демек ако слушаш пинк флојк и архангел си по паметен?
Јас сум човек што најмалку слушал турбо фолк, скоро ич, ама не можам да го делам овој став, затоа што се коси со сите човечки норми, а второ е крајно осудувачки.
Јас пак имам тотално друго видување на личен план, и као особини кај луѓе, овие што слушаат турбо фолк се подобри по душа, повеќе помагаат во невоља, повеќе се добронамерни за разлика од овие, ама како што кажав секој одговара за своите постапки и музиката ама не игра баш никаква улога за создавање неекоја слика кај еден човек.
Тоа дека секој има слобода да прави што сака никој не го оспори. Со тоа сме на чисто.

За тоа дали некој е добар или лош по карактер не игра никаква улога музиката што ја слуша. Три пати пишав дека кај секој вид музика има секакви луѓе.

Но во делот на речник, начин на размислување и поглед према светот и тоа како има. Не само музиката. Тука се и литературата, филмот и останатите видови на уметност. Сите овие фактори имаат големо влијание на личноста на еден човек. Тоа не значи дека некој што слуша шкарт музика треба да го множиме со нула. Но стојам на тоа дека од контакти со различен тип луѓе можев да увидам голема разлика.
 
Член од
1 март 2010
Мислења
6.934
Поени од реакции
12.185
Најголема заблуда што постоела е дека турбо фолкери биле сељаци за алтернативната сцена, металци, рокери, рапери а всушност деструктивни се и двете страни, приредба за ѓаволот, ја продаваш душата за евтино и во двата случаи.
Која е таа разлика у квалитет на мрсните металци што локаат у парк вс турбофолкери, што ги одликува нив и останата багра од алтернативна сцена баш би сакал да ме просветли некој.
Колку евтино одат душите?
 
Член од
15 ноември 2018
Мислења
80
Поени од реакции
47
Хахахаха вие не сте нормални.Наредете само 10 панкери металци и 10 луѓе што слушаат било каков друг стил на музика, трап, турво фолк, техно и разликата ќе биде очигледна.Сегашните алтернативци што влечат проамериканско зло се исмејувани, а не па металци и панкери.Профилот на ваков тип на луѓе или се наркомани или самоубиствени или неприфатени изроди од општеството.Вие сте најверојатно типци што биле алтернативци пред 20 години и сега на форумов зборите за тоа како другите биле сељаци и не се споредува вашиот супериорен вкус за музика со нивниот.Пунк ис нот дед само луѓето што ја слушаат оваа музика што шири негативна енергија се ептен оут.
 
Член од
26 февруари 2016
Мислења
3.369
Поени од реакции
7.108
Хахахаха вие не сте нормални.Наредете само 10 панкери металци и 10 луѓе што слушаат било каков друг стил на музика, трап, турво фолк, техно и разликата ќе биде очигледна.Сегашните алтернативци што влечат проамериканско зло се исмејувани, а не па металци и панкери.Профилот на ваков тип на луѓе или се наркомани или самоубиствени или неприфатени изроди од општеството.Вие сте најверојатно типци што биле алтернативци пред 20 години и сега на форумов зборите за тоа како другите биле сељаци и не се споредува вашиот супериорен вкус за музика со нивниот.Пунк ис нот дед само луѓето што ја слушаат оваа музика што шири негативна енергија се ептен оут.
Хахаха уште еден се јави... Тука имаме па и психоаналитичар - аматер. Како само си ме изнасмеал посабајлечки со ова американско зло. :pos: Тоа е тоа, Американците ни го земаа мозокот па слушаме таква музика и шириме негативна енергија. Затоа па турбо фолкот предизвикува розеви мисли и возвишени чувства. Металците и панкерите се наркомани, а турбофолкерите се фини луѓе. Еве гледај каква срцка е Аца Лукас. Ни пуши, ни се дрогира, веројатно и кафе не пие.

Ама еве ти за среќа не си во тој филм, си го одбрал правиот пат. Ние ќе се печеме во пеколот, а ти ќе влезеш во рајските порти директно со звуците на Миле Китиќ во позадина.
 
Член од
10 септември 2016
Мислења
6.776
Поени од реакции
11.501
Хахаха уште еден се јави... Тука имаме па и психоаналитичар - аматер. Како само си ме изнасмеал посабајлечки со ова американско зло. :pos: Тоа е тоа, Американците ни го земаа мозокот па слушаме таква музика и шириме негативна енергија. Затоа па турбо фолкот предизвикува розеви мисли и возвишени чувства. Металците и панкерите се наркомани, а турбофолкерите се фини луѓе. Еве гледај каква срцка е Аца Лукас. Ни пуши, ни се дрогира, веројатно и кафе не пие.

Ама еве ти за среќа не си во тој филм, си го одбрал правиот пат. Ние ќе се печеме во пеколот, а ти ќе влезеш во рајските порти директно со звуците на Миле Китиќ во позадина.
Ако веќе гледаме од тој агол, тогаш ставот на дечкото што ја почна дискусијата е најдобар. Исто зло се и двете.
 
Член од
26 февруари 2016
Мислења
3.369
Поени од реакции
7.108
Ако веќе гледаме од тој агол, тогаш ставот на дечкото што ја почна дискусијата е најдобар. Исто зло се и двете.
Не се и никогаш нема да бидат.

Едно е на некој да не му се допаѓа музиката, секој си има вкус. Но друго е да се лупаат глупости од ракав и да се пишуваат бајати стереотипи.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom