Мисијата на Тоше

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Од магазинот “Блиц“:

Toše Proeski je bio velika zvezda, ali se nije tako ponašao. Zato i jeste bio veliki. Veliki pevač, veliki čovek sa srcem deteta. Sa „Blicom“ je imao lepu saradnju. Često smo razgovarali. Poslednji put pre manje od mesec dana.
Pre pet godina izvinjavao se zbog „lošeg srpskog“. A govorio je sasvim pristojno i potpuno razumljivo. Već sledeći put, nakon godinu dana, pričao je dobro naš jezik. „Učio sam“, stidljivo se poverio. Obožavao je decu. Često je održavao humanitarne koncerte i davao novac deci bez roditelja. Pomagao je siromašnima i bolesnima.
Sve je stizao. I da studira, i da se bavi sportom, i da se druži sa prijateljima. Brzo je živeo. Kao da je znao...
Stalno je bio na putu. Skoro da je i živeo u kolima. Ispričao mi je jednom da se plaši aviona i da gde god može ide automobilom. Eh, da je znao...
Ali, kao da jeste osećao nešto. Mnogo je voleo svoje roditelje i žalio je što zbog posla malo vremena provodi s njima. Zato je ovog leta, umesto da poput njegovih vršnjaka ode na more sa devojkom ili drugovima, on je poslednji put na letovanje otišao sa tatom i mamom. Pre toga je bio u Izraelu. Osećao je potrebu da obiđe mesta na kojima je Isus Hrist boravio.
- Verujem u Boga i želeo sam da vidim u šta zapravo verujem. Nekim ljudima se desi da im se razruši vera kada odu tamo, jer im ništa ne izgleda onako kako su zamišljali. A meni se vera učvrstila - ispričao nam je nedavno Toše, u poslednjem intervjuu za „Blic“. Kada sam ga pitala može li da oprosti ljudima kada ga povrede, odgovorio je:
- Naravno. Po snazi da oproste i po svesti o tome koliko je oproštaj lekovit, prepoznaćete velike ljude. Isus je praštao svima. Ako je mogao Isus, što ne bih i ja koji sam niko i ništa. A bio je i neko i nešto. Tako veliki u svojoj skromnosti.
S. Stanković
Беше човек со големо срце...Пример како треба да изгледа еден млад човек...Со цврсти морални вредности и приземјеност.
Реков погоре за неговата мисија...
Сакаше сите да бидат обединети..сакаше да има повеќе љубов.
 
Член од
9 март 2007
Мислења
483
Поени од реакции
6
Толку многу мислења прочитавме деновиве,а и сите ние си имаме свое размислување околу мисијата на Тоше!Не би должела околу тоа што мислам јас бидејќи одговорите ги наоѓам во многу постови предходно само мислам дека секој од нас треба убаво да го прочита писмото на сестра Макрина ....Многу едноставно и јасно кажано!
Дивајн:
Останува да го чуваме во нашите срца, да не се откажуваме од верата и да продолжиме да живееме, барем слично на него.

 

BuSarCe

See My Profile
Член од
4 август 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
33
која мисија бе? не треба мисија туку памет во главата,кога последно сне биле во црква,кога последно сни се помолиле или сне биле на литургија?
бараме исполнување на мисија.може звучи лудо но тошката наш како што знаете каде и да одеше го спомнуваше бог.Барем еднаш неделно да се оде на литургија,мислам дека ќе се продолжи мисијата на таков начин.што мислите како издржала македонија под турска власт?со одење по кафичи од 12 до 18 годишни се пијанчеле?несум некој голем верник али сепак ја почитувам цркавата преку неа го славиме бог,а ако збориме за поповите знаеме какви се или што се.мој совет верувајте како што веруваше Тоше,верувајте во себе верувајте во молитви.како може гледам на тв се збираат милион народи да одржат молитва за подобро утре,а ние колку малку народ не можеме тоа да го сториме тоа. а зошто кој е тука виновен?самите ние,само знаеме да зборуваме а не превземаме ништо.ако грешам слободно коментирајте.сите имаме една иста мисија.
 

Kirov95

• GoD •
Член од
30 ноември 2007
Мислења
1.001
Поени од реакции
5
Ovie denovi razmisluvav poveke za zivotot, zasto porakata sto Tose ja nosese i ostavi e vsusnost OTREZNUVANJE.

Dinamika, haos, nestabilnost, nasilstvo, napnatost, stres, nervoza, navredi, licemerie, alcnost, nemanje vizija, nemanje son, negativna nergija, dezorientiranost, droga, alkohol... se raboti sto ni gi nametnuva novoto vreme dirigirano od mracni sili.

Tose kaza i ostavi NE za vakov nacin na zivot. Toj pokaza i ostavi milost, nesebicnost, ljubov, neznost, harmonija, humanost, otvoreno srce, toplina, sjaj, nadez, verba, son, umerenost, zdrav zivot, pozitivna energija, ubavi zborovi, pesni...

Ako uspeeme da go prifatime negoviot nacin na zivot, znaci deka sme go vgradile vo sebe, deka navistina doprel do nas, deka zivee so nas.

Vredi sekoj da se obide da go napravi ova, zatoa sto definitivno so Tose vo nas zivotot e mnogu poprijaten


[Едитирано од модератор] Пишувај со обични црни букви.
 
R

Razorblade Kiss

Гостин
Добро...поминаа оние критични 40 дена кога цел Балкан беше шокиран.И кога повторно ќе ја чепнам раната,повторно крвави.Но вака ќе кажам...
Тоше не беше светец,па да го замислуваме сега со ореоли над главата.
Тоше не беше безгрешен,па секој во нас да се прекорува зошто не е толку добар и прекрасен како него.
Тоше едноставно живееше според правилата по кои би требало да живее секој христијанин.А тоа нас ни беше чудно.Ни беше чудно што секоја недела одеше в црква.Ни беше чудно што во секој негов говор го спомнуваше Бога.`Нормален`граѓанин би рекол дека тоа е претерување и дека сето тоа го правеше само за да го украде вниманието на другите. Бога никогаш не бил неопходен детал од нашиот целокупен имиџ,и кај тие што веруваат,и кај тие што не веруваат во него,но Тоше беше тој што со неговата смрт во ист момент не натера да го мразиме Бога,но и да се молиме за неговата душа.
Мисијата на Тоше беше да ја сакаме нашата татковина,колку и да звучи како стихотворба за 4то одделение.Да се сакаме себе и нашите блиски,да имаме верба во подобро утре.Да помогнеме онаму каде што можеме да помогнеме,да бидеме хумани.
 

Chombe_United

Да ми бричите ташаците!
Член од
14 декември 2007
Мислења
8.809
Поени од реакции
452
Da sakame da pomagame da sme humanitarni-da sme luge!
 

Kajgana Shop

На врв Bottom